Η πυρκαγιά από την έναρξή της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες και έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές, αφήνοντας πίσω της καμένα σπίτια και καμένες εκτάσεις γης, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν και επιχείρησαν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος, ενώ από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.
Αναλυτικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής δήλωσε:
«Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το Λιμενικό Σώμα 4 φουσκωτά και με τη βοήθεια δύο ακόμη αλιευτικών περιπολούν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας για ενδεχόμενη επέμβασή τους. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων που επιχειρούν. Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η Ελληνική Αστυνομία και το ΕΚΑΒ, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Η πυρκαγιά από την έναρξή της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές» ανέφερε ο ίδιος.
Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112, προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνση τους προς ασφαλή προορισμό. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία. Έχει πραγματοποιηθεί προσαγωγή ενός αλλοδαπού όπου εξετάζεται γιατί σύμφωνα με υποδείξεις έθεσε την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά».
Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Καπαρέλλι Βοιωτίας.
Συγκεκριμένα, στον Κουβαρά διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-215 και δύο CL-415, δύο ομάδες «Δευκαλίων», 22 άτομα συνολικά, καθώς και μια ομάδα «Ξενοκράτη» οκτώ ατόμων.
Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ συνέδραμαν στον απεγκλωβισμό ατόμων από τα σπίτια τους στον Νέο Κουβαρά Αττικής.
Ήταν εκεί για να βοηθήσουν από την πρώτη στιγμή στην μεταφορά ηλικιωμένων, ζώων και ανθρώπων με προβλήματα υγείας που αδυνατούσαν να εγκαταλείψουν μόνοι τα σπίτια τους.
Στην μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης που στήθηκε συμμετείχαν πυροσβεστικές δυνάμεις, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, της ΔΙΑΣ, περιπολικά της Άμεσης Δράσης, Τάξης, Τροχαίας και Ασφάλειας καθώς και Διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΥΑΤ.
Πιο συγκεκριμένα, στο Νέο Κουβαρά Αττικής, διατέθηκαν 190 αστυνομικοί οι οποίοι συνέδραμαν σε 120 απεγκλωβισμούς ατόμων.
Τρεις εθελοντές πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης των εστιών φωτιάς στη Σαρωνίδα.
«Περαστικά στα 3 παιδιά της πολιτικής προστασίας μας, σας ευχαριστούμε για όλα!! Μέχρι αυτή την στιγμή πληρώματα βρίσκονται σε επιφυλακή, δεν υπάρχει κάποια ενεργό μέτωπο αυτή την στιγμή!! Είμαστε σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις» έγραψε σε ανάρτηση στο Facebook η Πολιτική Προστασία του Δήμου Σαρωνικού.
Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες στον Κουβαρά Αττικής δίπλα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς, κλιμάκιο του ΕΕΣ με διασωστικό όχημα και Κινητή Μονάδα Υγείας, στελεχωμένα από εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες του Τμήματος Αθήνας και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΕΣ προσφέρει Πρωτοβάθμια Υγειονομική φροντίδα σε πυροσβέστες και πολίτες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ή ελαφρά εγκαύματα από τη μάχη με τις φλόγες.
Επίσης, διασωστικό όχημα του ΕΕΣ με εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες στις πυρόπληκτες ζώνες, προκειμένου να εντοπίσουν νέες εστίες φωτιάς αλλά και κατοίκους που δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμα τα σπίτια τους και χρειάζονται βοήθεια για την μετακίνησή τους, καθώς και να απελευθερώσουν οικόσιτα ζώα που εγκαταλείφθηκαν στα σπίτια κατά τη διάρκεια της προληπτικής εκκένωσης.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους δεμένα, εγκλωβισμένα και αβοήθητα στις πυρόπληκτες ζώνες.
Παράλληλα, ελεύθερος αφέθηκε, σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ ο αλλοδαπός ο οποίος είχε προσαχθεί ως ύποπτος από την περιοχή του Κουβαρά.
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πρόκειται για ένας 32χρονο ρουμανικής υπηκοότητας, τον οποίο είχαν υποδείξει κάτοικοι της περιοχής με το αιτιολογικό ότι εκτελούσε εργασίες.
Ο 32χρονος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Λαυρίου και μετά την εξέταση του αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία που να δικαιολογούσαν την κράτηση του.
Σε ξενοδοχεία η φιλοξενία των πυρόπληκτων
Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2023, ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.
