Πρωτοφανής για τα μετεωρολογικά δεδομένα της χώρας η κακοκαιρία
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ:

Πρωτοφανής για τα μετεωρολογικά δεδομένα της χώρας η κακοκαιρία

«Για τρίτο 24ωρο συνεχίζονται τα πρωτόγνωρα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας «Daniel» κυρίως στη Θεσσαλία και σε όμορες περιοχές», όπως σημείωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Ο
υπουργός επισήμανε ότι η ένταση και η διάρκεια του φαινομένου ήταν «πρωτοφανής για τα μετεωρολογικά χρονικά δεδομένα του τόπου μας» ενώ επέστησε την προσοχή σε όλους για το επόμενο 24ωρο μέχρι αύριο το βράδυ. «Παρακαλώ να ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν ενδεχομένως μερικώς και την Αττική», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Ερωτηθείς για το μέγεθος της καταστροφής στη Μαγνησία ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι οι ζημιές είναι μεγάλες σε υποδομές, σε δίκτυα και στις περιουσίες των ανθρώπων κι οι καταγραφές θα γίνουν άμεσα, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχει το κομμάτι της αρωγής κι ήδη βρίσκεται στην περιοχή ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

«Βάζουμε πρώτα και πάνω από όλα την αξία της ανθρώπινης ζωής. Και πολλοί συνάνθρωποί μας βρέθηκαν και το προηγούμενο βράδυ καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε δύσκολη κατάσταση και στην πόλη του Βόλου, και στα χωριά γύρω-γύρω και μέσα στο Πήλιο όπου είναι τέτοια η γεωλογία και ο τρόπος της δόμησης που έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Είχαμε χείμαρρους, είχαμε κατολισθήσεις, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ως Πολιτική Προστασία και κρατικός μηχανισμός πολλά και διάφορα προβλήματα. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, πράγματι είχαμε προειδοποιήσει νωρίς. Προκάλεσε και προκαλεί ακόμα, γιατί επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, δεν έχει ολοκληρωθεί. Πολλές ζημιές και οι προκλήσεις είναι πολλές ακόμα για το επόμενο 24ωρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών ο κ. Κικίλιας είπε ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται εκεί θα επισκεφτεί αυτές τις περιοχές και θα γίνει ακριβής καταγραφή.

«Γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα. Και θα εκκινήσει με βάση και το προεδρικό διάταγμα και τους νόμους μέσα από την τοπική Αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος. Μετά την καταγραφή οι αποζημιώσεις φυσικά στους ιδιώτες αλλά και η σταδιακή επαναφορά σε ένα status quo. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα κάνει τη δουλειά του, θα δούμε στις υποδομές που έχουμε σε ότι έχει να κάνει και με το οδικό δίκτυο γιατί όπως είδατε εκεί πέρα υπάρχουν ενδεχομένως εκτεταμένες καταστροφές και ζημιές, πως μπορούμε να τις αποκαταστήσουμε», σημείωσε. Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια όλων των δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, της αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισημαίνοντας ότι «έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια πρώτα και κύρια με βασικό μέλημά την προστασία της ανθρώπινης ζωής και το να σώζονται ανθρώπινες ζωές».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι που δεν λειτούργησε σωστά, κάποια οδηγία που δεν ακολουθήθηκε, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι από το 1955 που κρατούνται στοιχεία δεν έχουν ξαναδεί κάτι παρόμοιο.

«Αν τα ραντάρ μπορούν να μετρήσουν επακριβώς ή οι δορυφόροι το να έχει φτάσει μέχρι τις 15:00 η ώρα το μεσημέρι στην περιοχή του Πηλίου και του Βόλου τα 65 mm βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο και αν αυτό προστεθεί μέχρι τις 12:00 το βράδυ, δηλαδή να συμπληρώσει το 24ωρο, μιλάμε για ασύλληπτες ποσότητες νερού. Έχω μιλήσει επανειλημμένως για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Θα δοθεί ευκαιρία να τα ξαναπούμε αυτά και σε αντιδιαστολή με την απότομη εναλλαγή από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τι σημαίνει αυτό», σημείωσε και προσέθεσε: «Προφανώς και οι υποδομές επαρκούν μέχρι κάποιου σημείου και αυτό θα πρέπει αν θέλετε να μελετηθεί από εδώ και πέρα σε μία πιο ευρεία, αλλαγή των πολιτικών μας και των πλαισίων σε σχέση με το τι φυσικά φαινόμενα παρουσιάζονται πλέον στον πλανήτη, στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο, αλλά και στη χώρα μας και τι υποδομές επαρκούν και αν επαρκούν και τι άλλο θα πρέπει να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της ΓΓΠΠ, Δημήτρης Ζιακόπουλος είπε ότι με βάση την εμπειρία του «σε καμία χώρα του κόσμου δεν αντέχουν οι υποδομές με 500 χιλιοστά βροχής» και προσέθεσε ότι «κατά την προσωπική του γνώμη η Μαγνησία άντεξε».

