Ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου στο Θέατρο Βέμπο
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου στο Θέατρο Βέμπο

Η θεατρική παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, έρχεται την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στο Θέατρο Βέμπο στις 20.00.

Λ
ίγα λόγια για την παράσταση

Η υπακοή στην εξουσία του Δία όρος απαράβατος. Θέληση του Δία να εξαφανίσει το γένος των ανθρώπων με τη βία. Ο Τιτάνας Προμηθέας ήταν ο μόνος που αντιστάθηκε για να σώσει τους ανθρώπους. Τους χάρισε το θεϊκό πάντεχνο πυρ και εφηύρε τον αριθμό και το αλφάβητο, δίνοντάς τα δώρο στους θνητούς ώστε με την γνώση και την λογική να σωθούν από τον αφανισμό. Κι ακόμη τους δώρισε την αστρονομία, την τεχνολογία, για την κατασκευή μηχανημάτων στην γεωργία και πλοίων στην θάλασσα και δημιούργησε τις τέχνες. Ο φόβος δεν λύγιζε τη σκέψη του. Τον φώτιζε η αγάπη του για τους ανθρώπους. Το τίμημα όμως ήταν μεγάλο. Αλυσοδεμένος με εντολή του Δία στην κορυφή του Καυκάσου, υπέφερε από τον αιμοβόρο αετό που κάθε μέρα του κατάτρωγε τα σπλάχνα. Το σώμα του δεν μπορούσε να ελευθερωθεί.. Γνώριζε την τιμωρία του από την αρχή, καθώς είχε το χάρισμα της ενόρασης. Αλλά για εκείνον το φως της γνώσης είχε μεγαλύτερη αξία από τον πόνο της σάρκας. Η αντίσταση είχε μεγαλύτερη σημασία από την υποταγή στην άδικη και βίαιη εξουσία. Η θυσία του είναι ο δρόμος για την κατάκτηση της ελευθερίας της ανθρώπινης βούλησης.

Ο Προμηθέας αποτελεί διαχρονικό πανανθρώπινο σύμβολο της ελευθερίας του πνεύματος ενάντια στον σκοταδισμό, την μισαλλοδοξία και τον φανατισμό που απειλούν την ανθρωπότητα με αφανισμό. Πανανθρώπινο σύμβολο της γνώσης, της αγάπης και του ανθρωπισμού.

Ο Γιάννης Φαλκώνης με την παράσταση που σκηνοθετεί μας καλεί να γνωρίσουμε από κοντά τον Προμηθέα. Μελετώντας για χρόνια το αρχαίο δράμα, με απόλυτο σεβασμό στον λόγο του Αισχύλου, αναζήτησε τους κώδικες των ιερών αυτών κειμένων και αφουγκράστηκε το βαθύτερο νόημά τους καθώς διέβλεψε την διαχρονική τους συνέχεια στο λαϊκό πολιτισμό που φτάνει έως τις ημέρες μας. Για αυτό τον λόγο στην παράστασή του καίρια είναι η συνδρομή του αρχετυπικού κορυφαίου μουσικού Πετρολούκα Χαλκιά που μαζί με τον Πέτρο Χαλκιά αυτοσχεδιάζει επί σκηνής στο αρχαιοελληνικό πεντατονικό σύστημα, συνδέοντας με το κλαρίνο του άρρηκτα την εποχή του Αισχύλου και τον λόγο του, με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και συνθέτοντας ένα ολόκληρο μουσικό σύμπαν με την συνδρομή της Γεωργίας Ζώη στα μοιρολόγια, του Παν Καπερνέκα στην αρχαία ελληνική λύρα, στα κρουστά και τους αυλούς, της Αρετής Κόκκινου στην κιθάρα και τα κρουστά και του «Πολυφωνικού της Πανηπειρωτικής» υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου Βαγγέλη Κώτσου…

Ο Προμηθέας αποκαλύπτεται από σκηνή σε σκηνή. Η γνώση γίνεται ο τροχός του νου. Σπάει τα δεσμά του ιερατείου και είναι ελεύθερη για τους ανθρώπους. Γεννιέται ο πολιτισμός. Οι τέχνες διεκδικούν το χώρο τους. Ο Προμηθέας αγωνίζεται. Ωστόσο το βασανιστήριό του είναι αφόρητο. Είναι αθάνατος και το μαρτύριό του δεν θα σταματήσει ποτέ. Η συνειδητή αυτή θυσία βρίσκει στην παράσταση τους συμβολισμούς της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Διατρέχει το χρόνο αναζητώντας δικαίωση. Ο Προμηθέας αναδεικνύεται σε μέγα μύστη. Μύησε τον άνθρωπο στα θεϊκά αγαθά, κόντρα στην θέληση του Δία που ήθελε να τον αφανίσει πιστεύοντας πως η πρόοδός του θα απειλούσε το θρόνο του.