Ειδικότερα:
1) Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953 | 08:00 – 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).
2) Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών μας.
Καταγραφή από την υπηρεσία Copernicus
Σε 34.724 στρέμματα ανέρχεται η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 17η Ιουλίου στον Νέο Κουβαρά και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο).
Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του δορυφόρου της, η οποία ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής.
Σημειώνεται ότι η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ενεργοποιηθεί και για τις περιοχές σε Δυτική Αττική-Βοιωτία και Κορινθία (Λουτράκι) οι οποίες πλήττονται από την 17η Ιουλίου από δασικές πυρκαγιές.
Τα χαρτογραφικά δεδομένα και προϊόντα που θα προκύψουν από την ανάλυση των δορυφορικών εικόνων για αυτές τις περιοχές αναμένονται άμεσα καθώς τα αιτήματα έχουν γίνει αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα την Τρίτη ξεκίνησαν οι αυτοψίες και καταγραφές των ζημιών σε κτίρια και επιχειρήσεις από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τον Δήμο Σαρωνικού, καθώς έξι κλιμάκια βρέθηκαν στο πεδίο για την πραγματοποίηση αυτοψιών.
Βασίλης Κικίλιας: «Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει και κάνει το καλύτερο δυνατό»
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων: «Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει και κάνει το καλύτερο δυνατό. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».
Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι «για όποιες ζημιές έχουν προκύψει ή θα προκύψουν, και ζημιές που έχουν υποστεί ήδη οι περιουσίες των ανθρώπων η καταγραφή θα είναι άμεση και οι αποζημιώσεις πολιτών μας με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».
«Σήμερα είτε από αμέλεια είτε από εγκληματική αμέλεια είτε αποκλεισμό είχαμε 81 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Οι 4 σοβαρότερες εκδηλώθηκαν σε Ανατολική Αττική, Βοιωτία, Λουτράκι και Δερβενοχώρια», σημείωσε και τόνισε ότι στις παραπάνω περιοχές επιχείρησαν συνολικά 544 πυροσβέστες και 198 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν περιοδικά 23 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα. Ακόμη, επισήμανε ότι σε πολλές περιοχές θα δουλέψουν όλο το βράδυ χωματουργικά της Περιφέρειας, των Δήμων και των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Όπως δήλωσα ήδη επανειλημμένως τις τελευταίες μέρες η κλιματική κρίση είναι εδώ και πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και δυστυχώς θα έχουμε», υπογράμμισε και στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους όσους έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη με τις φωτιές.
«Θέλω να ευχαριστήσω, για τη μεγάλη μάχη που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν, τους πυροσβέστες μας, τους εθελοντές, τους άντρες και τις γυναίκες της πολιτικής προστασίας, της ελληνικής αστυνομίας του λιμενικού σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά τους πολίτες που βοήθησαν. Οι πολίτες των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά, μπορούν να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής στο πλαίσιο της συνεργασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο», ανέφερε.
Δήμαρχος Σαρωνικού, Χρήστος Γκίνης: «Η χειρότερη καταστροφή την τελευταία δεκαετία»
«Έχουν καεί σπίτια… Η χειρότερη καταστροφή την τελευταία δεκαετία», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Χρήστος Γκίνης για τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή.
«Είναι πολλές οι εστίες πυρκαγιάς, ο αέρας είναι πολλά μποφόρ» πρόσθεσε. «Προτεραιότητά μας είναι να μην καούν άλλα σπίτια και νωρίτερα δώσαμε εντολή για εκκένωση αρκετών οικισμών».
«Ο δήμος Σαρωνικού έχει 30.000 και παραπάνω μόνιμους κατοίκους. Το καλοκαίρι όμως γίνονται 100.000» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού.
Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς: «Στάχτη πάνω από 30.000 στρέμματα»
Σε μια πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή της Λαυρεωτικής από τη φωτιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά το μεσημέρι της Δευτέρας και επεκτάθηκε σε Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, Λαγονήσι έδωσε ο δήμαρχος της περιοχής, Δημήτρης Λουκάς δηλώνοντας το πρωί της Τρίτης ότι έχουν καεί περισσότερα από 30.000 στρέμματα.
