5,5 χιλιάδες στρέμματα κάηκαν στην Αττική το περασμένο Σαββατοκύριακο
COPERNICUS/EMERGENCY MANAGEMENT SERVICE

5,5 χιλιάδες στρέμματα κάηκαν στην Αττική το περασμένο Σαββατοκύριακο

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα αποτελέσματα της ενεργοποίησης της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service για τις εκτάσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Αττική, οι οποίες εκδηλώθηκαν το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουνίου.

Σ
ύμφωνα με τα αποτελέσματα της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service (κωδικός ενεργοποίησης (EMSR733) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε 5.551 στρέμματα ανήλθαν οι καμένες εκτάσεις στην Αττική το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ειδικότερα, στην πυρκαγιά στο Κατσιμίδι Πάρνηθας επλήγησαν 646 στρέμματα (64,6 εκτάρια), στην πυρκαγιά στη Σταμάτα οι καμένες εκτάσεις ανήλθαν σε 1.300 στρέμματα (130 εκτάρια) ενώ στην Κερατέα σε 3.605 στρέμματα, (360,5 εκτάρια).

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του δορυφόρου της, η οποία ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γγ, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συντονιστική σύσκεψη σχετικά με την υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που θα άρχιζαν να πνέουν από το βράδυ και θα κλιμακώνονταν το Σάββατο 29 Ιουνίου, σε πολλές περιοχές της χώρας, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για το Σάββατο 29 Ιουνίου αλλά και για την Κυριακή 30 Ιουνίου, προβλεπόταν πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είχε ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της Αττικής, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστούσε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο

Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, οι συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δεν εισακούστηκαν, καθώς το πρωί του Σαββάτου, στις 8:40 π.μ. ξέσπασε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στη Φέριζα Κερατέας. Όπως είναι φυσικό, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και στο σημείο επιχείρησαν 45 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος, καθώς το μέτωπο της φωτιάς βρισκόταν σχετικά κοντά σε σπίτια, ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ζήτησε την εκκένωση των περιοχών Φέριζα και Όλυμπος, προς Παλαιά Φώκαια, με μήνυμα που έστειλε μέσω του 112.

Οι Αξιωματικοί του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής διενεργούν προανάκριση για το πως ξεκίνησε η φωτιά αξιολογώντας μαρτυρίες κατοίκων της Φέριζας που κάνουν λόγο για φλόγες οι οποίες ξεπήδησαν από αυλή σπιτιού.

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου σπιτιού προτού ξεσπάσει η φωτιά πραγματοποιούσε εργασίες από τις οποίες κάποια σπίθα προκάλεσε ανάφλεξη στα ξερά χόρτα.

Μάλιστα, οι Αρχές έχουν στα χέρια τους και μια φωτογραφία από τη στιγμή και το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Δυστυχώς, το μεσημέρι του Σαββάτου ξέσπασε πολύ σοβαρότερη φωτιά στην πολύπαθη Πάρνηθα.

Κινητοποιήθηκαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, καθώς η πυρκαγιά ήταν σε δασική έκταση στην περιοχή Κατσιμίδι και έπνεαν στο σημείο ισχυροί άνεμοι σπρώχνοντάς την προς τα βασιλικά κτήματα Τατοΐου και δυσχαιρένοντας το έργο των Αρχών.

Μάλιστα, λίγο πριν τις 16:00 ήχησε το 112 με το μήνυμα «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Κατσιμίδι Πάρνηθας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Μάλιστα, όπως τόνισε σε ανάρτησή του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς, στα βόρεια της Αττικής στην περιοχή της Πάρνηθας τοπικά οι ριπές του ανέμου έφταναν τα 7 με 8 μποφόρ μέχρι τις 8 το απόγευμα του Σαββάτου.

Η φωτιά ήταν ορατή από μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εστία της φωτιάς εντοπίστηκε από drones της Πυροσβεστικής.

Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε άλλη μία συντονιστική σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, με την συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων.

Η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε από έκρηξη σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν πλησίον του σημείου. Μάλιστα, ποδηλάτης ο οποίος ήταν στο βουνό όταν ξέσπασε στη φωτιά έγραψε σε ανάρτησή του: «Ήμασταν στο Κατσιμίδι όταν ξεκίνησε η φωτιά, δυστυχώς μετά από έκρηξη που ακούσαμε όλοι».

