Στην τελική ευθεία η επένδυση της Microsoft
ΣΕ ΣΠΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΡΩΠΙ

Στην τελική ευθεία η επένδυση της Microsoft

H υπογραφή του πολυαναμενόμενου Προεδρικού Διατάγματος για τη μεγαλύτερη επένδυση στο χώρο της τεχνολογίας στη χώρα μας, αυτή της Microsoft είναι γεγονός.

Κ
άτι που πλέον ανοίγει το δρόμο υλοποίησης της επένδυσης ύψους 1 δισ. ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ) που θα δώσει σημαντική ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας καθιστώντας την περιφερειακό πόλο στις υποδομές της cloud τεχνολογίας.

Το Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ εγκρίνοντας το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που το συνοδεύει.

Την ίδια ώρα και σε μία προσπάθεια να “τρέξουν” οι διαδικασίες έπειτα από αρκετό καιρό στασιμότητας, ως αύριο, σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται να δοθεί άδεια στην Microsoft προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι πρόδρομες εργασίες στο οικόπεδο στα Σπάτα όπου θα δημιουργηθεί το ένα απ’ τα τρία συμπλέγματα από data centers που θα κατασκευαστούν συνολικά στα επιχειρηματικά πάρκα Σπάτων και Κορωπίου. Κάτι, που όπως είχε αποκαλύψει το newmoney, ήταν αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ του υπ. Ανάπτυξης και της ίδιας της εταιρείας το τελευταίο τρίμηνο.

Μάλιστα πληροφορίες απ’ την Microsoft αναφέρουν πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές Φεβρουαρίου. Ως εκ τούτου άμεσα αναμένεται να επιλεγεί και ο ανάδοχος του έργου που θα αναλάβει την κατασκευή του mega project.

Υπενθυμίζεται ότι προσφορές για το έργο στο σχετικό διαγωνισμό που έχει “τρέξει” η πολυεθνική έχουν καταθέσει:

– η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με τον ιταλικό πολυεθνικό όμιλο Renco,

– η Άκτωρ, και

– ο Όμιλος Μυτιληναίου μέσω του τομέα έργων βιώσιμης ανάπτυξης που κατασκεύασε το data center “Athens 3” της πρώην Lamda Hellix – νυν Digital Realty.

Σημειώνεται ότι το πρώτο data center της Microsoft θα είναι δυναμικότητας 19,2 MW και θα αναπτυχθεί σε τμήμα 22,3 στρεμμάτων εκ της συνολικής έκτασης 85 στρεμμάτων που αποτελείται από δύο οικόπεδα στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων. Θα αναπτύσσεται σε τρία κτίρια δύο ορόφων που θα συνδέονται μεταξύ τους, διαθέτοντας συνολικό εμβαδόν δόμησης 14,1 χιλ. τετραγωνικών μέτρων. Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία 71 θέσεων στάθμευσης και η φύτευση περίπου του 70% της ακάλυπτης επιφάνειας.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα με απόφαση του υπ. Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα εγκρίθηκαν τα κίνητρα της επένδυσης, που έχει ενταχθεί στο νόμο περί Στρατηγικών Επενδύσεων. Συγκεκριμένα η επένδυση που θα υλοποιήσει η εταιρεία Microsoft Operations 4733 Hellas ΜΑΕ λαμβάνει:

– το κίνητρο Ταχείας Αδειοδότησης του άρθρου 9, του ν. 4864/2021, και

– το κίνητρο Χωροθέτησης του άρθρου 7 του ν.4864/2021 για την κατάρτιση ΕΣΧΑΣΕ στους τόπους υλοποίησης της επένδυσης.

Το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου βάσει του υποβληθέντος επενδυτικού φακέλου, ανέρχεται σε 976,168 εκατ. ευρώ χωρίς το ΦΠΑ και αφορά αφενός στις κεφαλαιουχικές δαπάνες αγοράς των οικοπέδων, ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού ποσού 746,549 εκατ. ευρώ και αφετέρου στις λειτουργικές δαπάνες για χρονικό διάστημα οκταετίας ποσού 229,62 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν δαπάνες μισθοδοσίας, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων, συντήρησης κ.ο.κ.