Μόνο από Αττική περισσότερα από 160 φορτηγά
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Μόνο από Αττική περισσότερα από 160 φορτηγά

«Η ανταπόκριση των Ελλήνων για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Τουρκία και Συρία είναι τεράστια» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Ω
ς συντονιστής για την ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά των ειδών πρώτης ανάγκης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης δίνει μια πρώτη εικόνα του αριθμού του μεγάλου όγκου της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής σε δήμους του λεκανοπεδίου, στην Περιφέρεια Αττικής και στη δράση «Όλοι Μαζί Μπορούμε». «Ήδη από δήμους λεκανοπεδίου, Περιφέρεια Αττικής και Όλοι Μαζί Μπορούμε γέμισαν 160 φορτηγά» αναφέρει και επισημαίνει ότι στον Δήμο Αθηναίων έχουν συγκεντρωθεί 1.000 κιβώτια με τρόφιμα-φάρμακα και 2.000 σακούλες με ρούχα.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στις 9, 10 και 13 Φεβρουαρίου, με σημεία συγκέντρωσης τα Δημαρχεία, το κέντρο Logistics της Περιφέρειας και το ΣΕΦ απ’ όπου θα αποσταλούν οι προσφορές των πολιτών στην Τουρκία, κατόπιν υποδείξεων των πρεσβειών.
Στην αναχώρηση της πρώτης αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες από το σεισμό στην Τουρκία, παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.
Το ανθρωπιστικό υλικό αποτελεί τμήμα της αρωγής των Ελλήνων πολιτών που συγκέντρωσαν Δήμοι, Περιφέρειες και φορείς της χώρας. Ειδικότερα, τέσσερα φορτηγά μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης όγκου 250 κυβικών μέτρων όπως κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, θερμαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής και φάρμακα, τα οποία ζήτησαν, κατά προτεραιότητα, οι τουρκικές Αρχές.
Το πλοίο για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία προσφέρθηκε αφιλοκερδώς, από την εταιρεία Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises, ιδιοκτησίας Μελί- νας Τραυλού.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε από το σημείο αναχώρησης του πλοίου για την Τουρκία: «Κάνουμε το χρέος μας πράξη. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η ανθρωπιστική κρίση, ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος κινητοποιηθήκαμε άμεσα με στόχο τη συγκέντρωση βοήθειας προκειμένου να στηρίξουμε τις πρώτες δύσκολες μέρες τους συνανθρώπους μας στη γειτονική Τουρκία και στην Συρία.
Είναι συγκινητική η ανταπόκριση όλων των Δήμων και των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών σε αυτό το κάλεσμα ανθρωπιάς, γεγονός που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά το πλεόνασμα αλληλεγγύης που διαθέτει ο ελληνικός λαός.
Και οι 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας, όλοι οι Δήμοι και φυσικά πρώτα από όλα οι απλοί πολίτες της Πατρίδας μας ανέδειξαν πόσο σημαντικό είναι για μας τους Έλληνες να δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε όσους δοκιμάζονται σε δύσκολες καταστάσεις. Σήμερα, είναι μια σημαντική μέρα, αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού και το Κεντρικό Κράτος, μαζί με τις δυνάμεις της υγιούς επιχειρηματικότητας και τη στήριξη της πρωτοβουλίας Όλοι Μαζί Μπορούμε, ένωσαν τις δυνάμεις τους για την επίτευξη ενός κοινού σκο- πού. Όμως δεν σταματάμε εδώ. Σήμερα απλά γίνεται η αρχή με την αποστολή του ανθρωπιστικού υλικού που συλλέχθηκε από τους Δήμους της Αττικής, οι οποίες θα φτάσουν στο λιμάνι του Εσκεντερούν. Θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και η αποστολή του υλικού που συλλέγεται από τις υπόλοιπες 12 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων. Το καραβάνι Ανθρωπιάς κι Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης συνεχίζεται.
