Αυτοψία στο ρέμα της Ραφήνας έκανε ο Βασίλης Κικίλιας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Αυτοψία στο ρέμα της Ραφήνας έκανε ο Βασίλης Κικίλιας

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, πραγματοποίησε την Τετάρτη αυτοψία στο μεγάλο ρέμα της Ραφήνας.

«Ο
προορισμός μας, η δουλειά μας και υποχρέωση μας είναι να προασπίζουμε τους πολίτες, τον κόσμο από το οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο. Ξαναείχαμε Ιανό και μπορεί να ξανά έχουμε, δεν ξέρουμε πότε. Είμαστε σε περίοδο κλιματικής κρίσης. Απαιτείται λοιπόν όλοι αυτοί να κάνουν τη δουλειά τους. Δηλαδή απαιτούνται μέτρα και τώρα, σήμερα, όχι αύριο, όχι μεθαύριο», είπε σε δηλώσεις του.

«Φυσικά και αυτή η αυτοψία υπογεγραμμένη θα πάει σε όλους τους αρμόδιους προκειμένου για τα δέοντα. Και έχω την απαίτηση όπως μπήκαν και σωστά και καθάρισαν και καθαρίζουν τον Κηφισό ομοίως το ίδιο να γίνει και εδώ στην Ανατολική Αττική. Δηλαδή είναι ένα θέμα τα βαριά αντιπλημμυρικά έργα και πως έχουν δρομολογηθεί να γίνουν και πότε θα γίνουν, και είναι ένα άλλο θέμα και πολύ πιο άμεσο να μπούνε εδώ πέρα και να καθαρίσουν μέσα στις κοίτες των ρεμάτων», ανέφερε.

Ο καθαρισμός του ρέματος Ραφήνας δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής

Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Κικίλια στο ρέμα της Ραφήνας και την κατάσταση που διαπίστωσε, όσον αφορά τον καθαρισμό του, η Περιφέρεια Αττικής επισημαίνει τα παρακάτω:

Στο Ρέμα της Ραφήνας, μήκους 15χλμ., που περιέρχεται από τους Δήμου Ραφήνας, Σπάτων – Αρτέμιδος, Παλλήνης, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο που αφορά τη διευθέτηση του, με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής. Το έργο αυτό υλοποιείται με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών κι έχει χαρακτηριστεί ως «έργο εθνικού επιπέδου».

Σύμφωνα με τα αρ. πρωτ. 296221/25-10-2021 και 304751/02-11-2021 έγγραφα του Υ.ΥΠΟ.ΜΕ. (Δ19) αναφέρεται ρητά ότι τα έργα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί εθνικού επιπέδου με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών:«Η Περιφέρεια Αττικής θα εξακολουθεί να ασκεί όλες τις αρμοδιότητες εκτέλεσης εργασιών συντήρησης και άλλων επεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας καθαρισμού και αστυνόμευσης του ρέματος και των απαλλοτριωμένων χώρων πέριξ του ρέματος, σε εφαρμογή του Ν.3852/2010, μέχρι την εγκατάσταση του αναδόχου εργολάβου, που θα αναλάβει το έργο.»

Στο ρέμα Ραφήνας πλέον έχει εγκατασταθεί ανάδοχος εργολάβος ο οποίος εκτελεί το έργο. Συνεπώς , είναι υποχρέωση του Αναδόχου του έργου να το συντηρεί και να το καθαρίζει, διατηρώντας τη καλή υδραυλική του λειτουργία κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων.

Με βάση λοιπόν τα ισχύοντα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής δεν μπορούν να παρεμβαίνουν σε εργοταξιακούς χώρους χωρίς να τους ανήκει η επίβλεψη των έργων.

Αυτή η υποχρέωση ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών και την ανάδοχο εταιρεία, όπως προκύπτει από τα παραπάνω έγγραφα καθώς και από την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου.

Η Περιφέρεια Αττικής θεωρεί απολύτως δικαιολογημένη την αγανάκτηση του κ. Κικίλια για την εικόνα που αντίκρυσε και πιστεύει πως μετά τις διευκρινίσεις που δημοσιοποιεί, θα αναζητήσει ευθύνες, τόσο προς την πλευρά όσων ευθύνονται για τον καθαρισμό του ρέματος, όσο και προς την πλευρά όσων δεν τον ενημέρωσαν ως όφειλαν έγκυρα, για το ποιοι έχουν τις ευθύνες αυτές.

Η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Είναι υπόθεση ουσίας κι όχι επικοινωνίας, γιατί αφορά τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών. Η Περιφέρεια Αττικής είναι πάντοτε στη διάθεση του κ. Υπουργού για να τον ενημερώσει άμεσα και υπεύθυνα για τις ενέργειες και τα έργα που υλοποιεί πάνω σε αυτό το σημαντικό ζήτημα.