Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή των 3 κτιρίων της Εκκλησίας της Ελλάδας
ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή των 3 κτιρίων της Εκκλησίας της Ελλάδας

Ριζική όψη άλλαξαν τα 3 κτίρια της Εκκλησίας της Ελλάδος που βρίσκονται στο οικοδομικό συγκρότημα που ανήκε στο πρώην 401 Νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας, μετά την ολοκλήρωση των έργων επισκευής και ανακατασκευής, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας συνολικού προϋπολογισμού 14 εκ. ευρώ.

Ο
ι εργασίες εκσυγχρονισμού και αισθητικής αναβάθμισης, υλοποιήθηκαν με την επίβλεψη της Περιφέρειας, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος και την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας επί διοικήσεως της πρώην Περιφερειάρχη Ρ. Δούρου και η σχετική προγραμματική σύμβαση για την εκτέλεση του υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και τον ανάδοχο τον Μάιο του 2019, με σχετικές οδηγίες του κ. Πατούλη να προχωρήσουν τα έργα με ταχείς ρυθμούς.

Στα νέα κτίρια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία της βιβλιοθήκης της Εκκλησίας, του ψηφιοποιημένου αρχειακού της υλικού, αλλά και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, ξεναγήθηκαν ο Περιφερειάρχης Αττικής και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Στην επίσκεψη παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Βλάχος και ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης σε δηλώσεις του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Όπως βλέπετε βρισκόμαστε σε ένα χώρο ιστορικής σημασίας και παίρνει μια ιδιαίτερη βαρύτητα διότι είναι παρόν σήμερα εδώ ο Περιφερειάρχης μας, ο κύριος Πατούλης, ο οποίος συνετέλεσε ώστε να έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση που σήμερα βλέπουμε. Θα μπορούσα να πω ότι είναι τα πρώτα πρόχειρα εγκαίνια από την επίβλεψη αυτή του χώρου που μας αφήνει έκθαμβους. Ιστορικά αυτός ο χώρος ανήκε και ανήκει στην Μονή Πετράκη και κατά τους Πολέμους 1912-13 χρησιμοποιήθηκε για να είναι στρατιωτικό νοσοκομείο. Ερειπώθηκε, εγκαταλείφθηκε όπως βλέπετε αλλά υπήρξε πάντοτε μία θέληση να αναπαλαιωθεί αυτός ο χώρος και να γίνει ένα μνημείο, σύγχρονο όπως ταιριάζει στην ιστορία μας και στην αρχιτεκτονική της χώρας. Σήμερα λοιπόν είμαστε σε μία ευχάριστη θέση να το επισκεφτούμε για να δούμε που είμαστε και πως θα συνεχίσουμε. Είναι ευκαιρία λοιπόν να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ πρώτα από όλα σε όσους είχαν την έμπνευση να μην γκρεμιστούν αυτοί οι χώροι αλλά να αναπαλαιωθούν ώστε να καλύψουνε σύγχρονες ανάγκες όπως είναι η Βιβλιοθήκη της Εκκλησίας με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τις διάφορες ανάγκες, επιστημονικές, καλλιτεχνικές της εκκλησίας στην περιοχή των Αθηνών, και γενικότερα θα δούμε ότι μπορεί να καλύψει το ιστορικό αρχείο της εκκλησίας και όλες τις ανάγκες τις αρχειακές της Εκκλησίας της Ελλάδος. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι εδώ θα γίνουν έργα τα οποία θα συντελέσουν ώστε αυτός ο χώρος να αποτελέσει το κέντρο της Εκκλησίας μας, το κτιριακό, στο οποίο θα γίνονται όλες οι εκδηλώσεις. Ασφαλώς, θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε αυτούς που είχαν αυτή την ιδέα, αλλά και σε αυτούς που συνετέλεσαν. Έχουμε υποχρέωση να αναφέρουμε ότι η πρώην Περιφερειάρχης η κα Δούρου κατάλαβε ποιό είναι το πνεύμα και ο σκοπός αυτού του Μνημείου και το ένταξε στο Πρόγραμμα, εγκρίνοντας το .Σήμερα όμως ο κος Πατούλης, με τη δική του θέληση, έδωσε μια συνέχεια στο έργο αυτό, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την ιστορία του τόπου μας. Όχι μόνο με τις απαραίτητες πιστώσεις αλλά κυρίως με τον κόπο και την προσωπική του επιμονή και ενδιαφέρον κατορθώσαμε και φτάσαμε σήμερα σε αυτό το όμορφο σημείο να μπορούμε να πούμε ότι και η Βιβλιοθήκη της Εκκλησίας είναι σχεδόν έτοιμη προς λειτουργία και οι άλλοι αρχειακοί χώροι ακόμα και ο χώρος των πολλαπλών χρήσεων(όχι μόνο εκκλησιαστικών αλλά και μορφωτικών, πολιτιστικών, κ.α) είναι έτοιμος να χρησιμοποιηθεί. Μέσα από την καρδιά μου λοιπόν, σε όλους όσους συνετέλεσαν ένα μεγάλο ευχαριστώ. Στο σημείο αυτό, δε θα έπρεπε να ξεχάσουμε τους εκπροσώπους της πολιτείας μας ,κυρίως το τεχνικό αλλά και το εργατικό προσωπικό που συνετέλεσαν σημαντικά ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το έργο .