Από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ, που διαχειρίζεται το δίκτυο υψηλής τάσης, αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι πράγματι οι πυλώνες υψηλής τάσης που υπάρχουν στην περιοχή είναι δικοί του, αλλά το σύστημα παρακολούθησης του δικτύου δεν έδωσε κανένα σήμα για έκρηξη, διακοπή ή άλλο πρόβλημα στους πυλώνες, ενώ το δίκτυο δεν κινδυνεύει από την πυρκαγιά.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 220 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα τμήματα και 60 οχήματα και 17 εναέρια μέσα.

Μάλιστα, στη δημοσιότητα δόθηκε το καρέ από το πλάνο του drone της Πυροσβεστικής, τη στιγμή που εντοπίζει το ξέσπασμα της φωτιάς στην Πάρνηθα.

Μέσα σε 2,5 ώρες από την εκδήλωσή της, η πυρκαγιά δεν είχε ενεργό μέτωπο, παρά μόνο διάσπαρτες εστίες. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για συγκλονιστική προσπάθεια της Πυροσβεστικής.

«Έπειτα από 2,5 ώρες η φωτιά στην Πάρνηθα είναι χωρίς ενεργό μέτωπο, υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες που θα δουλευτούν όλο το βράδυ. Η μάχη δεν τελείωσε, έχει δρόμο όλη τη νύχτα» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως υπογράμμισε, επιχείρησαν 17 εναέρια μέσα, επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, η Περιφέρεια Αττικής, ο στρατός, εθελοντές, δασάρχες, η ΕΛΑΣ και δασικές υπηρεσίες και έκαναν μία συγκλονιστική προσπάθεια, τονίζοντας πως «τους ευχαριστώ από καρδιάς».

Σε απόλυτη ετοιμότητα τέθηκε στο σύνολό του ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για να συνδράμει με κάθε μέσο στις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην τοποθεσία Κατσιμίδι στην Πάρνηθα.

Από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη διάθεση 10 υδροφόρων οχημάτων, ενώ ήταν σε ύψιστη ετοιμότητα για να συνδράμει στην εκκένωση της περιοχής, εφόσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας ήταν σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας και ενημερωνόντουσαν για τις εξελίξεις. Όπως επισημάνθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, «όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να συνδράμουν άμεσα με κάθε δυνατό τρόπο σε ό,τι τους ζητηθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που έχει την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων στο πεδίο».

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής την Παρασκευή 28 Ιουνίου εκδηλώθηκαν 44 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 33 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ το Σάββατο 29 Ιουνίου εκδηλώθηκαν 54 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 44 αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Κάηκαν σπίτια στους οικισμούς Μαρκάτι και Πλάκα Κερατέας

Στην πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή Πλάκα Κερατέας, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε αρκετά σπίτια.

Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή είχε απλωθεί σε τέσσερις διαφορετικές εστίες και οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούσαν να τις περιορίσουν. Στην περιοχή της Πλάκας κάτοικοι παρέμειναν στα σπίτια τους και επιχειρούσαν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες με ό,τι μέσο διέθεταν. Λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα όμως, μεγάλη αναζωπύρωση έγινε σε πευκοδάσος στην περιοχή Συντερίνα στην Κερατέα. Λίγο μετά τις 8 το απόγευμα ενισχύθηκαν σημαντικά τα εναέρια μέσα προκειμένου να μην ξεφύγει το πύρινο μέτωπο. Μία ώρα αργότερα, η εικόνα ήταν σημαντικά βελτιωμένη.

Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις (πάνω από 140 πυροσβέστες) «δούλευαν» και στις τέσσερις εστίες με συνεχείς ρίψεις των 17 εναέριων σε κάθε εστία.

Υπήρξε μεγάλη δυσκολία λόγω των ισχυρών ανέμων (οι ριπές ξεπερνούν τα 9 μποφόρ), των διάσπαρτων οικιών μέσα σε χωράφια και της χαμηλής βλάστησης.

Σοβαρό ήταν το μέτωπο στον Άγιο Κωνσταντίνο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τεράστια μάχη για να μην περάσει στον εθνικό δρυμό του Σουνίου. Τα εναέρια μέσα πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις, ενώ οι κάτοικοι με κάθε τρόπο συνέδραμαν τις προσπάθειες.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, δίνουμε μεγάλη μάχη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς. «Έχουν καεί σπίτια, αυτό είναι σίγουρο, όμως επιχειρούν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και από αέρος και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σταματήσει και να μην περάσει η φωτιά προς τον δρυμό. Ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός και δημιουργεί συνεχώς εστίες», είπε, προσθέτοντας ότι η αεροπορική βάση δεν κινδυνεύει.

