Πραγματοποιήθηκε το «1ο Συνέδριο Διαχείρισης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας 2024»
ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Πραγματοποιήθηκε το «1ο Συνέδριο Διαχείρισης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας 2024»

Ως ομιλητής στο «1ο Συνέδριο Διαχείρισης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας 2024» στο Grand Hyatt Athens συμμετείχε την Πέμπτη 23 Μαΐου, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.

Σ
το πάνελ με θέμα «Αξιοποίηση Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας: το παρόν και το μέλλον» συμμετείχαν οι: Ηρώ Χατζηγεωργίου (CEO, Executive Member of the Board, Hellenic Public Properties S.A.), Θεόδωρος Α. Γαβριηλίδης (Chief Investment Officer, LAMDA Development), Γιάννης Παναγιωτίδης (Πολ. Μηχ. ΑΠ ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Μέλος ΔΣ Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ), Νικόλαος Κουλοχέρης (Συνιδρυτής – Εταίρος, Μαχάς και Συνεργάτες), Δημήτρης Λουκάς (Δήμαρχος Λαυρεωτικής) ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Δημοσιογράφος Βαγγέλης Δουράκης.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς ανέδειξε τις αναγκαίες δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και όσες έχουν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον σχετικά με τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου μας.

Μεταξύ άλλων μίλησαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Νάγια Κόλλια.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ, άνοιξε με την εναρκτήρια ομιλία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς θεματικούς άξονες: την ενδυνάμωση, την προστασία και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Η CEO της ΕΤΑΔ, κ. Ηρώ Χατζηγεωργίου τόνισε την αναγκαιότητα της σταδιακής μετατροπής της ΕΤΑΔ σε μία σύγχρονη Εταιρεία Real Estate, δίνοντας έμφαση στο έργο κατηγοριοποίησης και καταγραφής των 36.000 ακινήτων που υλοποιεί η ΕΤΑΔ σε συνεργασία με το Υπερταμείο, στην ανάγκη αξιοποίησης του κάθε ακινήτου ανάλογα με τη φύση του και της συνεργασίας της ΕΤΑΔ τόσο με τους επενδυτές όσο και με τους άλλους κεντρικούς και τοπικούς φορείς.

Στη διάρκεια της συζήτησης ιδιαίτερη μνεία έγινε στον σύνθετο χαρακτήρα του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 72.000 εγγραφές ακινήτων διαφορετικής φύσεως και διαφορετικών χρήσεων, όπως επί παραδείγματι κοινόχρηστα, επενδυτικά ή δημόσια με εθνική σημασία, κάτι που αποτελεί, όπως τόνισε η Ηρώ Χατζηγεωργίου και τη μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή ώστε να αξιοποιηθεί η ιδιωτική ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. «Το κάθε ακίνητο χρήζει διαφορετικών διαδικασιών και διαφορετικού τρόπου ανάπτυξης για να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η κ. Χατζηγεωργίου επεσήμανε τη σημασία της κατανόησης από όλες τις πλευρές ότι η ιδιωτική ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου δεν σημαίνει απαραίτητα κοινόχρηστη περιουσία. Εξήγησε παράλληλα ότι ο τρόπος αξιοποίησης των ακίνητων της ΕΤΑΔ μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά ώστε να μεταμορφωθούν ολόκληρες περιοχές, αναβαθμίζοντας τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, δημιουργώντας υπεραξία. «Είμαστε κυρίως μία Asset Management Εταιρεία και έτσι πρέπει να λειτουργήσουμε , δίνοντας έμφαση στις συνέργειες με τους άλλους φορείς της Κυβέρνησης και τις τοπικές κοινωνίες με συλλογική ευρύτητα πνεύματος ώστε να καταλήγουμε κάθε φορά στην εφαρμογή του βέλτιστου μοντέλου αξιοποίησης », συμπλήρωσε η κυρία Χατζηγεωργίου.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα τέτοιας συνεργασίας, όπως ανέφερε, είναι αυτό με τον Δήμο Λαυρεωτικής. «Μέσα από την αγαστή μας συνεργασία και με ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας βρίσκουμε από κοινού λύσεις για σειρά ακινήτων μας», ανέφερε η κ. Χατζηγεωργίου, επισημαίνοντας ότι η ομαδική συνεργασία έχει θέσει τις βάσεις για την αξιοποίηση σημαντικού αριθμού ακινήτων στην περιοχή του Λαυρίου, ενώ κλείνοντας το πάνελ ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, κος Λουκάς ευχαρίστησε προσωπικά την κα Χατζηγεωργίου, αλλά και τα στελέχη της Εταιρείας για την μέχρι σήμερα άψογη συνεργασία.