Στις 8 Ιουλίου η δευτεροβάθμια δίκη για το Μάτι
ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ

Στις 8 Ιουλίου η δευτεροβάθμια δίκη για το Μάτι

Στις 8 Ιουλίου θα ξεκινήσει η δευτεροβάθμια δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, με την εισαγγελική έφεση κατά των αθωωτικών αποφάσεων του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου να φέρνει ξανά στο εδώλιο όλους τους τότε υπεύθυνους, κυρίως από την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι αθωώθηκαν ομόφωνα σε πρώτο βαθμό.

Η
εκδίκαση της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων προσδιορίστηκε ταχύτατα, καθώς πάνω από τη δικογραφία για τη μεγαλύτερη τραγωδία που έπληξε τη χώρα το 2018 επικρέμεται ο κίνδυνος παραγραφής ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, αφού η υπόθεση πρέπει να έχει κριθεί αμετάκλητα, δηλαδή και από τον Άρειο Πάγο, έως το 2026.

Στο εδώλιο του Εφετείου θα καθίσουν οι πέντε πρωτοδίκως καταδικασθέντες από την Πυροσβεστική, αλλά και οι 15 ομόφωνα αθωωθέντες με βάση την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, για τους οποίους η εισαγγελική έφεση ζητά να επανακριθούν. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους 20, τότε επιτελικούς των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, αφορούν 102 ανθρωποκτονίες από αμέλεια και 32 σωματικές βλάβες από αμέλεια σχετικά με τους εγκαυματίες που παραστάθηκαν στη δίκη. Σημειώνεται ότι μεταξύ των 102 νεκρών είναι και οι εννέα άνθρωποι που πνίγηκαν στη θάλασσα ενώ προσπαθούσαν να σωθούν από τις φλόγες και τον πυκνό καπνό που είχε κυκλώσει το Μάτι.

Η έφεση που ασκήθηκε από την Εισαγγελία δεν αφορά τον 21ο κατηγορούμενο στην υπόθεση, κάτοικο στο Νταού Πεντέλης, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών για την πρόκληση της φωτιάς, ο οποίος έχει ασκήσει έφεση και θα δικαστεί με ζητούμενο τη μείωση της ποινής του.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα κρίνει εξαρχής την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς που άφησε πίσω της εκατόμβη νεκρών πολυτραυματίες οι οποίοι ακόμη ταλαιπωρούνται και τεράστιες καταστροφές.

Οι εφέτες θα αξιολογήσουν εάν ορθώς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, μετά από διαδικασία σχεδόν 18 μηνών, προχώρησε στην αθώωση των 15 από τους 21 κατηγορούμενους, αν ορθώς αναγνώρισε ελαφρυντικά σε τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής και τελικά αν ορθώς επέβαλε τις ποινές που επέλεξε στους καταδικασθέντες αξιωματικούς του ΠΣ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην κοινωνία και την πολιτική, ένοχοι, πλην του κατοίκου, κρίθηκαν οι τότε επικεφαλής του ΠΣ, Σωτήρης Τερζούδης, Βασίλης Ματθαιόπουλος, Ιωάννης Φωστιέρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χαράλαμπος Χιόνης, στους οποίους η τελική εκτιτέα ποινή ορίστηκε στα πέντε έτη που μετατράπηκαν σε χρηματική ποινή.

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής, Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης και ο τότε αξιωματικός στα εναέρια μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης.

Επίσης, ο τότε γγ Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης, Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή στον Ματθαιόπουλο για τις απειλές στον πραγματογνώμονα Λιότσιο

Ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε την Παρασκευή το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της απόπειρας παράνομης βίας και της παράβασης καθήκοντος. Η υπόθεση αφορά στις καταγγελίες που είχε κάνει ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος για απειλές και πιέσεις που είχε δεχθεί από τον κατηγορούμενο κατά τη διάρκεια της έρευνάς του για τον τρόπο διαχείρισης της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και τους δεκάδες εγκαυματίες.

Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Β. Ματθαιόπουλου (ο οποίος είχε κριθεί ένοχος και στη βασική δίκη για το Μάτι) προκάλεσε ικανοποίηση συγγενών θυμάτων, οι οποίο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι ότι και ο κατηγορούμενος, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, αποδέχθηκε με γραπτή του δήλωση, μια εκ των κατηγοριών (παράνομη βία) ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από τον κ. Λιότσιο.

Στη δήλωσή του, την οποία προσκόμισε στη δίκη η υπεράσπισή του, ο κατηγορούμενος ανέφερε: «Επιθυμώ να δηλώσω ότι αποδέχομαι την κατηγορία για απόπειρα παράνομης βίας και εκφράζω την ειλικρινή συγγνώμη μου για την ανωτέρω πράξη προς τον Δ. Λιότσιο και ενώπιον του δικαστηρίου». Ακόμη με τη δήλωσή του ο κ. Ματθαιόπουλος τόνισε πως δεν θα ήθελε η απουσία του από το δικαστήριο να εκληφθεί ως ασέβεια. «Κοιτάξτε το παιδί μου που κάηκε» είπε, αντιδρώντας, μητέρα θύματος την ώρα που οι δύο πλευρές ανέπτυσσαν τα νομικά τους επιχειρήματα για τη δήλωση κατηγορούμενου. «Δεν θέλω να λέει ψέματα, τα νομικά επιχειρήματα να μας πει ο ίδιος και όχι άλλος. Έχασα το παιδί μου 35 ετών», είπε η γυναίκα.

