Ο Κενυάτης Κίπτο αναδείχθηκε νικητής του εφετινού 40ού Μαραθώνιου δρόμου της Αθήνας, που σηματοδότησε την επιστροφή των ελίτ ξένων αθλητών με δυνατά ονόματα από την παραδοσιακή δύναμη των δρόμων, την Κένυα, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε και Βαλκανικό πρωτάθλημα Μαραθωνίου.
Στις Γυναίκες νικήτρια αναδείχθηκε η Μαροκινή Σικάινα Αταμάνε, αφήνοντας δεύτερη την Ολυμπιονίκη της Κένυας Πέρες Γιέπτσιρτσιρ, ύστερα από δυνατή μονομαχία σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.
Ο Έντουιν Κίπροπ Κίπτο ήρθε στην Αθήνα με τον τίτλο του φαβορί και τον δικαίωσε απόλυτα σημειώνοντας μάλιστα νέο ρεκόρ διαδρομής, καθώς κάλυψε την απόσταση σε χρόνο 2 ώρες 10 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα.
Ο Κίπτο έφτασε πρώτος στο Καλλιμάρμαρο στάδιο και γνώρισε την αποθέωση από τους χιλιάδες ανθρώπους που περίμεναν να χειροκροτήσουν τον πρώτο αθλητή και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες σε αυτόν τον κλασικό αγώνα.
Ο 30χρονος Μαραθωνοδρόμος έδωσε όλες τις δυνάμεις του στα τελευταία μέτρα και κατόρθωσε να κάνει δική του την καλύτερη επίδοση στην Αθήνα και ανήκε στον συμπατριώτη του Φέλιξ Κίπτσιρτσιρ, ο οποίος στις 9 Νοεμβρίου 2014 είχε τερματίσει σε 2:10.37.
Ο Κενυάτης δρομέας ήταν εξαρχής μέλος του προπορευόμενου γκρουπ κι έκανε την επίθεσή του στο 30ό χιλιόμετρο, όταν και κατάφερε να αποκτήσει ένα μικρό προβάδισμα το οποίο διατήρησε ως τον τερματισμό του στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.
«Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές που με κάλεσαν. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου. Δεν ήμουν καλά προετοιμασμένος, δεν περίμενα να κάνω το ρεκόρ. Πίεσα πάρα πολύ και τα κατάφερα», υπογράμμισε στις πρώτες δηλώσεις του ο νικητής της κλασικής διαδρομής.
Δεύτερος ήταν ο Κιλίμο Λόκιταμ και τρίτος ο Χένρι Τούκορ Κιτσάνα, αμφότεροι από την Κένυα, ενώ πρώτος Έλληνας αθλητής και, φυσικά, νικητής του Πανελληνίου πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο πλαίσιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ήταν για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Παναγιώτης Καραΐσκος, με επίδοση 2:22.37.
Ο Έλληνας πρωταθλητής κατόρθωσε να αποκτήσει μια διαφορά από τον Πιτσώλη περίπου στο 30ό χιλιόμετρο, αφήνοντας δεύτερο τον περυσινό νικητή.
«Είναι η ένατη συμμετοχή μου και ο ένατος τερματισμός, το τέταρτό μου μετάλλιο συνδυασμένο με ένα χρυσό μετάλλιο και μια ατομική επίδοση στην συγκεκριμένη διαδρομή. Είμαι πολύ χαρούμενος, είμαι πολύ δικαιωμένος. Ήξερα ότι είμαι σε καλή κατάσταση, ήθελα να το επιβεβαιώσω και σε μία κούρσα. Δεν στο υπογράφει κανένας ότι θα βγει και ότι θα είσαι καλά, βγήκε οπότε είμαι πολύ ικανοποιημένος και πολύ χαρούμενος», δήλωσε ο Καραΐσκος.
«Κλείνω και εγώ δέκα χρόνια μαζί με τον 40ο Μαραθώνιο, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος, αύριο αρχίζει μία καινούρια μέρα, καινούρια ρεκόρ, καινούρια όνειρα και προχωράμε μπροστά».
Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης τερμάτισε δεύτερος με χρόνο 2:23.34, ενώ τρίτος ήταν ο Γιώργος Μίνος με επίδοση 2:23.56.
