Διάλεξη με θέμα τις επιγραφές στον Μαραθώνα
ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Διάλεξη με θέμα τις επιγραφές στον Μαραθώνα

Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα σας προσκαλούν την Κυριακή 26 Μαρτίου στις 10.30 πμ στο Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου (Λεωφόρος Μαραθώνος και 25ης Μαρτίου, Μαραθώνας) στη διάλεξη του Dr. Martin Kreeb, Αρχαιολόγου, τ. Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Από τη μάχη του Μαραθώνα στον Ηρώδη Αττικό, επιγραφές Μαραθώνα».

O
επονομαζόμενος και «πατέρας της ιστορίας», Ηρόδοτος, αναφέρει ότι στη μάχη του Μαραθώνος σκοτώθηκαν ακριβώς 192 Αθηναίοι. Από πού πληροφορήθηκε αυτόν τον αριθμό;

Πιθανότατα από λίστες πεσόντων σε επιγραφές. Σώζεται καμία από αυτές τις λίστες;

Επιγραφικά ευρήματα από την Πελοπόννησο τα οποία πρωτοπαρουσιάστηκαν το 2009 και σχετίζονται με τον γόνο Μαραθώνος Ηρώδη, γιο του Αττικού, μπορούν να δώσουν μια απάντηση στο ερώτημα.

Αξίζει να παρουσιαστούν και άλλες ενδιαφέρουσες επιγραφές γύρω από τη μάχη, τους Περσικούς πολέμους και τους Αθηναίους στη σύντομη ανακοίνωση. Επιπλέον θα συζητηθεί το «Δημόσιον Σήμα» στην Αθήνα και ακόμα και η ερώτηση εάν ο «Τύμβος των Αθηναίων» είναι πραγματικά ο τάφος των πεσόντων στη μάχη.

 

Μετά τη διάλεξη θα γίνει η τακτική ΓΣ του συλλόγου μας σύμφωνα με το άρθρο 7 του καταστατικού με θέματα:

  1. Έγκριση πεπραγμένων ΔΣ και έκθεσης Ελεγκτικής Επιτροπής.
  2. Προγραμματισμός της επόμενης χρονιάς.
  3. Εκλογή 5 νέων μελών στο ΔΣ και 3 στην Ε.Ε.

Οι υποψηφιότητες για τις παραπάνω θέσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι το Σάββατο 25-3-2023 και ώρα 20:00 στη Γενική Γραμματέα Μαρία Λαμπρινού (στα mail: marialamprinou52@gmail.com ή filoimouseioumarathona@gmail.com)

Τα μέλη του συλλόγου που οφείλουν συνδρομές προηγούμενων ετών, με βάση απόφαση προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης, μπορούν να τακτοποιηθούν οικονομικά, καταβάλλοντας τη συνδρομή του 2022 (15€) και 5€ για τη διαγραφή των παλαιότερων οφειλών τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε οικονομικά τακτοποιημένο μέλος, θεωρείται η κάρτα μέλους που του παρέχει δικαίωμα δωρεάν εισόδου στους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα δημόσια Μουσεία και έκπτωσης στην αγορά ειδών από τα πωλητήριά τους.