Για ακραία καιρικά φαινόμενα προειδοποιούν οι επιστήμονες
ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΕΛ ΝΙΝΙΟ

Για ακραία καιρικά φαινόμενα προειδοποιούν οι επιστήμονες

Για επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο και για πρωτοφανή κύματα καύσωνα προειδοποιούν οι επιστήμονες. Οι πρώτες προβλέψεις κάνουν λόγο για επιστροφή του φαινομένου αργότερα εντός του έτους, γεγονός που θα οδηγήσει σε ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο και θα καταστήσει «πολύ πιθανή» την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Αξίζει να σημειωθεί πως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ήταν το 2016, με το φαινόμενο Ελ Νίνιο να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η
φετινή χρονιά προβλέπεται ήδη να είναι θερμότερη από το 2022, το οποίο παγκόσμια σύνολα δεδομένων κατατάσσουν ως το πέμπτο ή έκτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί. Αλλά το Ελ Νίνιο εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου και η θερμαντική του επίδραση χρειάζεται μήνες για να γίνει αισθητή, πράγμα που σημαίνει ότι το 2024 είναι πολύ πιο πιθανό να σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας.

Τα αέρια που εκπέμπονται από τα θερμοκήπια λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας έχουν αυξήσει τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά περίπου 1,2 C μέχρι σήμερα. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε καταστροφικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, από τους καταστροφικούς καύσωνες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έως τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν και τη Νιγηρία, που βλάπτουν εκατομμύρια ανθρώπους.

«Είναι πολύ πιθανό το επόμενο μεγάλο Ελ Νίνιο να μας ανεβάσει πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου», δήλωσε ο καθηγητής Άνταμ Σκάιφ, επικεφαλής μακροπρόθεσμων προβλέψεων στο Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις των φαινομένων Ελ Νίνιο θα γίνουν ισχυρότερες, και πρέπει να το προσθέσουμε στις επιπτώσεις της ίδιας της κλιματικής αλλαγής, η οποία αυξάνεται συνεχώς», είπε. «Βάζετε αυτά τα δύο πράγματα μαζί και είναι πιθανό να δούμε πρωτοφανή καύσωνα κατά τη διάρκεια του επόμενου Ελ Νίνιο» υπογράμμισε.

Οι επιπτώσεις του κύκλου Ελ Νίνιο-Λα Νίνια θα μπορούσαν να παρατηρηθούν σε πολλές περιοχές του κόσμου, δήλωσε ο Σκάιφ. «Η επιστήμη μπορεί πλέον να μας πει πότε αυτά τα πράγματα έρχονται μήνες πριν. Επομένως, πρέπει πραγματικά να το χρησιμοποιήσουμε και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, από την ετοιμότητα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης μέχρι το ποιες καλλιέργειες θα φυτέψουμε» κατέληξε.

Η κλίμακα του πιθανού Ελ Νίνιο είναι ακόμα ασαφής. Ο καθηγητής Άντι Τέρνερ, από το Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Πολλά μοντέλα εποχικών προβλέψεων υποδηλώνουν την άφιξη μέτριων συνθηκών Ελ Νίνιο από το καλοκαίρι του 2023».

Η εικόνα θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα φαινόμενα Ελ Νίνιο-Λα Νίνια είναι η μεγαλύτερη αιτία των ετήσιων διαφορών στον καιρό σε πολλές περιοχές.