Η ομάδα του Ξύλινου Ιππέα και «Τα χρειώδη» της στη Δημοτική Πινακοθήκη
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΑΓ.Ι. ΡΕΝΤΗ

Η ομάδα του Ξύλινου Ιππέα και «Τα χρειώδη» της στη Δημοτική Πινακοθήκη

Ένα καράβι νεολιθικών χρόνων, μια γραφίδα, ένα εγχειρίδιο, ένα άροτρο, ένας αυλός, ένας λύχνος, ένα πήλινο αμφικύπελλο, ένα αρχαίο βασιλικό στέμμα, ένας αστρολάβος και άλλα «χρειώδη» του πολιτισμού «πλάθονται με το φως» και περιμένουν το φιλότεχνο κοινό στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας» (Ραιδεστού 32) έως τις 21 Ιανουαρίου.

Τ
α εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, παρουσία του Δημάρχου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Κωνσταντίνου Μαραγκάκη.

Οι καλλιτέχνες της ομάδας Ξύλινος Ιππέας, Ματίνα Σταυροπούλου και Νίκος Κανόγλου ετοίμασαν το έργο τους «Τα χρειώδη» προσαρμοσμένο στον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Νίκαιας-Ρέντη και την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η ιστορικός Τέχνης και υπεύθυνη της πινακοθήκης Μαρία Πούλου.

Μέσω του εκφραστικού ίχνους του γραφίτη, τα αντικείμενα αποτυπώνονται με λεπτό και σίγουρο σχέδιο πάνω σε κάμποτο, υλικό το οποίο η ομάδα του Ξύλινου Ιππέα επέλεξε να αφήσει χωρίς πλαίσιο, έτσι ώστε να προσθέτει τον ελαφρύ κυματισμό του στα έργα παραπέμποντας ταυτόχρονα σε αρχαίες ύλες και τεχνικές, όπως η περγαμηνή και η τοιχογραφία. Στην πιο μεγάλη σύνθεση της έκθεσης διακρίνεται ένα πλοίο που φέρει επάνω του όλα αυτά τα αντικείμενα, δοσμένα υπαινικτικά. Είναι το πλοίο της μετακίνησης λαών και πληθυσμών, που μεταφέρει μαζί με τις ανθρώπινες ζωές το πολύτιμο φορτίο του πολιτισμού τους. Η αφήγηση ολοκληρώνεται με το προσφυγικό διώροφο της Νέας Κοκκινιάς, αρχέτυπο της πόλης, σύμβολο του ξεριζωμού αλλά και της δημιουργίας μιας νέας ζωής και μιας καινούργιας πατρίδας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ «ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ»

Ραιδεστού 32, Νίκαια

Τηλ. 210 4913588

Διάρκεια έκθεσης: 12 – 21 Ιανουαρίου

Ώρες λειτουργίας

Τρίτη-Πέμπτη: 10:00-14:00 |  Παρασκευή: 17:00-20:00

Σάββατο 20/1: 11:00-17:00 |  Κυριακή 21/1: 11:00-17:00