Πριν από την έναρξη της παρέλασης, στεφάνι στο μνημείο κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, εκ μέρους της Βουλής ο Δημήτρης Σταμάτης, από την αξιωματική αντιπολίτευση η Αθηνά Λινού και από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Δωδώνης.
Συνολικά συμμετείχαν 235 σχολεία της Αθήνας εκ των οποίων 134 δημοτικά, 50 γυμνάσια και 51 λύκεια, γενικής και ειδικής παιδείας.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη εκείνων που απάντησαν σωστά στα διλήμματα της ιστορίας, που έδωσαν την άνιση μάχη και την κέρδισαν, που πέρασαν πόνο, πείνα κατοχή, που μετά ξανάχτισαν την Ελλάδα. Τιμούμε τη μνήμη τους σήμερα μαζί με τους μαθητές μας, μαζί με τα παιδιά μας. Εμείς θα είμαστε δίπλα στις δικές τους μάχες».
Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, τόνισε σε δήλωση της: «Εάν κερδίσαμε ό,τι κερδίσαμε το ‘40 που σήμερα γιορτάζουμε την αρχή της αντίστασης και όχι το τέλος του πολέμου, το κερδίσαμε μέσα από αλληλεγγύη, από αγάπη, από συνέργειες μεταξύ των Ελλήνων και νομίζω ότι αυτό είναι που χρειάζεται η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή».
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης παρακολούθησε τη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ακολούθως παρακολούθησε τη σχολική παρέλαση η οποία πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Υπ. Παιδείας Κ. Πιερρακάκη.
Νωρίτερα το πρωί της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 21 χαιρετιστήριες βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού και ακολούθησε η επίσημη έπαρση της Εθνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Από την πλευρά της Περιφέρειας στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γ. Δημόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Βλάχος.
Στη δοξολογία που τέλεσε ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, Πρωτοσύγκελος Θεοχάρης Βαρνάβας και στην κατάθεση στεφάνων παρέστησαν μεταξύ άλλων εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη, ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Σταμάτης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Λινού, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Δουδωνής, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος, ο βουλευτής των Σπαρτιατών Α. Χαλκιάς, ο βουλευτής της Νίκης Τ. Οικονομόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός-Πρόεδρος του Ελεγχτικού Συνεδρίου Ι. Σαρμάς, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μ. Κλάπα-Χριστοδουλέα, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Χ. Τεντόμας, ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ Φ. Λελούδας, εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, εκπρόσωποι της Καθολικής και Αρμενικής Εκκλησίας, εκπρόσωποι της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών της Αεροπορίας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, των Θεσσαλικών Σωματείων, της Πανθρακικής Ομοσπονδίας, της ΑΧΕΠΑ Ελλάς και Αθηνών.
Ο κ. Πατούλης συνεχάρη θερμά όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην παρέλαση και επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πέρασαν 83 χρόνια από την ημέρα που οι Έλληνες, ενωμένοι σαν μια γροθιά, στάθηκαν σαν ατσάλινο φρούριο απέναντι σε υπέρτερες φασιστικές δυνάμεις, δίνοντας ένα παράδειγμα τιμής και ανδρείας, ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου. Περικυκλωμένοι από τον μαύρο βραχίονα του αυταρχισμού που είχε κυριαρχήσει στην Ευρώπη, μόνοι απέναντι σε μια στρατιωτική μηχανή που είχε συντρίψει τους στρατούς των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, οι Έλληνες παραμέρισαν τις εσωτερικές διαφορές τους και ρίχτηκαν με ηρωισμό στο πεδίο της μάχης, ταπεινώνοντας με τον πιο επιδεικτικό τρόπο τον μέχρι στιγμής αήττητο Άξονα.
Στα βουνά της Πίνδου, δεν γράφτηκε μόνο μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του Έθνους μας. Δόθηκε ο υπέρ πάντων αγώνας για τα προαιώνια ιδανικά της ανθρωπότητας. Ο αγώνας της ελευθερίας απέναντι στην απολυταρχία, του ανθρωπισμού απέναντι στην κτηνωδία, της δημοκρατίας απέναντι στον φασισμό, του φωτός απέναντι στο σκοτάδι. Η 28η Οκτωβρίου, ως κορυφαίος σταθμός της ιστορίας του έθνους, μας υπενθυμίζει το διαχρονικό καθήκον μας να σταθούμε ενωμένοι μπροστά σε κάθε κίνδυνο.
Η κληρονομιά που μας άφησαν οι ήρωές μας θα βρίσκεται για πάντα στην καρδιά του ελληνικού λαού. Σήμερα, το παράδειγμα τους στέκει ολοζώντανο μπροστά στα μάτια μας, δείχνοντας το υψηλό μας καθήκον που δεν είναι άλλο από το να σταθούμε ενωμένοι μπροστά σε κάθε κίνδυνο που απειλεί την ακεραιότητα της χώρας μας και να μη διστάσουμε να προβούμε σε κάθε απαραίτητη θυσία για να ζήσουμε ελεύθεροι και αξιοπρεπείς, όπως αρμόζει σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.
