Επίτιμοι Δημότες το ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου
ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Επίτιμοι Δημότες το ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την 1η Συνεδρίασή του με αριθμό Απόφασης 2/18 Ιανουαρίου 2023 ανακήρυξε ομόφωνα το ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου σε Επίτιμους Δημότες του Δήμου Λαυρεωτικής για την πολύτιμη, πολυδιάστατη και ανιδιοτελή προσφορά τους στη χώρα και το Δήμο ως ένδειξη βαθύτατης τιμής και σεβασμού και ως ελάχιστη ηθική ανταμοιβή για το κοινωνικό τους έργο.

Ο
Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς απένειμε στους Επίτιμους Δημότες Αθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου «το ασημένιο κλειδί της πόλης» και ο πρώην Δήμαρχος Κωνσταντίνος Λεβαντής ασημένιο δίσκο με την επιγραφή «Καί µόνοι οὐ τοῦ ξυµφέροντος µᾶλλον λογισµῷ ἤ τῆς ἐλευθερίας τῷ πιστῷ ἀδεῶς τινὰ ὠφελοῦµεν» (Θουκυδίδης, «Περικλέους Επιτάφιος»), κατά την επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στην αίθουσα «Κώστας Παναγόπουλος» του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, οι βουλευτές Ανατολικής Αττικής κκ Γεώργιος Βλάχος, Βασίλειος Οικονόμου, Χρήστος Σπίρτζης, Παναγιώτης Σκουρολιάκος και Αθανάσιος Αθανασίου, ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π Ανδρέας Μπουντουβής, ο Αντιπρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Αθανάσιος Τσακρής, ο Επίτιμος Δημότης Λαυρεωτικής ευεργέτης Κωνσταντίνος Πρίφτης, η Αλεξάνδρα Προκοπίου, ο Βασίλης Δράγνης επιφανείς εφοπλιστές και επιχειρη- ματίες, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης, οι Αντιπεριφερειάρχες κκ Αθανάσιος Αυγερινός, Νικόλαος Πέππας, Βασίλειος Κόκκαλης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Κατσιγιάννης, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α. και Δήμαρχος Γαλατσίου Γεώργιος Μαρκόπουλος, οι Δήμαρχοι Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Γλυφάδας Γεώργιος Παπανικολάου, Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, Μαρκοπούλου Κωνστα- ντίνος Αλλαγιάννης, Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος, Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, Σπάτων – Αρτέμιδας Δημήτριος Μάρκου, και οι πρώην Δήμαρχοι Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, Λαυρεωτικής, Κωνσταντίνος Λεβαντής και Σταύρος Παπασταυρό- πουλος και Κερατέας Σταύρος Ιατρού, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Λαυρεωτικής, εκπρόσωποι του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, των Σωμάτων Ασφαλείας, Συλλόγων καθώς και πλήθος πολιτών.
Το λόγο έλαβαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης και ο Πρύτανης του ΕΜΠ, κ. Ανδρέας Μπουντουβής εξαίροντας όλοι την κοινωνική προσφορά και υπογραμμίζοντας το ηθικό μεγαλείο του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου. Τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Λαιμός.
