Ασκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης
«ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023»:

Ασκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Μαΐου άσκηση για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στον Άγιο Κωνσταντίνο (Καμάριζα) Δήμου Λαυρεωτικής, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023».

H
άσκηση διεξήχθη στο σημείο «Έγκοιλον Χάος» του Αγίου Κωνσταντίνου όπου αντιμετωπίστηκε ως πραγματικό συμβάν δασικής πυρκαγιάς και εκκένωσης οικισμού ενώ ακολουθήθηκαν όλα τα επιχειρησιακά στάδια σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη δασοπυρόσβεση.

Στην άσκηση, η οποία σχεδιάστηκε από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού σώματος υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου Λαυρεωτικής, της Δασικής Υπηρεσίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και εθελοντικών ομάδων, χρησιμοποιήθηκαν επίγεια και εναέρια μέσα, φορτωτές-εκσκαφείς JCB, 2 υδροφόρες και 15 οχήματα του Δήμου.

Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Γεώργιος Πουρναράς, οι Αντιπεριφερειάρχες Αττικής Θανάσης Αυγερινός και Βασίλης Κόκκαλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ηλίας Στουραΐτης, ο Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φλεβάρης, ο Διοικητής της Π.Υ. Λαυρίου Βασίλης Πολύζος, Αντιδήμαρχοι των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, εκπρόσωποι της Τροχαίας, του Λιμεναρχείου, του Δασαρχείου & του ΕΚΑΒ, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης καθώς και οι εθελοντικές ομάδες «Κυνηγετικός Σύλλογος Λαυρίου», «Φιλοθηραματικός Σύλλογος Κερατέας» και το «Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών Ερυθρού Σταυρού».

«Η πανελλαδική άσκηση ‘ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023’ στηρίζεται στην επιχειρησιακή σχεδίαση του Πυροσβεστικού Σώματος που ξεκίνησε πέρυσι τον Νοέμβριο για όλες τις δυνάμεις – τις επίγειες και τις εναέριες – και ολοκληρώθηκε έγκαιρα στις αρχές του έτους. Ήταν μία επιτυχημένη άσκηση, μια άσκηση συντονισμού με την εμπλοκή όλων των συναρμόδιων φορέων, τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και βέβαια με τις εθελοντικές οργανώσεις, το ΕΚΑΒ, την Ελληνική Αστυνομία, τον στρατό, τις Δασικές Υπηρεσίες και το Πυροσβεστικό Σώμα μπροστά, ως βασικό επιχειρησιακό πυλώνα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ακόμα περισσότερο ενισχυμένο φέτος, με περισσότερα οχήματα, καθώς έχουν ενταχθεί περίπου 130 νέα και με περισσότερα αεροσκάφη, καθώς μετράμε 52 μισθωμένα επιπλέον του εθνικού εναέριου στόλου μας. Είναι μια δύναμη καταστολής που θα συνδράμει ώστε να έχουμε μια αντιπυρική περίοδο με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ελπίζουμε και με λιγότερες φωτιές», δήλωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, αναφερόμενος στην άσκηση δήλωσε σχετικά: «Η διαπίστωση σε ρεαλιστικές συνθήκες της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του είναι σημαντική για την ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου και κυρίως βέβαια της Πυροσβεστικής που έχει και τον πρώτο λόγο. Κατ’ εντολή και του Περιφερειάρχη μας Γιώργου Πατούλη, βρεθήκαμε σήμερα εδώ για να παρακολουθήσουμε από κοντά την άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης ‘ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023’, μια άσκηση συντονισμού που διεξήχθη με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων».

Μετά την ολοκλήρωση της δράσης, ο δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης ανέφερε: «Παρακολουθήσαμε μία επιτυχημένη άσκηση συντονισμού, με την εμπλοκή όλων των συναρμόδιων φορέων και βέβαια με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συγχαίρουμε όλους όσοι συνέβαλαν στη άψογη διεξαγωγή της, ιδιαίτερα δε την Πολιτική Προστασία του Δήμου Σαρωνικού και  τα πληρώματα για την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και ικανότητα εντός του πεδίου».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Πρασίνου Χαράλαμπος Γαλάνης υπογράμμισε: «Η Πολιτική Προστασία Δήμου Σαρωνικού δηλώνει πάντα το παρών σε συμβάντα που είτε λαμβάνουν χώρα εντός των ορίων του δήμου μας είτε εκτός. Τα στελέχη μας και τα πληρώματα αποτελούν μια δύναμη καταστολής που θα συνδράμει και αυτό το καλοκαίρι την Πυροσβεστική Υπηρεσία όποτε παραστεί ανάγκη». Ο αναπληρωτής αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κώστας Γκίκας προσθέτει: «Τα πληρώματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας επιτελούν με αυταπάρνηση το καθήκον τους, όποτε και αν κληθούν. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτούς και στεκόμαστε πάντα στο πλάι τους αρωγοί στις προσπάθειές τους».

Τα σενάρια των ασκήσεων, αφορούσαν την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.

Κατά την εξέλιξη των ασκήσεων δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, την προστασία του πληθυσμού, εντός της περιοχής που εξελίχθηκε η πυρκαγιά, την προστασία των υποδομών και τον αποκλεισμό εισόδου πολιτών προς την περιοχή εξέλιξης και πιθανής επέκτασής της.

Σκοπός των ασκήσεων ήταν η διαπίστωση, σε ρεαλιστικές συνθήκες, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του.

Ταυτόχρονα, δοκιμάστηκε η διαλειτουργικότητα των φορέων στις διαδικασίες διαχείρισης των μέσων τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του πληθυσμού.

Η ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων, ο έλεγχος αξιοπιστίας της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής και των διαθέσιμων μέσων, καθώς και η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση αποτέλεσαν έναν επιπλέον στόχο των πραγματοποιηθέντων ασκήσεων.

Η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των ασκήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν παρόμοια περιστατικά κατά την αντιπυρική περίοδο έτους 2023.

Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής Νίκος Σταθόπουλος και ως εκπρόσωποι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο διευθυντής Α΄ Κλάδου ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγος Προκόπιος Μαυρομάτης, ο διευθυντής Α΄ Κλάδου ΓΕΣ, υποστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου, ο ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας, ως εκπρόσωπος του διοικητή ΑΣΔΥΣ, ο κλαδάρχης Γ΄ Κλάδου ΓΕΝ, αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Τσούκας, ο διευθυντής Α΄ κλάδου ΔΑΥ, ταξίαρχος (Ι) Ευάγγελος Τούρβαλης, ο βοηθός Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, υποστράτηγος Βασίλειος Ρόκκος, ο διοικητής πρώτης Περιφερειακής Διοίκησης, υποναύαρχος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., Νικόλαος Πολέμης.

Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος, την άσκηση παρακολούθησαν ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος ΠΣ Μάριος Αποστολίδης, ο προϊστάμενος Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, υποστράτηγος ΠΣ Αθανάσιος Μπαλάφας, ο προϊστάμενος κλάδου διοικητικής υποστήριξης, υποστράτηγος ΠΣ Δημοσθένης Ραγκαβάς, ο συντονιστής επιχειρήσεων Αττικής, υποστράτηγος ΠΣ Παναγιώτης Νιάφας, ο αναπληρωτής αρχιπύραρχος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Δημήτριος Κατσίφλης και ο επαρχιακός υπεύθυνος Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λεμεσού Στέλιος Νέστορος, εκπροσωπώντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ.

Το Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. σε συνεργασία με το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» είχαν τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.