«Γνώριζαν ότι με τις παραλείψεις τους έθεταν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές»
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ

«Γνώριζαν ότι με τις παραλείψεις τους έθεταν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές»

«Οι άνθρωποι πέθαναν αβοήθητοι. Γνώριζαν ότι με τις παραλείψεις τους έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων» είπε απαντώντας σε ερωτήσεις ο τεχνικός σύμβουλος των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, πυροδοτώντας για ακόμη μία φορά το θέμα του το κατά πόσο θα έπρεπε να λογοδοτήσουν κάποιοι εκ των 21 κατηγορουμένων για κακούργημα.

Ο
αντιστράτηγος εα της Πυροσβεστικής, που τη Δευτέρα, κατέθεσε για τρίτη ημέρα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων των θυμάτων κατέθεσε πως υπήρξε ολιγωρία από την πλευρά των υπευθύνων σε διάφορα επίπεδα και τόνισε πως «τα λάθη και οι παραλείψεις», εκείνα που έγιναν, εκείνα που έγιναν λάθος λόγω κακών εκτιμήσεων, συντονισμού κ.ά. αλλά και εκείνα που δεν έγιναν «συνδέoνται αιτιωδώς με το τραγικό αποτέλεσμα» της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι.
Ο Βασίλης Καπερνάρος, συνήγορος της Βαρβάρας Βουκάκη-Φύτρου, η οποία έχασε στο Μάτι τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της, έθεσε θέμα για το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο, που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.
Όπως ανέφερε ο συνήγορος της κυρίας Βουκάκη: «Με αυτή την απάντηση αποδείξαμε ότι υπάρχει θέμα έκθεσης. Και απευθυνόμενοι σε εσάς κύρια πρόεδρε… Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το δικαστήριό σας μπορεί να ενεργήσει για την κακουργηματική κατηγορία της έκθεσης».
Ο αντιστράτηγος είπε πως δεν αποδέχεται τις αναφορές, από την πλευρά τού Δημοσίου, περί δυσκολιών να πετάξουν εκείνο το απόγευμα τα εναέρια μέσα ενώ κληθείς να απαντήσει για την περίπτωση της Κινέττας, λίγες μόνο ώρες πριν τη φωτιά στην Ανατολική Αττική είπε: «Στην Κινέττα υπήρχε άμεση κινητοποίηση ενώ εδώ υπήρχε ολιγωρία. Ολιγωρία σε επίπεδο κινητοποίησης και συντονισμού των επίγειων δυνάμεων ξεκινά από την ώρα που η Πυροσβεστική ενημερώθηκε για την πυρκαγιά. Όφειλε να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις άμεσα. Εδώ βλέπουμε κινητοποίηση πολύ καθυστερημένη. Στη συνέχεια δεν πήγαν στο συμβάν οι απαιτούμενες επίγειες δυνάμεις που όφειλαν οι αρμόδιοι από το ΕΣΚΕ να κινητοποιήσουν. Είναι απαράδεκτο επιχειρησιακά κινητοποιήθηκε μόνο ένα εναέριο μέσο».
Συνήγορος: Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί οι άνθρωποι αυτοί αν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως;
Μάρτυρας: Θα μπορούσε να είχε σωθεί ο κόσμος αν γινόταν εισήγηση και είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως.
Ο μάρτυρας κληθείς να απαντήσει αν το θέμα της “αυθαίρετης δόμησης” που επικαλείται η πλευρά τού Δημοσίου, είπε πως το Μάτι δεν συμπεριλαμβανόταν τότε στα αυθαίρετα. «Εγώ δεν είμαι πολεοδόμος. Το Μάτι όμως δεν συμπεριλαμβανόταν τότε στα αυθαίρετα. Η Πυροσβεστική σε κάθε περίπτωση οφείλει να παρέχει βοήθεια είτε είναι σε αυθαίρετα είτε όχι. Το Μάτι πάντως μπήκε εκ των υστέρων σε αυτό τον χάρτη των αυθαίρετων» ανέφερε.
Ο μάρτυρας είπε επίσης πως το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών είχε ενεργοποιηθεί από το 2007, πλην όμως για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το 2018 στα Ψαχνά Εύβοιας. Όσο για το 112, ο κ. Γουρμπάτσης είπε: «Προβλεπόταν από το 1998. Αναβαθμίστηκε το 2014 και προέβλεπε υλοποίηση με τη σημερινή του μορφή αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί. Όταν έγινε η σύμβαση το 2014 υπήρχαν πλημμέλειες και αοριστίες. Υλοποιήθηκε από το 2020. Τώρα έχουμε πάει στο άλλο άκρο: Με το παραμικρό το ενεργοποιούμε…».