Στις Γυναίκες, η Μαροκινή Σικάινα Αταμάνε έκανε την έκπληξη περνώντας πρώτη γραμμή του τερματισμού με χρόνο 2:31.52 και αφήνοντας δεύτερη την «χρυσή» Ολυμπιονίκη στο Τόκιο, την Κενυάτισσα Πέρες Γιέπτσιρτσιρ (2:32.19), με την οποία μονομάχησε στη μεγαλύτερη διάρκεια της διαδρομής.
Στην τρίτη θέση αλλά ταυτόχρονα και νικήτρια του Πανελλήνιου πρωταθλήματος ήταν η Ελληνίδα πρωταθλήτρια η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, η οποία τερμάτισε σε 2:43.19.
Η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στη διαδρομή δεν ήταν το μοναδικό ρεκόρ του ΑΜΑ 2023, αφού καταρρίφθηκε κι αυτό των περισσότερων τερματισάντων, με τον τελικό αριθμό να ξεπερνά τις 17.000.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο οικολογικό αποτύπωμα του φετινού Μαραθωνίου, καθώς, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τσάντες με τον ιματισμό των συμμετεχόντων παράχθηκαν αποκλειστικά από ανακυκλώσιμο υλικό, καθιστώντας τον εθνικό μας αγώνα ως ένας από τους πλέον «πράσινους» παγκοσμίους.
Περισσότεροι από 70.000 έτρεξαν σε 5.000 μ., 10.000 μ., στον παιδικό αγώνα των 1.200 μέτρων και φυσικά στο Μαραθώνιο το διήμερο των φετινών εκδηλώσεων, που συνοδεύτηκαν από μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις με κορύφωση το 2ο Authentic Talks στο Ωδείο Αθηνών.
Επιβλητική τελετή έναρξης στον Μαραθώνα
Με μία λαμπρή τελετή άνοιξε το Σάββατο η αυλαία του 40ου Αυθεντικού Μαραθωνίου που συνδιοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ και την Περιφέρεια Αττικής με την καθιερωμένη τελετή Έναρξης η οποία πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο του Μαραθώνα, παρουσία πλήθους επισήμων.
Τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Μαραθώνα Σ. Τσίρκας και η Προέδρος του ΣΕΓΑΣ Σ. Σακοράφα.
Κατά την τελετή η οργανωτική επιτροπή του Μαραθωνίου της Αθήνας απότισε φόρο τιμής στη μνήμη του αγωνιστή, γιατρού και βαλκανιονίκη του μήκους Γρηγόρη Λαμπράκη, του οποίου στη μνήμη είναι αφιερωμένος ο Μαραθώνιος.
Την τέλεση του καλλιτεχνικού δρώμενου ανέλαβε το Δημοτικό Θέατρο Τέχνης του Δήμου Μαραθώνα (ΔΗΘΕΜΑ) σε σκηνοθεσία του Νίκου Γκεσούλη. Στην τελετή, έλαβαν μέρος δύο επαγγελματίες ηθοποιοί και 50 παιδιά από το Δημοτικό Σχολείο του Μαραθώνα, τα οποία σχημάτισαν το σύμβολο της ειρήνης με τις σχολικές τσάντες τους μπροστά από τον Τύμβο.
Τη γεμάτη συμβολισμούς τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου ακολούθησε λαμπαδηδρομία η οποία κάλυψε την απόσταση των 5 χλμ. που χωρίζουν τον Τύμβο μέχρι την Ιστορική Αφετηρία του αγώνα και στην οποία συμμετείχαν Έλληνες πρωταθλητές.
Στο διήμερο 11 και 12 Νοεμβρίου, εκτός από τα 42χιλιόμετρα και 195 μέτρα του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ήταν προγραμματισμένοι οι δύο αγώνες, τα 10 χμλ. και τα 5χλμ, με περισσότερους από 70.000 δρομείς, ανάμεσά τους 18.000 από το εξωτερικό. Από αυτούς οι 21.000 βρέθηκαν στην εκκίνηση του 40ου Μαραθωνίου Αθήνας, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, για τη διαδρομή προς το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Ο φετινός αγώνας είχε ιδιαίτερη σημασία για έναν ακόμη λόγο, αφού σηματοδότησε -για πρώτη φορά από το 2019- την επιστροφή των ελίτ αθλητών από διάφορα σημεία του πλανήτη, στη διοργάνωση.
Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη συγκίνηση βρισκόμαστε για άλλη μία χρονιά εδώ στον ιστορικό Μαραθώνα για να κηρύξουμε την έναρξη της μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής της χώρας, την οποία και φέτος η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει έμπρακτα, με σημαντικούς πόρους αλλά και έργα που διασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης. Πιστεύω πως ο φετινός 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα είναι ο πιο επιτυχημένος. Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε ιδιαίτερα με τον ΣΕΓΑΣ, σηματοδοτώντας τη βούληση μας να στηρίξουμε σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις που συμβάλλουν στην ισχυροποίηση του brand name της Αττικής μας. Ο αυθεντικός Μαραθώνιος, που διεξάγεται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και του ΣΕΓΑΣ, ενισχύει την υπεραξία του ονόματος της Αττικής μας. Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς, όλους όσοι συμβάλλουν κάθε χρόνο στην προσπάθεια υλοποίησης αυτής της αθλητικής γιορτής και να ευχηθώ ολόψυχα κάθε επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτόν τον ωραίο αγώνα που δοκιμάζει όρια και αντοχές και που πάνω από όλα, μεταλαμπαδεύει την πεποίθηση πως η συμμετοχή έχει μεγαλύτερη αξία από την τελική κατάταξη. Στο σημερινό κόσμο που συνταράσσεται από πολέμους και αβεβαιότητα, το διαχρονικό μήνυμα του Μαραθωνίου ταξιδεύει από την Αττική σε όλο τον κόσμο. Οι χιλιάδες συμμετέχοντες δρομείς είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για την Περιφέρεια Αττικής, που αποτελεί πρότυπο για τη διεξαγωγή σημαντικών διοργανώσεων που προάγουν τον αθλητισμό, την υγεία και την ευεξία”.
Την εκκίνηση κήρυξε ο Περιφερειάρχης Αττικής μαζί με την Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σ. Σακοράφα και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μ. Σχοινά
Την εκκίνηση του 40ου Αυθεντικού Μαραθωνίου κήρυξε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, μαζί με την Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σ. Σακοράφα, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μ. Σχοινά και τον Δήμαρχο Μαραθώνα Σ. Τσίρκα.
Παρόντες στην αφετηρία ήταν επίσης, o Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θ. Αυγερινός, η σύμβουλος άθλησης του Περιφερειάρχη Χ. Γαλανοπούλου και άλλοι.
Με αφορμή την έναρξη του αυθεντικού Μαραθωνίου σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε τα εξής: «Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Αττική μας, αποτελεί μία μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας που συμβάλλει στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.
Στα χνάρια του Γρηγόρη Λαμπράκη ο οποίος αποτελεί πρότυπο, κάθε χρόνο χιλιάδες αθλητές δοκιμάζουν τα όρια, τις αντοχές τους και γίνονται οι καλύτεροι φορείς των αθλητικών ιδεωδών αλλά και του διαχρονικού πανανθρώπινου μηνύματος για ειρήνη και αλληλεγγύη, όπως υπαγορεύει το ευ αγωνίζεσθαι.
Η Περιφέρεια Αττικής για άλλη μία χρονιά συνδράμει έμπρακτα στην πραγματοποίηση του Μαραθωνίου, με σημαντικούς πόρους αλλά και έργα που διασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης.
Προτεραιότητά μας από την αρχή της θητείας μας ήταν, να ενθαρρύνουμε την πραγματοποίηση και άλλων αντίστοιχων διοργανώσεων, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται σημαντικές αξίες όπως η ευγενής άμιλλα και η αξία στης άθλησης στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.
Η Αττική έχει όλες τις δυνατότητες να αποτελέσει τη μήτρα αθλητικών διοργανώσεων με παγκόσμια εμβέλεια, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της.
Θέλω να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία».
