Ειδικότερα, η κυρία Δούρου τότε περιφερειάρχης Αττικής υποστήριξε πως εκείνο το βράδυ όλοι της έλεγαν πως τα πράγματα ήταν δύσκολα. Ουδείς όμως, όπως ανέφερε, ζήτησε τη βοήθεια της Περιφέρειας. Η ίδια- σύμφωνα με την απολογία της- βρίσκονταν στο ΕΣΚΕ από τις 20:00. Όμως εκεί όλοι της μιλούσαν για μια δύσκολη κατάσταση, όχι για νεκρούς. Αυτή, σύμφωνα με την κυρία Δούρου ήταν η ενημέρωση που υπήρχε για την κατάσταση που επικρατούσε στο Μάτι ακόμα και όταν άρχισε η ενημέρωση του πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα η τότε περιφερειάρχης Αττικής ανέφερε: «Η αίσθηση μου είναι ότι γνώριζαν αλλά φοβήθηκαν να περιγράψουν την τραγικότητα της κατάστασης. Έχουμε καταστροφή στο Μάτι και η ενημέρωση του πρωθυπουργού ξεκινά από τη φωτιά στο Ζεμενό. Δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς. Ακόμη προσπαθώ να καταλάβω γιατί υπήρξε αυτή η ενημέρωση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε έτσι αφού οι νεκροί ήταν θέμα χρόνου όπως και έγινε να αποκαλυφθούν».
Στη συνέχεια περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε εκείνο το βράδυ στο ΕΚΣΕ, μίλησε για φόβο, ανησυχία και παγωμάρα. «Ήταν εμφανέστατο στην ατμόσφαιρα πως κάτι τραγικό αν δεν είχε ήδη συμβεί επρόκειτο να συμβεί (…)Γύρω στις 9.30 παρακολούθησα συνεδρίαση αν και δεν είναι μέλος ο Περιφερειάρχης Αττικής. Ακόμα και εκείνη την ώρα δεν μπορούσε να γίνει εφικτό ποια ήταν η πραγματική εικόνα και κατάσταση, αν φωτιά είχε φτάσει στην θάλασσα και είχε σβήσει στη θάλασσα», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία η κ. Δούρου υποστήριξε πως ο υπαρχηγός της όπως και ο κ. Τόσκας, ποτέ δεν της ζήτησαν κάτι. «Στις 7.21 τηλεφώνησα στο Νίκο Τόσκα και τον ρώτησε τι συμβαίνει. Μου είπε τα πράγματα είναι δύσκολα. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τη θολή εικόνα και τις πολλές εστίες φωτιές. Μου είπε ότι δεν χρειάζονταν κάτι από Περιφέρεια» ανέφερε και απευθυνόμενη στο δικαστήριο είπε: «Δεν περιμένετε από εμένα να σας πω ότι το θεσμικό πλαίσιο ορίζει τον αξιωματικό Πυροσβεστικής ως υπεύθυνο. Η περιφέρεια δεν προβλέπεται ούτε μπορούσε ένα συνδράμει στο διασωστικό έργο. Αλλά εμείς μόνοι μας ρωτούσαμε αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Φτάνοντας στο ΕΣΚΕ δεν μου επέτρεψαν να μπω στο θάλαμο επιχειρήσεων. Είδα τον κ. Τόσκα και μου είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ότι προσπαθούν να διασώσουν τον κόσμο και μου είπε δεν θέλω κάτι από εσένα, κάτσε και θα δούμε. Ήταν 8.25 όταν η περιφερειακή σύμβουλος ενημερώθηκε για το μέτωπο της φωτιάς. Όσο χρόνο βρισκόμουν εκεί ρωτούσα και ρωτούσαμε όποιον περνούσε από μπροστά τα ίδια αγωνιώδη ερωτήματα και μου έδιναν την ίδια απάντηση πως τα πράγματα είναι δύσκολα».