«Που σημαίνει η βορεινή πλευρά και η νότια πλευρά στο Πάνιο Όρος με πάρα πολλούς οικισμούς, αρχικά Πέτα και Μεγάλη Αυλή και από τη νότια πλευρά Ανάβυσσος, Σαρωνίδα Λαγονήσι μέχρι κάτω ανατολικά Φέριζα, Σάκκα και Μόκριζα που ήταν σπίτια μόνιμα και εξοχικά μέσα στο πράσινο»» είπε ο κ. Λουκάς στο ΟΡΕΝ.
Για τη μάχη που δόθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας είπε ότι «καιγόταν η Φέριζα και η Σάκκα, το μέλημα μας ήταν να μην πάει η φωτιά στον δρυμό Καμάριζας-Σουνίου κάτι που τελικά καταφέραμε»
«Ευτυχώς που δεν καήκαμε»
Στο MEGA μίλησε και κάτοικος της περιοχής στον Νέο Κουβαρά από όπου ξεκίνησε το συγκεκριμένο μέτωπο το μεσημέρι της Δευτέρας.
Όπως είπε «έχουν καεί σπίτια πάνω, έχουν καεί πολλά σπίτια. Μένω στο σημείο γιατί δε με αφήνουν να πάω, έχω μείνει και από μπαταρία. Τώρα θα πάω να δω το σπίτι μου αλλά δεν νομίζω ότι έχει κάτι, η φωτιά σταμάτησε στο βουνό. Εγώ μένω πιο κάτω»
«Ήταν άμεση η κινητοποίηση των αρχών. Πυροσβεστικά είχαν έρθει, ανεβοκατέβαιναν να πάρουν νερό», συμπλήρωσε και κατέληξε ότι «ήμασταν stand by, εδώ την βγάλαμε όλη τη νύχτα εδώ».
Δήλωση Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη σχετικά με την παρουσία και τις δράσεις της Περιφέρειας στις πρόσφατες Πυρκαγιές
Σχετικά με την παρουσία και τις δράσεις της Περιφέρειας στις πρόσφατες Πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική, ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης σε δηλώσεις του επισημαίνει τα εξής:
«Η σκέψη όλων μας είναι στους πυροσβέστες κι εθελοντές που δίνουν όλες αυτές τις μέρες μάχη για να προστατέψουν τις ζωές και τις περιουσίες μας. Προτεραιότητά μας είναι να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν γρήγορα από την Πολιτεία όσοι συνάνθρωποί μας έχασαν σε λίγες ώρες, τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής.
Για να γνωρίζουν οι πολίτες της Αττικής τι ακριβώς κάνουμε όλες αυτές τις ημέρες ως Περιφέρεια, θα πούμε σήμερα μερικές αλήθειες.
Πρώτη αλήθεια
Εγώ, οι αντιπεριφερειάρχες μου, τα στελέχη της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας και το προσωπικό μας, βρισκόμαστε όλες αυτές τις μέρες διαρκώς στην πρώτη γραμμή της μάχης, δίπλα στο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Υπεύθυνα, αθόρυβα, αποτελεσματικά.
Δεύτερη αλήθεια
Η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, από την 1η Μαΐου,
έχει στη διάθεσή της όσα μηχανήματα και υδροφόρες χρειάζονται κατά περίπτωση, για να ενισχύσει, εφόσον μας ζητηθεί, το έργο της Πυροσβεστικής. Τις τρεις τελευταίες μόνον ημέρες διαθέσαμε 40 υδροφόρες και 10 μηχανήματα έργου, για το σκοπό αυτό.
Τρίτη αλήθεια
Μας κατηγορούν ότι δήθεν καθυστερήσαμε το διαγωνισμό για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού για την αντιπυρική περίοδο και τον κάνουμε μέσα στον Ιούλιο.
Ξεκαθαρίζουμε. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, σε τίποτε δεν επηρεάζει την ικανότητα της περιφέρειας και της αρμόδιας διεύθυνσης πολιτικής προστασίας να έχει στη διάθεση της τον εξοπλισμό που χρειάζεται, την ώρα που τον χρειάζεται. Έχουμε όσα μέσα χρειαζόμαστε τα οποία εξασφαλίζουμε αξιοποιώντας τη διαδικασία της πρόσκλησης μέσα από το μητρώο εργοληπτών, που προβλέπεται για έκτακτες καταστάσεις. Διαδικασία που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια.