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αυγερινός στο μήνυμά του επισήμανε: «Σήμερα ζήσαμε το μεγάλο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός που διεξάγεται κάθε χρόνο στη Χώρα μας και ξεκινά από τον ιστορικό Μαραθώνα, τον 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, μία μεγάλη γιορτή του αθλητισμού. Χαιρόμαστε που, παρά την τεράστια συμμετοχή αθλητών από όλο τον κόσμο, όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε και είχαμε μία άψογη διοργάνωση. Είναι εξέχουσα η σημασία του Αυθεντικού Μαραθωνίου, καθώς αποτελεί το μεγάλο αθλητικό γεγονός που είναι γεμάτο συμβολισμούς για ειρήνη και ευγενή άμυλα και ταυτόχρονα έχει τις ρίζες του στον τόπο μας, διατηρεί το πνεύμα του αρχαίου Ελληνικού ιδεώδους και μας θυμίζει κάθε χρόνο το χρέος μας απέναντι στη μακραίωνη ιστορία της Πατρίδας μας».
Σε 14 λεπτά τερμάτισε ο πρώτος στον αγώνα των 5 χλμ.
Το… ορεκτικό του παραδοσιακού Μαραθωνίου της Αθήνας είναι ο αγώνας των 5 χιλιομέτρων που ξεκίνησε περίπου στις 08:00 το πρωί και σταδιακά τερματίζουν όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή. Πρώτος τερμάτισε ο 22χρονος Νέστορας Κολιός από τα Ιωάννινα, όμως η χαρά της συμμετοχής σε έναν τόσο όμορφο αγώνα στο κέντρο της Αθήνας και ο τερματισμός στο Καλλιμάρμαρο αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία από μόνη της.
Ο Νέστορας Κολιός τερμάτισε τον αγώνα σε 14:48 κατακτώντας την πρώτη θέση, ενώ πίσω του τερμάτισαν ταυτόχρονα σε 14:55 ο 20χρονος Γιώργος Κίρτσης από τον Εύοσμο και ο Ορφέας Ιωάννου από τα Ιωάννινα. Από κοντά ήταν και ο 26χρονος Ιταλός Φεντερίκο Μαϊόνε που ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 15:08.
Χιλιάδες δρομείς κατέκλυσαν την Αθήνα για τα 10 χλμ
Το αγωνιστικό πρόγραμμα άνοιξε το Σάββατο με τον αγώνα δρόμου των 10 χιλιομέτρων με χιλιάδες δρομείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες να συμμετέχουν.
Η εκκίνηση δόθηκε στη λεωφόρο Αμαλίας και το κέντρο της πόλης γέμισε με δρομείς όλων των ηλικιών.
Ο Νίκος Σταμούλης με χρόνο 31:18 και η Αναστασία Μαρινάκου με 34:10 ήταν οι νικητές στα 10 χλμ. του 40ού Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.
80χρονος τερμάτισε τελευταίος και έτρεξε να αγκαλιάσει τη σύζυγό του
Στον 40ό επετειακό Αυθεντικό Μαραθώνιο, ξεχώρισε ο δρομέας που τερμάτισε τελευταίος στον αγώνα έπειτα από 8 ώρες, 43 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα. Ο λόγος για τον Μάρβιν Άντερσεν που πέρασε την γραμμή του τερματισμού καταχειροκροτούμενος από όσους είχαν μείνει στο Καλλιμάρμαρο, ενώ με τον τερματισμό του έσπευσαν πάνω του οι διασώστες του Ερυθρού Σταυρού για να δουν αν χρειάζεται κάτι. Εκείνος ωστόσο τους παραμέρισε, για να τρέξει προς την σύζυγό του και να την αγκαλιάσει.
ΕΚΑΒ: Εκατοντάδες δρομείς χρειάστηκαν υγειονομική φροντίδα
Επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα σε 90 δρομείς κατά τη διάρκεια όλων των αγώνων δρόμων του 40ου Αυθεντικού Μαραθώνιου πρόσφεραν το Σάββατο και την Κυριακή, οι διασώστες, οι νοσηλευτές και οι ιατροί του ΕΚΑΒ.
Από αυτούς, 36 δρομείς διακομίστηκαν σε νοσοκομεία προκειμένου να τους παρασχεθεί περίθαλψη ή και να νοσηλευτούν.
Χαρακτηριστικό περιστατικό αποτελεί η ανάταξη καρδιακής ανακοπής νεαρού αθλητή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λεωφόρο Μεσογείων, από διασώστες της Ομάδας Μοτοσυκλετών Άμεσης Επέμβασης του ΕΚΑΒ (άφιξη στο σημείο του περιστατικού σε 2 λεπτά).
