Δράσεις των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Δράσεις των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα» έχει την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσει στη διάλεξη του κ. Γιάννη Στεργιόπουλου, Αρχιτέκτονα Τοπίου MA, με θέμα «Πολιτιστική και φυσική κληρονομιά: κίνδυνοι και απειλές για τον Δήμο Μαραθώνα».

Η
διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου (Λεωφόρος Μαραθώνος και 25ης Μαρτίου, Μαραθώνας, τηλ. 22940 67617) το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, ώρα 19:00.

Περίληψη διάλεξης

Ο Δήμος Μαραθώνα διαθέτει πλούσιο απόθεμα πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικών τοπίων ιδιαίτερου κάλλους, με μεγάλη οικολογική και ιστορική αξία. Η διατήρηση και ανάδειξή του είναι σημαντική μεταξύ άλλων και για ιστορικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. Παρόλα αυτά πολλά από τα πολιτιστικά αγαθά παραμένουν άγνωστα, έχουν κακοποιηθεί και υποβαθμιστεί, ενώ δεν έχουν αναδειχθεί όσο θα έπρεπε για ένα τόσο σημαντικό κεφάλαιο πολιτισμού. Επίσης δέχονται συνεχείς πιέσεις από περιβαλλοντικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους, που ευνοούν την υλική φθορά, την οικολογική υποβάθμιση αλλά και σε πολλές περιπτώσεις την μερική ή πλήρη καταστροφή. Παρόλα αυτά η διάκριση μεταξύ περιβαλλοντικών και ανθρωπογενών κινδύνων είναι πολλές φορές δυσδιάκριτη αφού πολλοί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι έχουν ανθρωπογενή αιτιολογία. Η μελέτη των απειλών που αντιμετωπίζει η φυσική και υλική πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου Μαραθώνα πραγματοποιήθηκε τόσο στη μεγάλη κλίμακα, σε επίπεδο περιφέρειας και δήμου, όσο και στη μικρή κλίμακα, με την ανάλυση επιλεγμένων παραδειγμάτων. Τα αποτελέσματα συντείνουν σε μια αλληλουχία των κινδύνων οι οποίοι μπορεί να δρουν είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά μέσα σε μία διαδοχική ακολουθία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συνεχόμενη άσκηση πιέσεων στα οικοσυστήματα και τα υλικά πολιτιστικά αγαθά. Επίσης ο βαθμός τρωτότητας στις περιοχές μελέτης μπορεί να διαφέρει σημαντικά, λόγω κυρίως των τοπικών χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής.

Γιάννης Στεργιόπουλος Αρχιτέκτονας Τοπίου ΜΑ.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Γιάννης Στεργιόπουλος είναι απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στην Αρχιτεκτονική Τοπίου (Master of Arts) από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, UK. Επίσης ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν σε συσχετίσεις μεταξύ αρχιτεκτονικής και τοπίου, περιβάλλοντος και πολιτισμού, με όρους βιωσιμότητας, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν φυσικά και πολιτιστικά τοπία από την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα με τις σπουδές του εργάζεται ως αρχιτέκτονας τοπίου στην Αθήνα και σε περιοχές των νομών Κορινθίας και Αργολίδας. Επίσης έχει συνεργαστεί σε θέματα σχεδιασμού και διαχείρισης τοπίου με γραφεία αρχιτεκτονικής τοπίου στο Λονδίνο και το Sheffield. Είναι ενεργό μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕΕ) του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Τοπίου (ΠΣΑΤ) και του International Federation of Landscape Architects (IFLA).

Μήνας εκδηλώσεων Μήνα Μαραθωνίου Δρόμου 2023

Συμμετέχοντας στις δράσεις με την ευκαιρία των 40 χρόνων του Αυθεντικού Μαραθωνίου ο Σύλλογος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα διοργανώνει:

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου και ώρα 10:30 διοργανώνεται πεζοπορία στο πεδίο της Μάχης του Μαραθώνα.

