ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ

Η αρχή του «βρήκα φως και μπήκα» στην αριστερά

Η
εσωκομματική διαδικασία στον πρώτο γύρο του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει σε μεγάλο βαθμό την ποιοτική διαφορά στο σκέλος των ιδεών και αντιλήψεων που χαρακτηρίζει τους δεξιούς με τους αριστερούς ψηφοφόρους.

Η αριστερά αρέσκεται πολλές φορές να επικαλείται υποτιθέμενα ηθικά πλεονεκτήματα και ιδεολογική αγνότητα των ψηφοφόρων της σε δήθεν αρχές της αριστεράς. Προσπαθούν με άλλα λόγια να παρουσιάσουν ένα ιδεολογικό πλαίσιο που τους ακολουθεί σε κάθε δράση της ζωής τους.

Οι τελευταίες εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πόσο φενάκη είναι αυτή η ψευδαίσθηση των αριστερών. Η παρουσία ενός ατόμου με απόλυτα επικοινωνιακούς όρους και χωρίς απολύτως κανένα ιδεολογικό επίπεδο ή βάση στην κοινωνία που έρχεται και με άνεση καταφέρνει να αλώσει το ιδεολογικό κάστρο της αριστεράς καταδεικνύει και το ρηχό επίπεδο της πολιτικής παρουσίας της αριστεράς στην κοινωνία.

Οι ιδέες και οι αξίες έδωσαν τη θέση τους στο Tik Tok και το Twitter. Το ιδεολογικό πλαίσιο της σύγχρονης αριστεράς είναι τόσο ρηχό που με άνεση ένα μιντιακό προϊόν με 20 μέρες παρουσία κερδίζει τη βάση του κόμματος.

Αλλά και η κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ, μόλις βρέθηκε στην πρώτη της πραγματική κρίση των μνημονίων, το κόμμα του 45% λίγο έλειψε να εξαφανιστεί, αφού το εγκατέλειψαν οι ψηφοφόροι του. Στην κεντροαριστερά λοιπόν, όσο μοιράζεται η εξουσία στηρίζεται και το κόμμα. Ο συνεκτικός δεσμός είναι αποκλειστικά η οικονομική ευημερία και η απουσία αρχών και αξιών είναι προφανής.

Αντιθέτως η κεντροδεξιά έχει δείξει ανθεκτικότητα γιατί υπάρχει ιδεολογικός δεσμός με την παράταξη που στηρίζεται σε αρχές και αξίες. Αρχές και Αξίες, που δεν αποτυπώνονται αποκλειστικά στην Οικονομία. Αρχές και Αξίες όπως η Πατρίδα, το Έθνος, η Ορθοδοξία, η Ελευθερία, η Δημοκρατία, το εθνικά ωφέλιμο και η ψυχή του έθνους η οικογένεια. Οι αρχές αυτές είναι αυτοσκοπός για την παράταξη μας και για αυτό όταν οι ψηφοφόροι μας συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ψηφίζουν με γνώμονα, όχι μόνο τα πρόσωπα και την αύρα που εκπέμπουν, αλλά και τις αξίες που πρεσβεύουν. Για τον ίδιο λόγο άλλωστε η παράταξη μας και μέσα στις κρίσεις έμεινε συμπαγής χωρίς κίνδυνο εξαφάνισης.

Η ψυχή της Δεξιάς είναι η ιδεολογία μας και για αυτό εμείς δεν κινδυνεύουμε από ευκαιριακά προϊόντα που βρίσκουν φως και μπαίνουν.

 

* Ο Θάνος Πλεύρης είναι Αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