 

Ευθύνες συγκεκριμένων κατηγορουμένων

Σε ευθύνες συγκεκριμένων κατηγορουμένων από την θέση και την αρμοδιότητα που είχε ο καθένας όταν η φωτιά σάρωσε το Μάτι αφήνοντας πίσω της εκατόμβη νεκρών, αναφέρθηκε την Παρασκευή ο τεχνικός σύμβουλος των θυμάτων της φωτιάς Αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής ε.α Ανδριανός Γκουρμπάτσης.
Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων των θυμάτων, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα που κατά το μερίδιο της ευθύνης που είχαν είτε αδράνησαν είτε δεν αντέδρασαν με τον ενδεδειγμένο τρόπο το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, όταν η φωτιά στο Νταού Πεντέλης δεν αντιμετωπίστηκε αμέσως.
Η θέση που διατύπωσε ο μάρτυρας, αντίστοιχη με αυτήν που έχει και ο πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας Δημήτρης Λιότσιος, είναι ότι έπρεπε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να δοθεί εντολή για προληπτική απομάκρυνση πολιτών, πριν τις 17.30 που η φωτιά δεν είχα ακόμη διασπαστεί σε δύο μέτωπα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση συνηγόρου προς Υποστήριξη της Κατηγορίας ο κ. Γκουρμπάτσης επικαλέστηκε δύο περιπτώσεις εκκενώσεων με πρώτη στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ λίγους μήνες μετά το Μάτι και την δεύτερη στα Ψαχνά Εύβοιας τον Αύγουστο του 2019, όταν απομακρύνθηκαν με λεωφορεία περίπου 300 κάτοικοι χωριών, με επικεφαλής της Πυροσβεστικής τότε, τον κατηγορούμενο Βασίλη Ματθαιόπουλο. Αναφερόμενος στον κατηγορούμενο που στην φωτιά στο Μάτι ήταν υπαρχηγός επιχειρήσεων, ο πραγματογνώμονας των θυμάτων είπε πως «ο κ. Ματθαιόπουλος δεν ήταν κομιστής εντολών αλλά εκ της θέσεως του έπρεπε να δίνει εντολές». Αναφέρθηκε επίσης και στον τότε διοικητή του ΕΣΚΕ Γιάννη Φωστιέρη λέγοντας πως «έπρεπε άμεσα να είχε κινητοποιήσει τον μηχανισμό του 199» Ανέφερε δε, πως «Πρώτο μέλημα της πυροσβεστικής είναι η διάσωση των ανθρώπων και μετά να σβήσει η φωτιά ή ταυτόχρονα. Εδώ δεν σώθηκε ο κόσμος ..».
Ο μάρτυρας επανέλαβε πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις έπρεπε να αντιδράσουν άμεσα στο Νταού Πεντέλης για να περιοριστεί η φωτιά και επεσήμανε ότι «Πιστεύω ότι δεν αξιολογήθηκε ορθά ο κίνδυνος και υπήρξε ολιγωρία κινητοποίησης των εναέριων και επίγειων δυνάμεων». Είπε επίσης πως εκείνη την ημέρα δεν έκλεισε κανένα αεροδρόμιο λόγω καιρικών συνθηκών και ότι υπήρχαν διαθέσιμα εναέρια μέσα για να διατεθούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις ενέργειες του κατηγορούμενου, τότε Δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη – Στέργιου Καψάλη, ο Αντιστράτηγος είπε πως καθυστέρησε να ειδοποιήσει για την φωτιά και ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος «φημολογείται πως είναι κουμπάρος με τον κάτοικο της περιοχής και επίσης κατηγορούμενο στην υπόθεση στον οποίο αποδίδεται η έναρξη της φωτιάς». Ο μάρτυρας είπε πως πιθανότατα γι’ αυτό το λόγο «υπήρχε μία καθυστέρηση ενημέρωσης από το δήμαρχο Πεντέλης για τη φωτιά. Κινητοποίησε πρώτα τα δικά του οχήματα. Δεν τηλεφώνησε ποτέ στην πυροσβεστική, δεν προκύπτει από καταγραφικά τέτοιο τηλεφώνημα… Μετά τις 5 τηλεφώνησε και ενημέρωσε τον κ. Τόσκα». Συμπλήρωσε παράλληλα πως δεν είχε γίνει καθαρισμός των ρεμάτων στον Δήμο.
Αντίστοιχα σε ερώτηση για τον κατηγορούμενο δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς ο κ. Γκουρμπάτσης είπε: «τον άκουσα που έδωσε συνέντευξη και είπε πως η φωτιά κατευθύνεται προς Διόνυσο, βόρεια και ότι στο Μάτι δεν θα πάει. Πως να αποφασίσει για οργανωμένη απομάκρυνση αφού είχε άλλη αντίληψη για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς;».
Ο μάρτυρας κατέθεσε πως για όσα συνέβησαν στο Μάτι δεν διατάχθηκε ποτέ Ένορκη Διοικητική Εξέταση και ότι γενικότερα ποτέ δεν έχει γίνει έρευνα για καμία φωτιά.
«Επειδή στην προκειμένη περίπτωση εμπλεκόμενος ήταν ο αρχηγός, θα μπορούσαν να διατάξουν έρευνα ο κ. Τόσκας ή η κυρία Γεροβασίλη από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης. Εγώ έκανα μία αναφορά στην κυρία Γεροβασίλη πως θα έπρεπε να γίνει έρευνα. Δεν έγινε» είπε.