Κατόπιν ο νεαρός αθλητής, έχοντας ζωτικά σημεία, διακομίσθηκε με Κινητή Ιατρική Μονάδα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» όπου και νοσηλεύεται.
Παράλληλα, στα τρία Ιατρεία Παροχής Άμεσης Ιατρικής Φροντίδας, υπό τον συντονισμό των ιατρών και των νοσηλευτών του ΕΚΑΒ, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε 262 αθλητές, χωρίς όμως να κριθεί απαραίτητη η διακομιδή τους σε κάποιον Υγειονομικό Σχηματισμό.
Επιπλέον, κατά μήκος όλων των διαδρομών των Αγώνων, από τους Διασώστες του ΕΚΑΒ δόθηκαν επί τόπου πρώτες βοήθειες σε περισσότερους από 300 αθλητές.
Καθ’ όλη την εξέλιξη των αγώνων δρόμων της διοργάνωσης του 40ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας οι ιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΚΑΒ είχαν την αρωγή εθελοντών ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ, υγειονομικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στελεχών παροχής Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (τελειόφοιτων σπουδαστών του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΕΚΑΒ /ΙΕΚ-ΕΚΑΒ, εθελοντών Φυσικοθεραπευτών, εθελοντών Παροχής Πρώτων Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού/ΕΕΣ), ενώ στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) λειτουργούσε ανεξάρτητο Κέντρο Διαβίβασης Σημάτων του ΕΚΑΒ από το οποίο τα εξιδεικευμένα στελέχη του βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τα Ιατρεία Άμεσης Παροχής Ιατρικής Φροντίδας, τους περιφερειακούς Αυτόνομους Ιατρικούς Σταθμούς Παροχής Πρώτων Βοηθειών του Μαραθώνιου, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) και το Συντονιστικό Κέντρο διαχείρισης Ασθενοφόρων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ.
Τα οφέλη για τον δήμο Μαραθώνα από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο
Οι κορυφαίοι δρομείς μεγάλων αποστάσεων του κόσμου θέτουν πάντα ως έναν από τους στόχους τους, να τρέξουν την αυθεντική διαδρομή του Μαραθώνιου δρόμου. Άλλοι το καταφέρνουν, άλλοι όχι, η ουσία πάντως παραμένει πως μία φορά τον χρόνο, αυτά τα 42.195 μέτρα απόστασης από τον Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι το Καλλιμάρμαρο, βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.
Πλήθος κόσμου και ανάμεσά τους κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι, συμμετέχουν σ’ ένα γεγονός, που έχει περάσει στο διεθνές αθλητικό καλαντάρι φέροντας την ονομασία του Αυθεντικού Μαραθώνιου Αθήνας, αφού σύμφωνα με ιστορικούς της αρχαιότητας όπως ο Φιλόστρατος, ο Ηρόδοτος και ο Πλούταρχος, την απόσταση αυτή διένυσε ο Φειδιππίδης το 490 π.Χ., προκειμένου να ανακοινώσει στους Αθηναίους την καθοριστική νίκη επί των Περσών στη μάχη του Μαραθώνα.
Κάπως έτσι, ο δήμος Μαραθώνα αποκτά τις ημέρες αυτές την «τιμητική» του, γίνονται εκδηλώσεις, διοργανώνει τελετή, συμμετέχει με δικό του περίπτερο στην έκθεση Marathon Expo και βέβαια υποδέχεται εκείνη την ημέρα τους αθλητές και τους επισκέπτες. Αυτό από μόνο του είναι ένα όφελος για την πόλη, ωστόσο είναι το μοναδικό; Ο πλέον κατάλληλος να απαντήσει στο ερώτημα είναι ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας.
