Διασφαλίζεται το αδιάβλητο των θεωρητικών εξετάσεων οδήγησης
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Διασφαλίζεται το αδιάβλητο των θεωρητικών εξετάσεων οδήγησης

Πρώτη η Περιφέρεια Αττικής κατάφερε να θωρακίσει τις αίθουσες διεξαγωγής θεωρητικών εξετάσεων οδήγησης προκειμένου να εξασφαλιστεί με διαφάνεια και νομιμότητα το αδιάβλητο των διαδικασιών.

Μ
άλιστα η πρωτιά αυτή αναφέρεται και στη σχετική εγκύκλιο της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνας Αλεξοπούλου η οποία ζητεί από τις Περιφέρειες της χώρας (πλην Αττικής που έχει εφαρμοστεί) και από τις αρμόδιες διευθύνσεις μεταφορών να προβούν στην προμήθεια και εγκατάσταση  των κατάλληλων τεχνικών μέσων που θα εξασφαλίζουν το αδιάβλητο των θεωρητικών εξετάσεων οδήγησης.

Τα τεχνικά μέσα που έχει ήδη εγκαταστήσει η Περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνουν:

  • Φορητή συσκευή (Φασματογράφο) για τον εντοπισμό κινητών τηλεφώνων ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής μετάδοσης συχνοτήτων που θα έχει στόχο την νόθευση της διαδικασίας.
  • Κεντρική οθόνη που προβάλει τις οδηγίες και τους κανονισμούς για την διεξαγωγή των θεωρητικών εξετάσεων σε 4 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Αλβανικά και Ρώσικα).
  • Φωτογραφική μηχανή που πραγματοποιεί λήψη φωτογραφίας του εξεταζόμενου η οποία διατηρείται κρυπτογραφημένη σε φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το υλικό αυτό, μετά από εισαγγελική παραγγελία από τις ελεγκτικές αρχές, είναι διαθέσιμο σε περίπτωση τακτικού ή έκτακτου ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων και είναι πλήρως εναρμονισμένα με το GDPR βάσει μελέτης αντικτύπου. Ο τεχνικός εξοπλισμός έχει τοποθετηθεί και στις έξι Αίθουσες θεωρητικών εξετάσεων που λειτουργούν στην Αττική στις αντίστοιχες διευθύνσεις της περιφέρειας. Πιο συγκεκριμένα τα τεχνικά μέσα έχουν τοποθετηθεί στις αίθουσες που λειτουργούν στο Κεντρικό Τομέα, στον Πειραιά, στην Ανατολική Αττική, στο Μαρούσι, στον Άλιμο και την Ελευσίνα.

Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης αναφερόμενος στη σημαντική αυτή πρωτιά επισήμανε μεταξύ άλλων: «Με πράξεις αποδεικνύουμε καθημερινά ότι δίνουμε προτεραιότητα σε ζητήματα διαφάνειας και νομιμότητας. Κεντρικός στόχος μας παραμένει η προαγωγή της οδικής ασφάλειας και η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό καταφέραμε πρώτοι να εξασφαλίζουμε σύγχρονα συστήματα που ενισχύουν τη διαφάνεια με βάση την οποία διεξάγονται οι θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης στις αίθουσες αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής».

Επίσκεψη του Θανάση Αυγερινού στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Ανατολικής Αττικής

Με επιτυχία ξεκίνησε η εφαρμογή των προβλεπόμενων σχετικών διατάξεων για τις θεωρητικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών, που ορίζονται από το Ν.4850/2021 άρθρο 8, παρ. 2, στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Ανατολικής Αττικής. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θανάσης Αυγερινός ήταν παρών, για να διαπιστώσει από κοντά την ορθή λειτουργία του συστήματος εξέτασης αλλά και της διαδικασίας.

Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης που είχε από τον Διευθυντή Μεταφορών και Επικοινωνιών Αν. Αττικής Χρήστο Νταή, η υπηρεσία, αφού προμηθεύτηκε τον εξοπλισμό που προβλέπεται, ήτοι: Ανιχνευτή ασύρματης επικοινωνίας, Φορητή κάμερα λήψης φωτογραφιών, Κάρτες μνήμης  αποκρυπτογραφημένες, Οθόνη αναπαραγωγής οπτικοακουστικού υλικού μηνυμάτων, Φορητό Υπολογιστή.

Διαμόρφωσε χώρο φύλαξης του εξοπλισμού, εκπαίδευσε το προσωπικό κατόπιν οδηγιών της Γενικής Δ/νσης Μεταφορών και της Δ/νσης Τεχνολογιών Πληροφορικής της Περιφέρειας, και μεριμνά ώστε να εφαρμόζονται κατά γράμμα τα οριζόμενα από τις σχετικές διατάξεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αυγερινός δήλωσε σχετικά: «Με στόχο να διασφαλίσουμε αδιάβλητες εξετάσεις και να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο για διαφθορά, ήρθαμε εδώ σήμερα για επίβλεψη των διαδικασιών που πλέον εφαρμόζονται βάσει του νέου νόμου. Για την όποια τυχόν καθυστέρηση, ζητούμε την κατανόηση του κοινού. Η Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και όλα τα αρμόδια στελέχη, μέρα με τη μέρα, θα βελτιώνουν τα όποια προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν προς όφελος πάντα των πολιτών και της ορθής λειτουργίας του συστήματος».