Επιπλέον η κ. Δούρου ανέφερε ότι η Περιφέρεια σε όλα τα στάδια επιτέλεσε το έργο της και πως διαρκώς προσπαθούσαν να μάθουν αν υπήρχε κίνδυνος, για να δουν τι μπορούσαν να κάνουν. «Δεν οχυρωθήκαμε πίσω από το θεσμικό πλαίσιο. Και μην ξεχνάμε ότι μέχρι τις 5.30 η αίσθηση είναι ότι η φωτιά ήταν έρπουσα σε χαμηλή βλάστηση. Δεν μας ενημέρωσαν για την εξέλιξη και την επικινδυνότητα της φωτιάς», επανέλαβε, σημειώνοντας ακόμη πως δεν ήταν δικής της αρμοδιότητα η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων αλλά της Πυροσβεστικής.
Απολογία του πρ. δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη
«Οι δρόμοι ήταν σαν μονοπάτια, στενοί, ένας να φράκαρε θα πέθαιναν πολύ» είπε επίσης την Παρασκευή, στην απολογία του στη δίκη για το Μάτι ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, υποστηρίζοντας πως είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα πρόληψης αποφυγής πυρκαγιών. Ο κ. Ψινάκης δέχθηκε και διευκρινιστικές ερωτήσεις από τα μέλη της έδρας αλλά συχνά παρέπεμπε για τις απαντήσεις στον αντιδήμαρχο καθαριότητας!
Αρχίζοντας την απολογία του, ο κ. Ψινάκης είπε: «Να εκφράσω την οδύνη μου στα θύματα, μετά από αυτό άλλαξε η ζωή μας. Δεν βρισκόμουν στο Δήμο γιατί είχα πάρει την άδειά μου, την οποία δεν την έπαιρνα ποτέ τον Αύγουστο, διότι πάντα έχει μελτέμια και ξέσπαγαν πυρκαγιές. Μπήκα σε αυτήν την περιπέτεια να ασχοληθώ με το Δήμο γιατί ήξερα τις δυνατότητες του Δήμου. Ο Μαραθώνιος και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι παγκοσμίως γνωστοί. Ήξερα πως μέσω της μαραθώνιας κληρονομιάς μπορείς να επικοινωνήσεις τον ελληνικό πολιτισμό. Και αυτό το πετύχαμε σε μεγάλο σημείο. Εκείνη την ημέρα ήμουν μεσοπέλαγα και έμαθα από τη γραμματέα μου πως έπιασε φωτιά στη Νταού. Γύρισα με φουσκωτό. Βρέθηκα στη Σέριφο λόγω καιρού. Τα ξημερώματα έφτασα στο Σούνιο και μετά στο Δήμο. Εκεί αντίκρισα μια τραγική κατάσταση».
Σημειώνοντας πως όταν παρέλαβε τον δήμο Μαραθώνα «δεν είχε τίποτα απολύτως, καμία οικονομική υπηρεσία, ούτε τίποτα». Ο κ. Ψινάκης υποστήριξε στη συνέχεια πως η εξάπλωση της πυρκαγιάς ήταν πολύ γρήγορη. «Αν και ήμασταν ο τρίτος Δήμος στον οποίο έφτασε η φωτιά είχαμε την Μαραθώνος που μέχρι τότε ήταν μια ισχυρή αντιπυρική ζώνη. Όμως η φωτιά έφευγε από κορυφή σε κορυφή» είπε ο κ. Ψινάκης και συμπλήρωσε: «Το Μάτι είναι δασική περιοχή. Οι κάτοικοι του Ματιού μου ζητούσαν να κόψει ο Δήμος πεύκα που ακουμπούσαν στις στέγες τους. Το δασαρχείο απαγορεύει να ακουμπήσουμε κλαδί και στέλναμε τα αιτήματα στο δασαρχείο. Πάντα φοβόμασταν το Μάτι και το δάσος του Σχοινιά. Η πρώτη παράλειψη είναι οι καθαρισμοί. Οι καθαρισμοί ήταν μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν είχαμε οχήματα. Φτιάξαμε στόλο. Οι κάτοικοι κλάδευαν και τα έβαζαν δίπλα από το οικόπεδο, αλλά εμείς είχαμε τον τρόπο και τα μαζεύαμε».