Χρόνια Πολλά Έλληνες!».
ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιόρτασε και φέτος ο Δήμος Διονύσου την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρόντος του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, μελών της Διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, Νομικών Προσώπων, φορέων, καθώς και χιλιάδων πολιτών.
Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε και στις 7 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, με σημαιοστολισμούς, δοξολογίες, επιμνημόσυνες δεήσεις, καταθέσεις στεφάνων και μαθητικές παρελάσεις από τα περήφανα νιάτα του Δήμου.
Στον Άγιο Στέφανο, ανήμερα του εορτασμού, οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ξεκίνησαν με τη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου & Αγίου Στεφάνου, χοροστατούντος του εφημερίου π. Χρυσοβαλάντη. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων από το Δήμαρχο Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής, πολιτικών κομμάτων, δημοτικών Παρατάξεων, Αρχών, φορέων και συλλόγων καθώς και μαθητών σχολείων, παρουσία του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχων, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων, καθώς και Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας. Την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε η Εντεταλμένη Σύμβουλος κ. Γεωργία Βλάχου ενώ παρέστησαν ο Διοικητής της 651 ΑΒΥΠ Συνταγματάρχης κ. Παναγιώτης Γκιώνης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Διονύσου κ. Νικόλαος Νούσας κ.α.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας από το Δήμαρχο Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, και την κεντρική μαθητική παρέλαση, με τελετάρχη τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου Δημήτρη Μπαμπανίκα. Στις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχε και η Φιλαρμονική του Δήμου Διονύσου.
Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Γιάννη Καλαφατέλη:
«Αγαπητοί μου συμπολίτες,
Σήμερα ο ελληνισμός, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, γιορτάζει μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του έθνους μας. Tην επέτειο του ηρωικού ΟΧΙ, της 28ης Οκτωβρίου του 1940.
Ενός περήφανου ΟΧΙ, που είπε ο ελληνικός λαός απέναντι στον Ιταλό εισβολέα, επιδεικνύοντας ενότητα, αποφασιστικότητα, και απαράμιλλη γενναιότητα.
Η Ελλάδα, αν και μικρή χώρα, απέδειξε τη μεγαλοσύνη της. Ο τότε πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς, εκφράζοντας τη λαϊκή βούληση, απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη το τελεσίγραφο του Μουσολίνι, με το οποίο ζητούσε απροκάλυπτα τη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων μέσα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, κατά παράβαση της εθνικής μας κυριαρχίας.
83 χρόνια μετά, αυτό το αδιαπραγμάτευτο και περήφανο ΟΧΙ μας οδηγεί και μας εμπνέει.
H επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940, αποτελεί ημέρα ύψιστης τιμής, μνήμης αλλά κι ένα ιστορικό ορόσημο για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, καθώς συμβολίζει τον ηρωικό αγώνα των προγόνων μας για την ελευθερία.
Είναι, ακόμη, ημέρα εθνικής υπερηφάνειας.
Γιατί οι Έλληνες, είπαν ένα μεγαλειώδες και αδιαπραγμάτευτο «ΟΧΙ» απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό, αλλά και ενάντια σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού και μισαλλοδοξίας.
Η 28η Οκτωβρίου, ξαναζωντανεύει τις αλησμόνητες στιγμές δόξας της ιστορίας του έθνους μας. Στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας γράφτηκαν ένδοξες και ηρωικές σελίδες.
Αυτή την πορεία προς το μέτωπο, έχει αποτυπώσει με γλαφυρότητα και ο μεγάλος νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Στο ΟΧΙ του 1940 ,όμως, έχουν αναφερθεί κι άλλοι σημαντικοί ποιητές και πεζογράφοι, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Κώστας Βάρναλης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Άγγελος Σικελιανός και ο Γιάννης Ρίτσος.
Φίλες και Φίλοι,
Ο ελληνισμός, στην μακρά πορεία του, δεν πτοήθηκε ποτέ από την αριθμητική υπεροχή της ύλης και του πλήθους. Γέννησε τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, και για αυτά τα ιδανικά πάντα θα μάχεται και θα νικά.
Το έπος του ’40 είναι το φωτεινό παράδειγμα της ελληνικής δύναμης και γενναιότητας προς όλο τον κόσμο, αλλά και η υπενθύμιση, προς εμάς τους νεότερους, όλων των αξιών οι οποίες εκείνη τη δύσκολη εποχή κράτησαν όρθιο τον Ελληνισμό και που συνεχίζουν να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν έως και σήμερα.
– Είναι η πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και το υψηλό αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση της πατρίδας μας από κάθε κίνδυνο.
– Είναι το σθένος και η γενναιότητα, που υπερνικούν κάθε φόβο και τροφοδοτούν την ελπίδα για επικράτηση του δικαίου απέναντι στο άδικο.
