Υπηρεσίες Εργοθεραπείας για τα μέλη των ΚΑΠΗ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ

Υπηρεσίες Εργοθεραπείας για τα μέλη των ΚΑΠΗ

Υπηρεσίες Εργοθεραπείας παρέχονται στα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Παιανίας με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς του και την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλούνται από την ιατρική τους κατάσταση.

Η
Εργοθεραπεία στοχεύει στη δραστηριοποίηση, τη σωματική και ψυχοσυναισθηματική εγρήγορση των μελών, μέσα από κατάλληλα διαμορφωμένες ομαδικές δραστηριότητες, όπως χειροτεχνία, χορωδία, ομάδα θεατρικής έκφρασης που θα δώσουν τη δυνατότητα στα μέλη μας να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και ψυχαγωγηθούν.

Επίσης βασικότατος στόχος της Εργοθεραπείας είναι η επανεκπαίδευση και κατά το δυνατό αποκατάσταση της λειτουργικότητάς των μελών των ΚΑΠΗ, ώστε να διαβιούν ανεξάρτητοι στο σπίτι τους. Επανεκπαίδευση πραγματοποιείται σε επίπεδο Δραστηριοτήτων Καθημερινής Ζωής (Δ.Κ.Ζ.) όπως ντύσιμο γδύσιμο κτλ.

Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται εκτίμηση του κινδύνου πτώσεων, μέσα και έξω από το σπίτι και επίσκεψη από τον Εργοθεραπευτή κατ’ οίκον, ώστε σε πραγματικό χρόνο και χώρο, να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες που θα μειώσουν κατά το δυνατό τον κίνδυνο των πτώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το 2022 και συνεχίζεται, πρόγραμμα διεπιστημονικής αντιμετώπισης και πρόληψης του κινδύνου των πτώσεων.

Στο ΚΑΠΗ των Γλυκών Νερών, είτε κατ’ οίκον (ανάλογα των αναγκών), γίνεται και Εργοθεραπεία με παραπεμπτικό ιατρού (Νευρολόγο, Ορθοπεδικό) σε άτομα μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Parkinson, Σκλήρυνση κατά Πλάκας κτλ. Ενδεικτικά το 2023 πραγματοποιήθηκαν 115 ατομικές συνεδρίες στο ΚΑΠΗ και κατ’ οίκον.

Σε επίπεδο ομαδικών δραστηριοτήτων λειτουργούν στο ΚΑΠΗ Γλυκών Νερών: Ομάδα χειροτεχνίας κάθε Τρίτη στις 11:15, ομάδα χορωδίας κάθε Πέμπτη στις 11:15 και στο ΚΑΠΗ Παιανίας: Ομάδα χορωδίας, κάθε Παρασκευή στις 11:00.

Στο πλαίσιο των ομαδικών δραστηριοτήτων λειτουργούν και οι ομάδες εκδρομών και πολιτισμού, που μελετούν οργανώνουν και προτείνουν στη διοίκηση τον προορισμό των ημερήσιων εκδρομών και περιπάτων, καθώς και συμβάλλουν στις εκδηλώσεις.