ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΤΕΡΗΣ

Η δόμηση πρόβλημα Κράτους Δικαίου με επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον

Τ
ραγική εξακολουθεί να περιγράφεται η κατάσταση στην Υπηρεσία Δόμησης Μυκόνου, λόγω έλλειψης προσωπικού, ένα χρόνο μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος που στάθηκε αφορμή για την διενέργεια ελέγχου από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Στην συνέχεια παλαιοτέρων καταγγελιών του ο Δήμαρχος Μυκόνου Χρήστος Βερώνης, με επιστολή του στον Υπουργό Εσωτερικών και τέσσερις υφυπουργούς διαμαρτύρεται γιατί παρά τις επανειλημμένες αναφορές, ουδεμία ουσιαστική ανταπόκριση υπήρξε, η δε κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς.

Από του έτους 2023 όταν μεταφέρθηκε η πολεοδομία από την Σύρο στην Μύκονο, προκειμένου η κυβέρνηση όπως διακήρυττε με το μέτρο αυτό, να αντιμετωπίσει τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες στο νησί, η κατάσταση παραμένει τραγική. Αφού από το σύνολο των εισερχομένων εγγράφων περιλαμβανομένων και εισαγγελικών παραγγελιών που κλήθηκε να διαχειρισθεί η υπηρεσία δόμησης μέσα σ’ ενάμιση έτος, τα 929 σχετίζονται με αυθαίρετες κατασκευές. Και το χειρότερον ότι μόνον τα 59 έχουν διεκπεραιωθεί. Ενώ 194 περιπτώσεις έχουν κοινοποιηθεί στην πολεοδομία από την Αστυνομία της περιοχής μετά από επιτόπιους ελέγχους η οποία ΥΔΟΜ όφειλε στη συνέχεια να προβεί στην διακοπή παρανόμων εργασιών και επιβολή των προβλεπομένων προστίμων ή και κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων. Η δυστοπική αυτή κατάσταση βέβαια περιγράφεται και στο πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας, η οποία όμως δυστυχώς δεν εντοπίζει, ούτε κατονομάζει ευθύνες μεταξύ υπαλλήλων της άνω υπηρεσίας, σύμφωνα με τις καταγγελίες του προαναφερθέντος αρμοδίου Δημάρχου του Νησιού.

Αλλά ακόμη χειρότερα σε άλλο Δήμο Ροδίων (Δ/νση Πολεοδομίας) ανώτατοι υπάλληλοι μαζί με ιδιώτες πολιτικούς και εργολάβους είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, όπως χαρακτηρίζεται από την δικογραφία, ο δε τζίρος των παρανομιών υπέρογκος και ο τρόπος που εξεβίαζαν τα θύματά τους παρόμοιος των εκβιαστών της Greek Mafia. Παρά ταύτα, οι επτά εμπλεκόμενοι στην οργάνωση αφέθησαν ελεύθεροι χωρίς να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι συλληφθέντες είχαν κρύψει στα σπίτια τους κάτω από τα στρώματα, ακόμη και σε κατσαρόλες περίπου 600.000 ευρώ ούτε και οι συνομιλίες που είχαν καταγραφεί μεταξύ των εμπλεκομένων συγκίνησαν. Στην απολογία τους ισχυρίσθηκαν ότι μάζεψαν λίγα χρήματα από οικονομίες χρόνων, ωστόσο βρήκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως εγγύηση και στην συνέχεια να απολαύσουν τον καφέ τους στην παραλιακή οδό της Ρόδου.

Η ανακρίτρια και η εισαγγελέας Πλημ/κών Ρόδου έκριναν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την επιβολή προσωρινής κράτησης, δηλαδή δεν διαπιστώθηκε κίνδυνος φυγής, τελέσεως νέων αδικημάτων ή προσπάθεια συγκάλυψης στοιχείων της υπόθεσης!.. Για την μεγάλη επιείκεια των ανακριτικών αρχών προς τους υπαλλήλους που έχουν ζημιώσει το Δημόσιο με δυσθεώρητα χρηματικά ποσά, που απειλούν, εκβιάζουν πολίτες για να χορηγήσουν άδειες να σταματήσουν ελέγχους ή να κλείσουν στο συρτάρι υποθέσεις με το αζημίωτο, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κλάπα διέταξε έλεγχο των ανακριτικών αρχών.

