Οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν το ΚΚΕ που είναι το δικό τους κόμμα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν το ΚΚΕ που είναι το δικό τους κόμμα

Το εργοτάξιο στο Ελληνικό επισκέφτηκε το πρωί ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου συναντήθηκε με το Σωματείο και εργαζόμενους, στις Οικιστικές Αναπτύξεις στην παραλία του Αγίου Κοσμά, και στη συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων στο έργο της Υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

«Β
ρισκόμαστε σε έναν χώρο που έχει πολυδιαφημιστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, για να πανηγυρίσει τις νέες επενδύσεις, τα μεγάλα έργα υποδομών στο Λεκανοπέδιο», ανέφερε, μιλώντας στους εργαζόμενους, στο έργο της Υπογειοποίησης της Λ. Ποσειδώνος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Υπόσχονται ότι με την πολιτική τους θα ανοίγουν οι δουλειές, θα αυξηθούν οι μισθοί, θα ζήσουμε όλοι μια ζωή χαρισάμενη» είπε και έθεσε το ερώτημα: «Είναι όμως έτσι στην πραγματικότητα; Για ποιόν γίνονται όλα αυτά τα έργα στο Ελληνικό και στον Άγιο Κοσμά; Είναι για όλους μας;»

Σημείωσε ότι «το έργο του Ελληνικού και συνολικά οι σχεδιασμοί για το παραλιακό μέτωπο της λεγόμενης “Αθηναϊκής Ριβιέρας”, αποτελούν καραμπινάτα παραδείγματα γιατί η πολιτική της ΕΕ, που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα και κινούνται στη λογική “κόστους – οφέλους”, δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα του λαού και να καλύψει τις ανάγκες μας».

«Επίσης, το έργο του Ελληνικού αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν υπάρχει “μικρότερο κακό” στην επιλογή αντιλαϊκού διαχειριστή, αφού τα προηγούμενα χρόνια τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις εκπλήρωσαν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και έστρωσαν το έδαφος για να προχωρήσει η επένδυση και να θωρακιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Θυμάστε τα “ευχαριστώ” του Λάτση στις κυβερνήσεις Σαμαρά, Τσίπρα και Μητσοτάκη» συμπλήρωσε.

«Εμείς» υπογράμμισε «καλούμε τους εργαζόμενους, συνολικά το λαό μας, να σκεφτεί ότι τα δικά του δικαιώματα δεν συμβιβάζονται με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, δεν συμβιβάζονται με τα κέρδη των ομίλων που είναι όρος και προϋπόθεση για την εκτέλεση κάθε έργου γι’ αυτό και μετατρέπει κάθε ανάγκη σε ακριβό εμπόρευμα. Να μη χαμηλώσει τις απαιτήσεις του και να αγωνιστεί με κριτήριο την πραγματική δυνατότητα να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών μας με βάση τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής».

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι είναι μεγάλη κατάκτηση των εργαζομένων στο έργο η ίδρυση του δικού τους σωματείου που ενώνει όλες τις ειδικότητες για την κατασκευή του συνόλου των έργων στο Ελληνικό και τον Άγιο Κοσμά.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων για τα οποία τον ενημέρωσε το Σωματείο και τόνισε ότι «το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει όλα τα ζητήματα και θα παλέψει μαζί σας για να δοθούν λύσεις, όπως κάνει ήδη».

Μίλησε, επίσης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μετανάστες στο έργο, αναφέροντας μεταξύ άλλων, «το ΚΚΕ ανάδειξε και το θέμα αυτό με ερώτηση στη βουλή. Άλλωστε, όσοι εργάζεστε στον κλάδο των κατασκευών έχετε μεγάλη πείρα ότι οι εργάτες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους, αλλά αντίθετα έχουν κοινά συμφέροντα ανεξάρτητα από εθνικότητα, γλώσσα, θρησκεία».

Είπε ότι τα προβλήματα των εργαζομένων έχουν αιτία με ονοματεπώνυμο που είναι «το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις, και έχει την υπογραφή των οδηγιών της ΕΕ, που όλα μαζί τα κόμματα του κεφαλαίου ψηφίζουν στο ευρωκοινοβούλιο».

Αναφέρθηκε στις αιτίες της έλλειψης εργατικών χεριών στον κλάδο, και στην περίοδο της κρίσης «όπου μεγαλοεργοδοσία, κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα την φόρτωσαν στις πλάτες των εργαζομένων με αποτέλεσμα οι οικοδόμοι για να επιβιώσουν αναζήτησαν σε άλλους κλάδους δουλειά», και στην περίοδο της ανάπτυξης «που πάλι την πληρώνουν οι εργαζόμενοι που ζουν την εντατικοποίηση και οι εργοδότες κλαψουρίζουν για την “έλλειψη εργατικών χεριών”».

Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «αν θέλουν εργατικά χέρια θα πρέπει να τα πληρώσουν αξιοπρεπώς, γι’ αυτό και η συλλογική διεκδίκηση είναι δύναμη στα χέρια σας, μαζί με τα σωματεία σας, με την Ομοσπονδία σας, μπορείτε να πετύχετε πολλά. Γιατί δε θα σκοτωθούν οι εργάτες για να πιάσουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι τα χρονοδιαγράμματά τους».

«Σε ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που στο επίκεντρο θα είναι οι ανάγκες των πολλών, η δουλειά σας είναι πολύτιμη και θα υπήρχε δουλειά όχι για 10 χρόνια, που λένε εδώ, αλλά για 110. Για να φτιαχτούν σχολεία, νοσοκομεία, έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, που τόσο έχουμε ανάγκη αλλά μας τα στερούν στο βωμό του κέρδους» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στην «προσπάθεια της μεγαλοεργοδοσίας και των κυβερνώντων να ρυμουλκήσουν τους εργαζόμενους στους δικούς τους στόχους με το επιχείρημα «”ανοίγουν δουλειές” και έτσι “όλοι θα βγούμε κερδισμένοι, μέτοχοι και εργαζόμενοι”» και σημείωσε ότι «για να έχουν κέρδη οι μέτοχοι πρέπει να χάσουμε εμείς, να μας εκμεταλλευτούν περισσότερο, γιατί από τη δική μας δουλειά βγαίνουν τα κέρδη τους. Για να έχουμε κατακτήσεις εμείς πρέπει να χάσουν αυτοί. Μέση λύση δεν υπάρχει».

«Θέλουν να πανηγυρίζουμε γιατί η χώρα μας είναι βουτηγμένη μέχρι το λαιμό στις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή στο πλευρό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» είπε τονίζοντας «οι εργαζόμενοι δεν θα κλείσουν τα μάτια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, στο δράμα του Ουκρανικού και του Ρώσικου λαού, γιατί μόνο οι λαοί την πληρώνουν».

«Η εργοδοσία, η κυβέρνηση, με τη συμφωνία των άλλων κομμάτων, εξαπολύουν καθημερινό πόλεμο στα δικαιώματά μας, και την ίδια στιγμή περιμένουν σαν τα κοράκια πάνω στα συντρίμμια του πολέμου για μπίζνες στην ανοικοδόμηση κατεστραμμένων χωρών και για φθηνά εργατικά χέρια από κατατρεγμένους μετανάστες και πρόσφυγες.

Εμείς προτάσσουμε την κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων απέναντι στον κοινό αντίπαλο, αντιπαλεύουμε στην πράξη το ρατσισμό, την ξενοφοβία, τις διακρίσεις. Δηλώνουμε και από εδώ τη στήριξη μας στον αγώνα των εργαζομένων στα εργοτάξια κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό, που κλιμακώνεται αυτές τις μέρες με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, διεκδικούν τα αυτονόητα: Καλύτερα μεροκάματα και μισθούς, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, 8ωρο και όχι δουλειά 10ωρη, 12ωρη» τόνισε.

«Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν ευθύνη να αναγκάσουν την εταιρεία που έχει αναλάβει το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Αττική, που χρηματοδοτείται από χρήματα του κράτους, να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το σωματείο των εργαζομένων και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Και ας αφήσει την κοροϊδία με τις επιστολές στην Φον ντερ Λάιεν, λες και η ΕΕ, αυτός ο εμπρηστής της ακρίβειας, μπορεί να είναι και ο πυροσβέστης» πρόσθεσε.

«Αγώνας, μάχη είναι και η κάλπη στις 9 του Ιούνη. Όπως δίνουμε το παρόν στις καθημερινές μάχες για τη δουλειά μας, για τα δικαιώματα μας, έτσι πρέπει να δώσουμε το παρών και στη μάχη των ευρωεκλογών» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στην ομιλία του:

«Μόλις κλείσει η κάλπη των Ευρωεκλογών ο λαός μας πρέπει να έχει δύναμη για μεγαλύτερους και σκληρότερους αγώνες, γιατί τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται και μετά τις 10 Ιούνη. Γι αυτό στις εκλογές πρέπει να “κοντύνουμε” την κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα της ΕΕ, του συστήματος. Να ενισχυθεί το ΚΚΕ, η δική σας φωνή, η δική σας δύναμη. Αυτό θα βοηθήσει τους αγώνες. Για να κερδίσουν οι εργάτες πρέπει να χάσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί, κατασκευαστικοί όμιλοι και τα κόμματα που τους στηρίζουν.

Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι έχουν το δικό τους κόμμα, το ΚΚΕ. Η ενίσχυσή του, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη φυσική συνέχεια αυτών των αγώνων. Γιατί έτσι ο αγώνας θα ενισχυθεί και θα μετρήσουμε νίκες και αποτελέσματα. Οι εργάτες, ο λαός μπορούμε να τα καταφέρουμε και αυτό θα γίνει!».