Και στην πυρκαγιά της Κερατέας ήχησε πολλές φορές το 112, καθώς κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν οι κάτοικοι των περιοχών Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα, Άγιος Γεώργιος Θορικού και Άγιος Κωνσταντίνος προς ασφαλή κατεύθυνση.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής σε ενημερωτικό δελτίο Τύπου αναφέρει:

«Ενημερώνουμε τους δημότες για τη χτεσινή μεγάλη πυρκαγιά στην Κερατέα, η οποία ξεκίνησε στις 12:00 από την Πλάκα με ένταση ανέμων 9-10 μποφόρ.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών διέσχισε σε ευθεία γραμμή 8 χιλιόμετρα και επεκτάθηκε στο Πανόραμα, στο Μαρκάτι, ενώ σβήστηκε έξω από τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης έλαβαν μέρος 17 εναέρια μέσα, δεκάδες πυροσβέστες, μηχανήματα του Δήμου και του Στρατού για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, 50 υδροφόρες από όλους τους Δήμους της Αττικής και την Περιφέρεια, ενώ υπήρξε στενή συνεργασία με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά.

Επί τόπου βρέθηκαν ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Βίκυ Καβαλάρη, ενώ επιχείρησαν η Πολιτική Προστασία του Δήμου και πλήθος εθελοντών.

Για πρώτη φορά λειτούργησε με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα το Κέντρο Πυρόσβεσης στον Άγιο Κωνσταντίνο, με δεξαμενή χωρητικότητας 750 κυβικά μέτρα και ηλεκτρική αυτονομία, από όπου γινόταν ταυτόχρονη τροφοδοσία των υδροφόρων και των πυροσβεστικών οχημάτων.

Στη χτεσινή πυρκαγιά υπέστησαν ζημιές 10 σπίτια στην Κάτω Πλάκα και καταστράφηκε ένα αυτοκίνητο, ενώ διασώθηκαν οι επιχειρήσεις, οι καλλιέργειες και οι κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Ενημερώνουμε ότι αύριο το πρωί συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας θα καταγράψουν τις ζημιές για να προχωρήσει η διαδικασία της αποζημίωσης.

Ενημερώνουμε επίσης ότι από χτες αποκαταστάθηκε η υδροδότηση στα σπίτια, ενώ σήμερα το πρωί αποκαταστάθηκε και το ρεύμα από την ΔΕΔΔΗΕ».

Ο δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς δήλωσε σχετικά: «Mια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, έλαβε τέλος με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες. Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια για τη συνεργασία και την άμεση επιχειρησιακή ανταπόκριση του, καθώς και τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά για τη στήριξή του. Ευχαριστώ την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους Πυροσβέστες, όλους τους συναδέρφους δημάρχους που ενίσχυσαν τις προσπάθειές μας, την Πολιτική Προστασία του Δήμου μας και το πλήθος των εθελοντών και των κατοίκων που συνέβαλαν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση για την προστασία των ζωών και της περιουσίας των δημοτών μας, καθώς και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Δεν επαναπαυόμαστε ούτε λεπτό.»

Ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα, μεταφέρθηκε σε απόσταση πάνω από 200 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr.

Οπτική δορυφορική εικόνα που έφερε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr δείχνει τον καπνό της φωτιάς στην Κερατέα λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι να έχει μεταφερθεί από τους ισχυρούς ανέμους τουλάχιστον 210 χιλιόμετρα νότια προς τη θάλασσα.

Πενήντα δύο απεγκλωβισμούς ατόμων πραγματοποίησαν, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν στην περιοχή της Κερατέας, ενώ παράλληλα προχώρησαν σε δεκάδες εκκενώσεις σπιτιών.

Ειδικότερα, στην περιοχή της Κερατέας επιχείρησαν: 6 ομάδες της ΟΠΚΕ, 8 Ομάδες Δίας, 5 περιπολικά της τροχαίας, 2 περιπολικά της ασφαλείας, 6 περιπολικά της Άμεσης Δράσης και 3 περιπολικά γειτονικών Αστυνομικών Τμημάτων.

Μάλιστα, σε βίντεο έχουν καταγραφεί αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οι οποίοι, αφού απομάκρυναν ηλικιωμένο ζευγάρι από την οικία του στην Κερατέα, σβήνουν τη φωτιά από την αυλή τους.

