“Παίρνουν φωτιά για… πλάκα” τα λεωφορεία
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

“Παίρνουν φωτιά για… πλάκα” τα λεωφορεία

Το OPEN και το Τώρα Μαζί παρουσίασαν την μαρτυρία ενός οδηγού αστικού λεωφορείου, ο οποίος μίλησε για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αστικά, που κυκλοφορούν στη χώρα, με αποτέλεσμα να θέτονται σε κίνδυνο οι ζωές των επιβατών και των εργαζομένων.

«Δ
εν είναι μόνο η συντήρηση, είναι και βρώμικα, ο κόσμος που μπαίνει πίσω παραπονιέται συνέχεια και εμείς στην ουσία που οδηγάμε μέσα στην βρωμιά, προσπαθούμε και εμείς οι οδηγοί να κάνουμε κάποιους ελέγχους στα λεωφορεία, αλλά είναι τόσα πολλά τα προβλήματα που για να βγει η δουλειά θα πρέπει να παραλείψουμε πολλά πράγματα», ανέφερε αρχικά ο οδηγός.
Ερωτηθείς για τη φθορά που διαπιστώνεται στα ελαστικά των αστικών λεωφορείων, σημείωσε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα καθώς «Τα ελαστικά είναι το “νούμερο 1” που πρέπει να κοιτάμε».
Ο οδηγός τόνισε ότι η κατάσταση τους προκαλεί φόβο κι ότι όταν βρέχει κάνουν, κυριολεκτικά τους σταυρούς τους να συμβεί κάποιο ατύχημα. «Προσπαθούμε να το κάνουμε όσο πιο ασφαλές γίνεται από την δικιά μας μεριά, αλλά κάποια πράγματα όταν ρίχνει ένα ψιλόβροχο και έχει γλίτσα, εκεί κάνουμε τον…σταυρό μας».
Τέλος, αποκάλυψε ότι εκτός από τα προβλήματα στα ελαστικά πολλά λεωφορεία παρουσιάζουν και προβλήματα στα φρένα.«Εκτός από τα ελαστικά έχουμε προβλήματα και στα φρένα, πρέπει δηλαδή να φτάσει να χαλάσει κάτι για να φτιαχτεί. Αν κάτι δεν φθάσει στο απροχώρητο δεν αλλάζει…! Αν δεν δηλαδή το λεωφορείο δεν είναι δυνατόν να βγάλει δρομολόγιο τότε θα κάνουν μι προχειροδουλειά. Υπάρχουν και λεωφορεία που είναι καλά, αν δεν συντηρηθούν και αυτά την ίδια κατάληξη θα έχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Άλλος οδηγός που κινείται στην Ανατολική Αττική είπε πως τα λεωφορεία στην Αρτέμιδα, στην Παλλήνη, στο Κορωπί και στα Σπάτα παίρνουν φωτιά για πλάκα καθώς δεν γίνεται καμία συντήρηση και οι καταλύτες είναι φραγμένοι.

 

Καταγγελίες για την κατάσταση των λεωφορείων

Λεωφορεία που κινούνται στην περιοχή της ανατολικής Αττικής με πόρτες εκτός λειτουργίας, ξεχαρβαλωμένα καθίσματα και σπασμένα μέρη τους κολλημένα με αλουμινοταινία εικονίζονται σε φωτογραφίες που δημοσίευσε το 902.gr.
Πρόκειται για οχήματα τα οποία ανήκουν σε εταιρείες ΚΤΕΛ και πραγματοποιούν αστικά δρομολόγια βάση της σύμβασης που έχει υπογραφεί με τον ΟΑΣΑ. Όπως είναι εμφανές στις φωτογραφίες, λεωφορεία βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση ενώ πραγματοποιούν δρομολόγια μεταφέροντας επιβάτες.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ανάλογες καταγγελίες έχουν υπάρξει κατά καιρούς και για οχήματα τα οποία ανήκουν στο στόλο της ΟΣΥ, με κάποια από αυτά να πραγματοποιούν δρομολόγια ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

 

ΟΑΣΑ: Εξετάζονται όλες οι επώνυμες καταγγελίες

Προ ολίγον ημερών το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε προωθήσει στη Βουλή απάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΑΣΑ που αφορούσε ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τα προβλήματα των λεωφορειακών γραμμών στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
Στην απάντησή του, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ αναφέρει πως τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν αστικά δρομολόγια με βάση της σχετική σύμβαση οφείλουν να συμμορφώνονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές και να περνούν από ελέγχους. Οι δε καταγγελίες από πολίτες ερευνώνται όταν τα στοιχεία τους είναι πλήρη.
Ο κ. Σπηλιόπουλος πρόσθεσε επίσης πως με την εκπόνηση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών Αττικής που θα ξεκινήσει φέτος, θα εξεταστεί πως μπορεί να βελτιωθεί η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση και στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
Στο πλαίσιο της εκπόνησης του σχεδίου θα πραγματοποιηθούν και δύο δημόσιες διαβουλεύσεις στις οποίες δήμοι αλλά και άλλοι φορείς (ΑμεΑ, ποδηλάτες) θα κληθούν να καταθέ- σουν τις απόψεις τους.