Τοποθεσία: Πευκοδάσος Σχινιά, Μαραθώνας, σημείο συνάντησης parking Κωπηλατοδρομίου

Οργάνωση: Μαραθώνια Μονοπάτια

– Μια πανέμορφη διαδρομή στον ιστορικό χώρο της μάχης του Μαραθώνα, εντός περιοχής Natura 2000. Στο χώρο της σημερινής παραλίας του Σχινιά είχαν στρατοπεδεύσει οι Πέρσες το 490 π.Χ. κι εκεί έλαβε μέρος το τέλος της μάχης, με την εκδίωξη των Περσών.

– Η διαδρομή ξεκινά από το χώρο του Εθνικού Κωπηλατοδρομίου, συνεχίζει με το μονοπάτι που διασχίζει το μοναδικό πευκοδάσος κουκουναριάς και ολοκληρώνεται επιστρέφοντας κατά μήκος της ακρογιαλιάς και της αμμουδερής παραλίας.

– Το μήκος της διαδρομής είναι 6,4 χλμ. και είναι κατάλληλο για αρχάριους και παιδιά.

Επίσης την Κυριακή 22 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση “Τρέχοντας την κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου”.

Μαραθώνιες συμβουλές, από τον πρωταθλητή Μαραθωνίου Δρόμου, ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΛΛΙΑΡΗ με live streaming.

Τοποθεσία: Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, Λεωφόρος Μαραθώνος και 25ης Μαρτίου, Μαραθώνας

Οργάνωση: Τελμησσός

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας αποτελεί στόχο πολλών δρομέων αρχάριων και έμπειρων. Στην ομιλία θα δοθούν συμβουλές και στρατηγικές για μια επιτυχημένη και ασφαλή διαδρομή από την εκκίνηση μέχρι τον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο. Θα υπάρχει δυνατότητα ερωτήσεων από ενδιαφερόμενους δρομείς που θα παρακολουθήσουν την ομιλία ζωντανά μέσω live streaming.

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, ώρα 20:00 στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου διάλεξη του προέδρου του Συλλόγου Dr. Martin Kreeb, τ. Αναπληρωτή Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα: « Ο ‘Δρόμος’ και άλλες αθλητικές δραστηριότητες στην αρχαιότητα, εικόνες και κείμενα».

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, ώρα: 9.30-15.00 περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Μαραθώνα.

Πρόγραμμα:

09:30-10:00 Συγκέντρωση συμμετεχόντων στο χώρο κάτω από την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Νέα Μάκρη

10:00-10:45 Επίσκεψη του Ιερού των Αιγυπτίων Θεών στην Μπρέξιζα, παραλία Νέας Μάκρης, δίπλα στην Αγία Κυριακή

11:15-11:45 Επίσκεψη του Τύμβου Μαραθώνα

12:00-12:30 Επίσκεψη του Τρόπαιου της Μάχης του Μαραθώνα και του παρακείμενου μεσαιωνικού πύργου στην Παναγία Μεσοσπορίτισσα, παραλία Μαραθώνα

12:45-13:15 Πύργος Οινόης και Αρχαιολογικός Χώρος Οινόης

13:45-14:30 Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

15:00 Επιστροφή στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Νέα Μάκρη

Το μέσον μεταφοράς για την εκδρομή προσφέρει αφιλοκερδώς ο κ. Νίκος Χατζηκωνσταντής του τουριστικού γραφείου «Timothy’s Family», Νέα Μάκρη.

Την άδεια δωρεάν εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους χορηγεί η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.

Συνοδεύει τους εκδρομείς ο κ. Martin Kreeb, αρχαιολόγος, πρόεδρος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα.

Συμμετοχή: 50 άτομα

Δηλώσεις: τηλ. 6947172723 ή kreeb@upatras.gr

Δηλώνετε ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και αριθμό συμμετοχών.

Στις δηλώσεις θα κρατηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Θερμή παράκληση: Επειδή ο αριθμός συμμετοχών είναι περιορισμένος, όσοι δηλώνετε, να έλθετε οπωσδήποτε.