Ταχύτερα η ενημερότητα για όσους εξοφλούν χρέη στους δήμους
ΕΦΟΡΙΑ

Ταχύτερα η ενημερότητα για όσους εξοφλούν χρέη στους δήμους

Μια υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σ
ήμερα σε περιπτώσεις οφειλών προς τους δήμους που έχουν τακτοποιηθεί σε δόσεις ή σε περιπτώσεις άλλων οφειλών, όπως π.χ. οι κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα, από τη στιγμή που ο οφειλέτης δεν πληρώνει εμπρόθεσμα, δεν δεσμεύεται αυτόματα το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας του οφειλέτη, καθώς δεν ενημερώνεται άμεσα από τον αρμόδιο δήμο η αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ. Αυτό θα αλλάξει.

Οι όφειλες αυτές θα μπορούν άμεσα να ενεργοποιήσουν αναγκαστικά μέτρα εισπράξεις, δηλαδή κατασχέσεις:

– Τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων με εξαίρεση έναν και μοναδικό λογαριασμό, για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο μέχρι 1.250 ευρώ.

– Μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, αποζημιώσεων, εσόδων από ενοίκια κ.ά. Ειδικά για ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.

– Ακινήτων, ακόμα και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία, καθώς και αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, σε περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ

Ισχύει επίσης και το αντίθετο: εφόσον τελικά εξοφλούνται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους δήμους, δεν ενημερώνεται αυτόματα η Φορολογική Διοίκηση ώστε να άρει άμεσα τη δέσμευση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας και ο φορολογούμενος να διεκπεραιώσει απρόσκοπτα μια πώληση ακινήτου ή μια διαδικασία είσπραξης χρημάτων από το Δημόσιο. Βάσει όμως του νέου σχεδίου δράσης της ΑΑΔΕ για το 2024, το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου 2024 θα υπάρχει διαλειτουργικότητα μεταξύ των δήμων και της ΑΑΔΕ ώστε η δέσμευση ή η άρση δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας να γίνεται άμεσα, ψηφιακά.

Ως γνωστό, τα χρέη προς όλο το δημόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ) μένουν ζωντανά για πέντε χρόνια και μετά παραγράφονται. Αυτό όμως δεν ισχύει για τα χρέη προς τους δήμους της χώρας Οι κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας ή οφειλές για τακτοποιήσεις, δημοτικά τέλη κ.λπ. παραμένουν ζωντανά για 20 χρόνια! Στέλνονται δε, από τους δήμους στην εφορία για ακόμα μεγαλύτερη πίεση προς τους οφειλέτες.

Πέραν από την αδικία της μεγαλύτερης ισχύς της παραγραφής στους ΟΤΑ (20ετία αντί 5ετίας) το πρόβλημα είναι ότι οι πολίτες, πολλές φορές, δε γνωρίζουν καν την ύπαρξη αυτών των χρεών. Γιατί μπορεί π.χ. οι κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας να περνάνε στην εφορία, όμως δεν εμφανίζονται στην προσωποποιημένη πληροφόρησή στη ιστοσελίδα MyAΑΔΕ. Στο Taxinet εμφανίζονται μόνο οι οφειλές που αφορούν άμεσα την εφορία και όχι αυτά που εισπράττονται υπέρ τρίτων.

Τι συμβαίνει πρακτικά; Οι πολίτες που προσπαθούν να κάνουν μεταβίβαση ή να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο ανακαλύπτουν ότι υπάρχει κάποιο ανοιχτό χρέος και γι’ αυτό δεν μπορούν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα. Αναγκαστικά, πρέπει να στηθούν στον γκισέ της εφορίας για να βρουν τι χρωστάνε. Και εκεί ανακαλύπτουν ότι έχουν απλήρωτα χρέη προς τους δήμους και ότι αυτά έχουν αβγατίσει, εν αγνοία τους, με τα χρόνια. Οι προσαυξήσεις μάλιστα –όπως στην περίπτωση του λεγόμενου ΤΑΠ– φτάνουν μέχρι και 200% της αρχικής οφειλής ενώ οι ξεχασμένες κλήσεις μπορούν να φτάσουν ακόμα υψηλότερα.