Στις απειλές που δέχθηκε αναφέρθηκε ο Δημήτρης Λιότσιος
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ

Στις απειλές που δέχθηκε αναφέρθηκε ο Δημήτρης Λιότσιος

«Υπήρχαν αναγγελίες για συνολικά 37 νεκρούς στο ΕΣΚΕ και άλλους φορείς, μέχρι ο τότε πρωθυπουργός να φθάσει στο Συντονιστικό Κέντρο στο Χαλάνδρι» κατέθεσε στην δίκη για το Μάτι ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος που την Τετάρτη, μετά από τέσσερις ημέρες που βρέθηκε στο βήμα του μάρτυρα, ολοκλήρωσε την κατάθεση του.

O
επιπυραγός που βγήκε από την δικαστική αίθουσα καταχειροκτροτούμενος από το ακροατήριο, αναφέρθηκε για πρώτη φορά και στο θέμα των πιέσεων και των απειλών που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας που διενέργησε για τα αίτια της τραγωδίας ως εντολοδόχος της Εισαγγελίας. Απαντώντας σε ερωτή- σεις του Εισαγγελέα Έδρας ο επιπυραγός είπε πως από πολύ νωρίς οι αρμόδιοι είχαν σαφή εικόνα της καταστροφικής πορείας της φωτιάς που ξεκίνησε στο Νταού Πεντέλης και της κατάστασης στην περιοχή.
Εισαγγελέας: Είπατε ότι στις 17.31 οι αρμόδιοι γνώριζαν τα πάντα.
Μάρτυρας: Ναι. Το ερώτημα είναι αν οι πληροφορίες διαχέονταν σε όλους. Οι ενημερώσεις βλέπουμε ότι γίνονται μέσω του κινητού. Προκύπτουν πολλά ερωτήματα…
Εισαγγελέας: Είπατε ότι εκείνη την ώρα θα πρέπει να είχε δοθεί εισήγηση για οργανωμένη απομάκρυνση.
Μάρτυρας: Γνωρίζαμε ότι η φωτιά διασπάστηκε σε δεύτερο οικισμό… Είχαμε όλες τις πληροφορίες για την επικινδυνότητα, γνωρίζαμε ότι δεν υπήρχαν επίγειες δυνάμεις, ότι υπήρχε μόνο ένα ελικόπτερο και δυστυχώς στις 18.36 υπάρχει αναφορά για πρώτους νεκρούς στο Νέο Βουτζά.
Ο μάρτυρας είπε πως μέχρι πριν τα μεσάνυχτα, οπότε ο τότε πρωθυπουργός είχε πάει στο Χαλάνδρι για σύσκεψη στο ΕΣΚΕ, οι αρμόδιοι γνώριζαν πως έχουν αναγγελθεί από διάφορους φορείς, συνολικά 37 νεκροί.
Εν μέσω αντιδράσεων από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου πρώην αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλου, που ζήτησε να μην ερωτηθεί ο μάρτυρας για το “κεφάλαιο πιέσεων” ο κ. Λιότσιος με την άδεια του δικαστηρίου αναφέρθηκε και σε προσπάθειες που έγιναν ώστε να παραδώσει πόρισμα που δεν θα καταλόγιζε προσωποποιημένες ευθύνες. «Καμία απειλή ή προειδοποίηση δε στάθηκε ικανή προκειμένου να επηρεαστεί η κρίση μου. Βεβαίως και υπήρξαν παρεμβάσεις στο πρόσωπο μου αλλά δεν στάθηκαν ικανές να επηρεάσουν την κρίση μου» είπε κάποια στιγμή με έντονη συναισθηματική φόρτιση ο Δημήτρης Λιότσιος,απαντώντας σε ερώτηση δικηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας σχετικά με το εάν δέχθηκε παρέμβαση κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της πραγματογνωμοσύνης του.
Αναφερόμενος στα εμπόδια που βρήκε μπροστά του ο επιπυραγός είπε:
«Διορίστηκα για να κάνω τη πραγματογνωμοσύνη. Κατά τη διαδικασία απέστειλα ερωτήματα στο πυροσβεστικό σώμα. Όσο ήταν ο Τερζούδης αρχηγός ό, τι ζήτησα το έλαβα. (αναφέρεται στον κατηγορούμενο Σωτήρη Τερζούδη αρχηγό τότε της Πυροσβεστικής). Πήγαινα μόνος μου στο ΕΣΚΕ για να πάρω απαντήσεις. Δυστυχώς έπρεπε ο Εισαγγελέας Ζαγοραίος να αποχωρήσει (από την θέση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών) κι έπρεπε να παραδώσω την πραγματογνωμοσύνη γρήγορα. Συνάντησα αντιδράσεις από τον υπαρχηγό του Π.