Νεκρός 45χρονος στη φωτιά στη Σταμάτα

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής, και ενώ η πυρκαγιά στην Κερατέα βρισκόταν σε εξέλιξη, εκδηλώθηκε κι άλλη μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση στη Σταμάτα, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και εν μέσω σφοδρών ανέμων. Ελέγχθηκε μετά τις τεράστιες προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων και την καθοριστική συνεισφορά των εναέριων μέσων.

Εκδόθηκαν 5 μηνύματα του 112 και πραγματοποιήθηκε εκκένωση των περιοχών της Αμυγδαλέζας, της Ροδόπολης και της Γαλήνης.

Σχετικά με τη φωτιά που προκάλεσε αρκετές ζημιές, ο αντιδήμαρχος Διονύσου, Γιώργος Κομνηνάκης, είπε στην πρωινή εκπομπή του OPEN ότι κάτοικος ισχυρίστηκε ότι είδε έναν άνδρα, που ήταν ντυμένος πυροσβέστης να πετάει γκαζάκια.

«Είδα βίντεο από το κέντρο ελέγχου. Υπήρχε μία εστία και έξι λεπτά αργότερα είδαμε πέντε εστίες κατά παράταξη. Αυτό από μόνο του δεν μπορεί να γίνει. Μου είπαν ότι είδαν ένα σκουτεράκι και ο οδηγός ντυμένος με στολή πυροσβέστης πετούσε γκαζάκια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές από κατοίκους ότι άκουσαν πολλές εκρήξεις την ώρα που ξεκινούσε η φωτιά.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια, με πληροφορίες του OPEN να κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο περιπτώσεις.

Ένας 45χρονος υπέστη ανακοπή, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, αλλά δυστυχώς παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε.

Οι αρχικές κλήσεις στο ΕΚΑΒ μιλούσαν για ένα άτομο που είχε υποστεί εγκαύματα και είχε λιποθυμήσει. Οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο βρήκαν τον 45χρονο χωρίς τις αισθήσεις του και σε έδαφος πιθανής ανακοπής. Εφάρμοσαν όλα τα πρωτόκολλα απινίδωσης και τον μετέφεραν στο κέντρο Υγείας Καπανδριτίου.

Στο μεταξύ, άνδρας που λιποθύμησε από εισπνοή καπνού στο γήπεδο Διονύσου μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ.

Επίσης, το ΕΚΑΒ δέχτηκε κλήση για εγκαυματία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 59χρονο ο οποίος φέρει εγκαύματα στα πόδια. Στον άνδρα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο σημείο και δεν χρειάστηκε διακομιδή σε νοσοκομείο.

Παράλληλα, ένας πολίτης τραυματίστηκε στο πόδι, μετά από πτώση στην πλατεία της Σταμάτας.

Σε επιφυλακή εξακολουθούσαν να βρίσκονται το πρωί της Δευτέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή της Σταμάτας, καθώς δεν είχαν σταματήσει οι αναζωπυρώσεις που έκαναν την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία εντός διαμέτρου της φωτιάς.

Όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές συνέχιζαν το έργο της κατάσβεσης του πύρινου μετώπου.

Στην περιοχή επιχείρησαν όλο το βράδυ 145 πυροσβέστες με 7 πεζοπόρα τμήματα και 42 οχήματα.

Μια από αυτές, ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας και κινητοποιήθηκαν εναέρια μέσα, προκειμένου να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Β. Κικίλιας: Στην Αττική αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές

Για τις δύο «εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές» που εκδηλώθηκαν την Κυριακή στην Αττική, μίλησε σε δήλωσή του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας παράλληλα το δύσκολο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα και στον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών που ξέσπασαν σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας δήλωσε:

«Σήμερα, στην Αττική, αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε κατοικημένες περιοχές και επεκτάθηκαν ταχύτατα λόγω των σφοδρών ανέμων σε Κερατέα και Σταμάτα. Αυτή τη στιγμή στην Κερατέα υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ στη Σταμάτα δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο.

Στις πυρκαγιές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες 288 πυροσβέστες, 18 ομάδες δασοκομάντος, 80 οχήματα, 13 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, καθώς και δεκάδες μηχανήματα έργου και υδροφόρες που διέθεσαν η Περιφέρεια Αττικής, οι Δήμοι και το ΓΕΕΘΑ.