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο κ. Ψινάκης τόνισε πως όσο κατείχε τα ηνία του Δήμου σκοπός του ήταν οι επενδύσεις, οι οποίες όμως δεν θα μπορούσαν να γίνουν «αν οι κάτοικοι δεν ήταν ασφαλείς». Ο Δήμος «δεν ήταν φροντισμένος και υπήρχε σκουπιδαριό» είπε και συνέχισε: «Είχαμε Ημιμαραθώνιο και Μαραθώνιο όποτε τα φτιάχναμε όλα. Ήταν αναξιοπρεπές να μην είναι καθαρά και φροντισμένα. Ανάλογα με τα οικονομικά μας παίρναμε και ιδιώτες για να μαζεύουν. Κάποιες φορές ζητήσαμε και βοήθεια από στρατό». Μάλιστα κάποια στιγμή ο κ. Ψινάκης είπε στην πρόεδρο: «Συγγνώμη που μιλάω απλά, αλλά έτσι μπορώ να μιλήσω καλύτερα, δεν είμαι σαν την κυρία Δούρου με τους νόμους κι’ αυτά».
Ακόμη, ο κ. Ψινάκης υποστήριξε πως η οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών είναι αρμοδιότητα της πυροσβεστικής. «Την απομάκρυνση των πολιτών την έχει η πυροσβεστική. Δε μπορεί ο Δήμαρχος και στη συγκεκριμένη περίπτωση η περιφέρεια επειδή ήταν πολλοί Δήμοι. Δεν μπορείς να πάρεις χωρίς τεχνογνωσία και μέσα να πάρεις τους πολίτες. Δεν είχαμε ούτε προφορική εισήγηση από κανένα. Μας ζητήθηκαν δυο λεωφορεία να αδειάσει ένα γηροκομείο. Όταν ζητήθηκε έγινε αμέσως», είπε.
Ακολούθησε η απολογία του Βάϊου Θανασιά, αντιδημάρχου Μαραθώνα, ο οποίος επισήμανε πως ο Δήμος εκείνη την ημέρα ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και συμμετείχε με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση πυρκαγιάς. «Από την αρχή έχω εκφράσει τη λύπη μου στα θύματα και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειές της» είπε ο κ. Θανασιάς και σε άλλο σημείο της απολογίας του τόνισε: «Ενημέρωσα άμεσα το 199 για την ύπαρξη φωτιάς κοντά στο Δήμο Μαραθώνα. Ζήτησα ενισχύσεις. Είπα να έρθουν από το Νέο Βουτζά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαμε καμία ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς ότι ξέσπασε και στο Δήμο μας φωτιά. Επιχειρούσαμε να συντονίσουμε μια κατάσταση κινούμενοι στα τυφλά. Οι καπνοί θύμιζαν ταινία τρόμου, ήταν οι πιο μεγάλες φλόγες που είχα δει στη ζωή μου».
Η απολογία του κ. Θανασιά συνεχίστηκε τη Δευτέρα.
Απολογία του πρ. δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελου Μπουρνού
Αιχμές για την ύπαρξη νεκρών που αποσιωπήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρουσία του τότε πρωθυπουργού άφησε ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, στην απολογία του για την τραγωδία στο Μάτι.
Κατά την έναρξη της απολογίας του, ο κ. Μπουρνούς εξέφρασε τη βαθιά οδύνη του στα θύματα της οδυνηρής καταστροφής που έπληξε την Ανατολική Αττική, ενώ δήλωσε πως στη δίκη έχει διπλή ιδιότητα: Θύματος και κατηγορουμένου. Όπως ανέφερε, «βγήκε η σύζυγος με εγκαύματα και τα παιδιά μου και οι γονείς της με αναπνευστικά προβλήματα».
