Καινοτομία από την Ελληνική Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Καινοτομία από την Ελληνική Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης

Η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης σε συνεργασία με την Mediterra Institute προχώρησε σε μια μοναδική δράση με σκοπό την αντιμετώπιση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, που δημιουργούν τα κατεστραμμένα μπαλάκια πινγκ πονγκ μετά από κάθε προπόνηση και αγώνες, τα οποία συνήθως πετιούνται στα κοινά απορρίμματα και μόνο κάποιες φορές σε απλούς κάδους προς ανακύκλωση.

Σ
το επικείμενο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών τα κύπελλα και τα μετάλλια των νικητών θα «τυπωθούν» εξ ολοκλήρου σε 3D εκτυπωτές με το υλικό από τα κατεστραμμένα μπαλάκια των αθλητικών συλλόγων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης της Mediterra Institute!

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, χιλιάδες σπασμένες μπάλες πινγκ πονγκ (abs πλαστικό) από δεκάδες αθλητικούς συλλόγους στην Ελλάδα και την Κύπρο συλλέγονται τοπικά και η Mediterra φροντίζει για την δωρεάν περισυλλογή τους. Τα αθλητικά σωματεία ταυτόχρονα, παραλαμβάνουν και τρία δένδρα καρποφόρας ελιάς κάθε φορά, τα οποία και φυτεύουν σε σημεία που επιθυμούν.

Στις αρχές του 2024 η Mediterra παρουσίασε στην ετήσια γιορτή της Ομοσπονδίας το πρώτο μπρελόκ για κλειδιά, το οποίο ήταν μια μίνι ρακέτα πινγκ πονγκ φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από σπασμένα μπαλάκια. Τα μπαλάκια έλιωσαν, μετατράπηκαν σε νήμα για 3d εκτυπωτές και με τη μέθοδο αυτή, «επέστρεψαν στη ζωή» με τη μορφή μπρελόκ. Μάλιστα τα πρώτα δύο μπρελόκ που τυπώθηκαν σε 3d εκτυπωτή, παραδόθηκαν τιμής ένεκεν στον γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μανώλη Κολυμπάδη και στον πρόεδρο της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου.

Η Σαλαμίνα θα φιλοξενήσει την τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος ανδρών και γυναικών στις 22-24 Μαρτίου, για να αναδείξει τους κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες για το 2024. Σε αυτήν την διοργάνωση λοιπόν, για πρώτη φορά στην Ιστορία του αθλήματος, τα κύπελλα και τα μετάλλια των νικητών θα κατασκευαστούν ή μάλλον θα «τυπωθούν» εξ ολοκλήρου σε 3D εκτυπωτές και ως υλικό θα χρησιμοποιηθεί το ABS από τα κατεστραμμένα μπαλάκια των αθλητικών συλλόγων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης της Mediterra Institute!

Ο κόπος, η επιμονή στην προπόνηση, η κούραση, η ακατάπαυστη προσπάθεια αθλητών και προπονητών αλλά και τα χιλιάδες μπαλάκια πινγκ πονγκ που χρησιμοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια ώστε να δημιουργήσουν έναν πρωταθλητή και μια πρωταθλήτρια, μετατρέπονται σε κάτι παγκοσμίως μοναδικό! Όλες αυτές οι αμέτρητες ώρες προπόνησης και αγώνων μετατρέπονται σε ένα μοναδικό έπαθλο το οποίο είναι κατασκευασμένο από την ίδια την «καρδιά» του πινγκ πονγκ, το μπαλάκι.

Αυτό που «κυνηγά» σε κάθε αγώνα, ο αθλητής, αυτό το ίδιο έρχεται και γίνεται το έπαθλό του, συμβολίζοντας έτσι με τον ιδανικό τρόπο όχι μόνο την πραγματική ανακύκλωση του υλικού, αλλά και την δυνατότητα το ίδιο το μπαλάκι που έπαιξε, να τον συνοδεύει για πάντα και να του θυμίζει όλα όσα κατάφερε, ως αθλητής και ως άνθρωπος.