Σ για τα ερωτήματα που έθετα, έλεγε ότι δεν έχω δικαίωμα να τα ζητώ. Έμεινα άναυδος αρχικά εγώ, έγινε παρουσία συναδέλφου που είναι εδώ. Δε θα πω όνομα. Με πήγε αυτός στον Τερζούδη και προς τιμή του είπε ό, τι ζητήσει να του το δώσατε. Είχα γνωριμία με τον Ματθαιόπουλο και μου έλεγε, εν είδη αστείου, “πρόσεχε τι κάνεις, δεν είναι καλό για την καριέρα σου”. Δεν έδινα σημασία. Μόλις είδα αντιδράσεις πήγα στην εισαγγελέα, την κυρία Γνεσούλη. Της είπα τι συνάντησα, τα εμπόδια. Άμεσα εκδόθηκε και δεύτερο διοριστήριο για να αποστείλω ερωτήματα σε όλες τις υπηρεσίες/φορείς. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν άμεσα όπως και η περιφέρεια. Τα μόνο προβλήματα που υπήρχαν ήταν από την πυροσβεστική. Από τη στιγμή που αποχώρησε ο Τερζούδης δεν πήρα κανένα έγγραφο όπως και ημερολόγιο αεροσκαφών. Ό, τι σας λέω συνοδεύεται από στοιχεία» τόνισε ο κ. Λιότσιος.
Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε με τον κ. Ματθαιόπουλο, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, λίγο πριν παραδώσει το πόρισμα του, ο μάρτυρας είπε: “Κατά την άφιξη μου στο ΕΣΚΕ πήγα στο γραφείο του. Μείναμε οι δυο μας, και μου έλεγε “τι είναι αυτά που ζητάς; Κοίτα τον εαυτό σου… Θα σε βρει το ένα, το άλλο!”. Μου έφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα με έναΝ αρχηγό και υπαρχηγό, ότι ο υπαρχηγός για να “φάει” τον αρχηγό τον άφησε χωρίς εναέρια σε Μάνη και Κύθηρα. Γνώριζα ότι υπάρχουν παθογένειες αλλά σε αυτό το βαθμό όχι”.
Δικηγόρος Υποστήριξης Κατηγορίας: Πως το εκλάβατε εσείς σε εκείνη τη φάση;
Μάρτυρας: Μου έκανε εντύπωση σε τι άρρωστο περιβάλλον ζούσαμε και πως μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν το είχα συνειδητοποιήσει το μέγεθος του. Δεν ήξερα τι να κάνω, δυστυχώς έφευγε ο κ. Ζαγοραίος. Εκεί συνειδητοποίησα το άρρωστο περιβάλλον.
Ο κ. Λιότσιος είπε φορτισμένος ιδιαίτερα πως μετά το ραντεβού με τον νυν κατηγορούμενο, επικοινώνησε με τον εισαγγελέα Ζαγοραίο. «Δεν του είπα ακριβώς τι ειπώθηκε. Είχα πανικοβληθεί και δεν ήθελα να παραδώσω πραγματογνωμοσύνη. Με έπεισε ο κ. Ζαγοραίος να την παραδώσω. Και μου είπε “και εγώ να μην είμαι εδώ θα σε προστατέψω”. Και θυμόμουν την κουβέντα του Ζαγοραίου συνέχεια”.
Όπως ανέφερε ο επιπυραγός:«Την προστάτεψα και εγώ και ο εισαγγελέας Ζαγοραίος και ο ανακριτής Μαρνέρης, την υπόθεση. Δεν θα είχε φτάσει εδώ αυτή η υπόθεση. Καμία απειλή, καμία κίνηση δεν στάθηκε ικανή να μην την προχωρήσω. Μιλάω με στοιχεία και αποδείξεις. Δεν εκφέρω προσωπικές απόψεις. Τους ανθρώπους, που είναι από πίσω μου (κατηγορούμενοι από το ΠΣ) τους γνωρίζω 25 χρόνια. Ποτέ δε θα επέτρεπα να αδικηθεί κάποιος. Ποτέ δε θα άφηνα να μην πάρει την αξία που της πρέπει η υπόθεση».
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε περιστατικό που συνέβη όταν έγιναν γνωστοί οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση. «Ήμουν στη λέσχη αξιωματικών και έφυγα να πάω σπίτι μου με τη μηχανή μου. 200 μέτρα από το σπίτι φρέναρα. Αντιλήφθηκα ότι είχε φύγει η αλυσίδα από την μηχανή… και ήταν μόλις δύο ετών. Πανικοβλήθηκα και πήρα τον αντιπρόσωπο. Το πρωί την πήγα να την δει. Ήμουν σίγουρος πως κάποιο πρόβλημα, τεχνικό, είχε η μηχανή. Ο τεχνικός μου είπε «κάποιος σε αγαπάει πολύ και στο έκανε». Του λέω «τι λες;». Μου είπε αυτό που ακούς. Το παξιμάδι έχει τέτοια τεχνολογία και δε ξεβιδώνει με τίποτα..».

