Σε ρυθμούς Πανελλαδικών εξετάσεων 90.000 μαθητές
«ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 68.574 ΘΕΣΕΙΣ

Σε ρυθμούς Πανελλαδικών εξετάσεων 90.000 μαθητές

Στη «μάχη» των Πανελλαδικών για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μπαίνουν σήμερα, Παρασκευή, και οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ).

Τ
ην αυλαία των πανελλαδικών άνοιξαν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, οι οποίοι εξετάστηκαν χθες, Πέμπτη, στο μάθημα των Νέων Ελληνικών. Όλα κύλησαν ομαλά κατά την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών, χωρίς να προκύψουν προβλήματα.

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, γύρω στο 60% δηλαδή. «Δεν περιμένουμε θεαματικές μεταβολές για τη φετινή χρονιά», ανέφερε.

Αυτό που επεσήμανε είναι η εσωτερική «μετατόπιση» των υποψηφίων από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών & Κοινωνικών Επιστημών), που άλλοτε ήταν το πολυπληθέστερο, στο 4ο Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής). Όπως σημείωσε, το 2018, το 32% των υποψηφίων προσανατολίζονταν στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και το 25% από το 4ο. Σύμφωνα με τα περυσινά στοιχεία, το 4ο Πεδίο έχει πάρει πλέον τη σκυτάλη, καθώς το 35% των υποψηφίων δηλώνουν σχολές από το 4ο Πεδίο και το 25% από το 1ο.

Σήμερα, Παρασκευή, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) εξετάζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού:

– Τρίτη 6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)

– Πέμπτη 8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

– Δευτέρα 12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Αύριο, Σάββατο 3 Ιουνίου, οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Ακολούθως θα εξεταστούν:

– Τετάρτη, 7/6/2023 Ανατομία- Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας

– Παρασκευή, 9/6/2023 Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης

– Σάββατο, 10/6/2023 Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών

– Τρίτη, 13/6/2023 Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές

– Πέμπτη, 15/6/2023 Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα

– Παρασκευή, 16/6/2023 Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.

Οι αλλαγές στις φετινές εξετάσεις

Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.

Επίσης, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Όσον αφορά στις αλλαγές στα τμήματα, φέτος θα προστεθούν δύο νέα στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Πρόκειται για το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο και Γεωπονικής στο Μεσολόγγι, τμήματα τα οποία ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επιπλέον, οκτώ τμήματα θα περιληφθούν από φέτος και στο 4ο Πεδίο, εκτός του 2ου και του 3ου που ήταν μέχρι πέρυσι. Πρόκειται για τα τμήματα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα, και τη Ζάκυνθο, τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής στην Αθήνα και την Κομοτηνή, το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία.

Τέλος, η υποβολή Μηχανογραφικού φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Κατάρρευση της τράπεζας θεμάτων λόγω κυβερνοεπίθεσης

Εντωμεταξύ, η εβδομάδα ξεκίνησε με σοβαρά προβλήματα στα σχολεία και το υπουργείο Παιδείας, με την κατάρρευση της τράπεζας θεμάτων λόγω κυβερνοεπίθεσης (DDoS).

Την ώρα που οι μαθητές βρίσκονται μια ανάσα πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, που θα καθορίσουν τη συνέχειά τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είδαν τις ενδοσχολικές εξετάσεις να γίνονται με σοβαρές καθυστερήσεις ή να αναβάλλονται.

Όπως ήταν λογικό, καθηγητές, μαθητές και γονείς εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την επάρκεια των συστημάτων, με το υπουργείο Παιδείας και τους αρμόδιους φορείς να απαντούν ότι τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν αντιμετωπίστηκαν και η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων είναι διασφαλισμένη.

Για την επίθεση που δέχθηκαν οι servers του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τοποθετήθηκε ο πρόεδρός του Γιάννης Αντωνίου, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε γίνει κάποια συζήτηση για ενίσχυση της προστασίας της Τράπεζας Θεμάτων.