Με συναισθηματική φόρτιση, ο κατηγορούμενος είπε πως εκείνη την τραγική μέρα «όλοι μας χάσαμε φίλους και συγγενείς και αυτές οι στιγμές θα μείνουν χαραγμένες στην ψυχή μας».
Περιγράφοντας τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν από την έναρξη της φωτιάς και τις ενέργειες που έκανε ο ίδιος, ο τότε Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου σημείωσε πως είχε μπει στο Μάτι γύρω στις επτά παρά είκοσι πέντε και είχε δει μία ανείπωτη κατάσταση «μια κόλαση του Δάντη» όπως ανέφερε. Περιέγραψε πώς είδε δύο νεκρούς και τραυματίες, για τους οποίους ενημέρωσε συγκεκριμένο ΜΜΕ.
«Βλέπω έναν νεκρό και ένα πυροσβεστικό όχημα. Είναι οκτώ η ώρα. Και λέω ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Με ρωτάνε (οι δημοσιογράφοι) ξανά, λες και είπα ότι ήλθαν εξωγήινοι. Οκτώ η ώρα λέω ότι υπάρχουν νεκροί, ενώ άλλοι έντεκα η ώρα δεν ξέρουν εάν υπάρχουν νεκροί, που είναι αρμόδιοι», τόνισε ο κ. Μπουρνούς.
Ο ίδιος, περιγράφοντας πως υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα, επεσήμανε πως «υπάρχει εγκληματική καθυστέρηση στην παρέμβαση του Λιμενικού».
Νωρίτερα, ανέφερε ότι είχαν ενημερωθεί από το Σαββατοκύριακο για τις δύσκολες συνθήκες που θα επικρατούσαν την επίμαχη ημέρα και πως είχαν θέσει σε λειτουργία τον μηχανισμό του δήμου. Ο κ. Μπουρνούς χαρακτήρισε, μάλιστα, «εκπληκτικό το Σώμα πολιτικής προστασίας» του δήμου του.
«Μαθαίνω επτά παρά είκοσι πέντε ότι είχε καεί το Μάτι. Δεν έχω μιλήσει με την οικογένειά μου. Δεν ήταν προτεραιότητα η οικογένειά μου εκείνη την ώρα. Μπήκαμε στο Μάτι. Εμφανίστηκε μπροστά μου ένα όγκος καμένων οχημάτων. Η κατάσταση ήταν δραματική, η κόλαση του Δάντη. Η άσφαλτος έκαιγε, δεν μπορούσες να αναπνεύσεις από θέρμανση. Δοκιμάζουμε να κατέβουμε τον δρόμο της κυανής ακτής δεν μπορούμε, δοκιμάζουμε άλλη διαδρομή δεν μπορούμε. Δύσκολες εικόνες δεν περιγράφονται. Δεν υπάρχει όχημα εκτός από το δικό μας μέσα στο Μάτι», υπογράμμισε ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου.
Ο κατηγορούμενος τόνισε δύο φορές στο δικαστήριο πως εξαιτίας όσων έκανε ο δήμος και της βοήθειας που έδωσε επανεξελέγη μετά την τραγωδία με συντριπτική πλειοψηφία. Μάλιστα, τη δεύτερη φορά που το είπε, όταν ανέφερε πως ήταν ο μόνος αυτοδιοικητικός που επανεξελέγη, προκάλεσε την αντίδραση κατοίκου από το Μάτι που βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα.
Ευάγγελος Μπουρνούς: Εγώ περπατούσα ανάμεσα στον κόσμο τότε και τώρα και νιώθω ευγνωμοσύνη για όσα τους έχουμε προσφέρει. Εξάλλου, ήμουν ο μόνο αυτοδιοικητικός που επανεξελέγην.
