Δημ. Λιότσος: Όλα έγιναν κατόπιν εορτής
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ

Δημ. Λιότσος: Όλα έγιναν κατόπιν εορτής

“Όλα έγιναν κατόπιν εορτής. Όλα έγιναν μετά τις επτά που γινόταν ήδη περισυλλογή νεκρών. Την κρίσιμη ώρα δεν ήταν εκεί κανένας” είπε ο δικαστικός πραγματογνώμονας στην δίκη για την τραγωδία στο Μάτι που και χθες απάντησε σε ερωτήσεις της υπεράσπισης του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη.

Ο
επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος που βρέθηκε στο βήμα του μάρτυρα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για 12η δικάσιμο, επανέλαβε πως τις κρίσιμες στιγμές δεν βρέθηκε κανένας αρμόδιος να βοηθήσει τους πολίτες που έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν από την φωτιά. Κάτι, άλλωστε, που προέκυψε και από τις καταθέσεις όσων στάθηκαν απέναντι από τους δικαστές και περιέγραψαν σκηνές αποκάλυψης που έζησαν το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018.
Παρόντος και χθες στο εδώλιο του κ. Τερζούδη, που θεωρείται ένας εκ των βασικών κατηγορούμενων για τα ολέθρια αποτελέσματα της πυρκαγιάς, η συνήγορος του, έθεσε στο επιπυραγό ερωτήματα σχετικά με την έναρξη της φωτιάς και την ένταση της στο Νταού Πεντέλης, ώστε να καταδειχθεί αν θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο από εναέρια και επίγεια μέσα.
Ο κ. Λιότσιος επιδεικνύοντας στο δικαστήριο βίντεο που έχει τραβηχτεί από αυτόπτη μάρτυρα και καταγράφει κόσμο να παρακολουθεί την φωτιά στις 17.40 με 17.45 τόνισε στους δικαστές: “Βλέπετε στο βίντεο τον κόσμο να παρακολουθεί τη φωτιά. Είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για μία φωτιά που δεν μπορεί να ελεγχθεί”.
Συνήγορος: Σχετικά με την απομάκρυνση πολιτών στην Κινέτα, έχετε πει ότι την εντολή έδωσε το ΕΣΚΕ. Ο δήμαρχος Μεγαραίων όμως λέει ότι μόνος του πήρε την πρωτοβουλία για απομάκρυνση διότι ήταν τόσο γρήγορη η εξέλιξη της φωτιάς.
Μάρτυρας: Το αμφισβητώ. Υπάρχουν έγγραφα (για την επιχείρηση που έγινε)
Ο κ. Λιότσιος επισημαίνοντας για πολλοστή φορά την μέγιστης σημασίας επιχείρηση για την απομάκρυνση πολιτών από το Μάτι για την οποία ποτέ δεν ελήφθη απόφαση, αναφέρθηκε κατά την εξέταση του και στην ανυπαρξία των αρμόδιων τις κρίσιμες στιγμές :
“Όλα έγιναν κατόπιν εορτής. Όλα έγιναν μετά τις επτά που γινόταν ήδη περισυλλογή νεκρών. Την κρίσιμη ώρα δεν ήταν εκεί κανείς. Όφειλε να πάει ένας ανώτερος να συντονίσει τα πάντα”
Συνήγορος: Η παρουσία του αρχηγού στο ΕΣΚΕ δεν καταλύει την ευθύνη των υπαρχηγών.
Μάρτυρας: Όχι βέβαια! Ο αρχηγός δεν είναι μόνο για μια φωτιά. Δεν μπορεί να πηγαίνει από φωτιά σε φωτιά. Γι’ αυτό κάθεται στο ΕΣΚΕ. Για να συντονίζει με βάση την πληροφόρηση.
Η συνήγορος προκάλεσε τον εκνευρισμό του επιπυραγού όταν άρχισε να τον ρωτά σχετικά με την απόφαση του να εργάζεται και στον ιδιωτικό τομέα το 2019. Ο επιπυραγός χαρακτήρισε “πυροτεχνήματα” αυτά που ρωτούσε η συνήγορος, ενώ η πρόεδρος θέλησε να θέσει όριο: “γιατί τα ρωτάμε αυτά;” διερωτήθηκε με δυνατή φωνή.
Η εξέταση του επιπυραγού θα συνεχιστεί την Δευτέρα με τις ερωτήσεις που θα ξεκινήσει να του υποβάλει ο συνήγορος υπεράσπισης του τότε υπαρχηγού της Πυροσβαστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου.