«Αναλύοντας τις συνθήκες που είχαμε το καλοκαίρι με τον παρατεταμένο και πολύ υψηλό καύσωνα καταλάβαμε ότι θα έπρεπε να λειτουργούμε πια με προδιαγραφές άλλης περιοχής, Μέση Ανατολή, βόρεια Αφρική. Τα νούμερα που βλέπουμε τώρα για τις βροχοπτώσεις και τις ροές του νερού μας σπρώχνουν να αρχίσουμε να βλέπουμε τι γίνεται στη νοτιοανατολική Ασία. Καταλαβαίνετε ότι είναι σαν να αλλάξαμε περιοχή. Είμαστε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις», σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής περιφερειών ΔΕΔΔΗΕ, Στρατής Ζαχαρής.

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Κικίλιας αν έπρεπε να δοθεί νωρίτερα εντολή για απαγόρευση μετακινήσεων στην περιοχή του Βόλου, είπε ότι «υπήρχαν συστάσεις και από το 112 πολύ-πολύ νωρίτερα για μη μετακίνηση» και προσέθεσε: «Όταν κάποιοι συμπολίτες μας αποφάσισαν να μετακινηθούν και μετά από την εντολή της αστυνομίας γιατί η αστυνομία ρυθμίζει την μετακίνηση στους δρόμους, χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο το 112 για να επικοινωνήσουμε καλύτερα την ήδη απόφαση που είχαν πάρει οι αστυνομικές διευθύνσεις οι κατά τόπους και απαγόρευαν την κυκλοφορία λόγω των φαινομένων αυτών».

Ποτάμια οι δρόμοι της Αττικής

Μόλις 10 λεπτά σφοδρής βροχόπτωσης χρειάστηκε για να μετατραπούν σε ποτάμια οι δρόμοι της Αθήνας, προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα.

Πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν στην Χαμοστέρνας και στην Κυψέλη ενώ αρκετές περιοχές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία, λόγω συσσώρευσης υδάτων διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της οδού Πειραιώς από την οδό Πέτρου Ράλλη έως και την οδό Χαμοστέρνας.

Επιπλέον, για τον ίδιο λόγο είχε διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Γλυφάδα, από το ύψος της εξόδου προς τη λεωφόρο Συγγρού.

Η Αστυνομία επίσης προχώρησε λόγω συσσώρευσης υδάτων στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή, στο ύψος του νοσοκομείου Ασκληπείου Βούλας, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Πάντως, λίγο πριν από τις 7, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε τρεις οδικές αρτηρίες της Αθήνας που είχε διακοπεί λόγω πλημμύρας από τις σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε την Αττική.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται πλέον κανονικά στις λεωφόρους Ποσειδώνος και Κωνσταντίνου Καραμανλή καθώς και στην οδό Πειραιώς, όπου κάποια τμήματα τους είχαν κλείσει νωρίτερα λόγω συσσώρευσης υδάτων από την έντονη βροχόπτωση.

Η Πυροσβεστική έλαβε δύο κλήσεις για άντληση υδάτων στον Πειραιά και συγκεκριμένα, τις οδούς Ζαΐμη και Τσαμαδού, ενώ, στο κέντρο της Αθήνας εντοπίζονται προβλήματα σε ορισμένους φωτεινούς σηματοδότες.

Συνολικά η Πυροσβεστική στην Περιφέρεια Αττικής έλαβε 110 κλήσεις, εκ των οποίων:

– Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 80 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων.

– Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 30 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 7 αντλήσεις υδάτων.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ παροδικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σήμερα Τετάρτη και στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική (κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα), καθώς επίσης στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προοδευτικά αργά το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.