Οι επίγειες δυνάμεις θα παραμείνουν στο πεδίο όλο το βράδυ, συνεχίζοντας το έργο της κατάσβεσης.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές μας, τον Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία και τη Δασική Υπηρεσία, αλλά και ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και στον Βαγγέλη Γκουντούφα, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, που βρίσκονταν μαζί μας στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Θέλω να κλείσω με μια διαπίστωση: Για πάνω από τρία 24ωρα, προειδοποιούσαμε και κάναμε έκκληση για μεγάλη προσοχή λόγω των θυελλωδών ανέμων. Κι όμως, μόνο σήμερα είχαμε:

12 το μεσημέρι τη φωτιά στην Κερατέα

3 παρά τέταρτο στη Λαμία

4 και πέντε στο Αγρίνιο

4 και τέταρτο στη Σταμάτα

5 και 20 στην Κόρινθο

8 παρά τέταρτο στο Δίστομο

8 παρά 10 στον Ασπρόπυργο

8 παρά πέντε στο Ντράφι

8 και 20 στην Ηλεία

Ακόμη και στο Φιλοπάππου στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχω κανένα σχόλιο».

Για τη δυσκολότερη μέρα της φετινής αντιπυρικής περιόδου έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής

«Η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα τη φετινή αντιπυρική περίοδο» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, Πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές.

Όπως τόνισε: «οι πυροσβέστες και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας δίνουν σκληρές μάχες με τις φλόγες σε όλη τη χώρα. Μόνο στην Αττική, έχουν ξεσπάσει δύο μεγάλες και εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές».

Αναφορικά με την φωτιά στη Πλάκα Κερατέας σημείωσε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε σχετικά στις 11.54, σήμερα το πρωί. Κατά την έναρξή της, δίπλα σε διάσπαρτες κατοικίες, έπνεαν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, που η ταχύτητά τους ξεπέρασε τα 60 χιλιόμετρα την ώρα, είπε ο κ. Βαθρακογιάννης προσθέτοντας ότι η πυρκαγιά κινήθηκε πολύ γρήγορα, προς τις περιοχές, Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα, Άγιο Γεώργιο Θορικού και Άγιο Κωνσταντίνο.

«Εξ αιτίας της επικίνδυνης αυτής κατάστασης, μετά από εισήγηση του Επικεφαλής των Πυροσβεστικών δυνάμεων, εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, για την απομάκρυνση των κατοίκων των περιοχών αυτών, προς ασφαλή κατεύθυνση» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ γνωστοποίησε ότι τη στιγμή εκείνη, επιχειρούσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος περιοδικά, 23 εναέρια μέσα, 13 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη πυρκαγιά στη Σταμάτα τονίζοντας ότι «την ώρα που οι δυνάμεις μας κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό αυτής της πυρκαγιάς, ξέσπασε δεύτερη, αυτή τη φορά στη βόρεια πλευρά του λεκανοπεδίου. Συγκεκριμένα, στις 4.17, εκδηλώθηκε φωτιά σε δασική έκταση στη Σταμάτα Αττικής, και αυτή δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, η οποία επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που η ταχύτητά τους έφτανε τα 70 χιλιόμετρα την ώρα».

Όπως είπε εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112, τόσο για την ενημέρωση, όσο και για την απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές, Αμυγδαλέζα Σταμάτας, Ροδόπολη και Γαλήνη προς ασφαλή κατεύθυνση. Στη Σταμάτα επιχειρούσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος είχαν διατεθεί 14 εναέρια μέσα, 6 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη.

Ο κ. Βαθρακογιάννης σημείωσε ότι συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Κερατέα και στη Σταμάτα Αττικής, παρείχαν πλήθος εθελοντών και εθελοντικών οχημάτων, αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που διατέθηκαν από την Περιφέρεια Αττική και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Επιπλέον, όπως είπε, στις περιοχές των πυρκαγιών, είχαν αναπτυχθεί Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την διευκόλυνση της απομάκρυνσης των κατοίκων, αλλά και για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Επίσης, είχαν αναπτυχθεί δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας αλλά και κλιμάκια της ΔΕΔΔΗΕ για την πιθανή αποκατάσταση βλαβών στην ηλεκτροδότηση.

«Από αύριο, 1η Ιουλίου, μπαίνουμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Οι συνθήκες θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας. Οποιαδήποτε απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή» κατέληξε.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας ο Χαρδαλιάς

Στην απόλυτη ετοιμότητα του μηχανισμού της Περιφέρειας, ώστε να συνδράμει άμεσα και αποτελεσματικά με όποιον τρόπο ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών που μαίνονται στην Αττική, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρέθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των πολλαπλών μετώπων.