Πιο συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στο πλαίσιο της τελετής που πραγματοποιήθηκε, αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά του Αθανάσιου Μαρτίνου και συνολικά της Οικογένειάς του, ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ευεργέτη ο οποίος προσφέρει αθόρυβα όχι μόνο στην Ανατολική Αττική, αλλά συνολικά στην Αττική και στην Ελλάδα. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας να υπάρχουν σύγχρονοι ευεργέτες όπως η οικογένεια Μαρτίνου που να βοηθούν ουσιαστικά και έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες. Ο Αθανάσιος Μαρτίνος με την προσφορά του έχει συμβάλει στην επίσπευση και υλοποίηση σημαντικών έργων και υποδομών τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα καθυστερούσαν να υλοποιηθούν. Η συμβολή του στην ωρίμανση δημοτικών έργων που χρηματοδοτούνται από πόρους της Περιφέρειας με την κατάρτιση των κατάλληλων μελετών αποτελεί ένα μόνο από τα εκατοντάδες παραδείγματα της προσφοράς και του κοινωνικού του έργου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής έχουν καταφέρει να εντάξουν σε χρηματοδοτικά προγράμματα ώριμα έργα που σχετίζονται με την ασφάλεια, την εκπαίδευση αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η προσφορά του όμως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Είναι καθημερινή προς κάθε πολίτη που έχει ανάγκη, προς κάθε πολίτη που βιώνει δύσκολες στιγμές. Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο που στην εποχή μας υπάρχουν συμπολίτες μας όπως ο Αθανάσιος και η Μαρίνα Μαρτίνου. Τα ονόματά τους ήδη βρίσκονται στο πάνθεον των μεγάλων ευεργετών της πατρίδας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αυγερινός στη δήλωσή του ανέφερε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε αυτή τη συγκινητική εκδήλωση του Δήμου Λαυρεωτικής, για να τιμήσουμε ένα μεγάλο σύγχρονο Εθνικό Ευεργέτη, τον Αθανάσιο Μαρτίνο, καθώς και τη σύζυγό του Μαρίνα, οι οποίοι με την αθόρυβη προσφορά τους έχουν βοηθήσει σημαντικά το έργο των Δήμων με την υλοποίηση μίας σειράς αναπτυξιακών έργων στην Ανατολική Αττική και όχι μόνο. Επίσης, σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν και την Εκκλησία μας με έργα ανακαίνισης, κατασκευής Ιερών Ναών αλλά και πολλών άλλων για την κάλυψη διαφόρων αναγκών. Η συνεισφορά του ζεύγους Μαρτίνου, που γίνεται πάντα με ταπεινότητα και ανιδιοτέλεια, έχει συμβάλλει τα μέγιστα ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και να αναβαθμιστεί ο τόπος μας. Τους χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας και ευχόμαστε το φωτεινό τους παράδειγμα να βρει και άλλους μιμητές».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, τόνισε το ήθος, την ανθρωπιά και την έμπρακτη προσφορά τους: «Είναι πάντα δύσκολο να μιλάς για αυτόν που καταφέρνει να σκίζει τις θολές γραμμές των οριζόντων, να ταξιδεύει πέρα από αυτές, να σεργιανάει το όνειρό του στα πέρατα του κόσμου, ενώ πάντα επιστρέφει με συνέπεια και τρυφερότητα στον πυρήνα των πάντων, στον Άνθρωπο. Ο Αθανάσιος Μαρτίνος, αυτός που ανθίσταται στην οίηση, αυτός που γυρίζει την πλάτη στην αγοραία προβολή, αυτός που μετασχηματίζει τις ιδέες σε στάση ζωής, αυτός που ενώ είναι ιδιώτης δεν ιδιωτεύει. Και αυτή η κοσμοθεωρία έρχεται και συντίθεται με αυτήν της συντρόφου της ζωής του, της Μαρίνας Μαρτίνου. Δύο άνθρωποι που πολλαπλασιάζουν την προσφορά, την κοινωνική αλληλεγγύη, το όραμα για μια πιο εξανθρωπισμένη κοινωνία στη βάση της ενσυναίσθησης και του σχετίζεσθαι. Αγαπητοί μας κύριε και κυρία Μαρτίνου, στο δίσκο που σας προσφέρουμε εγγράψαμε δύο λόγια από το κεφάλαιο 40 του Επιταφίου του Θουκυδίδη «Μόνον εμείς ευεργετούμε κάποιον χωρίς συμφεροντολογικό υπολογισμό αλλά από φιλελεύθερο φρόνημα». Και αυτή ακριβώς είναι η μεγαλειώδης αξία που εισφέρετε. Σε αυτή ακουμπάει η σχέση σας με την κοινωνία. Οι πράξεις σας δεν περιβάλλονται από το συμφεροντολογικό «για να» αλλά από το πανανθρώπινο «επειδή». Επειδή η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τον άνθρωπο είναι η γέφυρα των ανθρώπων προς το Θεό.»
Ο Δήμος ευχαριστεί τη Φιλαρμονική Λαυρίου με μαέστρο τον Παντελή Πνευματικό, την Παιδική και Νεανική Χορωδία Δήμου Λαυρεωτικής με μαέστρο τον Ευτύχη Ζάρμπ, την Πρόεδρο Κατερίνα Πετρολιάγκη και τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Παράρτημα Κερατέας που πλαισίωσαν την εκδήλωση.