ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ

Η μάχη της ακρίβειας

Δ
ύσκολοι καιροί… Πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην χώρα μας, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή μας όλους τους τελευταίους μήνες. Μετά τις εκλογές οι θεομηνίες – πυρκαγιές, πλημμύρες- δοκίμασαν σκληρά την Ελλάδα αλλά και την Κυβέρνηση. Βεβαίως, ο πόλεμος που συνεχίζεται στην Ουκρανία έχει επιφέρει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, όπως η ενεργειακή κρίση, που ταλαιπωρούν όχι μόνον την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Τον τελευταίο μήνα οι τραγικές εξελίξεις στο Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας δημιούργησαν άλλη μια ευρεία αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με άμεσο και ενδεχόμενο κίνδυνο μια γενικότερη ανάφλεξη με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Πέρα από τα παραπάνω υπάρχει και ένα διαρκές πρόβλημα που πιέζει ιδιαίτερα την ελληνική κοινωνία: η εισαγόμενη κρίση της ακρίβειας που συμπιέζει διαρκώς τα ελληνικά νοικοκυριά, τα εισοδήματα και, ιδίως, αυτά των οικονομικά ασθενέστερων Ελλήνων. Η «μάχη της αγοράς», η μάχη των τιμών των αγαθών στα ράφια των σουπερμάρκετ αποτελεί κεντρικό θέμα και σε όλα τα δελτία ειδήσεων, με μια διαρκή αντίδραση από τις πιέσεις που δημιουργεί αυτή η κατάσταση.

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας τα οποία, σε συνδυασμό με την αύξηση μισθών και συντάξεων, την μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κρατούν την κατάσταση ακόμη υπό έλεγχο. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει την εξέλιξη που μπορεί να πάρει το θέμα της ακρίβειας, εάν αυτή συνεχιστεί για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα. Έως τώρα ο καλός καιρός βοηθά ώστε να μην υπάρχουν δαπάνες για την θέρμανση. Έχουμε, όμως, μπροστά μας έναν χειμώνα που δεν γνωρίζουμε πόσο δριμύς θα είναι, με παρεπόμενες συνέπειες την μετακίνηση ενός επιπλέον βάρους που θα ισοδυναμεί με το κόστος για την θέρμανση των νοικοκυριών.

Η Κυβέρνηση δεν έχει παρά μόνον μια επιλογή: να επιδράμει ελεγκτικά, με ακόμη περισσότερους και πιο αποτελεσματικούς ελέγχους την αγορά, ώστε να περιορίσει δραστικά αλλά και να πατάξει τελικά το φαινόμενο της αισχροκέρδειας με την επιβολή όσων τσουχτερών προστίμων απαιτείται για να συμμορφωθούν οι μεγάλες εταιρείες που εκμεταλλεύονται την ιδιόρρυθμη αυτή κατάσταση. Δεν είμαστε Μπανανία, σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό πρέπει να αποδεικνύεται διαρκώς από την Κυβέρνηση με τρόπου που θα τον βλέπουν ξεκάθαρα και θα τον αισθάνονται στο πορτοφόλι τους οι καταναλωτές.

Με διαρκείς ελέγχους, λοιπόν, με συνεχή στήριξη των εισοδημάτων και, κυρίως, των ασθενέστερων οικονομικά Ελλήνων, με την λήψη όσων μέτρων κρίνονται απαραίτητα για να απορροφούν ένα μεγάλο μέρος αυτών των αυξήσεων οφείλει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση. Η μάχη εναντίον της ακρίβειας θα πρέπει να δοθεί αποτελεσματικά και να κερδηθεί προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Σε αντίθετη περίπτωση θα μεταβληθεί σε μια μάχη εναντίον της ίδιας της Κυβέρνησης, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

 

* Ο Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας Βουλευτής Θεσσαλονίκης, π. Υπουργού, π. Προέδρου Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Eξωτερικών Yποθέσεων της Βουλής