Τέλος, όπως καταλαβαίνετε από όλα τα παραπάνω, θα ήταν σωστό να λέμε ότι αυτό το έργο έχει μια συνέχεια που δεν εξαντλείται σε κόμματα, σε πρόσωπα, αλλά είναι να εθνικό έργο και ό,τι είναι εθνικό το αγαπάμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κε Πατούλη γιατί εκπροσωπείτε αυτή τη στιγμή όλο το χώρο που με τους κόπους του, φρόντισε να είμαστε στην ευχάριστη αυτή θέση να βλέπουμε ολοκληρωμένο το έργο.»

Στη σχετική του δήλωση ο Περιφερειάρχης Αττικής, κος Πατούλης, ανέφερε τα εξής:

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα, να επισκεπτόμαστε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο, ένα χώρο που το οραματίστηκε o ίδιος πριν χρόνια και βοηθήσαμε και εμείς ως Περιφέρεια Αττικής στην υλοποίηση του με τη διάθεση του απαραίτητου προϋπολογισμού για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης των τριών σημαντικών χώρων εδώ στο χώρο που ανήκε στο πρώην νοσοκομείο 401. Τα έργα αυτά ξεκίνησαν βέβαια από την προηγούμενη διοίκηση αλλά συνεχίστηκαν από εμάς με την υπογραφή της απαραίτητης προγραμματικής σύμβασης ενός έργου προϋπολογισμού 14 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο σήμερα παραδίδεται στην εκκλησία μας . Τα έργα αυτά είναι σημαντικά όχι μόνο γιατί θα βοηθήσουν ώστε να αποτελέσει αυτός ο χώρος μία σημαντική ιστορική και θρησκευτική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, αλλά και γιατί θα φιλοξενηθούν σε αυτούς τους χώρους-κόσμημα, τα αρχειακά κειμήλια της εκκλησίας, το αναγνωστήριο, η βιβλιοθήκη αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όλα τα κτίρια σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την Περιφέρεια με απόλυτη συνεργασία με την Εκκλησία ώστε να συνδυαστεί με απόλυτη αρμονία το χθες με το αύριο. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι χώροι θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο, σε όφελος όλων των πολιτών και της εκκλησίας. Θα ήθελα και εγώ από τη πλευρά μου να ευχαριστήσω όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά κυρίως τον Μακαριώτατο και στο πρόσωπο του και όλους τους συνεργάτες του, τους εκκλησιαστικούς φορείς. Όλο αυτό το διάστημα της θητείας μου η Περιφέρεια ήταν κοντά στην εκκλησία και στα αιτήματά της, γιατί ξέραμε πως ότι κάναμε θα είχε αποτέλεσμα και όπως και σήμερα με την παράδοση αυτού του έργου, θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις επόμενες γενιές».

Το έργο

Τα έργα αποκατάστασης και επανάχρησης των τριών κτηρίων περιελαμβάναν αλλαγή χρήσης, επισκευή των βλαβών, διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων και ενίσχυση των στοιχείων των υφισταμένων φερόντων οργανισμών τους.

Το κτήριο ΚΤ1 θα χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία πολιτισμικών εκδηλώσεων, εκθέσεων μουσειακού υλικού. Στο νότιο τμήμα του κτηρίου χωροθετούνται υποστηρικτικές λειτουργίες όπως γραφειακοί χώροι, foyer, w.c., αποθήκες, χώροι η/μ εγκαταστάσεων.

Το κτήριο ΚΤ2 θα χρησιμοποιηθεί ως Αρχείο. Θα λειτουργεί συμπληρωματικά του κτηρίου ΚΤ3 της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου. Έτσι στη στάθμη του ισογείου διαμορφώθηκαν ένα μικρό αναγνωστήριο ερευνητών, χώροι παραλαβής αρχειακού υλικού και αρχειακών εργασιών, διοικητικές υπηρεσίες, w.c. κοινού. Στη στάθμη του υπογείου αναπτύσσονται οι χώροι αρχειοθηκών, εξυπηρέτησης προσωπικού, server, η/μ εγκαταστάσεων.

Το κτήριο ΚΤ3 θα χρησιμοποιηθεί ως βιβλιοθήκη. Στη στάθμη του ισογείου αναπτύσσονται χώρος αναμονής, δανεισμός, w.c. κοινού, ανοιχτό αναγνωστήριο και βιβλιοστάσιο, χώροι διοίκησης, αναγνωστήριο ερευνητών με πρόσβαση σε σπάνιο υλικό. Στη στάθμη του υπογείου αναπτύσσονται κινητές αρχειοθήκες τύπου compact shelving, βοηθητικοί χώροι εξυπηρέτησης του προσωπικού και χώροι η/μ εγκαταστάσεων.