1) Το πρόβλημα που υφίσταται με τη μη κάλυψη των αναγκών σχολικής μεταφοράς μερίδας μαθητών στην Περιφέρεια Αττικής, οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι, όχι με υπαιτιότητα της Περιφέρειας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Αττικής, αναγνωρίζοντας τη σημασία ομαλής εξυπηρέτησης και κάλυψης των αναγκών μεταφοράς για το σύνολο των μαθητών της Αττικής και με στόχο τον περιορισμό του προβλήματος, πέραν των δρομολογίων δημόσιας σύμβασης υπηρεσιών (ΔΣΥ) που είχαν ανατεθεί κατά το προηγούμενο και συνεχίζουν να εκτελούνται κατά το τρέχον σχολικό έτος, έχει ολοκληρώσει από τον Ιούλιο 2023 μέχρι σήμερα επιπλέον δεκαέξι διαγωνιστικές διαδικασίες δημοπράτησης δρομολογίων για την κάλυψη αναγκών μεταφοράς μαθητών της σχολικής χρονιάς 2023-2024, για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
2) Επίσης τυχόν άγονα δρομολόγια ΔΣΥ, προωθούνται άμεσα για εκ νέου δημοπράτηση στην επόμενη διαγωνιστική διαδικασία. Το ίδιο ισχύει και για δρομολόγια που δημιουργούνται λόγω νέων αναγκών που προέκυψαν μετά την έναρξη του σχολικού έτους.
3) Όσον αφορά τα δρομολόγια ΔΣΥ για τα οποία ήδη υπάρχουν προσωρινοί ή οριστικοί ανάδοχοι, επισημαίνεται ότι ο αριθμός των καθημερινά εκτελούμενων είναι χίλια πεντακόσια ογδόντα έξι (1586) για την εξυπηρέτηση είκοσι εννέα χιλιάδων έξι (29006) μαθητριών/μαθητών.
4) Για τη δωρεάν μετακίνηση μαθητριών/μαθητών με δημόσια συγκοινωνία, έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τους συγκοινωνιακούς φορείς ΟΑΣΑ Α.Ε. και ΚΤΕΛ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. για τη χορήγηση συνολικά έξι χιλιάδων εκατό (6100) Ειδικών Μαθητικών Δελτίων (ΕΜΔ). Επιπλέον, έχει σταλεί σχετικό έγγραφο με παροχή οδηγιών στα σχολεία και έχει ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης των ΕΜΔ.
5) Τέλος, η ελάχιστη απόσταση οικίας-σχολείου βάσει της οποίας οι μαθήτριες/μαθητές καθίστανται δικαιούχοι δωρεάν μεταφοράς είτε με χορήγηση Ειδικού Μαθητικού Δελτίου, είτε με Ίδια Μέσα των Περιφερειών και των Δήμων, είτε με δρομολόγια ΔΣΥ, καθώς και για ο τρόπος υπολογισμού αυτής, αποτυπώνονται στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο και συγκεκριμένα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) υπ’ αρ. 50025/2018 (ΦΕΚ Β’ 4217), όπως αυτή ισχύει μετά από τις τροποποιήσεις της με τις 53173/2022 (ΦΕΚ Β’ 4294) και 680/2023 (ΦΕΚ Β’7) όμοιες.
Υπογραμμίζεται τέλος πως η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό, το πρόβλημα των μετακινήσεων των μαθητών στα σχολεία τους, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής.
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής
«Διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα από το άνοιγμα των Σχολείων και χιλιάδες γονείς και μαθητές ειδικών, μουσικών, καλλιτεχνικών και πρότυπων – πειραματικών σχολείων, που θεωρητικά δικαιούνται μεταφοράς, ταλαιπωρούνται καθημερινά. Γονείς αναγκάζονται να καλύπτουν το ζήτημα της μεταφοράς με ίδια μέσα, να επιβαρύνονται και οικονομικά, σε συνθήκες μεγάλων ανατιμήσεων στις τιμές των καυσίμων. Μαθητές περιμένουν με τις ώρες το λεωφορείο, συνωστίζονται στα ΜΜΜ. Ορισμένα παιδιά αναγκάζονται να περπατούν ακόμα και χιλιόμετρα για να φτάσουν στο σχολείο τους ενώ αρκετοί είναι και οι γονείς που πληρώνουν από την τσέπη τους για ταξί.
Το χειρότερο όμως είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που δεν φθάνουν καθόλου στο σχολείο τους, λόγω του ότι δεκάδες δρομολόγια κηρύχθηκαν άγονα.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής κατέθεσε υπόμνημα προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις. Το υπόμνημα αυτό στάλθηκε στην Περιφέρεια Αττικής, στα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Υποδομών ενώ κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο και στα κόμματα της Βουλής.
Δυστυχώς όμως καμία ενημέρωση δεν έχουμε λάβει, εάν η Περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία προχωρούν σε συγκεκριμένες ενέργειες ,προκειμένου να σταματήσει ο Γολγοθάς τόσων οικογενειών και τόσα παιδιά που είναι εκτός, να επιστρέψουν στα σχολεία τους.»
Στα πλαίσια αυτά η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής κάλεσε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 7 Νοέμβρη στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 15-17), ώρα που συνεδρίαζε η Οικονομική Επιτροπή του Περιφερειακού συμβουλίου.
Για να δικαιούται μαθητής γυμνασίου ή λυκείου δωρεάν ειδικό μαθητικό δελτίο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει η απόσταση της κατοικίας του από το σχολείο να είναι μεγαλύτερη από τα 2,5 χιλιόμετρα για τα γυμνάσια και από τα 4 χιλιόμετρα για τα λύκεια.
Από την άλλη, μείζον είναι το ζήτημα της μεταφοράς εκατοντάδων παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (για παράδειγμα Ειδικό Σχολείο Ραφήνας – Νταού Πεντέλης, Ειδικό Σχολείο Νέας Μάκρης Παμμακαρίστου, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κορωπίου, Ειδικό – ΠΙΚΠΑ Δημοτικό Σχολείο Βούλας, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αχαρνών, Ειδικό Δημοτικό Καισαριανής, Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ηλιούπολης κ.ά.) τα οποία δεν φθάνουν καθόλου στο σχολείο τους, καθώς δεκάδες δρομολόγια κηρύχθηκαν άγονα.
«Το υπάρχον σύστημα δημοσίων συμβάσεων και η παντελής έλλειψη υποδομών μεταφοράς από το ίδιο το κράτος, σε όλες του τις βαθμίδες (υπουργείο Εσωτερικών – περιφέρειες – δήμοι), έχουν μετατρέψει την ικανοποίηση του δικαιώματος της μεταφοράς των παιδιών στο σχολείο σε γρίφο, η επίλυση του οποίου είναι συνάρτηση του αν συμφέρει ή όχι την κάθε ιδιωτική επιχείρηση (ταξιδιωτικό γραφείο, ταξί κ.λπ.) να συμμετάσχει στην εκάστοτε διαγωνιστική διαδικασία και τελικά να αναλάβει ή όχι κάποιο δρομολόγιο», λέει η ομοσπονδία, τονίζοντας ότι εκατοντάδες διαγωνισμοί για δρομολόγια στην Αττική έχουν κηρυχθεί άγονοι. Και όχι μόνο αυτό, καθώς, όπως έχει συμβεί και προηγούμενες χρονιές, τίποτα δεν διασφαλίζει ότι με τη νέα πρόσκληση υποβολής οικονομικών προσφορών που έχει ανοίξει, θα υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων (λεωφορείων μικρών και μεγάλων, καθώς και ταξί) και δεν θα κηρυχθούν εκ νέου άγονα τα δρομολόγια.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει η ομοσπονδία, ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση της Περιφέρειας Αττικής με τις ΣΤΑΣΥ για δωρεάν ειδικό δελτίο σε όσους μαθητές δικαιούνται μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η ομοσπονδία ζητάει, μεταξύ άλλων, δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, με μόνιμους εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδηγούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση για όλα τα παιδιά, με προτεραιότητα εκείνων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.