Της καταδικαστικής απόφασης είχε προηγηθεί η αγόρευση της εισαγγελέα της έδρας, η οποία ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει ένοχο τον κατηγορούμενο. Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως ο Β. Ματθαιόπουλος ήταν υποχρεωμένος να μην παρεμβαίνει στο έργο των υφισταμένων του και πως προσπάθησε να αποτρέψει τον πραγματογνώμονα από το να αναφέρει στο πόρισμά του πράξεις και παραλείψεις συγκεκριμένων φορέων. Αντίθετα, σύμφωνα με την εισαγγελέα ο κατηγορούμενος προσπάθησε να ζητήσει από το κ. Λιότσιο «να γράψει συγκεκριμένα πράγματα και να αναφερθεί σε γενικές συνθήκες που επικράτησαν για την πράξη της φωτιάς».

Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχε καταθέσει ο ίδιος ο πραγματογνώμονας, ο οποίος επισήμανε πως από τη στιγμή που άρχισε να θέτει ερωτήματα προς το ΕΣΚΕ σχετικά με την πυρκαγιά συνάντησε «κάποιες αντιδράσεις». Χαρακτηριστικά ο κ. Λιότσος κατέθεσε: «Μου έλεγαν ότι δεν είχα δικαίωμα σύμφωνα με το διοριστήριο (σ.σ διορίστηκε ως πραγματογνώμονας από την εισαγγελία) να κάνω τέτοια ερωτήματα. Οι αντιδράσεις ήταν από τον Ματθαιόπουλο. Όταν τύγχανε να βρεθούμε μου έλεγε «τι μαλακίες ζητάς, θα μπλέξεις, πρόσεχε μην πάθεις κανένα κακό πως «άμα τα βάλω με το δασαρχείο θα μου ανοίξουν τον κ…».

Ακόμη ο μάρτυρας ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε τον Ιούλιο του 2018 με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο του ζητήθηκε-μεταξύ άλλων- να μην συντάξει την πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με πραγματικά γεγονότα αλλά να αποδώσει τα όσα έγιναν στην άναρχη δόμηση και να αναφέρει πως υπήρχε άφθονος χρόνος για την έγκαιρη απομάκρυνση των πολιτών. «Συνέχισα την έρευνα μου. Όταν πήρα δεύτερο διοριστήριο έγινε πιο έντονη η διαδικασία της αντίδρασης είτε με χειρονομίες είτε λέγοντας μου «πρόσεξε τι θα γράψεις, θα πάθεις κακό, θα σε στείλουμε στη Σάμο ή στην Κω και πως στην πρώτη φωτιά δε θα μου σηκώνει εναέρια… συνεχώς υπήρχε ψυχολογική πίεση».

Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου ο μάρτυρας είπε πως δεν δέχθηκε «μόνο μπούλινγκ» αλλά «ευθέως απειλή.» Σε άλλο δε σημείο της κατάθεσής του ο πραγματογνώμονας ανέφερε: «….Έμαθε ότι ήρθε η μέρα να παραδώσω και με καλεί στο γραφείο του. Μείναμε μόνοι μας και άρχισε να με απειλεί, ”θα σε σκίσουμε”, ”η Δούρου, το δασαρχείο”, ότι ”έχει άνωθεν εντολή να τα πει αυτά, έτσι έλεγε”. Μετά πήρα τηλέφωνο τον κ. Ζαγοραίο (σ.σ. τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών) και του είπα πως με κατηύθυνε Ματθαιόπουλος πως να συντάξω πραγματογνωμοσύνη. Μου απάντησε: ”θα κάνουμε το καθήκον μας”. Μου είχε πει: ”μην ανησυχείς και εγώ να μην είμαι εδώ, θα προστατευτείς”».

Ο κ. Λιότσος έκανε ακόμη λόγο για δολιοφθορά στη μηχανή του με την αντιπροσωπεία να τον ενημερώνει, όπως είπε, για ανθρώπινο παράγοντα που προκάλεσε τη λύση του παξιμαδιού της μηχανής. «Μου είπε ο δικηγόρος μου να βγω να το καταγγείλω δημόσια για να σταματήσει η διαδικασία. Μετά από λίγους μήνες κλάπηκε η μηχανή», τόνισε.

Πρόεδρος: Είχε συμφέρον προσωπικό ο κατηγορούμενος;

Μάρτυρας: Να μην πάει κατηγορούμενος για το Μάτι όπως πήγε!

Τέλος, στο δικαστήριο κατέθεσαν ακόμα δύο μάρτυρες αξιωματικοί της πυροσβεστικής στους οποίους ο πραγματογνώμονας είχε εκμυστηρευτεί τι του συνέβη καθώς και η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Μαριάννα Κακαουνάκη, που αποκάλυψε τις επίδικες συνομιλίες ανάμεσα σε παθόντα και κατηγορούμενο.