Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2024
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2024

Κατατέθηκε στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

A
ξίζει να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό ενσωματώνονται οι πρόσφατες ανακοινώσεις για την καταβολή έκτακτου Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε 2,3 εκατ. οικονομικά ευάλωτους πολίτες, χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, ΑΜΕΑ, δικαιούχους επιδομάτων τέκνων και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Αυξήσεις εισοδημάτων

Προβλέπονται παράλληλα αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις. Η πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια αγγίζει κατά μέσο όρο τα 1.476 ευρώ σε ετήσια βάση.

Αυξήσεις στις αποδοχές τους δουν επίσης και οι συνταξιούχοι κατά περίπου 3%, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου λόγω αύξησης του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ που μεταφράζεται με αύξηση των καθαρών αποδοχών. Περίπου 750.000 συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.600 ευρώ με διαφορά άνω των 10 ευρώ δεν δικαιούνται αυξήσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και θα έχουν έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ, πριν τα Χριστούγεννα ενώ 150 ευρώ θα λάβουν περίπου 1,3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ και χωρίς προσωπική διαφορά.

Παράλληλα, περιλαμβάνονται οι δαπάνες του προϋπολογισμού σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία, με την ενίσχυση να προέρχεται από τα έσοδα που προβλέπονται από τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στους κερδισμένους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν έκπτωση 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Αλλαγές σε ΦΠΑ

Ο προϋπολογισμός του 2024, ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά ενώ η πρόβλεψη περί πρωτογενούς πλεονάσματος διαμορφώνεται στο 2,1% του ΑΕΠ έναντι 1,1% στον προϋπολογισμό του 2023.

Ακόμη, μονιμοποιείται το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές (πλην ταξί), το τουριστικό πακέτο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους, ενώ διατηρείται για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε καφέ και ταξί. Ακόμη, προβλέπεται αύξηση του ΦΠΑ και επιστροφή του στο 24% σε ό,τι αφορά σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, το νερό, η μπύρα, το τσάι και το ρόφημα της σοκολάτας, με εξαίρεση όμως τον καφέ.

Ανάπτυξη-Πληθωρισμός-Πλεόνασμα

Σε οριακές αναθεωρήσεις σε σχέση με το προσχέδιο προχώρησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στον προϋπολογισμό του 2024. Η αναμενόμενη μεγέθυνση για το ΑΕΠ 2023 επί της οποίας στηρίζεται το τελικό κείμενο 2024 αναθεωρείται οριακά προς τα πάνω σε σχέση με το προσχέδιο 2024 συγκεκριμένα σε 2,4% από 2,3%. Η βελτιωμένη εικόνα για το 2023 σχετίζεται με το αποτέλεσμα βάσης λόγω της αναθεώρησης του ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2022 από 5,9% σε 5,6%.

Για το 2024, η αναμενόμενη μεγέθυνση για το ΑΕΠ αναθεωρείται οριακά προς τα κάτω σε 2,9% από 3,0%. Η αναθεώρηση αυτή δικαιολογείται εν μέρει από τη μικρότερη του αναμενομένου στατιστική επίδραση βάσης (carry-over effect) του ρυθμού μεγέθυνσης του τετάρτου τριμήνου του 2023.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό (Εν.ΔΤΚ), η σχετική πρόβλεψη αναθεωρήθηκε οριακά προς τα πάνω σε σχέση με το ΠΚΠ 2024 από 4% σε 4,1% για το 2023 και από 2,4% σε 2,6% για το 2024. Η αναθεώρηση αυτή συμβαδίζει με τη διατήρηση του πληθωρισμού, ιδίως εκείνου των τροφίμων, σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης (ΓΚ) το 2023 εκτιμάται σε 1,1% του ΑΕΠ, στο ίδιο επίπεδο με την πρόβλεψη στο Προσχέδιο και στο ΠΣ 2023 και βελτιωμένο έναντι του στόχου στο ΚΠ 2023 για πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.

