Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα διαχείρισης και αντιμετώπισης των κουνουπιών
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα διαχείρισης και αντιμετώπισης των κουνουπιών

Με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας διενεργείται σε τακτική βάση από τη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής η εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης και αντιμετώπισης των κουνουπιών, υπό την εποπτεία της Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Βίκυ Καβαλλάρη και με συντονισμό των δράσεων από τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Γεώργιο Κώνσταντο, με έμφαση στις περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλος πληθυσμός κουνουπιών και παρεμβαίνοντας επιπλέον και με έκτακτες εφαρμογές ψεκασμών όπου κριθεί αναγκαίο.

Κ
ατά την τρέχουσα εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα που μας πέρασε η 5η εφαρμογή αεροψεκασμών κουνουπιών (προνυμφοκτονία) στον υδροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά του Δήμου Μαραθώνος με ψεκαστικό ελικόπτερο. Αεροψεκασμοί πραγματοποιούνται στα σημεία όπου δεν υπάρχει προσβασιμότητα από εδάφους, βάσει ειδικής χαρτογράφησης που έχει προηγηθεί, καθώς και δειγματοληψιών των πληθυσμών προνυμφών σε όλους τους τομείς στους οποίους διαχωρίζεται ο υδροβιότοπος.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι ψεκασμοί από εδάφους σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής. Για αυτή την εβδομάδα, επίγειοι ψεκασμοί πραγματοποιήθηκαν στις οικολογικά προστατευόμενες περιοχές (φυσικά συστήματα), και συγκεκριμένα, στον υδροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά και στη Μπρεξίζα του Δήμου Μαραθώνος, στη Βραυρώνα του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας και στον υγρότοπο Αλυκή του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, όπου παρευρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας, κ. Πέτρος Πουλάκης. Σήμερα Παρασκευή ψεκασμοί από εδάφους θα πραγματοποιηθούν στο ΣΔΑΜ του Δήμου Μαραθώνος.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές – εστίες περιαστικά των Δήμων της Ανατολικής Αττικής, και ειδικότερα, στους Δήμους Αχαρνών, Διονύσου, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Σπάτων – Αρτέμιδος, Παλλήνης, Παιανίας, Ραφήνας – Πικερμίου, Μαραθώνος, ενώ σήμερα Παρασκευή οι επίγειοι ψεκασμοί θα συνεχιστούν στο Δήμο Ωρωπού.

Παράλληλα με την Περιφέρεια, όλοι οι Δήμοι έχουν αποκλειστικά την ευθύνη και την υποχρέωση να υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα εντός του αστικού ιστού, διενεργώντας καθαρισμό και ψεκασμούς σε όλα τα φρεάτια των όμβριων υδάτων, όπως και σε σημεία με στάσιμα νερά, ενώ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, επισημαίνεται ότι είναι σημαντικό και οι πολίτες να φροντίζουν για τον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής τους στις αυλές ή στους κήπους τους.