– Είναι ακόμη η εθνική ενότητα και ομοψυχία, που παραμερίζουν τις όποιες διαφορές και μας οπλίζουν με δύναμη απέναντι σε κάθε απειλή.
Όλες αυτές οι αδιαπραγμάτευτες αξίες αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για εμάς τους νεότερους, αλλά και τις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν.
Στη σημερινή εποχή, με τις νέες σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, το γενναίο και ηρωικό ΟΧΙ των προγόνων μας κατά του φασισμού και της υποδούλωσης του Έθνους μας, αποτελεί κορυφαία πηγή έμπνευσης.
Μας ενδυναμώνει, στο πλαίσιο της επίτευξης των εθνικών μας στόχων.
Για να διατηρήσουμε το φρόνημα, τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, απέναντι σε οποιοσδήποτε επίδοξο εισβολέα.
Αλλά και να συνεχίσουμε να διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, μέχρι το τελευταίο χιλιοστό.
Όταν είμαστε ενωμένοι και μονιασμένοι μπορούμε να αποκρούσουμε κάθε εξωτερική απειλή, από όπου και αν προέρχεται, διασφαλίζοντας την ειρήνη κι ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα και τις επόμενες γενιές.
Κι όπως είπαν πριν από χιλιάδες χρόνια, κατά τους Περσικούς Πολέμους, οι Θηβαίοι προς στον απεσταλμένο του Ξέρξη, το Μαρδόνιο, «Έλληνες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι»!
Το «ΟΧΙ», είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων. Είναι σταθμός με βαθύ νόημα γιατί θα συμβολίζει αιώνια την πάλη του δίκαιου με το άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα μία ζωντανή δύναμη κι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους.
Το δικό μας χρέος και καθήκον, είναι να παραδειγματιζόμαστε από τις θυσίες των προγόνων μας.
Αγαπητοί μου συμπολίτες,
θα ήθελα ενόψει της σημερινής ημέρας να απευθύνω τις θερμότερες ευχές μου για υγεία, ευημερία και πρόοδο προς όλους τους συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους. Να έχετε πίστη, δύναμη αλλά και αισιοδοξία ότι η πατρίδα μας θα τα καταφέρει. Όλοι μαζί ενωμένοι, με όραμα και αποφασιστικότητα μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940
Ζήτω η Ελλάδα μας
Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».
ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
Με την πρέπουσα λαμπρότητα και τις τιμές που αναλογούν σε μια επέτειο που μνημονεύει το θαρραλέο “ΟΧΙ” απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στις δύο δημοτικές ενότητες του Δήμου Αχαρνών. Σύμφωνα με το τελετουργικό, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Αχαρνές και στην Αγία Τριάδα Θρακομακεδόνων, αντιστοίχως. Αμέσως μετά τη δοξολογία τον λόγο έλαβαν για τους Πανηγυρικούς της ημέρας, οι δύο αριστούχες φοιτήτριες Αρετή Κέμπα (1ο Λύκειο Αχαρνών) και Καλλιόπη Σταχούλη (Λύκειο Θρακομακεδόνων).
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, αμέσως μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Δήμαρχος Αχαρνών, μέλη του Κοινοβουλίου, της Περιφέρειας και της δημοτικής Αρχής, αντιπροσωπείες σχολείων της πόλης καθώς και συλλόγων μετέβησαν στο Μνημείο Ηρώων όπου και κατέθεσαν στεφάνια εις μνήμην των πεσόντων ηρώων Ελλήνων σε όλα τα πεδία των μαχών, κατά το «Έπος του ’40» τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή & έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου, η οποία ήταν παρούσα καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση της περήφανης μαθητιώσας νεολαίας και εκπροσώπων των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων τόσο στη Δημοτική Ενότητα Αχαρνών όσο και στη Δημοτική Ενότητα Θρακομακεδόνων.
Μετά την ολοκλήρωση των παρελάσεων, ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός έστειλε το δικό του μήνυμα για την εθνική επέτειο:
«Σήμερα γιορτάζει η Πατρίδα μας και ολόκληρος ο Ελληνισμός! Οι Αχαρνές τιμούν με υπερηφάνεια την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και τους ήρωες προγόνους μας που με θάρρος και αυταπάρνηση πολέμησαν για την ελευθερία, ενάντια στο φασισμό. Τα παιδιά της πόλης μας, παρέλασαν στις Αχαρνές και τους Θρακομακεδόνες, ως άξιοι συνεχιστές του ένδοξου παρελθόντος μας, γεμίζοντας μας με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον. Το Έπος του ’40 έχει αποδείξει πως όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μπορούμε να κατορθώσουμε το ακατόρθωτο και το δίδαγμά του, θα πρέπει να είναι αξίωμα στη ζωή και την πορεία όλων μας. Χρόνια Πολλά Αχαρνές, Χρόνια Πολλά Ελλάδα!».