Εκκενώθηκε κτίριο που έμεναν Κούρδοι
ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Εκκενώθηκε κτίριο που έμεναν Κούρδοι

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση του κτιρίου που διέμεναν Κούρδοι πρόσφυγες στο Λαύριο, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, από τη Διεύθυνση Ασφάλεια Αττικής με τη συμμετοχή αστυνομικών διαφόρων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η
επιχείρηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις 07:00. Όπως επισημαίνεται από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, το κτίριο είχε παραχωρηθεί και λειτουργούσε από το 1947 αρχικά νόμιμα αλλά τα τελευταία χρόνια τελούσε υπό κατάληψη.

Από το κτίριο απομακρύνθηκαν συνολικά 53 άτομα (26 άνδρες, 8 γυναίκες και 19 παιδιά) και μεταφέρθηκαν με τρία πούλμαν σε υφιστάμενη δομή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στα Οινόφυτα.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει ειδοποιήσει, με έγγραφο, ότι η συγκεκριμένη κτιριακή εγκατάσταση, που χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, είναι επικίνδυνη για την ασφαλή διαμονή ανθρώπων.

Η εκκένωση του κτιρίου, σύμφωνα με την Αστυνομία, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ηρεμίας και χωρίς να προβληθεί αντίσταση, έχοντας ως στόχο την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των ατόμων καθώς το συγκεκριμένο κτίριο ήταν ακατάλληλο για διαμονή.

Όπως αναφέρθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, το κτίριο είχε προβλήματα και ήταν ακατάλληλο για να κατοικείται και με το πέρας της επιχείρησης αποδόθηκε στον Δήμαρχο του Δήμου Λαυρεωτικής, καθώς τον Απρίλιο του 2023 με τροπολογία της κυβέρνησης η έκταση παραχωρήθηκε από το Δημόσιο στον Δήμο.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς έκανε σχετική δήλωση: «Η εκκένωση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ηρεμίας αφού κυρίαρχος ανθρωπιστικός στόχος υπήρξε η εξασφάλιση πιο αξιοπρεπών και πιο ασφαλών συνθηκών διαβίωσης, καθώς το συγκεκριμένο κτίριο ήταν ακατάλληλο για διαμονή. Στην  έκταση αυτή που βρίσκεται στο κέντρο του Λαυρίου, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, θα κατασκευαστεί πολυώροφο υπόγειο πάρκινγκ και πλατεία, εξυπηρετώντας έτσι τη μετακίνηση, τη στάθμευση αλλά και την αναψυχή των δημοτών μας.»