Διαδραστική ενημέρωση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ

Διαδραστική ενημέρωση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών

Ένα ακόμη ουσιαστικό έργο για την περαιτέρω ανάδειξη της «Πράσινης διαδρομής» στο Πάρκο Τρίτση, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον Περιφερειάρχη Αττικής, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Π
ρόκειται για την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την υλοποίηση μιας «έξυπνης» διαδρομής, προϋπολογισμού 479.189,32 ευρώ, παρέμβαση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου για την Περιβαλλοντική, Αισθητική και Λειτουργική Αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», με συνολικό προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ, από πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Την προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν, παρουσία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, η Πρόεδρος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντ. Τρίτσης» Σ. Μαυρίκου με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Α. Λεωτσάκος και η Γενική Διευθύντρια του Φορέα Μ. Χατζηαθανασίου.

Πιο συγκεκριμένα, η σύμβαση περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση οπτικών ινών και του κατάλληλου εξοπλισμού για τη δημιουργία δικτύου και ανάπτυξης υποδομών δικτύου Wi-FI κατά μήκος του κεντρικού άξονα κυκλοφορίας της «έξυπνης διαδρομής», την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στα διαμορφωμένα πέντε «σημεία ενδιαφέροντος» και την δημιουργία υποδομών πολυμέσων διαδραστικής διαδρομής και συστήματος περιήγησης μέσω ψηφιακής εφαρμογής (mobile application).

Αρχή και τέλος της διαδρομής αποτελούν τα Γραφεία Διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» και η κύρια είσοδος επί της οδού Φυλής, νοτιοδυτικά της Λίμνης Νο. 6, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι όλες οι προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι προσανατολισμένες στη βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη και της αρτιότερης επαφής των πολιτών με την ιστορία και τον περιβαλλοντικό ρόλο του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, αναφερόμενος σχετικά επισήμανε για ακόμη μια φορά ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είχε θέσει εξ΄ αρχής σε υψηλή προτεραιότητα την αναβάθμιση του Πάρκου Τρίτση, ώστε σήμερα να μπορεί κανείς να διαπιστώνει ότι η εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας που το χαρακτήριζε ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

«Το Πάρκο Τρίτση έχει περάσει σε μια νέα εποχή. Δημιουργήσαμε έναν πραγματικά δημόσιο χώρο, ανοικτό σε όλους τους πολίτες, που μπορούν πλέον να απολαμβάνουν δράσεις αθλητισμού, πολιτισμού, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και αναψυχής. Με στοχευμένα έργα που έχουν ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο, το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης έχει αφήσει πίσω του οριστικά την εικόνα της εγκατάλειψης.

Με την σημερινή πρωτοβουλία, ενισχύουμε περαιτέρω την εικόνα και την λειτουργικότητα της βιοκλιματικής διαδρομής που διατρέχει τον επιμήκη άξονα του Πάρκου. Πρόκειται για μια έξυπνη διαδρομή διαμορφωμένη με βιοκλιματικά υλικά, η οποία δημιουργήθηκε δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσβασιμότητα από όλες τις κοινωνικές ομάδες, από άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους και παιδιά», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κος Πατούλης.

Επισημαίνεται πως όλες οι παρεμβάσεις που γίνονται στο πλαίσιο υλοποίησης και ανάδειξης της διαδρομής χαρακτηρίζονται ως «Πράσινες», με σκοπό την επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στα κόστη, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς και τη βελτίωση της «κυκλικότητας» των προϊόντων και υπηρεσιών του Δημοσίου. Μια κίνηση που θα αποτελέσει μια πιλοτική προσαρμογή της υπηρεσίας του Φορέα Διαχείρισης στη νέα εποχή της Κυκλικής Οικονομίας.