Σημαντικό μέρος των χρημάτων θα αξιοποιηθούν για να κατασκευαστεί το Πάρκο Μνήμης. Με το υπόλοιπο ποσό θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή 98 υπερσύγχρονων κατοικιών για τη στέγαση συμπολιτών μας που έχασαν τα σπίτια τους στην καταστροφική φωτιά.
Κατά την τελετή πραγματοποιήθηκε συμβολική φύτευση δέντρων στο χώρο όπου θα δημιουργηθεί το Πάρκο Μνήμης. Παρέστησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Γ.Γ. Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Νίκος Πέππας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, ο Δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, κ.α.
Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στους συγκεντρωμένους ανέφερε: «Ήθελα να βρεθώ σήμερα μαζί σας στο Μαραθώνα, διότι πριν από λίγο ήμουν μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μία έντονα συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή, σε έναν τόπο ο οποίος είναι ταυτισμένος στη συλλογική μας συνείδηση με τη μεγαλύτερη τραγωδία, τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έχει υποστεί ποτέ η πατρίδα μας.
Βρεθήκαμε, λοιπόν, στο Μάτι, σε μία έκταση η οποία χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπου δημιουργείται ήδη το μεγαλύτερο πάρκο στην Ανατολική Αττική. Εκατόν τριάντα στρέμματα, ένας πανέμορφος χώρος, θα αποδοθεί πιστεύω σύντομα στους κατοίκους, ένας χώρος αναψυχής, ένας χώρος πολιτισμού. Αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα ένας χώρος μνήμης, για να θυμόμαστε αυτά τα οποία έγιναν και να δώσουμε όλοι μαζί μία δέσμευση: Ποτέ ξανά. Ποτέ ξανά απροστάτευτη ανθρώπινη ζωή από τέτοια κρατική αδιαφορία και αδυναμία».
Αναφερόμενος στη δημιουργία Πάρκου Μνήμης στο Μάτι, ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι αποτελεί ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Ελλαδικό Ελληνισμό. «Θα συνεχίσω να είμαι ένας Έλληνας που αγωνιά για την τύχη της Κύπρου μας, για την τύχη της Ελλάδας μας. Θα είμαι παρών όχι στην εξουσία, αλλά στους όποιους αγώνες κληθούμε να αναλάβουμε» ανέφερε.
Με αφορμή την τελετή θεμελίωσης του Πάρκου Μνήμης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Συνδράμουμε σε ένα εμβληματικό έργο, τη δημιουργία του μεγαλύτερου Πάρκου στην Ανατολική Αττική το οποίο θα αποτελέσει ένα πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής στην Αττική, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων. Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται παράλληλα η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην πληγείσα περιοχή «Μάτι» και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Το Πάρκο μνήμης θα αποτελέσει ένα υπερτοπικό πόλο αναψυχής με ιδιαίτερο συμβολισμό».
Κατά την ενημέρωση σχετικά με την πορεία των εργασιών, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, τόνισε πως έχει ολοκληρωθεί ο σχεδια- σμός που αφορά στην τοπική αποκατάσταση ενώ για το σχεδιασμό και των 2.500 στρεμμάτων ο Υπουργός ενημέρωσε σχετικά ότι τον Ιούνιο θα έχει τελειώσει και η δεύτερη φάση, το ρυμοτομικό σχέδιο και η πράξη εφαρμογής. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, ενημέρωσε ότι το πάρκο μνήμης θα κυκλωθεί με θερμικές κάμερες οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων να ανιχνεύουν την οποιαδήποτε φλόγα ενώ παράλληλα θα τοποθετηθούν κρουνοί, οι οποίοι θα συνδεθούν με το δίκτυο για να υπάρχει άμεση δυνατότητα πυρόσβεσης αλλά και για άλλες χρήσεις του νερού.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός κατά τη δήλωσή του σημείωσε ότι: «Βρισκόμαστε σήμερα στο χώρο όπου τον Ιούλιο του 2018 η περιοχή και οι άνθρωποί της έζησαν μία ανείπωτη καταστροφή, για να διαπιστώσουμε την πρόοδο των έργων ανάπλασης που βρίσκονται σε εξέλιξη, παρουσία του Πρωθυπουργού μας, του Κύπριου Προέδρου της Δημοκρατίας, του Περιφερειάρχη μας αλλά και όλων των αρμόδιων Κυβερνητικών στελεχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη, και στο πρόσωπό του όλους τους Κύπριους αδελφούς μας, για την αμέριστη συμπαράστασή τους σε ώρες δύσκολες για την περιοχή μας. Η Περιφέρεια Αττικής και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης συνδράμουν ενεργά στην επίτευξη αυτού του σπουδαίου έργου για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της πυρόπληκτης περιοχής».
Τα 6 έργα που αναλαμβάνει ως επισπεύδουσα αρχή η Περιφέρεια Αττικής
Η Περιφέρεια Αττικής μέσω του αναπτυξιακού της οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική» ως επισπεύδουσα αρχή, αναλαμβάνει την υλοποίηση 6 κομβικών Έργων, μεταξύ αυτών την αποκατάσταση κτηρίων εντός του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2023. Ειδικότερα τα έργα αφορούν:
1. Ενεργειακή αυτονομία – αναβάθμιση χώρου δασικής αναψυχής (προϋπολογισμού 20 εκατ €)
2. Αποκατάσταση κτιρίων εντός Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) (θα ολοκληρωθεί εντός του 2023)
3. Δημιουργία παραλιακού περιπάτου.
4. Δίκτυο πυρόσβεσης πόλης.
5. Ψηφιακές εφαρμογές και εξοπλισμός έξυπνης πόλης.
6. Διαμόρφωση παραρεμάτιας περιοχής.
Η Περιφέρεια Αττικής, μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού Νέα Μητροπολιτική Αττική, αναλαμβάνει ρόλο επισπεύδοντος φορέα υλοποίησης, καθώς διαθέτει τις υλικοτεχνικές υπο- δομές, την επάρκεια και την αρτιότητα των υπηρεσιών για την εκτέλεση των διαδικασιών αναθέσεων, εκτέλεσης κι επίβλεψης. Να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση των έργων ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική», θα συνεργαστεί με το ΥΠΕΝ και τον Πρόεδρο της Βουλής.
Σε ό,τι αφορά στο έργο της «Αποκατάστασης κτηρίων εντός Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου «ΝΑΤ», προβλέπεται η επισκευή, ανακαίνιση και αξιοποίηση δύο κτιρίων (εκθεσιακό κέντρο και επιμορφωτικό κέντρο). Τα υπόλοιπα εννέα κτήρια θα κατεδαφιστούν προκειμένου να διαμορφωθεί χώρος πρασίνου. Επιπλέον, θα κατασκευαστούν: ένα ξύλινο κτήριο με χρήση αναψυκτήριου και δύο κοινόχρηστα w.c. (λουτρά) για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Στους χώρους στάθμευσης που προβλέπεται να διαμορφωθούν σύμφωνα με το εγκεκριμένο από το ΥΠΕΝ Master Plan για τον χώρο της δασικής αναψυχής, θα κατασκευαστούν μεταλλικά στέγαστρα για τον σκιασμό κατά την στάθμευση οχημάτων τα οποία θα εξοπλιστούν με φωτοβολταϊκές μονάδες, με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία του συνολικού χώρου. Η υλοποίηση του έργου θα ολοκληρωθεί εντός του 2023 καθώς αποτελεί έργο υψηλής προτεραιότητας.