Ο Προμηθέας βοήθησε τον άνθρωπο να νιώσει την αθανασία μέσα από τη γνώση. Χωρίς την προσφορά του Προμηθέα οποιαδήποτε πρόοδος και εξέλιξη θα ήταν αδύνατη.

Η παράσταση του Γιάννη Φαλκώνη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παράδοση. Τα χορικά ακούγονται ως μοιρολόγια και δημοτικά τραγούδια. Ο χορός των Ωκεανίδων δίνει μια θαυμαστή ροή ιπτάμενων εικόνων στην παράσταση. Μια ομάδα “μυημένων” ηθοποιών θα ακολουθήσουν τον Προμηθέα στα μονοπάτια της σκέψης του.

Η άγνοια είναι το σκοτάδι και ο θάνατος. Η γνώση είναι το φως και η ζωή!

Στο ρόλο του Προμηθέα ο εξαιρετικός νέος ηθοποιός Πέτρος Τσαπαλιάρης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γιάννης Φαλκώνης

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΩΚΕΑΝΙΔΑ: Γεωργία Ζώη

ΙΩ: Αλεξάνδρα Καρακατσάνη

ΚΡΑΤΟΣ- ΒΙΑ: Χάρις Συμεωνίδου – Χρήστος Μπαλτάς

ΉΦΑΙΣΤΟΣ: Κλεάνθης Βαρσαμούλης

ΩΚΕΑΝΟΣ: Γιώργος Ζώης

ΕΡΜΗΣ: Σωτήρης Κάτσενος

ΩΚΕΑΝΙΔΕΣ – ΧΟΡΟΣ:

Σοφία Λαμπιδώνη

Ελένη Μαρμάρου

Σοφία Παγώνη

Μπέττυ Λυρίτη

Βέρα Κανελλοπούλου

ΧΟΡΕΥΤΡΙΕΣ:

Ελεάννα Καλαβίτη

Μαρία Δεμερτζή

Ελένη Ιωάννα Μοστίτσογλου Σολομωνίδη

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: Γιάννης Φαλκώνης

ΣΟΛΟ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΩΝ: Ελεάννα Καλαβίτη

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ:

ΚΛΑΡΙΝΟ: Πετρολούκας Χαλκιάς

ΚΛΑΡΙΝΟ: Πέτρος Χαλκιάς

ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΧΟΡΙΚΩΝ ΩΣ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ – ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Γεωργία Ζώη

ΚΙΘΑΡΑ – ΚΡΟΥΣΤΑ: Αρετή Κοκκίνου

ΑΡΧΑΙΑ ΛΥΡΑ – ΑΥΛΟΙ – ΚΡΟΥΣΤΑ – ΦΩΝΗΤΙΚΑ: Παν Καπερνέκα

ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:

ΜΑΕΣΤΡΟΣ – ΦΩΝΗΤΙΚΑ: Βαγγέλης Κώτσου

ΦΩΝΕΣ: Ειρήνη Μόσχου

Φωτεινή Κρανιώτη

Ρούλα Ρίφουνα

Βίκυ Τσιάντα

ΣΚΗΝΙΚΟ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Γιάννης Βλάχος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Νίκος Διαμαντής

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μπέττυ Λυρίτη

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΡΟΥΧΩΝ: Βάνια Αλεξάντροβα

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Ελένη Καταλιακού

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Με τον Πετρολούκα Χαλκιά σε μουσικούς αυτοσχεδιασμούς με το κλαρίνο του και τη Γεωργία Ζώη, ως κορυφαία, στην προσαρμογή των χορικών και την απόδοσή τους με ηπειρώτικα μοιρολόγια.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: “ΔΙΩΝΗΣ ΑΙΝΙΓΜΑ”