Κίνδυνος πλημμύρας σε 24 δήμους της Αττικής
ΣΕ «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»

Κίνδυνος πλημμύρας σε 24 δήμους της Αττικής

Σε «Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας» κηρύσσονται με απόφαση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, 24 δήμοι της Περιφέρειας Αττικής.

O
ι δήμοι αυτοί συνδέονται με την κύρια κοίτη του Κηφισού καθώς και με τα υδατορέματα Ποδονίφτη και Εσχατιάς και στόχος είναι η Περιφέρεια Αττικής και οι αρμόδιοι δήμοι να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση στη διενέργεια έργων καθαρισμού και αποκατάστασης των υδατορεμάτων.

Η απόφαση ελήφθη με την έγκριση της Προεδρίας της Κυβέρνησης, ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.

«Το πόρισμα του επιτόπιου ελέγχου που κάναμε στον Κηφισό για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε – με την έγκριση της Προεδρίας της Κυβέρνησης- σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, βάση του Νόμου 4662. Αφορά σε όλους τους δήμους που διασχίζουν τα ρέματα του Ποδονίφτη και της Εσχατιάς, όπως και στον Κηφισό από το Κρυονέρι έως το Μοσχάτο.

Έτσι, η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν χωρίς καμία πλέον καθυστέρηση στη δημοπράτηση των έργων καθαρισμού και αποκατάστασης της κοίτης των ρεμάτων και του Κηφισού», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και προσέθεσε: «Ξεκαθαρίζω ότι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά έχει ιερή υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες. Και αυτό θα κάνει».

Πιο συγκεκριμένα, σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται:

Για τον Κηφισό οι δήμοι: Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Περιστερίου, Αθηναίων, Φιλαδέλφειας, Μοσχάτου, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, και Πειραιά.

Για το υδατόρεμα Ποδονίφτη οι δήμοι: Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Νέας Ιωνίας, Πεντέλης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος και Αθηναίων.

Για το υδατόρεμα Εσχατιάς οι δήμοι: Φυλής, Ιλίου, Αχαρνών και Αγ. Αναργύρων.

Αυτοψία Κικίλια

Είχε προηγηθεί, στις 11 Οκτωβρίου, αυτοψία του Βασίλη Κικίλια στην κοίτη του ποταμού Κηφισού προκειμένου να επιθεωρήσει την κατάσταση και να διαπιστώσει κατά πόσο υπήρχαν φερτά υλικά στα ρέματα, καθώς και ποια μέτρα πρόληψης θα χρειαστεί να ληφθούν, με τη χειμερινή περίοδο να βρίσκεται προ των πυλών.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτοψίες στις περιοχές αυτές πρώτης προτεραιότητας και επικινδυνότητας. Μία από αυτές είναι ο Κηφισός. Ακολουθεί η Μάνδρα. Αλλά και εκτός Αττικής, ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε και να εκπονήσουμε σχέδια αντιμετώπισης των πλημμυρών. Σε κάθε περίπτωση, είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου το κομμάτι της πρόληψης στο οποίο επενδύουμε – θεωρούμε ότι η πρόληψη είναι πολύ σημαντική – να γίνει στο ύψιστο δυνατό επίπεδο» είχε δηλώσει εκείνη τη μέρα ο υπουργός, έχοντας εντοπίσει πολλά σημεία στον Κηφισό φραγμένα από φερτά υλικά, σκουπίδια, μπάζα και πεταμένα έπιπλα που έθεταν σε άμεσο κίνδυνο κατοικημένες περιοχές δεξιά και αριστερά του Κηφισού σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης.

Την ίδια ημέρα, ο ίδιος είχε επίσης κάνει αναφορά στο ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων στον Κηφισό εγκρίθηκαν τρία χρόνια μετά. «Δυστυχώς οι πλημμύρες δεν περιμένουν, υπάρχει χειμώνας μπροστά και ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία αντιμετωπίζουμε ήδη εδώ και αρκετούς μήνες» σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα, η ΕΜΥ εξέδωσε την Τετάρτη Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, το οποίο προβλέπει πρόσκαιρη επιδείνωση στη Δυτική και στη Βόρεια Ελλάδα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Από τα έντονα φαινόμενα θα επηρεαστούν πρόσκαιρα και η Θεσσαλία αλλά και περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, πραγματοποίησε αυτοψία στα ρέματα του Ασπροπύργου και της Μάνδρας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, και μηχανικούς του υπουργείου.

Ο κ. Κικίλιας διενήργησε αυτοψία προκειμένου να επιθεωρήσει την κατάσταση στα ρέματα του Ασπροπύργου και Μάνδρας, ώστε να διαπιστωθεί τι μέτρα χρειάζεται να ληφθούν, καθώς πρόκειται για δύο περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για πλημμυρικά φαινόμενα.

«Όπως όλοι ξέρουμε, ο Ασπρόπυργος και η Μάνδρα είναι δύο περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για πλημμυρικά φαινόμενα. Έχουμε ρέματα όπου ήδη γίνονται έργα, έχουμε, όμως, και σημεία όπου υπάρχουν προβλήματα και σε περίπτωση σφοδρής βροχόπτωσης πρέπει να είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι. Τα βουνά στην περιοχή έχουν υποστεί καταστροφές από πυρκαγιές, άρα επιτείνεται ο κίνδυνος πλημμύρας, και είμαστε εδώ για να εκτιμήσουμε συνολικά την κατάσταση και να κινηθούμε ανάλογα», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Θα πω ξανά για όσους υποκριτικά παριστάνουν ότι δεν κατανοούν τα μέτρα που πήραμε ήδη για τον Κηφισό εν όψει του χειμώνα, ότι καθήκον μας είναι η προστασία των πολιτών. Και προστασία χωρίς μέτρα και έργα πρόληψης δεν υπάρχει. Και όπου αυτά κολλάνε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες μηνών ή και ετών, είναι υποχρέωσή μας να δίνουμε πρακτικές λύσεις, όχι να κοιτάμε απαθείς», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απεντάσσει έργα, μεταξύ των οποίων και τα αντιπλημμυρικά, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης»

«Την απένταξη από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης ακόμη και αντιπλημμυρικών έργων», καταγγέλλουν με κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, Χάρης Μαμουλάκης και Γιώτα Πούλου.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά επικίνδυνα ανεπαρκής», αναφέρουν στην δήλωσή τους και προσθέτουν: «Το νέο της ‘κατόρθωμα’, αφορά την απένταξη πολλών και εξαιρετικά σημαντικών έργων, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Μεταξύ αυτών και όλα τα αντιπλημμυρικά έργα, η αναγκαιότητα των οποίων – ειδικά σε περιβάλλον κλιματικής κρίσης – είναι κάτι περισσότερο από αυταπόδεικτη».

Απευθυνόμενοι προς την κυβέρνηση, σημειώνουν: «Περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για τους λόγους των απεντάξεων, για το μέλλον αυτών των σημαντικών έργων, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που κινδυνεύουν να χαθούν, αφού δεν προβλέπεται καμία παράταση, τα έργα πρέπει να υλοποιηθούν και οι πόροι να απορροφηθούν μέχρι τα τέλη του 2025». Κλείνοντας, στρέφονται κατά του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας: «Όσο και αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να κρατήσει στο σκοτάδι αυτή την ‘επιτυχία’ του, θα αναγκαστεί να δώσει εξηγήσεις».