«Τα οικονομικά οφέλη για τον δήμο δεν είναι μεγάλα, καθώς διοργανωτής είναι ο ΣΕΓΑΣ, ωστόσο έχει άλλου είδους οφέλη και σίγουρα αποτελεί για εμάς ένα σημαντικό γεγονός, που μας γεμίζει με υπερηφάνεια», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συνεχίζει:
«Έχει μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα αυτό το γεγονός και σίγουρα αποτελεί ένα γερό brand name για την πόλη, που είναι και το σημείο εκκίνησης της διαδρομής. Άλλωστε από τους δήμους που περνά ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, εμείς έχουμε το μεγαλύτερο κομμάτι, σχεδόν 16 χλμ. Φυσικά έρχονται συνεχώς μηνύματα από όλο τον κόσμο, καθώς είναι ένα γεγονός με παγκόσμια απήχηση, όλοι θέλουν να συμμετέχουν κι έτσι ο Μαραθώνας γίνεται γνωστός παγκοσμίως, ακούγεται διεθνώς. Άλλες φορές μας καλούν και στο εξωτερικό με αφορμή Μαραθώνιους που διοργανώνουν και γενικότερα υπάρχει αυτή η διεθνής αλληλοεπίδραση και επικοινωνία με την πόλη. Παντού σε όλο τον κόσμο γίνονται Μαραθώνιοι κι αυτό για τη δική μας πόλη, που είναι η γενέτειρα του συγκεκριμένου αγώνα, αποτελεί τιμή και μας κάνει πιο υπεύθυνους απέναντι σε όσους έρχονται για να λάβουν μέρος».
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και επί του πρακτέου κάποια οφέλη, καθώς με αφορμή τον Μαραθώνιο, γίνονται επί μέρους έργα, που μένουν στην πόλη. Λέει γι’ αυτό ο κ. Τσίρκας: «Τα έσοδα λοιπόν δεν είναι πολλά, ωστόσο γίνονται κάποια έργα και κάποιες σημαντικές επιδιορθώσεις, αναβαθμίσεις και βελτιώσεις των υποδομών. Φέτος, φτιάξαμε και περιφερειακό δρόμο προς την αφετηρία του Μαραθώνιου, ώστε να εξυπηρετήσει και να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τον κόσμο που θα έρθει για να τρέξει. Αλλά και ο ΣΕΓΑΣ ως διοργανωτής έχει συνδράμει σε κάποιες εργασίες, όπως στο παρκάκι της Νέας Μάκρης, σαν πάρκο δρομέων όπως αναφέρεται. Γενικά, γίνονται εργασίες και η άσφαλτος της λεωφόρου Μαραθώνος που “ τρέχει’’ η διαδρομή βρίσκεται πάντα σε άριστη κατάσταση, τουλάχιστον στο δικό μας κομμάτι. Και πάντα κάνουμε καλύτερες τις συνθήκες, για να μπορούν να έρχονται όσο γίνεται περισσότεροι αθλητές και επισκέπτες».
Στους στόχους της δημοτικής Αρχής είναι να προτείνει στη ΔΟΕ τη μόνιμη τέλεση του Μαραθώνιου των Ολυμπιακών Αγώνων στην αυθεντική διαδρομή της, ανεξάρτητα από την πόλη που θα αναλαμβάνει τη διοργάνωση. Ωστόσο, ο δήμαρχος Μαραθώνα έχει και μία «ένσταση» και την αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
«Για μένα η αυθεντική διαδρομή δεν θα έπρεπε να λεγόταν Μαραθώνιος της Αθήνας, δεν είναι μόνο η πόλη των Αθηνών ο εκφραστής αυτού του αγώνα. Και γίνεται κι ακόμη ένα λάθος, το οποίο μάλιστα αναφέρθηκε και στη συνέντευξη Τύπου, πως το μήνυμα της νίκης κατά των Περσών είναι ένα δρομικό αγώνισμα. Δεν προϋπήρξε το αγώνισμα και μετά συνέβη το γεγονός, οπότε να το αποδώσουμε με αυτό τον τρόπο, αλλά έγινε ένα ιστορικό γεγονός και από αυτό προέκυψε το συγκεκριμένο δρομικό αγώνισμα, που έχει τόσο μεγάλη απήχηση διεθνώς και εντάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο πρόγραμμα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων».
Και ο δήμαρχος Μαραθώνα καταλήγει: «Δεν νομίζω λοιπόν ότι υπάρχει άλλο άθλημα, που να έχει μια τέτοια ιστορία κι αυτό φυσικά και μας κάνει υπερήφανους. Αποτελεί για την πόλη ένα γεγονός με διεθνή εμβέλεια κι αυτό είναι σημαντικό».