«Από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης των πυρκαγιών, έχουμε διαθέσει 46 υδροφόρες και οκτώ χωματουργικά μηχανήματα, τα οποία επικουρούν τις προσπάθειες των πυροσβεστών» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Ειδικότερα, στην περιοχή της Κερατέας διατέθηκαν 15 υδροφόρες και δύο μηχανήματα, στην Πάρνηθα 10 υδροφόρες και τρία μηχανήματα, στον Διόνυσο μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 10 υδροφόρες και ένα μηχάνημα, ενώ σε όλη την Περιφέρεια βρίσκονται σε αναμονή σε πυροσβεστικούς σταθμούς 11 υδροφόρες και δύο μηχανήματα. Το σύνολο του μηχανισμού μας βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή για όσο διαρκούν οι υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας στην Αττική. Είμαστε πανέτοιμοι, ώστε να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο και με κάθε διαθέσιμο μέσο σε ό,τι ζητηθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που έχει την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων στο πεδίο. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, αλλά και στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος».

Ο Περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να ακολουθήσουν οι πολίτες πιστά τις σχετικές οδηγίες των αρμόδιων Αρχών: «Καλώ τους συμπολίτες μας να εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες που τους δίνονται μέσω του 112, ιδίως σε ό,τι αφορά στις εντολές εκκένωσης περιοχών που εντοπίζεται κίνδυνος εγκλωβισμού. Η Περιφέρεια συνδράμει τις επιχειρήσεις εκκένωσης, όπως της έχει ζητηθεί».

Επισημαίνεται ότι κατόπιν συνεννόησης του Περιφερειάρχη με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, έχουν ανοίξει οι χώροι του για να υποδεχτούν κατοίκους των περιοχών που μαίνονται πυρκαγιές, ενώ ήδη έχουν φτάσει εκεί λεωφορεία με παιδιά από κατασκηνώσεις στον Διόνυσο, που εκκενώθηκαν συντεταγμένα.

Κι άλλες πυρκαγιές

Γλυκά Νερά

Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος του 35χρονου, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη ως υπαίτιος της πυρκαγιάς στα Γλυκά Νερά προχώρησαν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Μάλιστα στον συλληφθέντα έχει ήδη επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο ύψους 4.675 ευρώ.

Τώρα, σύμφωνα με τη δίωξη που ασκήθηκε, ο 35χρονος βρίσκεται αντιμέτωπος με το αδίκημα του εμπρησμού δάσους από αμέλεια με την επιβαρυντική περίσταση ότι η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε μεγάλη έκταση.

Μετά την άσκηση της δίωξης ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι από την εισαγγελία βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το εάν υπάρχουν ευθύνες άλλων προσώπων αναφορικά με την πτήση του drone στην περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.

Εξηγήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες κατέπεσε το drone από το οποίο εκτιμάται ότι ξέσπασε η πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά, έδωσε η κατασκευάστρια εταιρεία.

Με ανακοίνωσή της, η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Spirit Αεροναυπηγικά Συστήματα Α.Ε. (SAS), η οποία εδρεύει στα Γλυκά Νερά, δίνει ένα χρονικό της πτώσης, την οποία αποδίδει σε «σοβαρή και μη προβλέψιμη εμπλοκή», αναφέρει ότι είχε λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας και επισημαίνει ότι το προσωπικό της κάλεσε άμεσα την Πυροσβεστική.

Τονίζει δε ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες που θα της καταλογιστούν, ενώ δεσμεύεται να επανεξετάσει όλες τις διαδικασίες της.

Στην ανακοίνωσή της, η Spirit Aeronautical Systems, αναφέρει:

ε. Επισημαίνεται ότι η εμφάνιση αστάθειας σε μη επανδρωμένα συστήματα στην φάση της ανάπτυξης είναι μια από τις πιθανότητες αστοχίας, η οποία λαμβάνεται υπόψη στον σχεδιασμό δοκιμών και λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό του ρίσκου. Στη συγκεκριμένη πτήση μεταξύ των μέτρων που έλαβε η Εταιρεία, για λόγους μείωσης του ρίσκου, συμπεριλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

1) Διέθετε δεύτερο άτομο στην ομάδα πληρώματος προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα εποπτείας του χειριστή και επέμβασης σε περίπτωση ανάγκης.

2) Επέλεξε για την εκτέλεση της πτήσης μία ημέρα με τον πιο χαμηλό δείκτη επικινδυνότητας για καλοκαιρινή περίοδο. (Δείκτης επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές κατηγορίας 2 την 3-7-24)

3) Προέβλεψε για την ύπαρξη πυροσβεστήρα που αντιστοιχεί στο μέγεθος του οχήματος (Drone) και τον χρησιμοποίησε.

