H Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα κύρια αίτια πρόκλησης ατυχημάτων, επεσήμανε: «Το τηλέφωνο είναι η κύρια αιτία απόσπασης προσοχής σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ενώ η ταχύτητα είναι η κύρια αιτία πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων. Αλλά και η χρήση ζώνης και κράνους που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, δυστυχώς για τους συμπολίτες μας δεν είναι. Σύμφωνα άλλωστε με τα στατιστικά του 2019 και του 2020, το 88% των θυμάτων σε θανατηφόρο τροχαίο δεν φορούσε ζώνη και το 66% δεν φορούσε κράνος».
Σύμφωνα με την κ. Μυλωνά, «κυκλοφορούμε με ασφάλεια γιατί το καλύτερο δώρο είναι να χαιρόμαστε με τους αγαπημένους μας. Πρέπει να πω ότι αυτή η καμπάνια έχει μεγάλη απήχηση και αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά αφού ο κόσμος μας μιλά με πολύ θετικά λόγια, καθώς περνάει μηνύματα. Οι καμπάνιες μας γίνονται με πολύ προσοχή και μάλιστα έχουν διακριθεί, ενώ κάποιες έχουν αναρτηθεί σε ξένα πανεπιστήμια σαν ‘case studies’».
Σε ερώτηση για το εάν μπορεί το οδηγικό κοινό να αφυπνιστεί μέσω τέτοιων πρωτοβουλιών, η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» , απαντά: «Όταν το βλέπουν και μαθαίνουν, ναι μπορούν. Σημασία έχει αυτό το μήνυμα, να φτάσει σε όλους.»
Στο δικό της μήνυμα για τους ανθρώπους που θα βγουν αυτές τις γιορτινές ημέρες, για να βρεθούν με τους αγαπημένους τους, η κ. Μυλωνά αναφέρει: «Το δικό μας μήνυμα για το δρόμο, είναι να ακολουθούμε τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να μη βγάζουμε τον κακό μας εαυτό στο τιμόνι. Άφησε το κινητό, όταν είσαι στο τιμόνι, γιατί ο καλύτερος οδηγός είναι αυτός που φτάνει στον προορισμό του. Να ακολουθούμε τον ΚΟΚ και όχι τις κακές μας συνήθειες. Να βλέπουμε τους άλλους, στο δρόμο, σαν συνανθρώπους μας και όχι σαν εχθρούς ή αντιπάλους. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι η κρίση που βιώνει όλος ο κόσμος, η οικονομική, η ενεργειακή, όλα όσα υπομένουμε, μας έχουν κάνει πιο επιθετικούς αντί να μας κάνουν πιο αλληλέγγυους. Θα έπρεπε να σκεφτόμαστε ότι και οι άλλοι έχουν προβλήματα και ότι μαζί θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Με την ευγένεια και την καλή συμπεριφορά θα μπορούσαμε να κερδίσουμε όλοι».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μόνο το πρώτο 10μηνο του έτους, 518 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους, με την υπερβολική ταχύτητα, την επικίνδυνη οδήγηση, τη μη χρήση ζώνης-κράνους, τη χρήση κινητού από τους οδηγούς και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, να αποτελούν τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων.