Πάντως, οι σύμβουλοι Επικρατείας, ξεκαθαρίζουν ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας πρέπει να μην καταλάβουν τις οικοδομικές άδειες, των οποίων η υλοποίηση (οικοδομικές εργασίες) έχει αποδεδειγμένα αρχίσει ως την σημερινή ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ.
Το άμεσο αποτέλεσμα της απόφασης της Ολομέλειας θα έχει ως αφετηρία την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης η οποία αναμένεται μέσα στην ερχόμενο Ιανουάριο. Πάντως, οι προσβαλλόμενες στο ΣτΕ οικοδομικές άδειες πρέπει να ακυρωθούν σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας.
Ειδικότερα, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, κρίθηκε αντισυνταγματικός ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός ως προς το σκέλος εκείνο που θεσπίζει κίνητρα προσαύξησης των όρων δόμησης (συντελεστή δόμησης, ύψους) για την ανέγερση των κτηρίων, με αντιστάθμισμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου.
Παράλληλα, από την Ολομέλεια κρίθηκε ότι αντίκειται στο Σύνταγμα η μη προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης, των εσωτερικών εξωστών (παταριών) και του χώρου κύριας χρήσης των 35 τ.μ. στο δώμα της οικοδομής, όπως και η εξομοίωση της πισίνας με φυτεμένη επιφάνεια.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένου, το δικαστήριο έκρινε:
«Ι. Το σύστημα των διατάξεων του ΝΟΚ (άρθρα 10, 15 παρ. 8, 19 παρ. 2 και 25), με το οποίο θεσπίζονται κίνητρα προσαύξησης των όρων δόμησης (συντελεστή δόμησης, ύψους) για την ανέγερση των κτηρίων, με αντιστάθμισμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου, αντίκειται στo άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος.
Τούτο, όχι, κατ’ αρχήν, εξαιτίας του περιεχομένου τους, αλλά για τον λόγο ότι παρέχεται με τις διατάξεις αυτές, απ’ ευθείας στις υπηρεσίες δόμησης, η δυνατότητα να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, κατ’ απόκλιση, και μάλιστα ουσιώδη, από τους ισχύοντες κατά το πολεοδομικό καθεστώς κάθε περιοχής όρους δόμησης. Τα παρεχόμενα με τις διατάξεις αυτές κίνητρα πρέπει να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν και να έχουν σταθμισθεί οι συνέπειές τους στο οικιστικό περιβάλλον κάθε περιοχής κατά το στάδιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, κατόπιν ειδικής επιστημονικής μελέτης που να τεκμηριώνει τις περιεχόμενες στις διατάξεις αυτές ρυθμίσεις σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες και την εν γένει φυσιογνωμία κάθε οικισμού.
ΙΙ. Περαιτέρω, το Δικαστήριο έκρινε ότι αντίκειται στο Σύνταγμα η μη προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης (δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 6 του ΝΟΚ), των εσωτερικών εξωστών (παταριών) και του χώρου κύριας χρήσης των 35 τ.μ. στο δώμα της οικοδομής, όπως και η εξομοίωση της πισίνας με φυτεμένη επιφάνεια (άρ. 19 παρ. 2 του ΝΟΚ). Αυτά μπορούν να κατασκευάζονται προσμετρώμενα στον συντελεστή δόμησης. Αντιθέτως, δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η μη προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης των έρκερ και των κλιμακοστασίων.
Κατόπιν τούτων, οι προσβαλλόμενες άδειες πρέπει να ακυρωθούν για τους παραπάνω λόγους.
ΙΙΙ. Τέλος, το δικαστήριο, σταθμίζοντας αφενός τις αρχές της ασφάλειας δικαίου, της προβλεψιμότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων και αφετέρου το δημόσιο συμφέρον, έκρινε ότι τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας πρέπει να μην καταλάβουν τις οικοδομικές άδειες, των οποίων η υλοποίηση (οικοδομικές εργασίες) έχει αποδεδειγμένα αρχίσει πριν από την παρούσα ανακοίνωση. Ο περιορισμός των αποτελεσμάτων της αντισυνταγματικότητας δεν καταλαμβάνει εκκρεμείς δίκες.
Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται τον Ιανουάριο του ερχόμενου έτους».
Το ιστορικό
Με την παρουσία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμη Μπακογιάννη και του Δήμαρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη, συζητήθηκε 11 Οκτωβρίου 2024 στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το θέμα της συνταγματικότητας ή μη των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που επιφέρουν προσαύξηση στη δόμηση και στο ύψος των κτηρίων, κ.λπ.
Την ημέρα εκείνη, σε μια άψογη διεύθυνση της δίκης από τον πρόεδρο του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένο αγόρευσαν συνολικά 13 δικηγόροι, ενώ έκαναν παρεμβάσεις είτε υπέρ του κύρους του ΝΟΚ είτε κατά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΚΕΔΕ και 10 κατασκευαστικές εταιρείες.
Συνοπτικά, αναπτύχθηκαν δυο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Η μία ήταν υπέρ της συνταγματικότητας του ΝΟΚ και η δεύτερη υπέρ της αντισυνταγματικότητάς του.
Οι τέσσερεις υποθέσεις που ζητήθηκαν αφορούσαν οικοδομικές άδειες στο Δήμο Αλίμου με τις οποίες ζητείται να ακυρωθούν οικοδομικές άδειες που εξέδωσε η υπηρεσία δόμησης του Δήμου Αλίμου.
Να σημειωθεί ότι από το ΣτΕ έχουν εκδοθεί ήδη αποφάσεις από το ΣτΕ που αναστέλλουν οικοδομικές άδειες στην Κηφισιά, που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το ΝΟΚ.
Ειδικότερα, η συνταγματικότητας ή όχι του ΝΟΚ απασχόλησε τον περασμένο Οκτώβριο την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο τον Μιχάλη Πικραμένο, κατόπιν παραπομπής από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, με οι εισηγήτριες τις συμβούλους Επικρατείας Μαρία Σωτηροπούλου και Χριστιάνα Μπολόφη.
Το Τμήμα, μεταξύ των άλλων, έχει κρίνει, αντίθετες προς το Σύνταγμα τις διατάξεις των άρθρων 10 και 25 του ΝΟΚ (νόμος 4067/2012) που προβλέπουν προσαυξήσεις συντελεστού δομήσεως λόγω υποτυπώδους μείωσης της κάλυψης και ανέγερσης κτηρίου ανώτερης ενεργειακής απόδοσης (μπόνους δόμησης).
Επίσης, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι είναι αντίθετες στο Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις διατάξεις εκείνες του ΝΟΚ, που εξαιρούν από την προσμέτρηση στο συντελεστή δόμησης, τους χώρους κυρίας χρήσεως παταριών, σοφιτών και έρκερ (προεξοχές, κινητά ή σταθερά συστήματα σκίασης, κ.λπ.), εξαιτίας των οποίων αυξάνεται και το ύψος και η δόμηση και ο αριθμός των ορόφων, όπως έκρινε αντισυνταγματική η δημιουργία χώρων κυρίας χρήσεως στο δώμα.
Κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια, οι εισηγήτριες των τεσσάρων υποθέσεων, σύμβουλοι Επικρατείας Μαρία Σωτηροπούλου και Χριστιάνα Μπολόφη έκαναν και πρόσθετες εισηγήσεις επί των υποθέσεων που αυτών.
Ο δικηγόρος ενασχολούμενος κατά κανόνα με περιβαλλοντικά θέματα Βασίλης Παπαδημητρίου, με αφορμή το «δια ταύτα» της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ (η απόφαση θα δημοσιευθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο) επισημαίνει ότι «η απόφαση είναι σημαντική και αποτελεί κατ’ αρχήν φραγμό στην επιδείνωση των οικιστικών συνθηκών που προκύπτει από τα φουσκωμένα κτήρια του ΝΟΚ».
Παράλληλα, ο κ. Παπαδημητρίου επεξηγεί:
«Από την ανακοίνωση του πρόεδρου του ΣτΕ προκύπτει ότι κρίθηκαν ως αντίθετα με το Σύνταγμα τα μπόνους του ΝΟΚ, ήτοι η επαύξηση του συντελεστή δομήσεως και του ύψους καθ’ υπέρβαση των ειδικών όρων δομήσεως.
Κρίθηκε ειδικότερα ότι τέτοιοι είδους προσαυξήσεις δεν μπορεί να δράσουν οριζοντίως και ευθέως, ανατρέποντας τις προβλέψεις των επιμέρους σχεδίων που ισχύει για κάθε περιοχή.
Περαιτέρω κρίθηκε αντισυνταγματική η μη προσμέτρηση στο ΣΔ χώρων εσωτερικών εξωστών (παταριών και συναφών χώρων), που κατ’ ουσίαν δημιουργούσαν επιπλέον όροφο».
Η απόφαση είναι σημαντική και αποτελεί κατ’ αρχήν φραγμό στην επιδείνωση των οικιστικών συνθηκών που προκύπτει από τα φουσκωμένα κτήρια του ΝΟΚ.
Θα μπορούσε όμως να είναι ακόμη πιο προστατευτική για το οικιστικό περιβάλλον και να μη θέτει στο απυρόβλητο εκδοθείσες ήδη αντισυνταγματικές άδειες».
«Είναι μια υπόθεση που απασχολεί πραγματικά τα τρία τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία, γιατί δεν είναι μόνο κατασκευαστικός κλάδος. Είναι πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με την οικοδομή», τόνισε ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, δικηγόρος ο οποίος εμπλακεί ενεργά ως νομικός σε αυτή την υπόθεση που έφτασε στο ΣτΕ.
Μιλώντας στο ΕΡΤNews ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι έχουμε μια πρωτοφανή διαδικασία γι’ αυτό ενδεχομένως είναι και δύσκολο να γίνει κατανοητό. «Για πρώτη φορά το ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας λειτούργησε με τέτοια ταχύτητα. Αυτό είναι αναμφισβήτητα θετικό και πρέπει να χαιρετίσουμε την ταχύτητα. Δηλαδή η δίκη έγινε 11/10 και χθες, δύο μήνες μόλις μετά, έχουμε ανακοίνωση για την απόφαση» δήλωσε.
«Ο νέος οικοδομικός κανονισμός δίνει στους κατασκευαστές τη δυνατότητα να αυξάνουν το ύψος του κτηρίου και τη δόμηση, εφόσον εξασφαλίζουν κάποια περιβαλλοντικά οφέλη, δηλαδή μειώνουν την κάλυψη του κτηρίου και αυξάνουν την ενεργειακή του απόδοση. Εξασφαλίζουν δηλαδή Α+ ενεργειακή κλάση, αυξάνουν τους ακάλυπτους χώρους, δημιουργούν εν δυνάμει κάποιους ακάλυπτους χώρους και μπορούν να συνεισφέρουν και στους κοινόχρηστους», εξήγησε ο κ. Παπαπετρόπουλος.
«Υπάρχουν και χώροι που χτίζονται αλλά δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. Αυτό ενδεχομένως δημιουργεί κάποια επιβάρυνση στη δόμηση. Όμως στο σύνολό του φιλοδοξούσε ο νομοθέτης να δώσει ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να δημιουργήσει σύγχρονα, ενεργειακής απόδοσης κτήρια», τόνισε και εξήγησε πώς φθάσαμε στην απόφαση του ΣτΕ:
«Ξεκινάμε από το 2022. Το προσβάλει ο Δήμος Αλίμου. Βγαίνουν κάποιες αποφάσεις το 2024 του 5ου τμήματος και επειδή διακρίνουν μια αντισυνταγματικότητα, ότι αντίκειται στο άρθρο 24 για την περιβαλλοντική προστασία, για το οικιστικό κεκτημένο, παραπέμπουν στην Ολομέλεια για να αποφανθεί οριστικά. Η Ολομέλεια συνεδριάζει 11/10 και χθες έχουμε την ανακοίνωση του προέδρου του δικαστηρίου που λέει ότι ο νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός».
«Μετά το 19 μπορεί να γίνει σωρευτική εφαρμογή, δηλαδή κάποιος κατασκευαστής να εφαρμόσει όλα τα κίνητρα και να προσαυξήσει και 2 και 3 μέτρα το ύψος και να αυξήσει και τη δόμηση. Αυτό κρίθηκε αντισυνταγματικό» σημείωσε.
Από πλευράς του ο Μιχάλης Καλογιάννης, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τοπογράφων, τόνισε ότι το ΣτΕ πήρε μια απόφαση που θύμιζε λίγο τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο. «Όσο πιο ψηλά πηγαίναμε καιγόμασταν, άρα όσο αυξήθηκαν υπερβολικά όλα αυτά τα πολεοδομικά κίνητρα που είχαν δοθεί στην αρχή, ουσιαστικά δημιούργησαν και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Απ’ ό,τι φαίνεται, το σκεπτικό της απόφασης θυμίζει λίγο και την εκτός σχεδίου δόμηση. Δηλαδή δεν μπορεί οι υπηρεσίες δόμησης να δίνουν τόσο μεγάλα κίνητρα, γιατί στην ουσία η πολεοδόμηση και τι χτίζεται είναι η αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους. Αυτή ήταν η ουσία. Η απόφαση λέει ότι δεν κρίνουμε αν είναι λάθος οι διατάξεις. Κρίνουμε στην ουσία ότι δεν μπορεί με βάση το Σύνταγμα οι υπηρεσίες δόμησης να εκδίδουν, να αλλάζουν τόσο πολύ αυτό που έχει κριθεί ως τι μπορεί να χτιστεί και τι όχι».
Σκυλακάκης: Σημαντικό ότι η απόφαση δεν επηρεάζει υφιστάμενες υποδομές
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ) για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό αφορά -κατά κύριο λόγο- στη νομολογία του για την συνταγματικά προβλεπόμενη ανάγκη τοπικού, πολεοδομικού σχεδιασμού, δήλωσε ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης με αφορμή την υπόθεση του ΝΟΚ.
Είναι σημαντικό τονίζει ότι με την απόφαση αυτή, δεν επηρεάζεται καμία υφιστάμενη οικοδομή (πλην όσων αποτελούν, ήδη, αντικείμενο προσφυγής), είτε αυτή έχει ολοκληρωθεί είτε με οποιονδήποτε τρόπο έχουν αρχίσει οι εργασίες σε αυτή. Κάτι, που θα δημιουργούσε πολύ σοβαρή ανασφάλεια δικαίου και θα επηρέαζε αρνητικά χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες.
Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό ότι με την απόφαση αυτή επιβεβαιώνεται η δυνατότητα να υπάρχουν, όπου είναι ανάγκη για λόγους περιβαλλοντικούς ή άλλους, ειδικά κίνητρα (bonus) σε ό,τι αφορά στα ύψη, στα δώματα, στις φυτεμένες στέγες, κ.λπ. Και αυτό είναι σημαντικό, διότι τα εργαλεία αυτά, είναι απολύτως απαραίτητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ιδίως στις πυκνοδομημένες περιοχές, καθώς ο τρόπος που είναι σήμερα δομημένες οι μεγαλουπόλεις μας (μεγάλη κάλυψη, με μικρό ύψος), τις καθιστά μη βιώσιμες μακροχρόνια σε ένα περιβάλλον οξυνόμενης κλιματικής κρίσης και αυξημένων θερμοκρασιών.
Όπως τονίζει, τα κίνητρα αυτά θα προβλεφθούν, όπου αυτό καθίσταται αναγκαίο, στο πλαίσιο του τοπικού, πολεοδομικού σχεδιασμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία θα αναληφθεί άμεσα, ώστε να υπάρχει ορατότητα και νομική ασφάλεια.
Η κυβέρνηση υλοποιεί, άλλωστε, εδώ και τρία χρόνια το μεγαλύτερο πρόγραμμα τοπικού σχεδιασμού από συστάσεως του ελληνικού Κράτους, το οποίο θα μας επιτρέψει να καθιερώσουμε με τρόπο νομικά αδιαμφισβήτητο κίνητρα, όπως αυτά περιέχονται στο ΝΟΚ, εκεί που είναι πράγματι αναγκαία.
Ταυτόχρονα, αναφέρει ο υπουργός θα αναλάβουμε πολλαπλές πρωτοβουλίες, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα τοπικής διαφθοράς, που συνδέονται με την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας. Φαινόμενα που από την υπόθεση της Χαλκιδικής που αποκαλύφθηκε σήμερα, προκύπτει ότι μπορεί να είναι εκτεταμένα σε περιοχές και να αποκτούν την υπόσταση ακόμα και εγκληματικής οργάνωσης.
Άμεση επίπτωση η αύξηση τιμών
Ποια είναι όμως η επίπτωση που έχει στην κτηματαγορά η απόφαση του ΣτΕ, πώς διαβάζουν οι επαγγελματίες της αγοράς τις αντισυνταγματικές διατάξεις του Οικοδομικού Κανονισμού; Ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μεσιτών Ιωάννης Ρεβύθης προβλέπει ότι οι κατασκευαστές που σήμερα έχουν ξεκινήσει να χτίζουν οικοδομές και δεν χάνουν τα μπόνους θα αυξήσουν τις τιμές. Ειδικά στα νότια προάστια της Αθήνας, όπου οι δήμαρχοι Αλίμου και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ύψωσαν τα τείχη για την αποκαθήλωση των διατάξεων του ΝΟΚ και έριξαν στο ΣτΕ οικοδομικές άδειες που θα έχτιζαν επιπλέον ορόφους.
Αντίθετα οι κατασκευαστές, οι οποίοι έχουν αγοράσει και πάρει αντιπαροχή και δεν έχουν μέχρι σήμερα ξεκινήσει τις εργασίες (άρα δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα μπόνους), είναι σίγουρο ότι βγαίνουν χαμένοι. Ακόμη, όπως λέει, και να κατασκευάσουν χωρίς τα κίνητρα του ΝΟΚ, πάλι θα χρειαστεί να διατηρήσουν ψηλά τις τιμές γιατί χάνουν το περιθώριο που είχαν να κερδίσουν από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου. Για τις τιμές των οικοπέδων, πάντως, εκτιμά ότι θα μειωθούν λόγω κατασκευής λιγότερων τετραγωνικών.
Ο κ. Ρεβύθης επισημαίνει και τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά από την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι Μου 2»: «Το επόμενο διάστημα θα βγουν στην αγορά 20.000 νέοι αγοραστές, οι οποίοι θα ψάχνουν για αγορά κατοικίας και θα είναι πραγματικοί αγοραστές. Η μεγάλη ζήτηση που θα φέρει αυτό το κύμα των αγοραστών θα δημιουργήσει επίσης αύξηση των τιμών».
Σε αυτό το πλαίσιο και με μια αγορά σε πλήρη αναβρασμό, το ΥΠΕΝ ετοιμάζεται για το αμέσως επόμενο βήμα, ανοίγοντας μια δημόσια διαβούλευση για μερικές εβδομάδες με την αγορά προκειμένου όσοι θίγονται να συμμετάσχουν σε αυτή και να περιγράψουν τη δική τους περίπτωση (ή εναλλακτικά να τη στείλουν με email στο υπουργείο) και εν συνεχεία, όταν θα δημοσιοποιηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (αρχές του έτους), να αποφασίσει για την παρέμβαση που θα κάνει.
Κατά πληροφορίες, ο αριθμός των ακινήτων για τον οποίο υπάρχουν προσφυγές δεν είναι μεγάλος, ωστόσο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με τη δημιουργική της ασάφεια ως προς το ποιοι αποκτούν το τεκμήριο της νομιμότητας (ως κόκκινη γραμμή μπαίνει η 11η Δεκεμβρίου, ημέρα όπου το ΣτΕ δημοσιοποίησε το περίγραμμα της απόφασής του), δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό.
«Πώς ορίζεται, αλήθεια, η έναρξη εργασιών;» αναρωτιέται ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δημήτρης Ξυνομηλάκης. «Φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε μια λογική αν σκάψαμε πολύ ή λίγο, αν μπήκαν πολλά ή λίγα σίδερα, αλλά και σε νέο κύκλο δικαστικών προσφυγών σε μια αγορά που έχει παγώσει για μήνες». Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ακυρώνει τις τέσσερις προσβαλλόμενες οικοδομικές άδειες από τον Δήμο Αλίμου. Βάζει, όμως, απαγορευτικό και σε χιλιάδες άλλες που έχουν εκδοθεί νόμιμα: «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μην μπορούν να προχωρήσουν οικοδομικές άδειες που έχουν εγκριθεί και μελέτες που έχουν πληρωθεί και κατατεθεί στις πολεοδομίες άσχετα από το αν έχει γίνει έναρξη ή όχι εργασιών».
Να προχωρήσει σε αποστολή εγκυκλίου προς όλες τις πολεοδομίες ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) ώστε να αποτρέψει την έκδοση και νέων αδειών με τις διατάξεις του ΝΟΚ όπου υφίστανται ειδικά διατάγματα, τηρώντας τους όρους της απόφασης του ΣτΕ. Η ΕΛΛΕΤ, η οποία έχει στηλιτεύσει ουκ ολίγες φορές τις διατάξεις του ΝΟΚ, εκφράζει την ανακούφισή της για την απόφαση του ΣτΕ και ζητά τον επανέλεγχο όλων των αδειών που εκδόθηκαν στα τμήματα πόλεων που έχουν χαρακτηριστεί «παραδοσιακά». Δεν διστάζει μάλιστα να επικρίνει τη βούληση της Πολιτείας να εντάξει μπόνους του ΝΟΚ στον υφιστάμενο πολεοδομικό σχεδιασμό, δίνοντας, όπως αναφέρει, την εντύπωση ότι ενδέχεται στα υπό εκπόνηση ΤΠΣ και ΕΠΣ, αντί για αμιγώς επιστημονικά κριτήρια, να επικρατήσει η ήδη διατυπωμένη βούληση του ΥΠΕΝ να προβλεφθούν κίνητρα ανάλογα του ΝΟΚ ή να καλυφθούν έτσι κτιριακές επενδύσεις που σχεδιάζονται, αλλά των οποίων δεν έχει αρχίσει η ανέγερση.
Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: Δικαιώνει πλήρως την Τοπική Αυτοδιοίκηση το ΣτΕ
Δικαιώνει πλήρως τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έναντι του καταστροφικού ΝΟΚ με απόφαση της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και βάζει οριστικό φρένο στην υπερδόμηση και την καταστροφή των πόλεων. Συγκεκριμένα έκρινε αντισυνταγματικές τις προσαυξήσεις των όρων δόμησης (μπόνους) με αντιστάθμισμα της ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων όπως προέβλεπε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) αίτημα που εκφράστηκε από την αυτοδιοίκηση με ομόφωνα απόφαση της ΚΕΔΕ και προσφυγή της Ολομέλεια που συζητήθηκε στις 11 Οκτωβρίου και αποτελεί επιστέγασμα του αγώνα που δίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα οι δήμοι Αλίμου και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τους τελευταίους μήνες με σειρά προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ.
Θυμίζουμε πως ήδη από της 20 Μαρτίου 2024 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έλαβε ομόφωνη απόφαση ζητώντας την αναστολή της έκδοσης αδειών που κάνουν χρήση των προσαυξήσεων που προβλέπει ο ΝΟΚ και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με διπλό εντέλεσθαι προς την Υπηρεσία Δόμησης ανέστειλε την έκδοση των αδειών.
Την απόφαση του Δημάρχου αποπειράθηκε να ακυρώσει ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στις 12 Απριλίου εκδίδοντας αναρμοδίως έξω από το πλαίσιο των καθηκόντων του ακυρωτική απόφαση η οποία κατέπεσε μετά από προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ.
Με την απόφαση αυτή, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δίνει οριστικό τέλος στην υπερδόμηση που προβλεπόταν στο ΝΟΚ καθώς και στην ανασφάλεια που επικρατεί στο χώρο των κατασκευών τους τελευταίους μήνες καθώς καθορίζει επακριβώς με ποιους όρους μπορούν να εκδίδονται άδειες οικοδομής
Σημειώνουμε πως από τις διατάξεις της απόφασης εξαιρούνται οι οικοδομικές άδειες, των οποίων η υλοποίηση (οικοδομικές εργασίες) έχει αποδεδειγμένα αρχίσει πριν από την σημερινή ανακοίνωση. Το γεγονός αυτό δικαιώνει πλήρως της απόφαση του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να αναστείλει με δική του απόφαση την έκδοση αδειών ήδη από το Μάρτιο.
Μετά την ανακοίνωση του Προέδρου του ΣτΕ, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος προέβει στην ακόλουθη δήλωση:
«Αισθανόμαστε χαρούμενοι για τη δικαίωση των προσπαθειών μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη και μοναχική πορεία. Αντιπαρατεθήκαμε με πολύ δυνατές ομάδες, το ΤΕΕ, την Ομοσπονδία κατασκευαστών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Στην αρχή ήμασταν δύο δήμοι που αντιταχθήκαμε στα όσα θέλησαν να επιβάλλουν στις πόλεις μας με τη σωρευτική χρήση των άρθρων μπόνους του ΝΟΚ οι προαναφερόμενοι φορείς. Ο Δήμος Αλίμου και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ήμασταν οι πρώτοι Δήμοι που αντιταχθήκαμε και ακολούθησαν στη συνέχεια και άλλοι, αλλά και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Καθήκον του κάθε αυτοδιοικητικού είναι να προστατεύει την πόλη του ενάντια σε συμφέροντα που επιδιώκουν την τσιμεντοποίηση στο όνομα του κέρδους, και αυτό κάναμε.
Αποδεικνύεται τελικά πως η δικαιοσύνη μπορεί και βάζει τα πράγματα στη θέση τους, γιατί για το πως θα κτίζονται οι πόλεις που ζούμε αφορά τους δήμους μας και κανέναν άλλο».
Δηλώσεις του Δημάρχου Αλίμου για απόφαση ΣτΕ περί ΝΟΚ
Ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, εξήγησε τι ήταν αυτό που έκανε τον Δήμο να πάει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. «Εμείς είδαμε μέσα στην πόλη μας να ανεγείρονται κτήρια τα οποία εξείχαν εμφανώς και πολύ έντονα από το υπόλοιπο ανάγλυφο. Δηλαδή η πόλη μας έχει μια σχετικά ήπια και ποιοτική δόμηση. Και ξαφνικά είδαμε μέσα από τον αστικό ιστό να ξεπροβάλλουν ορισμένες οικοδομές, οι οποίες είχαν πολύ μεγάλη διαφορά στο ύψος σε σχέση με τα γειτονικά τους κτήρια. Αυτό μας κίνησε την περιέργεια και αυτό προκάλεσε και κοινωνική αντίδραση, γιατί ο κόσμος θεώρησε και σωστά θεώρησε ότι υποβαθμίζεται και η ποιότητα της ζωής του και η αξία της περιουσίας του και η καθημερινότητά του. Εν πάση περιπτώσει, δηλαδή αυτό που έχουμε κερδίσει ως πόλη, να έχουμε ένα επίπεδο ποιότητας ζωής, το χάνουμε. Ψάξαμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Προσπαθήσαμε στην αρχή μέσα από διαδικασίες διοικητικές, πολεοδομικές να βάλουμε ένα φρένο στην κατάσταση αυτή. Δεν γινόταν και ο μονόδρομος πια ήταν η προσφυγή στη διοικητική δικαιοσύνη».
«Δεν μπορεί να μετράει ως φυτεμένο δώμα η πισίνα στην ταράτσα. Ήρθε λοιπόν και είπε εχθές το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι η πισίνα στην ταράτσα πρέπει να είναι δόμηση κι όχι επειδή κάνεις δήθεν φυτεμένο δώμα να παίρνεις ύψος και να χτίζεις. Ή παράδειγμα δεν μπορώ να χτίζω μεζονέτα μέσα στην πολυκατοικία και η μεζονέτα ο εσωτερικός της όροφος να μην μετράει καθόλου στον συντελεστή δόμησης. Για να καταλάβετε, με παράδειγμα, έχουμε προσβάλει μία οικοδομή η οποία έγινε σε οικόπεδο που δικαιολογούσε να χτίσει 560 τετραγωνικά μέτρα και το κτήριο που τελικά φτιάχνεται, που έβγαλε άδεια ο κατασκευαστής, είναι σχεδόν 1000 τετραγωνικά μέτρα. Μιλάμε για μία κατάχρηση η οποία διαταράσσει την πολεοδομική οργάνωση της περιοχής. Η περιοχή μπήκε στο σχέδιο. Κόπηκαν οικόπεδα τα οποία είχαν συγκεκριμένο ύψος και συγκεκριμένο συντελεστή. Άρα προβλέψαμε αντίστοιχα σχολεία, πλατείες, χώρους στάθμευσης, χώρους άθλησης, παιδικές χαρές» πρόσθεσε ο κ. Κονδύλης.
Σε ερώτηση για το αν ισχύει η απόφαση για όσους έχουν ξεκινήσει να χτίζουν στον Άλιμο απάντησε: «Γίνεται μια διάκριση στην ανακοίνωση. Πρέπει βέβαια να διαβάσουμε την απόφαση με προσοχή. Είναι διαφορετικά για τις άδειες που έχουν ήδη προσβληθεί. Εμείς, ας πούμε στην πόλη έχουμε προσβάλλει περίπου 30 κτήρια. Αυτά τα κτήρια αντιλαμβάνεστε ότι θα έχουν πρόβλημα. Έχουν ήδη σταματήσει κάποια με ασφαλιστικά μέτρα».
Δήμαρχος Κηφισιάς: Η απόφαση του ΣτΕ για τα μπόνους στους συντελεστές δόμησης δικαιώνει τον αγώνα μας
Με αφορμή την απόφαση της Ολομέλεια του ΣτΕ, που την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου έκρινε βασικές ρυθμίσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) ως αντισυνταγματικές, ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Βασίλης Ξυπολυτάς, δήλωσε δικαιωμένος από τις εξελίξεις. «Η απόφαση του Δικαστηρίου επιλύει οριστικά ένα ζήτημα που κρατούσε σε ομηρία και καθεστώς ανασφάλειας δικαίου, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και πολιτών, οι οποίοι έβλεπαν να καταστρέφεται, μέρα με τη μέρα το φυσικό περιβάλλον του Δήμου μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ξυπολυτάς.
Αναλυτικά στη δήλωσή του αναφέρει:
«Η σημερινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, δια της ανακοίνωσης του Προέδρου αυτού, δικαιώνει τον αγώνα του Δήμου Κηφισιάς, της νέας Δημοτικής Αρχής, του Δημοτικού Συμβουλίου και των Δημοτών μας, που όλους αυτούς τους μήνες αγωνίστηκαν για τη διάσωση της φυσιογνωμίας της πόλης μας.
Η ανακοίνωση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου επαναφέρει τη συνταγματική νομιμότητα και επιλύει οριστικά ένα ζήτημα που κρατούσε σε ομηρία και καθεστώς ανασφάλειας δικαίου, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και πολιτών, οι οποίοι έβλεπαν να καταστρέφεται, μέρα με τη μέρα το φυσικό περιβάλλον του Δήμου μας.
Από την πρώτη στιγμή ως δημοτική αρχή, αναδείξαμε την προφανή αντισυνταγματικότητα του ΝΟΚ και την καταστροφή που επέφερε στο φυσικό περιβάλλον του Δήμου μας, θα συνεχίσουμε δε, με όλες μας τις δυνάμεις για την μέχρι κεραίας εφαρμογή της εν λόγω απόφασης.
Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κοινωνία των πολιτών, που συστρατεύτηκε και αγωνίστηκε με πάθος για τη διάσωση του προαστίου μας.
Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον νομικό μας παραστάτη, Βασίλη Παπαδημητρίου, που από τις αρχές Ιανουαρίου επεξεργάστηκε τροπολογίες για την διάσωση του Δήμου, συνέγραψε μια σειρά από Δημαρχιακά εντέλλεσθε και εκπροσώπησε εμένα προσωπικά αλλά και τον Δήμο σε μια σειρά από υποθέσεις του ΝΟΚ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαδημητρίου είναι εκ των δικηγόρων του αρχικώς προσφεύγοντα Δήμου Αλίμου το 2021 και έκ των συντακτών της τροπολογίας που εξαίρεσε τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού από το ΝΟΚ το 2023.
Τέλος πολλές ευχαριστίες στη νομική σύμβουλο του γραφείου δημάρχου, Σάντυ Πατρινού, την Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Ελένη Βάρσου, την Νομική Υπηρεσία του Δήμου Κηφισιάς, αλλά και τους συνεργαζόμενους δικηγόρους του Δήμου που στήριξαν στο ΣτΕ, τη συνταγματική νομιμότητα, την κοινωνία των πολιτών και τις θέσεις του Δήμου μας».
ΤΕΕ για την απόφαση ΣτΕ για τον Οικοδομικό Κανονισμό
Κάθε επί της ουσίας τοποθέτηση, αφού δεν γνωρίζουμε ούτε το πλήρες σκεπτικό ούτε το πλήρες διατακτικό της απόφασης, είναι χωρίς βάση, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Στασινός
«Πρέπει όλοι να μελετήσουμε ουσιαστικά την απόφαση για να καταλάβουμε το σκεπτικό του δικαστηρίου. Επομένως, μέχρι τότε, κάθε επί της ουσίας τοποθέτηση, αφού δεν γνωρίζουμε ούτε το πλήρες σκεπτικό ούτε το πλήρες διατακτικό της απόφασης, είναι χωρίς βάση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός με αφορμή την ανακοίνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την υπό έκδοση απόφαση για την υπόθεση των κινήτρων του Νέου Οικοδομικού κανονισμού.
«Σε μια δημοκρατία οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται σεβαστές και πρέπει να εφαρμόζονται. Αυτό δεν τις κάνει a priori σωστές, αλλά αυτή είναι η δημοκρατική επιλογή» σημείωσε επίσης ο κ. Στασινός.
«Η Πολιτεία συνολικά οφείλει να μεριμνήσει ώστε οι επιλογές που γίνονται στο αστικό περιβάλλον καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας και τα ζητούμενα όχι μόνο του σήμερα αλλά και του αύριο, άρα και τα δικαιώματα των επόμενων γενεών» πρόσθεσε.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Στασινού:
«Σε μια δημοκρατία οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται σεβαστές και πρέπει να εφαρμόζονται. Αυτό δεν τις κάνει apriori σωστές, αλλά αυτή είναι η δημοκρατική επιλογή.
Ωστόσο δεν τιμά τους θεσμούς της δημοκρατίας μας η κατάργηση σημαντικών διατάξεων, σχεδόν το σύνολο των κινήτρων του οικοδομικού κανονισμού, που αφορούν σχεδόν σε όλους τους πολίτες της χώρας με δελτίο τύπου από Ανώτατο Δικαστήριο και όχι με την Απόφαση του και το σκεπτικό της.
Η ανακοίνωση του Προέδρου του ΣτΕ αναφέρεται συνοπτικά τόσο σε θέματα συνταγματικότητας όσο και αντισυνταγματικότητας διατάξεων του ΝΟΚ. Το ΣτΕ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, δεν κρίνει το περιεχόμενο των διατάξεων των κινήτρων του ΝΟΚ επί της ουσίας τους αλλά επί της διαδικασίας που αυτά εφαρμόζονται. Και η ουσία, υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε στο ΤΕΕ, είναι επιστημονικά σωστή, σύγχρονη και αναγκαία.
Ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας εξηγήσαμε στην κοινωνία και τη δικαιοσύνη τους πραγματικούς, ουσιαστικούς, επιστημονικούς και τεκμηριωμένους λόγους που τα κίνητρα του ΝΟΚ είναι απαραίτητα για να βελτιωθεί η ζωή και να προστατευθεί η περιουσία των πολιτών, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
Πρακτικά, η ανακοίνωση του ΣτΕ αναφέρεται μεν σε αντισυνταγματικότητα του συστήματος ορισμένων διατάξεων του ΝΟΚ περί κινήτρων, αλλά σημειώνει ότι αντίκεινται στο Σύνταγμα, όχι, κατ’ αρχήν, εξαιτίας του περιεχομένου τους, αλλά για τον λόγο ότι παρέχεται με τις διατάξεις αυτές, απ’ ευθείας στις υπηρεσίες δόμησης, η δυνατότητα να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, κατ’ απόκλιση, και μάλιστα ουσιώδη, από τους ισχύοντες κατά το πολεοδομικό καθεστώς κάθε περιοχής όρους δόμησης. Δε θα μπορούσε προφανώς κανείς να αρνηθεί ότι οι περιβαλλοντικές προβλέψεις του ΝΟΚ είναι απαραίτητες σε μια περίοδο κλιματικής κρίσης, όπως άλλωστε αποδεικνύει και η μελέτη του ΤΕΕ που κατατέθηκε στο ΣτΕ.
Επίσης το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα την ανακοίνωση του Προέδρου του, «έκρινε ότι τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας πρέπει να μην καταλάβουν τις οικοδομικές άδειες, των οποίων η υλοποίηση (οικοδομικές εργασίες) έχει αποδεδειγμένα αρχίσει πριν από την παρούσα ανακοίνωση. Ο περιορισμός των αποτελεσμάτων της αντισυνταγματικότητας δεν καταλαμβάνει εκκρεμείς δίκες», ικανοποιώντας έτσι την ασφάλεια δικαίου, την αρχή της προβλεψιμότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων. Τα ερωτήματα που τίθενται στο σημείο αυτό είναι τα παρακάτω:
– Είναι δίκαιο σε δύο όμοια γειτονικά οικόπεδα με την ίδια εφαρμογή του ΝΟΚ στα οποία έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, στο ένα να ολοκληρωθούν οι εργασίες επειδή δεν έχει γίνει προσφυγή και το άλλο στο οποίο έχει γίνει προσφυγή να μην μπορεί να οικοδομηθεί σύμφωνα με την άδεια που νόμιμα εκδόθηκε και να είναι αβέβαιο το μέλλον του;
– Είναι δίκαιο να μπορεί να ολοκληρωθεί μια οικοδομή που μόλις ξεκίνησε σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, αλλά το γειτονικό με την ίδια άδεια που βρίσκεται σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο να πρέπει παραμείνει ημιτελής με αβέβαιο μέλλον;
– Είναι δίκαιο σε ένα οικόπεδο με νόμιμη οικοδομική άδεια να μπορεί να ολοκληρωθούν οι εργασίες επειδή ξεκίνησαν την 11/12/2024, ενώ στο διπλανό με ίδια οικοδομική άδεια ο πολίτης να μην μπορεί να εφαρμόσει τη νόμιμη οικοδομική άδεια επειδή ξεκίνησε τις εργασίες στις 12/12/2024, δηλαδή μια ημέρα αργότερα, μετά από δελτίο τύπου του ΣτΕ, δηλαδή χωρίς να υπάρχει καν η δημοσίευση της απόφασης;
– Είναι αυτή η εφαρμογή της ασφάλειας δικαίου, της αρχή της προβλεψιμότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων;
Επειδή όπως αναφέρθηκε εξαρχής δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, ελπίζουμε σε αυτή να αποτυπωθεί το δίκαιο για όλους τους πολίτες και η εφαρμογή των παραπάνω αρχών που ορθά προβλέπει το Σύνταγμα της Χώρας.
