Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αττικής στη 2η Συνεδρίαση
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αττικής στη 2η Συνεδρίαση

Την πεποίθηση πως τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021–2027, αποτελούν τη μόνη, σίγουρη και αξιόπιστη χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια και είναι απολύτως αναγκαία για την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στην παρέμβαση του κατά τη 2η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Παρακολούθησης και Συντονισμού Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.

Τ
ις εργασίες της συνεδρίασης άνοιξε ο Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης ο οποίος εστίασε, μεταξύ άλλων, στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την κυβέρνηση, στο επίπεδο της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων στη χώρα μας.

Στην τοποθέτηση του ο Γ. Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 το οποίο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κλείνει με ασφάλεια, ενώ σημείωσε πως το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 ξεκινά με πολύ γοργά βήματα. Παράλληλα συνεχάρη την Περιφέρεια Αττικής για τα σημαντικά αποτελέσματα που έφερε στον τομέα της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων και ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη για την αγαστή και γόνιμη συνεργασία που είχαν τα τελευταία 4 χρόνια.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέμβαση έκανε ο Αν. Προϊστάμενος Τμήματος «Ελλάδα και Κύπρος» Π. Πανταζάτος o οποίος συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς για τη γρήγορη έγκριση των νέων προγραμμάτων 2021-2027, επισημαίνοντας πως περιλαμβάνουν πολλές καινοτομίες, προς όφελος της ανάπτυξης.

Παρεμβάσεις στη Συνεδρίαση στο Ζάππειο έκαναν επίσης Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Γ. Γραμματείς Υπουργείων, στελέχη του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και εκπρόσωποι Διαχειριστικών Αρχών.

Γ. Πατούλης: « Η Περιφέρεια Αττικής κατέχει μία δεσπόζουσα θέση στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας»

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης αφού συνεχάρη το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ για το έργο τους, ευχήθηκε «όλες οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις στην Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027 να αφήσουν το μέγιστο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε όλους τους δικαιούχους και ιδιαίτερα στους δήμους και τις Περιφέρειες».

«Η Περιφέρεια Αττικής, ως η μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας, κατέχει μία δεσπόζουσα θέση στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας για τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της» ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα “Αττική” 2021–2027 το οποίο εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2022, περιλαμβάνει μια πληθώρα παρεμβάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Όπως σημείωσε ο προϋπολογισμός του ξεπερνάει τα 1,6 Δις Ευρώ, αυξημένος κατά 54%, σε σύγκριση με το Περιφερειακό Πρόγραμμα της Περιόδου 2014–2020.

Στη συνέχεια ανέφερε πως το Πρόγραμμα έχει ξεκινήσει δυναμικά την υλοποίησή του και στο χρονικό διάστημα των 16 περίπου μηνών από την έγκρισή του μέχρι και σήμερα:

  • Έχουν εκδοθεί Προσκλήσεις ύψους 460 εκατ. €, ήτοι το 28,5% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.
  • Έχουν ενταχθεί Πράξεις ύψους περίπου 243 εκατ. €, ήτοι το 15% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.
  • Έχουν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 147 εκατ. €, ήτοι το 9% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.
  • Και τέλος έχουν δηλωθεί Δαπάνες προς Πιστοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους περίπου 56 εκατ. €, ήτοι το 3,5% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του Προγράμματος.

«Η μέχρι σήμερα υλοποίηση του Περιφερειακού μας Προγράμματος και οι προοπτικές που ανοίγονται για το επόμενο διάστημα, δικαιώνουν το σχεδιασμό και τις μέχρι σήμερα πολιτικές επιλογές μας» υπογράμμισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η υλοποίηση των Περιφερειακών μας Προγραμμάτων, συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξης της Χώρας και ωφελεί χιλιάδες συμπολίτες μας και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Ο τρόπος που υλοποιούμε το ΕΣΠΑ έχει σημαντική προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα σε όλους τους στόχους της Πολιτικής Συνοχής».

Κλείνοντας συνεχάρη και ευχαρίστησε τόσο την πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του Υπ. Εθνικής Οικονομίας για τη συνεργασία όσο και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και προσωπικά τον Προϊστάμενο Δ. Δρόση για τη συμβολή τους στα πολύ θετικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια.