Η κ. Ανδριανή Βούξινου, Επόπτρια Ποιότητας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, τόνισε ότι η Συλλογή δεν έχει μουσειακό αλλά δυναμικό χαρακτήρα και απευθύνεται στην τοπική κοινωνία και στα σχολεία της. Παράλληλα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή των σχολείων της αρμοδιότητάς της να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Επιγραφικής Συλλογής.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος των Αρσακείων Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης ευχαρίστησε τα στελέχη της εκπαίδευσης που τιμούν με την παρουσία τους τα Αρσάκεια και μεριμνούν για την ποιότητα στην εκπαίδευση καθώς και τα στελέχη του Επιγραφικού Μουσείου κ. Αθανάσιο Θέμο, Ελένη Ζαβού, Ειρήνη Χωρέμη, Δημήτρη Μαστορόπουλο και Θεόδωρο Μαυρίδη και τη Διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου Δρα Αναστασία Ράμμου και τους Ελένη Νάκη και Θεόδωρο Γεωργόπουλο. Στη συνέχεια ανέπτυξε την αξία της γραφής, την ιστορία του αλφαβήτου και δη του ελληνικού, καθώς και τη σημασία των επιγραφών στην ιστορία της γλώσσας, επισημαίνοντας τη ρήση του κορυφαίου μελετητή των αλφαβήτων David Diringer ότι το ελληνικό αλφάβητο επί 3.000 αποτέλεσε το πιο πρόσφορο όχημα για την έκφραση της σκέψης όλων των φυλών. Παρουσίασε δε δείγματα επιγραφών της Συλλογής ερμηνεύοντάς τα γλωσσικά.
Ο Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και μέλος του ΔΣ της ΦΕ Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ο οποίος είχε αναλάβει την προσπάθεια συγκρότησης της Επιγραφικής Συλλογής, εξήγησε το σκεπτικό και την πορεία προς την ίδρυση αρχικά του Εργαστηρίου Ιστορίας και Τέχνης που βρίσκεται στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Εκάλης και ακολούθως στη δημιουργία της Επιγραφικής Συλλογής, κατόπιν μιας ιδέας της Υπεύθυνης της Υπηρεσίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΦΕ κ. Λαμπρινουδάκη. Επεσήμανε ότι οι επιγραφές, πέρα από το γλωσσικό τους ενδιαφέρον, έχουν επιλεγεί ώστε να παρουσιάζουν στους μαθητές ορόσημα της ελληνικής ιστορίας. Έτσι οι μαθητές βλέποντας και ψηλαφώντας τα πιστά αντίγραφα των επιγραφών προσεγγίζουν βιωματικά κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Παρουσίασε δε τις επιγραφές που περιλαμβάνει η Συλλογή τοποθετώντας τις στο ιστορικό πλαίσιό τους. Αναφέρθηκε δε στα αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων με τα οποία θα εμπλουτιστεί η Συλλογή και στις επιγραφές που αυτά περιέχουν.