Για το 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο 2,1% του ΑΕΠ όπως προβλέπονταν και στο Προσχέδιο.

ΣΥΡΙΖΑ: προϋπολογισμός ακρίβειας, οριζόντιας φορολόγησης

Και παρά τις όποιες εικόνες διάλυσης καταγράφει η αξιωματική αντιπολίτευση, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μία κοινή γραμμή σχετικά με τις ενστάσεις στο φορολογικό. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και οι πέριξ έδωσαν ένα στίγμα τονίζοντας ότι είναι ένας προϋπολογισμός ακρίβειας, οριζόντιας φορολόγησης και ανεξέλεγκτου ιδιωτικού χρέους και προτείνεται εκ νέου  από τον ΣΥΡΙΖΑ το  αφορολόγητο στις 10 χιλιάδες ευρώ.

«Η αλήθεια είναι μια και αναντίρρητη: H κυβέρνηση υφαρπάζει τεράστια ποσά από τους φορολογούμενους μέσω των έμμεσων φόρων και στη συνέχεια επιστρέφει ένα μικρό κλάσμα αυτών με τη μορφών των διαφόρων pass. Αυτό είναι το δήθεν επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο του κ. Μητσοτάκη…», αναφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν λόγο για την κυβερνητική προπαγάνδα. Ο Προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας που πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το τεράστιο κόστος της στέγασης, το πρόβλημα των χρεών και των πλειστηριασμών α’ κατοικίας. Από την άλλη οι μικρές αυξήσεις στους μισθούς δεν αναπληρώνουν τις μεγάλες περικοπές του παρελθόντος σε μισθούς και συντάξεις και κυρίως, εξανεμίζονται πλήρως από το ράλι του πληθωρισμού, όπως αναφέρουν.

ΠΑΣΟΚ:  Άδικος «φόρος ακρίβειας»

Από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν με νόημα ότι  η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού υπενθυμίζει ότι παρά τους πρωτοφανείς ευρωπαϊκούς πόρους που διαχειρίστηκε η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι από το 2020 και μετά είναι πολύ πάνω από 8 δισ. ευρώ το έτος. Δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι από τους αντίστοιχους πόρους που εισέρρεαν στη χώρα πριν από το 2020, η προστιθέμενη αξία τους για τους Έλληνες πολίτες φαίνεται ότι είναι οριακά μηδαμινή. Ο άδικος «φόρος ακρίβειας» που επιβάλλεται πρόσθετα πάνω στον πληθωρισμό της απληστίας ακυρώνει τις επιεικώς παραπλανητικές αναλύσεις στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για την αναδιανεμητική επίδραση των παρεμβάσεων αυτών.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση που μέχρι πριν από λίγους μήνες δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού υποσχόταν καμία αύξηση φόρου και ταυτόχρονα την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη μείωση τεκμηρίων χωρίς αστερίσκους, παρουσίασε νομοσχέδιο για την επιβολή του οριζόντιου κεφαλικού φόρου για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι χάδι στους μεγάλους φοροφυγάδες.

KKE: Επιστροφή στα «ματωμένα πλεονάσματα»

Βολές και από το ΚΚΕ. Οι κυβερνητικές περιγραφές του προϋπολογισμού για «ανάπτυξη» προσπαθούν να συγκαλύψουν την σκληρή πραγματικότητα για το λαό, υποστηρίζει. Όπως εξηγεί σε σχετική ανακοίνωση, είναι η πραγματικότητα της επιστροφής στα «ματωμένα πλεονάσματα» με δισεκατομμύρια ευρώ νέους φόρους, το νέο τσεκούρι στις κοινωνικές παροχές, τη διατήρηση των μισθών σε επίπεδα πολύ κάτω ακόμα και απ’ τον πληθωρισμό που καλπάζει, που ουσιαστικά οδηγεί σε μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.