«Θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή με όλους για όλους»
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

«Θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή με όλους για όλους»

Τη δέσμευσή του ότι θα είναι δίπλα στα άτομα με αναπηρία για την βελτίωση της καθημερινότητας τους και την ένταξή τους στην κοινωνία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στην ημερίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία με τίτλο: «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030».

«Ε
ίναι άνθρωποι που αξίζουν τον έμπρακτο σεβασμό μας. Στόχος μας παραμένει να άρουμε τα πολλά εμπόδια που υπάρχουν ακόμα για την κοινωνική ένταξή τους» είπε ξεκινώντας ο πρωθυπουργός.

Θυμήθηκε τη συνάντηση «που είχαμε τον Δεκέμβριο του 2018 και τότε παρουσίασα τις μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν στον χώρο της αναπηρίας. Σου μίλησα για το προσωπικό βίωμα από την εμπειρία μου με τη μητέρα μου η οποία σε μια περίοδο έντονων προκαταλήψεων μίλησε με ευθύτητα και εντιμότητα για το δικό της πρόβλημα σπάζοντας τότε το στίγμα που τότε αντιμετώπιζαν όλα τα άτομα με αναπηρία στην πατρίδα μας»

«Αν η δική μου οικογένεια υπήρξε πιο τυχερή αναντίρρητα σε σχέση με το σύνολο τα προβλήματα της αναπηρίας τα γνωρίζω καλά. Γι’ αυτό αντιμετωπίζω αυτή την όψη της πολιτικής ως μια κεντρική υποχρέωση της πολιτείας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη φορά που συζητήσαμε με τον πρόεδρο της ΕΣΑΜΕΑ τις πολιτικές μας του ανακοίνωσα ότι τον συντονισμό όλων των δράσεων θα τον έχει η προεδρία της κυβέρνησης με υπεύθυνο τον υπουργό Επικρατείας. Πετύχαμε πολλά για την κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας, στη θέσπιση της αρχής προσβασιμότητας ένα χρόνιο αίτημα αλλά κυρίως στη διαμόρφωση μιας οριζόντιας στρατηγικής για τα ΑΜΕΑ» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθύμισε ότι κάναμε προσβάσιμη την Ακρόπολη στα ΑΜΕΑ και προχωρήσαμε στη θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού και για την ανακούφιση των σιωπηλών ηρώων, των οικογενειών τους. «Δεν μπορεί, όμως, η πολιτική μας να περιορίζεται στην επιδοματική πολιτική γι’ αυτό 3.000 θέσεις απασχόλησης επιδοτήθηκαν για πολίτες αυτής της κατηγορίας και αυξήθηκαν τα επιδόματα για 200.000 δικαιούχους και όποτε η οικονομία μπορεί φροντίζουμε να επιστρέφουμε αυτό το μέρισμα ανάπτυξης».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στο επόμενο νομοσχέδιο παράλληλα με την επιστολική ψήφο θα περιλαμβάνεται και διάταξη για τη μετάδοση προεκλογικών συζητήσεων και μηνυμάτων στη νοηματική. Με αφορμή την ανακοίνωση για την επιστολική ψήφο ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι πρώτοι ωφελημένοι εντός Ελλάδος θα είναι τα άτομα με αναπηρία: «Θα μπορείτε να ψηφίζετε από τα σπίτια σας χωρίς να ταλαιπωρήστε και αυτό είναι μια κατάκτηση για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».

«Ο δρόμος μας όμως παραμένει μακρύς και έχουμε δουλειά. Δεν μπορεί να είστε παρόντες στις εκλογές αλλά να είστε απόντες από τα αδιέξοδα πεζοδρόμιά μας. Δεν νοείται βοήθεια από το κράτος αν πρώτη η Τροχαία δεν κόβει αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες» παρατήρησε ο πρωθυπουργός .

Όπως τόνισε «η πολιτική μας έχει συνέπεια και συνέχεια και θέλω να ευχαριστήσω για το πάθος που έδωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και την νέα προοπτική που δίνει ο Σταύρος Παπασταύρου».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δέσμευσή του και την προσωπική του αφοσίωση ότι «με γενναίες μεταρρυθμίσεις θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή με όλους για όλους με σύσσωμη την κυβέρνηση ευθυγραμμισμένη σε αυτή την προσπάθεια. Θα είμαι πάντα δίπλα σας για να μας εντοπίζετε τις αδυναμίες και τους τομείς που πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα. Η ενότητα στην πράξη θα είναι η καθημερινή μας πυξίδα ώστε τα βήματα που κάνουμε σήμερα, αύριο να μετατραπούν σε άλματα».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε χθες, Κυριακή τον πολυχώρο «Παρεάκι», μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που έχει ιδρύσει στον Άγιο Δημήτριο το Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης Παιδιών και Ενηλίκων με Αναπηρία «Ορίζοντες», όπου απασχολούνται άτομα με νοητική αναπηρία ή αυτισμό. Εκεί, ο πρωθυπουργός, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με γονείς παιδιών για τις εμπειρίες τους, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τους τρόπους βελτίωσης των υπηρεσιών και της αρωγής που προσφέρει η πολιτεία.

