Πότε και πώς θα ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Πότε και πώς θα ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία

Τους λόγους που ώθησαν τον πρωθυπουργό να πάρει την απόφαση να αναβάλλει την ημερομηνία των εκλογών 2023 μετά την τραγωδία στα Τέμπη αλλά στο πώς και πότε θα ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία αναφέρθηκε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

«Ν
ομίζω ότι ο πόνος που νιώθουμε όλοι συλλογικά δεν συνάδει με ένα προεκλογικό κλίμα έντασης. Ο πρωθυπουργός  στο υπουργικό Συμβούλιο έδωσε τον τόνο και είπε ότι θα έχουμε τη λειτουργία της Βουλής ως το Πάσχα και από εκεί και πέρα θα ανακοινωθούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τις εκλογές από τον ίδιο», είπε αρχικά.

Όσον αφορά για τους λόγους που ώθησαν τον πρωθυπουργό να πάρει αυτή την απόφαση ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως: «Σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι αυτή τη στιγμή παλεύουμε με πολύ έντονα συναισθήματα και θυμού και οργής και σοκ, τα οποία είναι πολύ κακός σύμβουλος για την υλοποίησή του πιο σημαντικού δικαιώματος που έχουμε του να προσέλθουμε στην κάλπη και να αποφασίσουμε ποιες θα είναι οι δυνάμεις που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα. Πρέπει να δώσουμε χώρο και χρόνιο στα συναισθήματά μας, να πενθήσουμε συλλογικά, να σεβαστούμε τον πόνο των ανθρώπων, είναι οι οικογένειες και όλοι οι Έλληνες που πενθούν αυτή τη στιγμή και να προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στο πώς θα επιταχυνθεί η δικαστική διερεύνηση, στο πώς θα σταθούμε δίπλα στις οικογένειες και στο πώς θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στη λειτουργία του ελληνικού σιδηροδρόμου».

Ακόμα ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ακόμα πως θα γίνουν βήματα για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου και πότε θα λειτουργήσει ξανά. «Είναι πολύ κρίσιμο κεφάλαιο και πρέπει να γίνουν βήματα τα οποία ήδη ανακοινώθηκαν και έχουμε δεσμευθεί και έχουμε λάβει τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη γερμανική κυβέρνησή, έχουν γίνει συνεννοήσεις με τη γαλλική εταιρεία για την παράδοση του συστήματος. Θα έχουμε πλέον περισσότερη και καλύτερη παρουσία σταθμαρχών σε όλους τους σταθμούς ώστε να επαναλειτουργήσει ως το τέλος Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου ο σιδηρόδρομος».

Σχετικά με τη διαμάχη ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και το τι πρέπει να συμβεί για να πάμε μπροστά στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι «πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Ο ΟΣΕ ήταν ο μεγάλος ασθενής, υπήρξε σημαντική υστέρηση την περίοδο των μνημονίων και από- επένδυση». Παραδέχθηκε πάντως ότι «υπήρξε προσπάθεια, δεν είχε όμως το αποτέλεσμα που θέλαμε».

Ο υπουργός Επικρατείας απάντησε και στην κριτική του υπουργού Μεταφορών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη,  στην κυβέρνηση για ευθύνες της στο δυστύχημα των Τεμπών και τη μη λειτουργία συστημάτων ηλεκτρονικών συστημάτων που ήταν έτοιμα ή σχεδόν έτοιμα στον σιδηρόδρομο.

«Θα κριθεί για το γεγονός ότι δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη» τόνισε, ενώ παρέπεμψε στην έρευνα της Δικαιοσύνης για τις συμβάσεις στον ΟΣΕ, για τις οποίες ανέφερε ότι έχουν ασκηθεί ήδη 4 διώξεις.

Ακόμη, διέψευσε από την πλευρά του ότι ήταν κατά μεγάλο μέρος έτοιμο στο σύστημα τηλεδιοίκησης που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Σταμάτησε το 2017 και παραδόθηκε μόλις το 18% του συστήματος. Ένα μέρος του χρειάστηκε να ανακατασκευασθεί γιατί κατασκευάσθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ με λάθος υλικά» επισήμανε.

«Η επόμενη ημέρα είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Να μην υπάρξει καμία σκιά. Να υπάρξει ανάταξη της εμπιστοσύνης στον ελληνικό σιδηρόδρομο» υπογράμμισε.

Για τις προειδοποιήσεις για τα θέματα ασφάλειας και στις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων έκανε λόγο για «διαχρονικές ευθύνες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που καταρτίζονται οι προδιαγραφές»,  τις  οποίες  χαρακτήρισε «ελλειμματικές».

Αναφέρθηκε ακόμα σε συστημικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον ανθρώπινο παράγοντα και στη διαρκή εκπαίδευση που απαιτείται στα νέα συστήματα, όπως και στις ελάχιστες προσλήψεις τα προηγούμενα χρόνια, με τη σημερινή κυβέρνηση όμως να έχει δρομολογήσει 214 προσλήψεις.