Ένας χρόνος λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας για την Άνοια
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ένας χρόνος λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας για την Άνοια

Δύο χιλιάδες περίπου χρήστες εκμεταλλεύτηκαν τα προγράμματα του Κέντρου Ημέρας για την Άνοια σε αυτό τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, ενώ στο ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν πάνω από δέκα χιλιάδες θεραπευτικές πράξεις.

A
υτά και άλλα σχετικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στην ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο δημοτικό Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» με αφορμή τα «γενέθλια» του Κέντρου, το οποίο ιδρύθηκε σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και το Υπουργείο Υγείας. Το Κέντρο Ημέρας για την Άνοια εδρεύει στο Β ΚΑΠΗ του Δήμου Ηρακλείου Αττικής (Ελ. Βενιζέλου 232) για να εξυπηρετεί τόσο την πόλη, όσο και την ευρύτερη περιοχή.

Θυμίζουμε, το Κέντρο έχει ως στόχο την υποστήριξη των ασθενών μέσα από προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης, ανάπτυξης δεξιοτήτων και διευκόλυνσης των δυνατοτήτων επικοινωνίας τους, ενώ υποστηρίζει και τους φροντιστές των ασθενών. Παράλληλα με το Κέντρο, υπάρχει ανάλογη Κινητή Μονάδα που προσφέρει υπηρεσίες κατ’ οίκον σε ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν

Αναφορικά με τον απολογισμό της δράσης του, 1912 χρήστες εξυπηρετήθηκαν μέσα στους πρώτους 12 μήνες του Κέντρου, το οποίο εκτέλεσε 10.612 θεραπευτικές πράξεις. 104 άτομα εντάχθηκαν σε ομαδικά προγράμματα και 1341 εξετάσθηκαν από το ιατρείο μνήμης. Παράλληλα, συμβουλευτική έλαβαν 795 φροντιστές ατόμων που πάσχουν από άνοια. 607 άτομα έλαβαν παροχές όπως ψυχοεκπαίδευση, ενημέρωση για κοινωνικές παροχές κ.α.

«Η Άνοια είναι μια νόσος για την οποία μπορεί να υπάρξει ελπίδα και ποιότητα ζωής και για τα άτομα που πάσχουν, και για εκείνα που τα φροντίζουν. Στον ένα χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας για την Άνοια, που έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε ιδρύσει στον Δήμο μας σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, καλέσαμε τον κόσμο ώστε να γνωρίσει τι κάνουμε μέσα από αυτή τη δομή και να τους προτρέψουμε να την κάνουν γνωστή στους οικείους τους. Ώστε να μην μείνει κανείς που έχει ανάγκη χωρίς βοήθεια», το σχόλιο του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου.