Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, στην υπόθεση της τραγωδίας «ακόμη και σήμερα οργιάζει το παρασκήνιο και τα κίνητρα είναι σοβαρά και αφορούν πρώην και νυν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα». Η μάρτυρας, αναφερόμενη σε «επιχείρηση συγκάλυψης» των ευθυνών, κατήγγειλε πως ο σύντροφος της κατηγορούμενης στην δίκη, πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, προσέγγιζε θύματα της φονικής πυρκαγιάς ως εκπρόσωπος της περιφέρειας στο περιθώριο της δίκης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Κωνσταντοπούλου στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «κακοπαιγμένο θέατρο πάνω στα πτώματα», όπως ανέφερε η μάρτυρας:
«Από το μεσημέρι εκείνης της ημέρας εθεωρείτο μείζον ζήτημα η φωτιά στην Κινέτα. Όταν υπάρχει κίνδυνος 4 πυρκαγιάς στην Αττική, δεν αφήνει κανείς την πυρκαγιά. Ο πρωθυπουργός εν μέσω εξέλιξης της πυρκαγιάς στη Κινέτα, πάει να βραβευτεί με τον Ζάεφ. Όταν προκύπτει η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, όλοι πρέπει να είναι “εφ’ όπλου λόγχη”. Ο κ. Τσίπρας, όπως προκύπτει από δημοσιεύσεις, κοιτάει στο κινητό τον χάρτη Αττικής γύρω στις οκτώ παρά είκοσι το βράδυ. Έχει ενημερωθεί. Παραμένει στη Βοσνία, και μετά επιστρέφει στην καμένη γη και η πρώτη του δήλωση είναι “διέκοψα εσπευσμένα το ταξίδι μου”. Όταν παίζεται τέτοιο κακοπαιγμένο θέατρο πάνω στα πτώματα των ανθρώπων, είναι καθήκον σας να ερευνήσετε μέχρι το κόκαλο την υπόθεση αυτή… Καμία παραίτηση, κανείς δεν είχε την ευθιξία να πει “έχω ευθύνη”. Είναι συγκλονιστικό. Δεν υπήρξε ένας να πει “φεύγω”, από τη στιγμή που δεν μπορούσε να φέρει πίσω τους ανθρώπους που χάθηκαν».
Σε άλλο σημείο της εξέτασης της, απαντώντας στις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρχαν από συνηγόρους υπεράσπισης, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι επιχειρούν να την εμποδίσουν να αναφερθεί στην διάσταση τη υπόθεσης που αφορά την επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών: «Ακόμα και μετά την τραγωδία εκείνοι που έπρεπε να αναλάβουν διάσωση και ευθύνες, ασχολήθηκαν με το να προστατεύσουν εαυτούς και αλλήλους θυσιάζοντας διάφορους για την εκτέλεση αυτού του σχεδίου. Μέχρι σήμερα οργιάζει το παρασκήνιο στην υπόθεση αυτή και τα κίνητρα είναι σοβαρά και αφορά πρώην και νυν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Ο Στέφανος Κολοκούρης έγινε αρχηγός και είχε τη ευθύνη για τη φωτιές στην Εύβοια, (σσ αποστρατεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022) ο Χρήστος Λάμπρης που είναι επίσης κατηγορούμενος είναι επιτελάρχης σήμερα στην Πυροσβεστική. Αυτοί οι λίγοι που έφτασαν να είναι εδώ κατηγορούμενοι, ανεβαίνουν στην ιεραρχία και πιστεύετε ότι δεν αντιλαμβάνεται ο κόσμος ότι οργιάζει το παρασκήνιο ακόμα και τώρα;» είπε η μάρτυρας.
Η κατάθεση Κωνσταντοπούλου αναμένεται να συνεχιστεί στις 8 Φεβρουαρίου, δηλαδή την προσεχή Τετάρτη, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εξέταση από το δικαστήριο του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιου, ο οποίος εκτιμάται ότι θα καταθέτει επί πολλές ημέρες για τα ευρήματα της πραγματογνωμοσύνης του αλλά και για τις καταγγελίες του ότι δέχθηκε πιέσεις να μην καταγράψει την αλήθεια.
Η κατάθεση Λιότσιου έχει προσδιοριστεί μετά το τέλος της κατάθεσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου, εισάγοντας τη δίκη στο σημαντικό κεφάλαιο της αποτίμησης των πραγματικών γεγονότων μέσω της πραγματογνωμοσύνης και το τέλος των συγκλονιστικών καταθέσεων των συγγενών των θυμάτων και των εγκαυματιών.
Τη Δευτέρα, η μάρτυρας επισήμανε πως δεν ήταν μόνο το ”πριν” αλλά και το ”μετά” της πυρκαγιάς καθοριστικό για όσα τραγικά έγιναν ενώ είπε πως εν τέλει το μόνο που κινητοποιήθηκε αμέσως ήταν ο μηχανισμός «παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της αλήθειας». Σύμφωνα με την κυρία Κωνσταντοπούλου όπως αδράνησε η άμεση κινητοποίηση για την κατάσβεση έτσι αδράνησε και η κινητοποίηση για τη διάσωση των πολιτών που κινδύνευαν.
Αναφερόμενη στη διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση επί της θητείας τής οποίας ψηφίστηκε πρόεδρος της Βουλής, η μάρτυρας είπε: «Αντίθετα, κινητοποιήθηκε ένας μηχανισμός παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της αλήθειας. Ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σκηνοθετήσουν αυτή τη συνέντευξη Τύπου. Αμέσως λειτούργησε ένστικτο αυτοπροστασίας και κάλυψης εαυτού».
Η μάρτυρας περιέγραψε ότι την επομένη της φωτιάς πήγε στο Μάτι και είδε το μέγεθος της καταστροφής. «Δεν θα ξεχάσω ότι βγήκε μία γυναίκα, αλλόφρων και πανικόβλητη, με μεγάλη αγωνία κι δάκρυα στα μάτια, στην καγκελόπορτα και με φώναξε να με ρώτησε αν βρέθηκαν άνθρωποι στη θάλασσα. Μου εξήγησε ότι ήταν στη θάλασσα με πολλούς ανθρώπους οι οποίοι άρχισαν να χάνονται και είχε αγωνία αν βρέθηκαν» είπε και συμπλήρωσε: «Θα ήταν γεμάτη η αίθουσα αν βρίσκονταν κοντά μας εκείνοι που χάθηκαν».
«Σκηνικό πολέμου»
Δεν έχουν τελειωμό οι συγκλονιστικές καταθέσεις όσων επέζησαν από τη βιβλική καταστροφή στο Μάτι, που μιλούν στο δικαστήριο για την τραγωδία που βίωσαν, για τις απώλειες των δικών τους ανθρώπων και για την επιχείρηση συγκάλυψης η οποία οργανώθηκε για να αποσιωπηθούν οι ευθύνες των αρμοδίων.