Ακροατήριο: Ξαναβγήκε γιατί έταζε τα λεφτά που ήταν για εμάς. (σ.σ. ερανικούς λογαριασμούς για τα θύματα)
Σε άλλο σημείο της απολογίας του, ο κατηγορούμενος πρώην δήμαρχος σημείωσε: «Με πήρε η κυρία Δούρου κάποια στιγμή και με ρώτησε εάν θέλουμε βοήθεια».
Αναφερόμενος στο βράδυ μετά την ολοκλήρωση της φονικής πορείας της φωτιάς τόνισε πως «μέχρι τις 11 είχαν έρθει 3.000 εθελοντές. Υπήρχε εγκληματική καθυστέρηση για την επέμβαση στη θάλασσα. Είπαν πως το Λιμενικό ενημερώθηκε στις 7 η ώρα. Στο δικαστήριο σάς αποδείχθηκε ότι από 6:30 η ώρα επιχειρούσε εθελοντής με δικό του σκάφος με άνθρωπο του Λιμενικού. Δυστυχώς, σε αυτήν τη διαδικασία πολλοί έχουν προσπαθήσει να παραχαράξουν την πραγματικότητα».
Για την οικογένειά του, που όπως είπε βρισκόταν στο Μάτι, ο κατηγορούμενος επεσήμανε; «Στις 11 με παίρνει η σύζυγος μου και μου λέει υπάρχει μία βάρκα, να μπούμε; Λέω να μπείτε, έρχονται με ερασιτέχνη ψαρά, δεν μπορεί να πιάσει γραμμή με Λιμεναρχείο και μιλάει με εμένα για να τον καθοδηγήσω πώς να μπει στο λιμάνι. Ήταν κατάσταση σοκ».
Έκλεισε ο κύκλος των απολογιών των 21 κατηγορουμένων
Την κατηγορία που τον θέλει να έχει προκαλέσει την πυρκαγιά στο Μάτι επειδή έκαιγε ξερόχορτα στην αυλή του σπιτιού του στο Νταού Πεντέλης αρνήθηκε την Τρίτη σε κάθε τόνο ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, κατά τη διάρκεια της απολογίας του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα.
Με τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο μάλιστα έκλεισε ο κύκλος των απολογιών των 21 κατηγορουμένων της υπόθεσης και πλέον αναμένεται στην επόμενη δικάσιμο στις 13 Φεβρουαρίου η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας επί της ενοχής τους ή μη των κατηγορουμένων.
Στην απολογία του ο κ. Αγγελόπουλος είπε: «Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά, θέλω να με απαλλάξετε. Έχω βιώσει τον κίνδυνο να καεί το σπίτι μου, από πέντε πυρκαγιές. Δεν είμαι τρελός να πάω να βάλω φωτιά έξω από το σπίτι μου και να καώ κι εγώ. Δεν το έχω κάνει ποτέ».
Ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε μάλιστα και φωτογραφίες όπου απεικονίζονται δύο στύλοι της ΔΕΗ. Όπως είπε αυτοί οι στύλοι καίγονται σε απόσταση 700 μέτρων από το σπίτι του.
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο κ. Αγγελόπουλος έδωσε διαφορετική εκδοχή για την έναρξη της πυρκαγιάς. Είπε ότι ξεκίνησε από την Καλλιτεχνούπολη και όχι από την αυλή του σπιτιού του.
Ανέφερε ακόμη ότι ο ίδιος εκείνη την ημέρα έλλειπε από τις 12:30 από το σπίτι του στο οποίο και επέστρεψε, όπως είπε, στις 16:20 μ.μ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δεν είχε ούτε καπνούς ούτε φωτιά. Όμως, όπως είπε, όταν πια μπήκε στο σπίτι του είχε καπνούς.