4) Είχε την αποστολή σχεδιασμένη για πτήση πάνω από χώρο χωρίς βλάστηση, αλλά λόγω της αστάθειας το drone παρασύρθηκε στα όρια αυτού.

5) Είχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο εφάρμοσε με συνέπεια (Άμεση ειδοποίηση ΠΣ, ενημέρωση της εταιρείας για ενισχύσεις).

6) Η περιοχή πτήσης είναι μια από τις πολύ λίγες στην ευρύτερη περιοχή που συνδυάζει την δυνατότητα εκτέλεσης πτήσηs drone σε χαμηλό ύψος (<120m) και σε ικανή απόσταση από τον αστικό ιστό.

στ. Το προσωπικό της Εταιρείας, αμέσως μετά την πτώση του Drone, παρατήρησε ανάφλεξη από την αποσπασθείσα μπαταρία, η οποία προσέκρουσε στο έδαφος, προκαλώντας σπινθήρα και ανάφλεξη σε χαμηλά χόρτα. Το προσωπικό προσπάθησε άμεσα να περιορίσει την ανάφλεξη, κάνοντας χρήση πυροσβεστήρα και με ό,τι άλλα μέσα είχε διαθέσιμα, ακόμη και με τα πόδια. Παράλληλα ένα μέλος της ομάδας προέβη σε άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (χρόνοι κλήσεων από στοιχεία κινητών που δοθήκαν στο ΠΣ) και έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες με χρονολογική σειρά:

1) 14:15, Χρόνος πτώσης,

2) 14:18, Χρόνος κλήσης 199.

3) 14:20, Ενημερώθηκε η Εταιρεία, ομάδα από την οποία ξεκίνησε άμεσα για την περιοχή με επιπροσθέτους πυροσβεστήρες.

4) 14:24 Νέα κλήση 199.

5) 14:31 Άφιξη ομάδας ενίσχυσης στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος της Διοίκησης της Εταιρείας (7 λεπτά μετά το τηλεφώνημα). Διαπιστώθηκε ότι είχε ήδη φθάσει πυροσβεστικό όχημα και άρχιζε την επιχείρηση κατάσβεσης που είχε επεκταθεί στα δυο πρώτα μεγάλα πεύκα.

6) Ακολούθησε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η πρώτη επέμβαση από το πρώτο εναέριο πυροσβεστικό μέσο.

7) Όλη η ομάδα (4 άτομα) της Εταιρείας, (το πλήρωμα και οι επόμενοι αφιχθέντες για υποστήριξη), ήταν συνεχώς παρόντες στο πεδίο και τέθηκαν οικειοθελώς στην διάθεση των αρχών για τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

ζ. Η Εταιρεία εκφράζει την μεγάλη λύπη της και αναλαμβάνει τις ευθύνες που θα της καταλογιστούν για το ατύχημα. Κατά την άποψη της όμως, αυτό οφείλεται σε αίτια που δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν και να προληφθούν. Τονίζεται όμως ότι η επικινδυνότητα σε καμία περίπτωση δεν εξαλείφεται πλήρως απλά περιορίζεται σε βαθμό που να θεωρείται αποδεκτή. Επιπρόσθετα, κατά την συνήθη πρακτική πρόληψης ατυχημάτων, η Εταιρεία θα επανεξετάσει όλες τις διαδικασίες της, ώστε να διαπιστώσει αν και κατά πόσο θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω, την ασφάλεια των δοκιμών που πραγματοποιεί. Επισημαίνεται ότι όλα τα μη επανδρωμένα μέσα έχουν εν δυνάμει την δυνατότητα να εμπλακούν σε αντίστοιχο περιστατικό (όπως και τα επανδρωμένα), το όφελος όμως από την χρήση τους αντισταθμίζει τον κίνδυνο αυτό. Ειδικότερα δε όταν πρόκειται για την ανάπτυξη συστημάτων μιας νέας τεχνολογίας για τη χώρα μας, το δίλημμα τίθεται μεταξύ της ανάγκης ανάπτυξης της συγκεκριμένης εγχώριας βιομηχανίας και της όποιας λελογισμένης επικινδυνότητας αυτό συνεπάγεται. Ευχή μας είναι να δημιουργηθούν και στη χώρα μας οι προϋποθέσεις, οι δοκιμές για την ανάπτυξή τέτοιων συστημάτων, να εκτελούνται σε ειδικά πεδία με μεγαλύτερη ασφάλεια, ειδικότερα όταν αυτές αφορούν σε συστήματα με αμυντικό ενδιαφέρον.

