Μεγάλη άσκηση με κωδικό όνομα «ΑΙΝΕΙΑΣ 2024 ΥΜΗΤΤΟΣ»
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ Ι.Μ. ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΥΝΗΓΟΥ

Μεγάλη άσκηση με κωδικό όνομα «ΑΙΝΕΙΑΣ 2024 ΥΜΗΤΤΟΣ»

Στη μεγάλη τακτική άσκηση πεδίου για δασική πυρκαγιά με την κωδική ονομασία «ΑΙΝΕΙΑΣ 2024 ΥΜΗΤΤΟΣ» που πραγματοποιήθηκε από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής στην περιοχή της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Κυνηγού (φυλάκιο Σ.Ε.Π.Π.Β/Α.Τ.Υ) παρευρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Βασιλική (Βίκυ) Καβαλλάρη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδα Μανωλάκου, της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βορείου Τομέα κ. Λουκίας Κεφαλογιάννη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Δυτικού Τομέα κ. Βασίλειου Λώλου, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κεντρικού Τομέα κ. Κωνσταντίνου Ζώμπου και των Δημάρχων Παιανίας κ. Ισίδωρου Μάδη και Αγίας Παρασκευής κ. Γιάννη Μυλωνάκη.

H
άσκηση, της οποίας την έναρξη κήρυξε ο Αν. Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Νίκος Πασσάς έλαβε χώρα με τη συμμετοχή της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Παιανίας και Αγίας Παρασκευής, της Πυροσβεστικής, του ΣΠΑΥ, του Ερυθρού Σταυρού, του Σωματείου Εθελοντών Βορειοανατολικού Τομέα Υμηττού, του ΕΚΑΒ και άλλων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ενεργειών πρόληψης και ετοιμότητας, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Το σενάριο προέβλεπε πυρκαγιά στη χαράδρα και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων με την συμμετοχή και εναέριων μέσων για την άμεση αντιμετώπισή της προτού επεκταθεί περαιτέρω. Το σημείο επιλέχτηκε λόγω της εγγύτητας και των δράσεων που φιλοξενεί σε κοντινή απόσταση.

Ο σκοπός της άσκησης αφορούσε τον έλεγχο μέρους του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών και της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και την ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς η διενέργεια καλώς σχεδιασμένων ασκήσεων αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για τον έλεγχο της ετοιμότητας του μηχανισμού πολιτικής προστασίας να αντιμετωπίσει μία επικείμενη ή συντελεσθείσα καταστροφή και να διαχειριστεί τις συνέπειες.

Μετά το πέρας της άσκησης αποτυπώθηκε το θετικό αποτέλεσμα της, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αφενός λόγω του υψηλού βαθμού συμμετοχής οργανώσεων και προσωπικού (και με ευρεία συμμετοχή Εθελοντικών Ομάδων) και αφετέρου διότι οι εμπλεκόμενοι (ασκούμενοι, υποστηρικτικές ομάδες και αξιολογητές), έδρασαν με σοβαρότητα, επαγγελματισμό και πολύ καλή γνώση του αντικειμένου που είχαν να διαχειριστούν.

Τέλος, καταδείχθηκε για άλλη μια φορά και ο πολύτιμος ρόλος των ΣμηΕΑ (Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) ως πολύτιμα εργαλεία στην υποβοήθηση του έργου της διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών.

Στο πλαίσιο της άσκησης η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής κ. Βίκυ Καβαλλάρη σημείωσε: «Παρακολουθήσαμε σήμερα την μεγάλη άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς “Αινείας 2024 Υμηττός”, υπό την επιμέλεια της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και τη συμμετοχή δεκάδων φορέων όπως η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας όμορων Δήμων και φορείς εθελοντών. Τους συγχαίρω όλους για την υπευθυνότητα, την σοβαρότητα και πάνω από όλα για το αίσθημα καθήκοντος που τους διακατέχει, ιδιότητες υπέρ-πολύτιμες τις ώρες της μεγάλης ανάγκης, όπου απαιτείται γνώση και αποφασιστικότητα. Υπό την καθοδήγηση του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκου Χαρδαλιά, ενός ανθρώπου με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο, η πολιτική προστασία έχει τεθεί ως ύψιστη προτεραιότητα, αφού τόσο η ασφάλεια των συμπολιτών μας, όσο και του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν κεντρικό πυλώνα του στρατηγικού σχεδιασμού μας. Για μία Αττική ασφαλή για όλους!».

«Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε την ετοιμότητα όλων των δυνάμεων, από την Πυροσβεστική έως τους εθελοντές και την εξαιρετική συνεργασία τους για την προστασία του Υμηττού. Ως ΣΠΑΥ αλλά και ως Δήμος Παιανίας έχουμε αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο και έχουμε καταφέρει να προστατέψουμε αποτελεσματικά το βουνό μας. Η άσκηση απέδειξε πως μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον, όχι όμως και να εφυσηχάζουμε. Αναμένουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι και θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο» δήλωσε ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης.

Την μεγάλη τακτική άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς με την ονομασία, ΑΙΝΕΙΑΣ 2024 – Υμηττός παρακολούθησε ο Δήμαρχος Παιανίας και αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ Ισίδωρος Μάδης συνοδευόμενος από την αρμόδια αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μαργιάννα Γιαννάκου.