«Είδα καπνούς πέρα από το οικόπεδο το δικό μου. Ήταν λίγα λεπτά πριν από τις πέντε. Ανέβηκα επάνω και πήρα το λάστιχο. Η φωτιά δεν είχε έρθει ακόμα, αλλά ερχόταν. Ήταν φερτή. Έβρεχα τους τοίχους» ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος για να συμπληρώσει: «Ήταν και γείτονες μαζί και μετά από λίγα λεπτά ξεπρόβαλε μια πυροσβεστική εθελοντών από τη Ραφήνα. Στα 150 μέτρα τους είδα και τους έκανα νόημα και μου ζήτησαν να τους βάλω νερό. Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά. Δεν βάζω εγώ φωτιές, δεν είναι δική μου αμέλεια. Θέλω να σας διαβεβαιώσω. Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά και δεν βάζω φωτιά και δεν είναι δική μου η αμέλεια. Έχω ιερό όρκο, είμαι 30 χρόνια εκεί πάνω και μου τη βάρεσε εκείνη τη μέρα να βάλω φωτιά; Να κάψω το σπίτι μου; Αν είναι δυνατόν».
Η έδρα ρώτησε τον κατηγορούμενο αν είχε κόψει κλαδιά τον Μάιο και εκείνος απάντησε πως πράγματι είχε κόψει και τα είχε σε ένα σημείο του οικοπέδου του όπου και τα συγκέντρωνε για να καλέσει τον Δήμο να τα πάρει.
Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε εκ νέου στους στύλους της ΔΕΗ και είπε μεταξύ άλλων πως υπάρχει και μαρτυρία του πρώην δημάρχου, του κ. Καψάλη, ο οποίος είδε καλώδιο να καίγεται. «Το πρώτο που έψαξε η Πυροσβεστική ήταν αν ξεκίνησε από εμένα κάτι. Αλλά δεν βρήκε τίποτα», είπε ακόμη Αγγελόπουλος ενώ σημείωσε ότι από τους δρόμους της περιοχής «περνούν κυνηγοί, επισκέπτες μελισσουργοί, αυτοκίνητα και κάποιοι κάνουν και αγώνες moto-cross».
Εισαγγελέας: Σε μη αντιπυρική περίοδο βάζατε φωτιά;
Κατηγορούμενος: Ποτέ, καταλαβαίνω ότι αυτό κάνει τζιζ.
Εισαγγελέας: Έχει περάσει ποτέ περαστικός και έχει βάλει φωτιά;
Κατηγορούμενος: Η φωτιά ήρθε από αλλού.
Εισαγγελέας: Από πού;
Κατηγορούμενος: Από την Καλλιτεχνούπολη, το επιβεβαιώνουν και οι ασύρματες επικοινωνίες.
Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχε απολογηθεί ο πρώην δήμαρχος Πεντέλης Δημήτριος Στέργιος-Καψάλης, ο οποίος αρνήθηκε τις σε βάρος του κατηγορίες ως αβάσιμες. «Δεν υπήρξε καμία αμέλεια ή παράλειψη, αντιθέτως από την πλευρά μου υπήρξε ενεργός συμμετοχή μου στη καταστολή της πυρκαγιάς… » είπε ο κ. Καψάλης, σημειώνοντας πως στο Δήμο Πεντέλης όχι μόνο δεν υπήρξαν θύματα, αλλά σημειώθηκαν και μικρές υλικές ζημιές.
Εισαγγελέας: Τον κατηγορούμενο τον κ. Αγγελόπουλο τον ξέρετε;
Κατηγορούμενος: Όχι δεν ξέρω τον κ. Αγγελόπουλο. Είναι δημότης μου, τον έχω δει δύο φορές στο γραφείο μου για άλλα θέματα.
Εισαγγελέας: Ούτε σαν γείτονα;
Κατηγορούμενος: Σαν φάτσα τον ξέρω, αλλά να καθίσουμε, να μιλήσουμε να πιούμε ένα κρασί ποτέ.
Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος Αντώνιος Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, στην δική του απολογία στη δίκη ανέφερε πως ό,τι εκείνος όφειλε να προσφέρει σε σχεδιασμό και οργάνωση για τις έκτακτες ανάγκες, το προσέφερε. «Το σπίτι μου το έσωσε ένας Άγγλος, γιατί τα παιδιά μου βοηθούσαν σε διασώσεις στην παραλία».