η. Πέραν των ανωτέρω θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ανυπόκριτες ευχαριστίες και τα ειλικρινή συγχαρητήριά μας, στις δυνάμεις παρέμβασης και διαχείρισης του συμβάντος του Πυροσβεστικού Σώματος, μαζί με την διαβεβαίωση μας ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εντοπίσουμε τα αίτια της συγκεκριμένης αστοχίας που οδήγησε στο περιστατικό αυτό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια παρέα τεσσάρων ατόμων χειριζόταν ένα drone το οποίο έπεσε σε δασώδη έκταση με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζουν οι αρχές. Πρόκειται για ιδιώτες που πήγαν με βανάκι να πετάξουν το drone, κάνοντας δοκιμαστική πτήση. Μάλιστα, την ώρα που μετέβαιναν στο σημείο οι αστυνομικοί Βορειοανατολικής Αττικής, εντόπισαν αυτά τα τέσσερα άτομα που έφευγαν γρήγορα από την περιοχή.

Τότε οι αστυνομικοί τους σταμάτησαν και στη συνέχεια, κατόπιν ελέγχου, τους προσήγαγαν. Τους οδήγησαν στο ΑΤ Παιανίας ενώ ενημερώθηκε και η Πυροσβεστική.

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα από το 112 ώστε όσοι βρίσκονται στην περιοχή να είναι σε ετοιμότητα.

Όπως τονίζουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, η εξαιρετικά επικίνδυνη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 14:20 στον Υμηττό, στην περιοχή των Γλυκών Νερών έθεσε σε μέγιστη κινητοποίηση τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές οι πυροσβέστες έδωσαν μεγάλη μάχη για να αποτρέψουν την εξάπλωσή της και κατάφεραν να την οριοθετήσουν μέσα σε 2 ώρες. Στο σημείο επιχείρησαν 105 πυροσβέστες, με 6 ομάδες δασοκομάντος της 1ης ΕΜΟΔΕ, 26 οχήματα, 9 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Επιπλέον, πηγές της Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνουν ότι την ώρα που εξελισσόταν η πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά εκδηλώθηκαν άλλες δύο φωτιές στην Αττική- και οι δύο στο Κορωπί- οι οποίες κατασβέστηκαν άμεσα από επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και 1 ελικόπτερο.

Μαρκόπουλο

Συναγερμός σήμανε και πάλι την Πέμπτη στην Πυροσβεστική για φωτιά στο Μαρκόπουλο.

Η φωτιά που ξέσπασε σε πουρνάρια, τέθηκε υπό έλεγχο λίγη ώρα μετά.

Στο σημείο έσπευσαν 8 πυροσβέστες.

Φωτιές από κεραυνούς

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στον Διόνυσο. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από κεραυνό στο ύψος της Άνοιξης και στο σημείο επιχειρούν 3 οχήματα με 8 πυροσβέστες.

Λίγο αργότερα η φωτιά παρουσίασε βελτιωμένη εικόνα, όμως οι Πυροσβεστικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωποι και με δεύτερη εστία.

Περίπου την ίδια ώρα, φωτιά ξέσπασε και στο Γραμματικό επίσης από κεραυνό. Φωτιά ξέσπασε και στον Μαραθώνα πάλι από κεραυνό σε δασική έκταση, πάνω από το ελικοδρόμιο. Στην περιοχή δεν έβρεχε και σηκώθηκαν εναέρια μέσα.

Σύλληψη 38χρονου για τη φωτιά στη Ραφήνα

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε την Τρίτη μετά την απολογία του στην 22η τακτική Ανακρίτρια ο 38χρονος αλλοδαπός ρουμανικής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη για τη φωτιά στη Ραφήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 38χρονος είχε συλληφθεί δύο ακόμη φορές για πυρκαγιά μέσα στον Ιούνιο αλλά και τις δυο φορές είχε καταφέρει να γλυτώσει τη φυλακή.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε τις δύο προηγούμενες φορές ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.

Την Τρίτη, ωστόσο, ο 38χρονος απολογήθηκε στην ανακρίτρια για το κακούργημα του εμπρησμού δάσους από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος αρνήθηκε το αδίκημα που του αποδόθηκε και υποστήριξε πως όταν είδε τη φωτιά πήγε να βοηθήσει στην κατάσβεση της.