Προκειμένου να εξηγήσουν τους λόγους της αποφάσεώς τους δοθέντος ότι κατ’ αυτόν τον τρόπον και κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν θίγεται η ανεξαρτησία των Δικαστών όπως υποστηρίζουν δικαστικές ενώσεις και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, λαμβανομένου υπ’ όψη ότι δεν υπάρχει υπηρεσία, οργανισμός σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα που να μην υπόκειται σε έλεγχο υπό την ευρεία του όρου έννοια ή εποπτεία και μάλιστα από την Κεντρική Διοίκηση και από Ανώτατο δικαστικό σχηματισμό.

Δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε ότι μία εκ των εμπλεκομένων που παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων με το ερώτημα της αργίας, τυγχάνει μέλος του στο οποίο ελέγχονται ενέργειες της υπηρεσίας, η νομιμότης των οποίων αμφισβητείται.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος σε συνέντευξή του με τον Αλέξη Παπαχελά, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι η αξιολόγηση στην Ελλάδα είναι στα τάρταρα! Γίνεται προσπάθεια να αλλάξει το σύστημα μέσω αξιολογικής κλίμακας και της εγκαθίδρυσης ατομικής δίμηνης στοχοθεσίας με αμφίβολο αποτέλεσμα. Υπογράμμισε δε ο κ. Πρόεδρος του ΣτΕ ότι η βραδύτητα στην δικαιοσύνη είναι παράδοση – να απαιτούνται 1580 ημέρες για την οριστικοποίηση αποφάσεως ενώ στην Ευρώπη αρκούν περίπου 500 ημέρες, που οφείλεται και σε θεσμικούς λόγους.

Επικαλέσθηκε ως παράδειγμα την Σουηδία, όπου οι δικαστές διαβάζουν το 80% – 90% των υποθέσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου οπότε βλέποντας ότι δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον, τις τοποθετεί στο αρχείο, σε αντίθετο με τους δικαστές από Πρωτοδικείο, Εφετείο, Α.Π. ή ΣτΕ και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

Με άλλα λόγια, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου καταλήγει, δεχόμενος βέβαια ότι πολιτικοί δικαστές και ανώτατοι αξιωματούχοι αποτελούν αντανάκλαση της κοινωνίας, ότι η δόμηση αποτελεί πρόβλημα Κράτους Δικαίου, δημιουργεί ανασφάλεια των κανόνων, και επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Πάντως, είναι γεγονός ότι παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια το ζήτημα των αρμοδιοτήτων του Κράτους εξακολουθεί να είναι ένας λαβύρινθος που πολλές φορές δεν έχει έξοδο καθώς Δήμοι, Περιφέρειες και Κεντρικό Κράτος αλληλοεμπλέκονται και δημιουργούν χάος για τους πολίτες. Ενώ έχουν δοθεί αγώνες προ τριακονταετίας και πλέον να έλθουν οι πολεοδομίες στους ΟΤΑ με αποτέλεσμα να συμβαίνουν όσα προαναφέρθηκαν, όχι μόνον διότι δεν αρκεί το προσωπικό των Δήμων, αλλά τούτο σε συνεργασία με εργολάβους κλπ. να συνιστούν εγκληματική οργάνωση.

Και όλα αυτά παρ’ ότι προ τετραετίας έχει αρχίσει η εκπόνηση προγράμματος για την υπογραφή μελετών εκ των οποίων ελάχιστα υπεγράφησαν σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος διότι οι ενδιαφερόμενοι είχαν τεράστιες εκπτώσεις που αγγίζουν το 70%, πράγμα το οποίον δεν διασφαλίζει την ποιότητα του μελετητικού αντικειμένου. Από την άλλη πλευρά το Ελεγκτικό Συνέδριο σε πρόσφατη έκθεσή του τονίζει ότι ακόμη και στην κεντρική Διοίκηση, τα περισσότερα Υπουργεία δεν έχουν προχωρήσει στη σύσταση εσωτερικών συστημάτων ελέγχου παρά τις συστάσεις προς 500 φορείς που έκανε το Ε.Σ. Δηλαδή στην δημιουργία κατάλληλων μηχανισμών καταγραφής των διαδικασιών που έχουν δημοσιονομικές συνέπειες.

 

* Ο κ. Ιωάννης Σκουτέρης είναι Δικηγόρος, τέως αντιδήμαρχος Χολαργού