Την έναρξη των εργασιών του 1ου Μαθητικού Συνεδρίου πραγματοποίησε την Παρασκευή, 12 Απριλίου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κ. Ανδρέας Μαρίνος, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος τόνισε στον χαιρετισμό του την ανάγκη διοργάνωσης τέτοιων συνεδρίων αλλά και την επιθυμία του να αποτελέσουν θεσμό στο σχολικό γίγνεσθαι. Την ίδια ημέρα, χαιρετισμό πραγματοποίησε, ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής, κ. Βασίλειος Οικονόμου, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, κα Βασιλική Καβαλλάρη, ο Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Χρήστος Αηδόνης, ο Δήμαρχος Παιανίας, κ. Ισίδωρος Μάδης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Κρωπίας κ. Μάκης Κιούσης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Σαρωνικού, κα Άτζι Προκόπη και η Διευθύντρια Επικοινωνίας της ΕΥΔΑΠ, κα Μαργαρίτα Γκαμαλέτσου.
Πρόκειται για μια μεγάλη «γιορτή επιστήμης και πολιτισμού», όπως την χαρακτήρισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής Ανδρέας Μαρίνος. Και, όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στην παρέμβαση του: «Το συνέδριο αυτό είναι η Παιδεία όπως τη θέλουμε».
Οι χαιρετισμοί πραγματοποιήθηκαν μετά το μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι με «Όρνιθες» και «Χαμόγελο της Τζοκόντας» αλλά και το συγκινητικό μήνυμα από το θεατρικό δρώμενο για την επιστροφή στην Ελλάδα των ξενιτεμένων/κλεμμένων αρχαιοτήτων μας.
Ο Δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης, στο σύντομο χαιρετισμό του αφού συνεχάρη τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής Ανδρέα Μαρίνο για την πρωτοβουλία όπως και την αρμόδια Αντιδήμαρχο Παιδείας Φιλίτσα Δασκαλάκη για την υποστήριξη στη διοργάνωση, σημείωσε τη σπουδαιότητα αυτού του συνεδρίου που ενθαρρύνει τη συνεργασία μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και εργαστήρια, συνδέοντας τον πολιτισμό και τις επιστήμες, και που σίγουρα θα αποτελέσει θεσμό και θα γίνει πυλώνας ανάπτυξης για το σύνολο της Ανατολικής Αττικής και φυσικά και για το Δήμο Παλλήνης, ειδικά για τη νέα γενιά.
Ακόμη ο κ. Αηδόνης αναφέρθηκε στην προσοχή που δίνει αυτή η Δημοτική Αρχή στην εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και παρουσία του Υπουργού στη μεγάλη ανάγκη για νέες σχολικές υποδομές σε μία περιοχή όπως αυτή της Ανατολικής Αττικής και ειδικά του Δήμου Παλλήνης που διαρκώς αυξάνεται ο πληθυσμός.
Τέλος ο Δήμαρχος ενθάρρυνε τους μαθητές να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να συμμετέχουν στις ειδικές θεματικές του Συνεδρίου δημιουργώντας θετικά πρότυπα, σε μία εποχή που τα φαινόμενα του σχολικού εκφοβισμού και της βίας γενικότερα στη σχολική κοινότητα βρίσκονται σε έξαρση.
Το παρών στην έναρξη του Συνεδρίου έδωσαν ακόμη από τον Δήμο Παλλήνης η Αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Ασπασία Τζιτζικάκη, ο Αντιδήμαρχος προστασίας και ευζωΐας ζώων Απόστολος Καρανίκας, οι Πρόεδροι Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Στέφανος Σταυρινούδης και Βίκυ Κακαμπούκη αντίστοιχα, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα ανακύκλωσης και πολιτικής προστασίας Κώστας Στρίκος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος εθελοντισμού Αριστείδης Τουρκάκης, πολλοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της Ανατολικής Αττικής.