Και πρέπει όλοι να μελετήσουμε ουσιαστικά την απόφαση για να καταλάβουμε το σκεπτικό του δικαστηρίου. Επομένως, μέχρι τότε, κάθε επί της ουσίας τοποθέτηση, αφού δεν γνωρίζουμε ούτε το πλήρες σκεπτικό ούτε το πλήρες διατακτικό της απόφασης, είναι χωρίς βάση.
Η Πολιτεία συνολικά οφείλει να μεριμνήσει ώστε οι επιλογές που γίνονται στο αστικό περιβάλλον καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας και τα ζητούμενα όχι μόνο του σήμερα αλλά και του αύριο, άρα και τα δικαιώματα των επόμενων γενεών. Τα δικαιώματα των πολιτών σήμερα και αύριο».
Συμβούλιο Αειφορίας Κτιρίων Ελλάδας: Το ΣτΕ δίνει το «φιλί του θανάτου» στις επενδύσεις και στην προαγωγή της αειφορίας
Να διατηρηθεί το «μπόνους» δόμησης 10% αποκλειστικά σε κτίρια με εξαιρετική περιβαλλοντική απόδοση (παρ. 2 του άρθρου 25 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού) και να εξαιρεθούν από την ακύρωση εργασιών όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, ζητά το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας (SBC Greece) Ελλάδος, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει τη σχετική πρόβλεψη του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
Το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας (SBC Greece) σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι η απροσδόκητη ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του «μπόνους» δόμησης 10% σε κτίρια με εξαιρετική περιβαλλοντική απόδοση (παρ. 2 του άρθρου 25 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού) πλήττει την προαγωγή της αειφορίας στο δομημένο περιβάλλον ενώ κλονίζει τις επενδυτικές συνθήκες και την αξιοπιστία της ελληνικής νομοθεσίας.
Επισημαίνει επίσης ότι η σταθερά μονόπλευρη, ήτοι μη ολιστική και μη αειφορική, από το ΣτΕ επίκληση και αξιολόγηση με μοναδικό γνώμονα το άρθρο 24 του Συντάγματος είναι παρωχημένη, μη βιώσιμη, δεν προστατεύει και δεν προάγει την αειφορία στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία, ενώ φέρνει τη χώρα μας πολλά χρόνια πίσω.
Το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας (SBC Greece) υπογραμμίζει επίσης ότι ο περιορισμός από το ΣτΕ στο ζήτημα της «ενεργειακής αναβάθμισης», η οποία αποτελεί μόνο ένα υποσύνολο με βαρύτητα 15-20% της ολιστικής έννοιας της αειφορίας, παραγνωρίζει και υποβαθμίζει τις παγκοσμίου κύρους πιστοποιήσεις, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την αναγνώριση των αειφόρων κτιρίων.
Οι τελευταίες εμπεριέχουν αυστηρότατα κριτήρια όχι μόνο για την ενέργεια αλλά και για την υγεία, ασφάλεια και ευεξία των ενοίκων των κτιρίων, την ρύπανση και την αειφόρα διαχείριση αποβλήτων κατά την κατασκευή και λειτουργία των κτιρίων, την εξοικονόμηση και συνετή χρήση των πολύτιμων φυσικών πόρων όπως το νερό και των πρωτογενών υλικών, την επίπτωση από τις μεταφορές, την χρήση γης και οικολογίας, την ανθεκτικότητα των κτιρίων στην κλιματική αλλαγή και την εφαρμογή των αρχών και πρακτικών της κυκλικής οικονομίας μέχρι την λήξη της «ζωής» τους ή τον επαναπροσδιορισμό της χρήσης τους.
Το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας (SBC Greece) θεωρεί ότι το ΣτΕ, καταργώντας την παρ. 2. του άρθρου 25 του ΝΟΚ ως αντισυνταγματική, τιμωρεί την εξαιρετική επίδοση απειροελάχιστων κτιρίων στην Ελλάδα που αναγνωρίζονται παγκοσμίως για την επιστημονική τους αυστηρότητα και αποτελούν πρότυπα εφαρμογής της αειφορίας και αριστείας προς μίμηση. Ο δε ετήσιος αριθμός αυτών των αειφόρων κτιρίων είναι κάτω από 20, σε ένα πλήθος νέων αδειών που ξεπερνά τα τελευταία χρόνια τις 25.000.
Η δε αναδρομική ισχύ της ακύρωσης των όρων δόμησης ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» επιτρέποντας την αναδρομική ακύρωση κάθε νόμου και κανονισμού, οικονομικού, τεχνικού, επενδυτικού, φορολογικού.
Το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας (SBC Greece) θα προχωρήσει σε συζήτηση συντονισμένα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο του World Green Building Council (ERN – WGBC) και σε σχετικές ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την δικαίωση της αειφορίας και των αειφόρων πρακτικών στο δομημένο περιβάλλον και ζητά άμεσα:
– Την εξαίρεση από την κατάργηση της παρ 2. του άρθρου 25 του ΝΟΚ.
– Την εξαίρεση από την ακύρωση των οικοδομικών αδειών στις οποίες δεν έχουν αρχίσει οικοδομικές εργασίες.
– Την άμεση σύγκληση της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων για τη συζήτηση του θέματος με τους θεσμικούς εταίρους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας.
Σχετικά με το SBC Greece
Το Sustainable Building Council Greece (SBC Greece) είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός και το επίσημο μέλος του World Green Building Council (WGBC) στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση βιώσιμων πρακτικών στον τομέα των κτιρίων και του δομημένου περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Ο οργανισμός εργάζεται για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και την προώθηση της πράσινης μετάβασης στην κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση των κτιρίων. Στόχος του είναι να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να ενισχύσει την ενεργειακή αποδοτικότητα του δομημένου περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://sbcgreece.org/about/