 

Το Λιμενικό ενημερώθηκε προφορικά από πολίτη, κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο

Ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσος, που διενέργησε πραγματογνωμοσύνη με εντολή της Εισαγγελίας για τα αίτια της τραγωδίας, την Τρίτη απάντησε σε ερωτήσεις από Έδρας για τις παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν την φωτιά στην έναρξη της. Ο μάρτυρας ρωτήθηκε για τα καθηλωμένα πτητικά μέσα και για την έλλειψη επίγειων σε κρίσιμα σημεία και σε κρίσιμους χρόνους, που θα μπορούσαν να κατευνάσουν την ορμή της φωτιάς όταν ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 ώστε να γίνει σωστή διαχείριση του χρόνου . Είπε επίσης ότι κανένας επίσημος φορέας δεν ενημέρωσε το Λιμενικό για την κατάσταση και για τον λόγο αυτό περίπου 700 πολίτες σώθηκαν από ιδιώτες που έσπευσαν και περισυνέλλεγαν ανθρώπους από την θάλασσα και τις ακτές.
Ο δικαστικός πραγματογνώμονας τόνισε και πάλι, σε αντιδιαστολή με όσα συνέβησαν, ή μάλλον σε συνέβησαν όπως επισήμανε από την αρχή της κατάθεσης του, στην Ανατολική Αττική, την υποδειγματική απομάκρυνση κατοίκων στην Κινέτα όπου λίγες ώρες νωρίτερα είχε ξεσπάσει φωτιά. Ο Δημήτρης Λιότσιος κατέγραψε και πάλι τα εναέρια μέσα που παρέμειναν καθηλωμένα και δεν πέταξαν τις κρίσιμες ώρες που ξέσπασε η φωτιά σε αντίθεση με όσα έγιναν στη φωτιά στην Κινέτα ,όπου από τα πρώτα κιόλας πέντε λεπτά επιχείρησαν στο σημείο έναρξης της φωτιάς στα Γεράνεια, τέσσερα εναέρια μέσα. Όπως είπε: “Η κινητοποίηση στην Κινέτα ήταν άμεση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός των πτητικών μέσων, αλλά επειδή η φωτιά ήταν σε καθαρό δάσος έγινε άμεσα ανεξέλεγκτη. Στους οικισμούς που ήταν κοντά απομακρύνθηκαν άμεσα οι πολίτες και γι’ αυτό είχαμε μόνο 14 ελαφρείς τραυματισμούς”.
Πρόεδρος: Πότε θα έπρεπε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στο Μάτι;
Μάρτυρας: Όλα τα δεδομένα προϋπήρχαν πριν από τις 17.30, το ΕΣΚΕ γνώριζε και από την ενημέρωση του ελικοπτέρου που είχε πετάξει ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια .Υπήρχαν όλες οι πληροφορίες και εκείνη την ώρα έπρεπε να είχε δοθεί η εντολή απομάκρυνσης.
Ο μάρτυρας τόνισε πως σε αντίθεση με την αδράνεια για το Μάτι , στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στο Άγιο Ανδρέα υπήρξε η υποδειγματική, όπως εξελίχθηκε και αποδείχθηκε, απομάκρυνση των παιδιών που φιλοξενούνταν εκεί.
Πρόεδρος: Στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων πως έγινε η εκκένωση;
Μάρτυρας: Η υπεύθυνη των κατασκηνώσεων πήρε τηλέφωνο στην πυροσβεστική υπηρεσία επειδή είδε τον καπνό στις 16.30. Και αμέσως μάζεψε τα παιδιά. Οι κατασκηνώσεις λειτουργούν με άλλο καθεστώς από ότι οι οργανωμένες απομακρύνεις και οι εκκενώσεις. Εκείνη έκρινε ότι πρέπει να εκκενωθεί η κατασκήνωση και η διαδικασία προχώρησε αμέσως.
Πρόεδρος: Πώς έγινε η διαδικασία;
Μάρτυρας: Συγκεντρώθηκαν τα παιδιά και έφυγαν με λεωφορεία του Δήμου Αθηναίων. Η υπεύθυνη εφάρμοσε το σχέδιο εκκένωσης που είχε για την κατασκήνωση.
Ο μάρτυρας τόνισε πως από τα στοιχεία που συνέλεξε κατά την διάρκεια της έρευνας του, προκύπτει πως το Λιμενικό Σώμα δεν ενημερώθηκε από επίσημο φορέα για την φωτιά αλλά από έναν πολίτη στις 18.50. Έτσι οι διασώσεις έγιναν από ιδιώτες που έφτασαν και περισυνέλεξαν 700 άτομα.
Πρόεδρος: Για την ειδοποίηση του Λιμενικού…
Μάρτυρας :Στις 18.50 ενημερώθηκε από πολίτη προφορικά το Λιμενικό και όπως αναφέρει, κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο
Πρόεδρος: Διέθεσε μέσα το Λιμενικό;
Μάρτυρας: Από ιδιώτες έγινε η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα.
Το Λιμεναρχείο αναφέρει ότι δεν ενημερώθηκε από κανένα φορέα.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Δευτέρα 6 Μαρτίου.