Θέλω να ευχαριστήσω το ΥΠΕΞ, τους Δήμους και τις ΠΕΔ, τους ανθρώπους της ΚΕΔΕ αλλά βασικά όλους όσοι και όσες στήριξαν την προσπάθεια για να στηθεί η μεγαλύτερη ανθρωπιστική αλυσίδα που έχει ποτέ στηθεί στη χώρα. Επίσης, την Πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών κα Μελίνα Τραυλού, την εταιρία Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises S.A που διέθεσε το πλοίο για την μεταφορά των αγαθών και άπαντες που στάθηκαν στο πλευρό μας για να γίνει εφικτή αυτή η αποστολή.
Στο ΣΕΦ παραβρέθηκαν τη Δευτέρα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μαζί με το διορισθέντα Τούρκο Πρέσβη στην Ελλάδα Τσαγατάι Ερτσιγιες, τον Πρόεδρο του Όλοι Μαζί Μπορούμε Ι. Σπανολιό, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ και Δημάρχους, προκειμένου να επιθεωρήσουν τους χιλιάδες τόνους ειδών πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν από τους πολίτες.
Ειδικότερα παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ Ι. Καραγιάννης, οι Δήμαρχοι Παπάγου-Χολαργού Η. Αποστολόπουλος, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλλος και Π. Φαλήρου Γ. Φωστηρόπουλος.
Ο διορισθείς Τούρκος Πρέσβης ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Αττικής, το όλοι Μαζί Μπορούμε και τους Δήμους, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στον Ελληνικό λαό.
«Ως διορισθείς Πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά ευγνωμοσύνη μας, όχι μόνο προς την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και προς τον Ελληνικό λαό. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος σεισμός στα χρονικά της χώρας μας. Η περιοχή που επλήγη είναι τεράστια και με πληθυσμό περίπου 14 εκατομμύρια κατοίκους. Σήμερα που μιλάμε οι νεκροί έχουν φτάσει περίπου 30.000. Είμαστε ευγνώμονες από την πρώτη ημέρα, καλέσαμε για διεθνή βοήθεια και η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκαν στη βοήθεια αυτή. Και η Κυβέρνησή μου και οι Τούρκοι πολίτες εκτιμούν πολύ όλη την υποστήριξη και την αλληλεγγύη από την πρώτη μέρα. Είναι πολύ σημαντικό. Αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ Είμαι σήμερα εδώ για να σας ευχαριστήσω, να ευχαριστήσω τους πολίτες. Σας είμαστε ευγνώμονες. Ευχαριστούμε πάρα πολύ», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η συμμετοχή των πολιτών σε αυτή την αλυσίδα αγάπης που στήσαμε μαζί με το Όλοι Μαζί Μπορούμε την ΚΕΔΕ και τους Δήμους, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Για άλλη μία φορά αποδείχθηκε πως η αλληλεγγύη είναι στο dna του Έλληνα. Είμαστε ευγνώμονες και ευχαριστούμε θερμά τους πολίτες της Αττικής για τη θερμή τους ανταπόκριση στο κάλεσμα μας. Αποδείχθηκε για άλλη μία φορά πως η ανθρωπιά έχει πρόσωπο. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο του Όλοι Μαζί Μπορούμε Γ. Σπανολιό για την εποικοδομητική συνεργασία και τους Δήμους της Αττικής για την άμεση και θερμή τους συμμετοχή σε αυτή την πρωτοβουλία αγάπης αλλά και τον ΕΔΣΝΑ.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι προκειμένου να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται σκληρά. Θα παραμείνουμε στο πλευρό τους και με άλλες δράσεις για την ανακούφιση τους».
Τις θερμές του ευχαριστίες προς την Περιφέρεια Αττικής την ΚΕΔΕ και τους Δήμους για τη συνεργασία εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Όλοι Μαζί Μπορούμε Ι. Σπανολιός ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους πολίτες για την πρωτόγνωρη συμμετοχή τους στη δράση αλληλεγγύης.