Ο Δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης, εξήρε την πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής και συνεχάρη τον διευθυντή της κ. Ανδρέα Μαρίνο για την άρτια διοργάνωση επισημαίνοντας πως η μεγάλη συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας αποδεικνύει ότι υπάρχει χώρος και διάθεση για αντίστοιχες δράσεις.
Ο Δήμαρχος Παιανίας απευθυνόμενος στις ομάδες του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης τις προσκάλεσε να συμμετάσχουν στο υπό σχεδιασμό φεστιβάλ για τον Μάνο Χατζηδάκι, λεπτομέρειες για το οποίο θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα.
Η κεντρική ομιλία του Αστρονόμου και καθηγητή Φυσικής του Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ξενοφώντα Μουσά, για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών που τον ακολούθησαν μέχρι την αίθουσα της βιβλιοθήκης, προκειμένου να αποσαφηνίσουν πλήρως τη λειτουργία του Μηχανισμού. Εκεί πραγματοποιήθηκε έκθεση και ξενάγηση και τις τρεις ημέρες του Συνεδρίου με αφίσες, πιστό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και τρισδιάστατα γαρφικά.
Η δεύτερη ημέρα, Σάββατο 13 Απριλίου, συνεχίστηκε με τις εισηγήσεις των μαθητών με ποικίλες θεματικές που εμπλούτισαν τις γνώσεις μας, αλλά και ενίσχυσαν τον θαυμαστό μας για την εμπεριστατωμένη έρευνα και παρουσίασή τους. Χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, κα Έρρικα Πρεζεράκου, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αχαρνών, κ. Βαγγέλης Κατάρας, ενώ κεντρική ομιλία με θέμα το σύμπαν και τη διαστολή του, πραγματοποίησε ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, κ. Εμμανουήλ Πλειώνης.
Η ημέρα αυτή διανθίστηκε επίσης από χορευτικά δρώμενα και εκπαιδευτικές δράσεις για την οδική ασφάλεια του Ι.Ο.Α.Σ. «Πάνος Μυλωνάς».
Την πρώτη και δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου τρία μαθητικά ραδιόφωνα, έπαιρναν συνεντεύξεις από μαθητές, επίσημους καλεσμένους και κεντρικούς ομιλητές, προκειμένου να τις μεταδώσουν αργότερα στα διαδικτυακά τους ραδιόφωνα.
Το 1ο Μαθητικό Συνέδριο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 14 Απριλίου, με εισηγήσεις των μαθητών, χορευτικά δρώμενα αλλά και χαιρετισμούς από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη, τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και την Πρόεδρο του Ι.Ο.Α.Σ. «Πάνος Μυλωνάς», κα Βάσω Δανέλλη-Μυλωνά. Οι κεντρικές ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκο Κούκη, ο οποίος αναφέρθηκε στον Πολιτισμό και τις ανθρωπιστικές αξίες, τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του ΚΑΠΕ (Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας), κ. Δημήτρη Καρδοματέα, ο οποίος μίλησε για τα ορυκτά καύσιμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως μέσο μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και τέλος από τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής, κ. Σταύρο Τσόνια για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια.
Με την ολοκλήρωση του 1ου Μαθητικού Συνεδρίου, επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι στόχοι που είχε θέσει εξαρχής: η προώθηση της κριτικής σκέψης και των υπαρχόντων μορφωτικών ενδιαφερόντων των μαθητών/τριών, η δημιουργία άλλων αξιόλογων, όπως και η ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες που τη διέπουν, ενθαρρύνοντας την καινοτομία, την πρωτοτυπία, τη συνεργασία και τις ψηφιακές δεξιότητες προς όφελος όλης της μαθητικής κοινότητας, αλλά και κάτι παραπάνω: το χαμόγελο στα χείλη των μαθητών γιατί ένιωσαν ότι έχουν φωνή και αυτή ακούγεται, ότι μοιράζονται τις ιδέες με τους συνομηλίκους τους και ότι μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία μας.
Το 1ο Μαθητικό Συνέδριο έδωσε τον Λόγο στους μαθητές μέσα από μια Γιορτή της Επιστήμης και του Πολιτισμού!