 

Υπήρχαν σχέδια των Δήμων για απομάκρυνση πληθυσμού, όμως η εισήγηση δεν έγινε ποτέ

“Δεν δόθηκε η εισήγηση για απομάκρυνση των πολιτών. Οι Δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να υλοποιήσουν την εντολή. Εδώ είναι και Δήμαρχοι να σας πουν αν μπορούσαν να το υλοποιήσουν. Αυτό που έψαξα και βρήκα είναι ότι υπήρχαν σχέδια” είπε για άλλη μία φορά ο δικαστικός πραγματογνώμονας την Τρίτη.
Ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος με απόλυτη βεβαιότητα διατύπωσε για πολλοστή φορά την αμετακίνητη θέση του ότι υπήρχε χρόνος να σωθούν δεκάδες κάτοικοι της περιοχής αν γινόταν οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων μέχρι τις 17.30 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, επαναλαμβάνοντας πως αν και υπήρχε πλήρης εικόνα της κατάστασης δεν δόθηκε ποτέ η αναγκαία εισήγηση.
Κατά την διάρκεια των απαντήσεων του δικαστικού πραγματογνώμονα κάτοικος της περιοχής που παρακολουθεί την διαδικασία φώναξε αυτό που δεκάδες άλλοι πολίτες που έχασαν δικούς τους ή τραυματίστηκαν βαριά οι ίδιοι από την καταστροφική πορεία της φωτιάς: “πέντε λεπτά να είχαμε…” Ο κάτοικος φώναξε πως εκείνες τις συγκλονιστικές στιγμές “δύο χιλιάδες άνθρωποι χωρίς καμία οδηγία έφυγαν με το αυτοκίνητο τους και άλλοι πήγαν στις παραλίες” και συμπλήρωσε πως “το λέω για να ακουστεί η αλήθεια”. Η παρέμβαση του κατοίκου προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου που του ζήτησε να αποχωρήσει από την αίθουσα, χωρίς να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο. Στην συνέχεια η πρόεδρος υπέβαλε ερωτήσεις στον πραγματογνώμονα κ. Λιότσο για αυτό το σκέλος της υπόθεσης που θεωρείται ως ένα από τα βασικά ζητήματα της δίκης.
Πρόεδρος: Αν στις 17.20 είχε δοθεί η εντολή για εισήγηση οι άνθρωποι στο Νέο Βουτζά θα μπορούσαν αν είχαν φύγει μέχρι τις έξι;
Μάρτυρας: Ναι θα μπορούσαν
Πρόεδρος: Οι κάτοικοι στο Μάτι θα μπορούσαν είχαν φύγει μέχρι τις 18.20;
Μάρτυρας: Βεβαίως… Επιμένω σε αυτό. Θα μπορούσαν να φύγουν προς τη Νέα Μάκρη ή την Ραφήνα. Το μόνο πρόβλημα ήταν στο Κόκκινο Λιμανάκι.
Υπεράσπιση: Οι δήμοι είχαν υποβάλει τα σχέδια εκεί που έπρεπε;
Μάρτυρας: Ναι. Έχουν σχέδια για το που θα πάνε οι κάτοικοι πού θα τους παρασχεθούν οι αναγκαίες πρώτες βοήθειες.
Υπεράσπιση: Το σχέδιο των δήμων μπορούσε να υλοποιηθεί;
Μάρτυρας: Μα σας λέω ότι δεν δόθηκε η εισήγηση. Οι δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να το υλοποιήσουν. Εδώ είναι και δήμαρχοι να σας πουν αν μπορούσαν να το υλοποιήσουν. Αυτό που έψαξα και βρήκα είναι ότι υπήρχαν σχέδια.

Τη Δευτέρα, η συνήγορος υπεράσπισης του τότε αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη επισήμανε στον μάρτυρα ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ καταθέσεων πιλότων εναέριων και των καταγραφών στο χειρόγραφο ημερολόγιο του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης. Του είπε επίσης πως σε καταθέσεις τους στον ανακριτή πιλότοι δήλωσαν πως αν πετούσαν την ημέρα εκείνη, λόγω των καιρικών συνθηκών πιθανότατα θα είχε συμβεί ατύχημα
“Μα μόνο με λιακάδα δηλαδή μπορούν να πετούν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα; Έγινε προσπάθεια να απογειωθούν και δήλωσαν αδυναμία; Τώρα τι μπορώ να πω εγώ υποθετικά” απάντησε ο μάρτυρας ο οποίος επανέλαβε πως θα μπορούσαν να πετάξουν συγκεκριμένα εναέρια μέσα και ότι δεν προέκυψε πως επιχείρησαν και δεν τα κατάφεραν.
Ο μάρτυρας κατά την εξέταση του οποίου προέκυψαν διαφορές στις καταγραφές του χειρόγραφου ημερολόγιου του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης και στις καταθέσεις των πιλότων των πυροσβεστικών, είπε, για ακόμη μία φορά, πως από νωρίς υπήρχε εικόνα της κατάστασης.
Επικαλέστηκε μάλιστα ο κ. Λιότσιος, μια φωτογραφία που είχε ανέβει στις 17.03 σε λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κατηγορούμενος πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από το το ΕΣΚΕ. “εκείνη την ώρα ήταν όλοι συγκεντρωμένοι και οι πληροφορίες ήταν σε γνώση όλων” επεσήμανε ο επιπυραγός.