Εκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους Αμπελουργικούς Συνεταιρισμούς Μεσογείων
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΛΑΧΟΥ

Εκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους Αμπελουργικούς Συνεταιρισμούς Μεσογείων

Έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους Αμπελουργικούς Συνεταιρισμούς Μεσογείων ως Ειδικών Κτιρίων (Βιομηχανικών – Βιοτεχνικών) -σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3325/2005, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει- ζήτησε με επιστολή του ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής, κ. Γιώργος Βλάχος προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Σ
την επιστολή του ο κ. Βλάχος σημειώνει ότι οι αμπελουργικοί συνεταιρισμοί Μαρκοπούλου, Παιανίας, Κρωπίας και Σπάτων λειτουργούν από τη δεκαετία του 1920 σε ιδιόκτητες εκτάσεις με εγκαταστάσεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι χώροι παραγωγής, τυποποίησης, οι αποθήκες και οι δεξαμενές. Οι εγκαταστάσεις αυτές προϋπάρχουν του έτους 1955 και διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας. Η σταδιακή ένταξή τους στο σχέδιο πόλεως σε συνδυασμό με τις αντικειμενικές αξίες, που ισχύουν σήμερα, έχει ως συνέπεια οι συνεταιρισμοί να επιβαρύνονται ετησίως με τεράστια ποσά ΕΝΦΙΑ, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν στα μέλη και τους καταναλωτές τους. Περαιτέρω, λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και του κύματος ανατιμήσεων σε λιπάσματα, καύσιμα, ενέργεια, υλικά συσκευασίας και κόστος διακίνησης σε συνδυασμό με τις εξωφρενικά χαμηλές τιμές σταφυλιών και οίνου στην περιοχή των Μεσογείων, το ελάχιστο αμπελουργικό εισόδημα των συνεταιρισμών εξανεμίζεται.
Κλείνοντας την επιστολή του, o κ. Βλάχος επισημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις των Αμπελουργικών Συνεταιρισμών των Μεσογείων δεν εμπίπτουν στην έννοια της επαγγελματικής στέγης και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενταχθούν στην κατηγορία των Ειδικών Κτιρίων και, συγκεκριμένα, στα βιομηχανικά – βιοτεχνικά, για τα οποία ο νόμος επιφυλάσσει έκπτωση από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.