Η σωτηρία δύο μικρών παιδιών από τον παππού και τη γιαγιά τους, που με αυτοθυσία τα προστάτευσαν από τη φωτιά, κυριάρχησε στη διαδικασία την Τρίτη, όπου οι γονείς των παιδιών συγκλονισμένοι προσήλθαν να καταθέσουν όσα έζησαν. Πρώτη κατέθεσε η γιαγιά των παιδιών που επέζησε, ενώ ο παππούς τους δεν τα κατάφερε έπειτα από 145 ημέρες στην εντατική μονάδα. H Ελισάβετ Σπυρίδη κλαίγοντας, αφηγήθηκε στο δικαστήριο πώς μαζί με τον σύζυγό της έγιναν ασπίδα για τα δυο τους εγγόνια προκειμένου να τα σώσουν από τις φλόγες στο Μάτι. «Δόξα τω Θεώ σώσαμε τα παιδιά, αυτό μετράει», ανέφερε η μάρτυρας, συμπληρώνοντας πως ο σύζυγός της άντεξε στην εντατική για 145 ημέρες. «Ηταν φρίκη, ήταν κόλαση», είπε και περιέγραψε πώς αγκάλιασαν τα παιδιά και άρχισαν να τρέχουν προς τη θάλασσα. «Ο παππούς είχε τον εγγονό και εγώ την Ελισάβετ. Από ένα παιδί ο καθένας για να τα προφυλάξουμε. Καήκαμε μέχρι να φτάσουμε στη θάλασσα. Μας πρόλαβε το θερμικό κύμα. Κανείς δεν μας ειδοποίησε». Η μάρτυρας συνέχισε εξιστορώντας όσα τραγικά βίωσε, και αναφέρθηκε στην προσπάθειά τους να σωθούν όταν μπήκαν στη θάλασσα και κατάφεραν με μεγάλη δυσκολία να φθάσουν σε ξενοδοχείο της περιοχής και από εκεί να πάνε σε νοσοκομείο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι καταθέσεις των γονιών των παιδιών που σώθηκαν, ενώ ο παππούς τους έχασε τη ζωή του, μιλώντας με συγκίνηση για την αυτοθυσία του και για τον ηρωισμό του να σώσει τα παιδάκια για τα οποία «έλαμπε» το πρόσωπό του, όπως είπε η νύφη του, όταν νοσηλευόταν κατακαμένος στην εντατική, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Σπυρίδης μίλησε για τη μεγάλη προσπάθεια των γονιών του που έσωσαν τα παιδιά του, περιγράφοντας την εικόνα, όταν είδε τα παιδάκια καμένα στο νοσοκομείο. «Δυο μαύρα πράγματα ήταν. Αλλά εκείνη την ώρα έβλεπα δύο αγγέλους. Μου αρκούσε που ήταν ζωντανά…» είπε φορτισμένος και πρόσθεσε: «Οι γονείς μου θυσιάστηκαν πραγματικά για να σώσουν τα παιδιά». Ο μάρτυρας κατέθεσε πως στον Ευαγγελισμό αντίκρισε εικόνες που θύμιζαν «σκηνικό πολέμου».
«Ο πατέρας μου ήταν όλος καμένος. Ο γιος μου ήταν καμένος στα πόδια, στους αγκώνες και στα αυτιά του. Σε όλα τα σημεία δηλαδή που ο παππούς δεν μπορούσε να τον προστατέψει. Ο πατέρας μου πήρε όλο το θερμικό φορτίο. Τότε συνειδητοποίησα τι πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι», είπε συγκλονίζοντας. Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε στον «Γολγοθά» που ακολούθησε προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία των παιδιών και των γονιών του. «Ο πατέρας μου δεν τα κατάφερε. Η μητέρα μου κατάφερε να είναι μαζί μας», είπε, σημειώνοντας πως «δεν υπήρχε καμία ειδοποίηση. Κανένας δεν ήξερε τίποτα».
Προσπάθεια συγκάλυψης
Προσπάθεια συγκάλυψης και σωρεία σοβαρών περιστατικών κατήγγειλε μία εκ των μαρτύρων και παθούσα, της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής, κατά την ακρόαση της από το αρμόδιο δικαστήριο.
Η μάρτυρας Βασιλική Κούκλα, που έχασε και τους δύο γονείς της, κατήγγειλε πως οι υπεύθυνοι εκ μέρους της πολιτείας, έδωσαν προς ταφή λάθος σορό, αντί αυτής του πατέρα της και στη συνέχεια προσπάθησαν να κάνουν ανταλλαγή σορών με διαδικασία εκταφής, χωρίς να ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη διαδικασία. «Εκείνο το βράδυ το καθήκον χάθηκε», είπε η μάρτυρας.
Τα λόγια αυτά προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον αλλά και την πρώτη αντίδραση από μέρους του εισαγγελέα της έδρας ο οποίος, αφού άκουσε τη μάρτυρα, ζήτησε διευκρινήσεις, για να καταλήξει πως είναι δυνατόν το δικαστήριο αυτό να κινηθεί προς την κατεύθυνση της διερεύνησης των όσων καταγγέλθηκαν, λέγοντας χαρακτηριστικά «μπορούν να γίνουν και διαδικασίες οίκοθεν».