Όπως σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, αυτό έγινε τη Δευτέρα, όταν και καταγράφηκε η πρώτη κυβερνοεπίθεση.

«Χθες ξεκίνησε μία επίθεση το πρωί στις υποδομές του ΕΔΥΤΕ, όπου εκεί στεγάζεται φιλοξενείται και η Τράπεζα Θεμάτων. Αυτή αντιμετωπίστηκε με επιτυχία και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Η ουσία πάντως είναι ότι η επίθεση αντιμετωπίστηκε. Αναχαιτίστηκε» σημείωσε.

Επίσης, σημείωσε οι εξετάσεις της Τρίτης, έγιναν χωρίς προβλήματα. «Συμμεριζόμαστε και την αγωνία τους. Λυπούμεθα για την ταλαιπωρία. Η ουσία πάντως είναι ότι τελικά το σύστημα λειτούργησε, τα παιδιά δώσανε εξετάσεις και από ψυχής τους ευχόμεθα καλή επιτυχία» συμπλήρωσε.

«Υπήρχε -και υπάρχει- σύστημα προστασίας, αλλά τέτοια συζήτηση για ενίσχυση του συστήματος προστασίας ποτέ δεν έγινε. Έγινε την περασμένη Δευτέρα όταν εκδηλώθηκε η επίθεση και πραγματικά αυτό το σύστημα εγκαταστάθηκε και μας προφύλαξε χθες και πολύ περισσότερο σήμερα» υπογράμμισε ο κ. Αντωνίου για τα ζητήματα ασφάλειας της τράπεζας θεμάτων και άλλων υπηρεσιών όπως το MySchool.

«Προφανώς υπήρχαν συστήματα προστασίας. Αλλά αυτά τα συστήματα χτυπήθηκαν και δεν άντεξαν το μέγεθος της επίθεσης. Και ουσιαστικά αυτό το οποίο κάναμε σε συμφωνία με το ΕΔΥΤΕ ήταν να ενισχυθεί το σύστημα με την προσθήκη αυτού του συστήματος» συμπλήρωσε.

Ειδικότερα για τη λειτουργία των συστημάτων ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν την Πέμπτη από τα επαγγελματικά λύκεια, ο γενικός γραμματέας Αλέξανδρος Κόπτσης υπογράμμισε ότι είναι διασφαλισμένη. «Έχει ένα πολλαπλά εγγυημένο σύστημα ασφάλειας, δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα, το λέμε με μεγάλα γράμματα» συμπλήρωσε.

«Θέλω να είναι ήσυχοι, απόλυτα ήσυχοι οι μαθητές μας, οι εκπαιδευτικοί μας και οι γονείς» ξεκαθάρισε ο κ. Κόπτσης.

«Αυτή τη στιγμή, η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας του ΙΕΠ, γιατί το διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, είναι στην ΕΔΥΤΕ. Το 2020 δεν υπήρχε Τράπεζα Θεμάτων. Υπάρχουν και τώρα και υπήρχαν συστήματα ασφαλείας. Όμως, ο κυβερνοχώρος και πρέπει να το επισημάνουμε αυτό, στα ζητήματα κυβερνοασφάλειας είναι σημείο διαχρονικά με πολλές αδυναμίες και εμείς προσπαθούμε διαρκώς να το βελτιώσουμε» τόνισε ο κ. Κόπτσης.

«Πριν τέσσερα χρόνια δεν υπήρχε τίποτε ψηφιοποιημένο. Σήμερα όλη η δημόσια διοίκηση και ιδιαίτερα θα μιλήσω για την εκπαίδευση, όλοι οι τομείς της διατρέχονται από μία ψηφιοποίηση και παράλληλα δημιουργούνται συνεχώς νέα συστήματα αναβάθμισης της ασφάλειάς τους. Και είναι επόμενο όταν έχεις τέτοια επίθεση να έχεις κάποιες παρενέργειες, ό,τι συστήματα ασφαλείας και να έχεις» συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του υπ. Παιδείας.