«Σημείωσα μια σειρά από άμεσες προτεραιότητες. Και κυρίως να σπάσουμε αυτό το κενό επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ αυτών που παρέχουν τις υπηρεσίες και αυτών οι οποίοι φέρνουν στο τραπέζι την εμπειρία», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η διάθεση υπάρχει πάντα. Εγώ λέω πάντα ότι από τη στιγμή που έχουμε την τύχη και την ευθύνη να είμαστε σε μια θέση που να μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σε πολλά επίπεδα, ας φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν δουλεύουμε μαζί και γενικά όταν μιλάει ο ένας με τον άλλον νομίζω ότι μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις τέσσερις σημαντικότερες θεματικές που απασχολούν τις οικογένειες: την υποστήριξη των γονέων μετά τη διάγνωση, την εκπαίδευση, την ποιότητα της καθημερινής ζωής και τη διασφάλιση ότι το παιδί θα έχει ένα καλό βιοτικό επίπεδο όταν φύγουν από τη ζωή η μητέρα και ο πατέρας του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης σε μικρή ηλικία και συζητήθηκε η καθιέρωση ενός τυποποιημένου, εύληπτου συμβουλευτικού οδηγού για γονείς, ώστε να ενημερώνονται εξαρχής για τις παιδαγωγικές οδούς που μπορούν να ακολουθήσουν και για την πρακτική, ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη που δικαιούνται.

«Το βασικό τι είναι; Να γνωρίζουμε ως κράτος αυτή τη διάγνωση, από τη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με το δημόσιο σύστημα, εκείνη τη στιγμή αυτόματα ο ΕΟΠΥΥ να ξέρει: “Αυτισμός, σου δίνω τις πρώτες βασικές πληροφορίες”», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ένας μεγάλος αγώνας. Αλλά υπάρχει και χαρά σε αυτόν τον αγώνα. Εκείνη την στιγμή μια βοήθεια, ότι δεν χάθηκαν τα πάντα. Αλλάζει λίγο ο αγώνας, αγώνα ούτως ή άλλως θέλουν τα παιδιά για να μεγαλώσουν. Αλλά υπάρχει και χαρά κι εμείς το ξέρουμε», είπε μία από τις μητέρες που έλαβαν μέρος στη συζήτηση, αναφερόμενη στην καθοδήγηση και την πρώτη αρωγή που χρειάζονται οι οικογένειες.

Οι γονείς υπογράμμισαν ότι χρειάζεται καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία ανάμεσα στα σχολεία και στους θεραπευτές που παρέχουν εξωσχολική βοήθεια στα παιδιά, ενώ επισημάνθηκε ότι με την πάροδο του χρόνου πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη διδασκαλία δεξιοτήτων και συνηθειών που διευκολύνουν την αυτόνομη ή ημιαυτόνομη διαβίωση. Τονίστηκε ακόμα πως η αποτελεσματική υποστήριξη των παιδιών απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση.

«Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και επειδή το φάσμα από μόνο του έχει πολλές διαφοροποιήσεις, όπως το καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον, έχει και μεγάλη σημασία να μην αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις ομοιόμορφα και για αυτό και ήδη έχουμε τις απαραίτητες εκπαιδευτικές διαβαθμίσεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερη σημασία αποδόθηκε στην αντιμετώπιση των προκαταλήψεων και του σχολικού εκφοβισμού σε βάρος παιδιών με νοητική αναπηρία, μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, συνεκπαίδευσης που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

«Έχουμε τώρα τα προγράμματα τα οποία κάνουμε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Έχουμε βάλει αρκετό νέο περιεχόμενο, κυρίως στα δημοτικά μας. Γενικά κάνουμε πράγματα κατά του bullying. Το bullying μπορεί να έχει πολλές, πολλές πτυχές, μια εκ των οποίων είναι στις περιπτώσεις των συμβατικών σχολείων όπου έχουμε παιδιά με παράλληλη στήριξη και πώς αντιμετωπίζεις κάποιον ο οποίος μπορεί να μην σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο ή να μην συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι εσύ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, εξετάστηκαν πιθανές λύσεις σε πρακτικά προβλήματα, όπως η δημιουργία ξενώνων προσωρινής φιλοξενίας παιδιών σε περίπτωση που οι γονείς τους χρειάζονται ολιγοήμερη νοσηλεία, αλλά και τρόποι ενίσχυσης της κατάρτισης και επαγγελματικής αποκατάστασης, όπως η ίδρυση δημοτικών δομών για την υποστηριζόμενη διαβίωση ή την διημέρευση και φροντίδα. Τονίστηκε δε ότι άτομα με νοητική αναπηρία μπορούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά σε πολλά επαγγέλματα, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει ως παράδειγμα «Το Παρεάκι», που λειτουργεί και ως κατάστημα εστίασης. «Αυτή η δομή είναι μια δημοτική Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ευάλωτων Ομάδων, έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και νομίζω ότι είναι πολύ ωραίο. Είναι και ένας τρόπος εκπαίδευσης όλης της κοινωνίας στις δυνατότητες που μπορούν να έχουν τα παιδιά με τέτοιου είδους ζητήματα», σημείωσε.

Οι γονείς ευχαρίστησαν τον πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον του και για πρωτοβουλίες με απτό αποτύπωμα, που ήδη υλοποιούνται, όπως τα προγράμματα Προσωπικός Βοηθός και Υποστηριζόμενη Εργασία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του επισήμανε ότι η θέση του προσωπικού βοηθού «είναι μία καλή δουλειά, πολύ δημιουργική», ενώ σημείωσε τη σημασία και τις καλές προοπτικές που έχουν κρίσιμες ειδικότητες όπως η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και οι γονείς Κωνσταντίνος Μανέτας, Μαρίνα Μοσχόβου, Ηλίας Σκοτινιώτης, Ουρανία Σταυροπούλου και Γιούλια Τσιότρα.