Θέλουμε οι πολίτες της Αττικής να γνωρίζουν ότι κάνουμε ότι είναι δυνατόν, στο πλαίσιο πάντοτε των αρμοδιοτήτων μας, για να αισθάνονται ασφαλείς για τις ζωές και τις περιουσίες τους. Αθόρυβα, υπεύθυνα, αποτελεσματικά. Σε αντίθεση με αυτούς που κάνουν φθηνή αντιπολίτευση, «πάνω στις στάχτες».
Ευθύμιος Λέκκας: Φοβάμαι ότι με τις φωτιές το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο
Τις ανησυχίες και τους φόβους του για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της Αττικής μετά τις φωτιές όπως αυτές που είναι σε εξέλιξη για τρίτη ημέρα σε Δερβενοχώρια και Μάνδρα, μετέφερε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.
«Είμαστε σε έναν κύκλο που περιστρέφεται με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα και τα γεγονότα ακολουθούν το ένα το άλλο με τρομερή ταχύτητα. Η πυρκαγιά δεν είναι σε μεγάλη έκταση αλλά είναι σε κομβικά σημεία. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως όταν καίγεται ένα τμήμα δάσους στην Αττική, αυτό έχει σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση. Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα» είπε αρχικά στο MEGA ο κ. Λέκκας.
Παρόμοιο φόβο εξέφρασε, μάλιστα, και για τη φωτιά στη Ρόδο λέγοντας ότι «η μεγάλη πυρκαγιά είναι σε κομβικό σημείο και θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις και εκεί».
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Γεωλογίας οι φωτιές ενισχύουν την κλιματική κρίση και το αντίθετο ενώ η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις κατολισθήσεις, την ξηρασία, τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Όσον αφορά, τέλος, τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν, ο Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι «είναι πολύ συγκεκριμένες οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε. Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές, την Περιφέρεια, με τους Δήμους αλλά υπάρχουν αδυναμίες σε αυτούς τους μηχανισμούς. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση των Δήμων με προσωπικό και μέσα ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες. Πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο όπου οι δύο τελευταίες βδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Πρέπει να τα επιτηρούμε πιο πολύ».
Πυρομετεωρολόγος: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας – Στο «κόκκινο» η επικινδυνότητα το Σαββατοκύριακο
Από την πλευρά ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος, εξήγησε πού οφείλονται οι πυρκαγιές στην Ελλάδα εστιάζοντας στο φαινόμενο «Hot – Dry – Windy» .
«Παρότι θα υποχωρήσουν οι άνεμοι από αύριο (Πέμπτη) αυτό δεν σημαίνει ότι επικίνδυνότητα για τις πυρκαγιές θα μειωθεί. Θα υπάρξει μία κάμψη της επικινδυνότητας ίσως αύριο, αλλά μέσα στο Σαββατοκύριακο η επικινδυνότητα θα είναι πολύ υψηλή» ανέφερε ο κ. Γιάνναρος στην ΕΡΤ σημειώνοντας ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας».
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» προειδοποίησε, μάλιστα, ότι οι κλιματολογικές συνθήκες θα θυμίζουν το 2021, χρονιά που η χώρα μας αντιμετώπισε τεράστιες δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο.
Μελετώντας πώς η πυρκαγιά αλληλεπιδρά με τον καιρό ο εντεταλμένος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρθηκε στον συνδυασμό θερμού και ξηρού καιρού, που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών, ιδίως όταν έχουμε μελτέμια.
Όπως είπε το καιρικό αυτό φαινόμενο ακολουθεί συνήθως την εμφάνιση ενός καύσωνα αποκαλύπτοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα (Δευτέρα) οι μετεωρολόγοι περιμένουν την εμφάνιση ενός αντίστοιχου φαινομένου.
«Πάμε σε ένα νέο κύμα καύσωνα από αύριο (Πέμπτη) που θα κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες κοντά στους 43 – 44 βαθμούς Κελσίου και τη Δευτέρα η υποχώρηση που θα υπάρξει θα συνδυαστεί με ισχυρούς ανέμους. Εκεί θα μιλάμε για έναν τύπο καιρού Hot – Dry – Windy» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο ειδικός που μελετά τις ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούν φωτιές.
Αναφερόμενος στο μικροκλίμα που δημιουργείται στις περιοχές όπου εμφανίζονται φωτιές τόνισε ότι στις πυρκαγιές όπως αυτές που είχαμε στον Κουβαρά στα Δερβενοχώρια, μπροστά από τα κύρια μέτωπα της φωτιάς, παρατηρήθηκαν συγκλίσεις του ανέμου.
Όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγών σημείωσε ότι τα εναέρια μέσα δεν αποτελούν κάποια πανάκεια για τις δασικές πυρκαγιές. «Δασικές πυρκαγιές οι οποίες λαμβάνουν την έκταση που έλαβαν για παράδειγμα στον Καναδά και χαρακτηρίζονται ως ακραίες δασικές πυρκαγιές, μέγα-πυρκαγιές. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αποτελούν γεγονότα τα οποία στην πραγματικότητα θα σταματήσουν να καίνε μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη δασική καύσιμη ύλη να κάψουν. Μόνο όταν υδρολογικές συνθήκες το επιτρέψουν θα πρέπει να αλλάξουν στην ουσία τον τρόπο διαχείρισης αυτών των συμβάντων. Θα πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στην πρόληψη και στην καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Αυτά είναι τα εργαλεία τα οποία έχουμε. Τα εναέρια φυσικά αποτελούν ένα πολύ ισχυρό μέσο και θα πρέπει να συνεχίσει και η χώρα μας να επενδύει σε αυτά. Ωστόσο δεν είναι το μόνο».
Και όπως πρόσθεσε, «πρόληψη σημαίνει διαχείριση των δασικών καυσίμων μέσα στα δάση και σημαίνει και ευαισθητοποίηση του κοινού για να μπορέσουμε να ελαττώσουμε της έναρξης φωτιά από αμέλεια».
Κάηκε καταφύγιο ζώων στο Λαγονήσι
Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε φιλοζωϊκός όμιλος λόγω της φωτιάς που έκαιγε ανεξέλεγκτα στον Κουβαρά Αττικής. Από το πύρινο μέτωπο στο Λαγονήσι, όπου κάηκαν σπίτια και δόθηκε εντολή εκκένωσης, σημειώθηκε ένα πολύ θλιβερό επεισόδιο καθώς κάηκε καταφύγιο ζώων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σώθηκαν μόνο επτά σκυλιά και μία γάτα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Φιλόζωων Εθελοντών Εκάλης, που έκανε γνωστό ότι καίγεται το καταφύγιο στο Λαγονήσι, «οποιοσδήποτε χρειάζεται μεταφορά και απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων από καταφύγια με φορτηγά παρακαλούμε να μας καλέσει στο 2131364020».
Ο σταθμός πυρόπληκτων ζώων στο λατομείο ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι άνοιξε στις 18:00 τη Δευτέρα για να υποδεχθεί ζώα σε ανάγκη.
Η υπεύθυνη του καταφυγίου προχώρησε σε μία φορτισμένη ανάρτηση στο Facebook, γράφοντας: «Τοοοοοσα χρόνια παρακαλάμε υιοθεσίες φιλοξενίες ε τώρα δεν θα ξαναπαρακαλέσουμε… 10 έμειναν και δεν ξέρω πόσα έχουν φύγει στο δρόμο διότι ανοίξαμε πόρτες να φύγουν περίπου 14 κάηκαν και εκεί που δεν μας ήξερε ούτε η μάνα μας… ξαφνικά με καλούν όλα τα βοθροκαναλα να τους δώσω ζουμερή είδηση μετά από αυτή την καταστροφή εγώ απλά τελείωσα σίγουρα αυτή τη στιγμή θέλω να πεθάνω…. δεν θα το κάνω διότι επιβίωσαν κάποια.. Απλά εγώ και η φιλοζωία τελείωσε!!!!!».
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταγραφής των ζημιών
Από την Τρίτη (18/7) όπου παρέχεται σχετική άδεια από το Πυροσβεστικό Σώμα, προχωρά η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα, 24 κλιμάκια, με τη συμμετοχή 54 στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες, καταγραφές, αλλά και εκτιμήσεις όπου υπάρχει η σχετική ευχέρεια σε πληγείσες περιοχές των Δήμων Σαρωνικού, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας. Παράλληλα, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος, ξεκίνησε και προχωρά η διαδικασία καταγραφής των ζημιών των πληγεισών επιχειρήσεων από τις επιτροπές κρατικής αρωγής υπό την Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.
Μέχρι τώρα, στις περιοχές που υποδείχθηκαν και επετράπη η πρόσβαση, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 151 αυτοψίες και καταγραφές των πληγέντων κτιρίων από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, εντοπίζοντας ανά Δήμο τα παρακάτω:
– Δήμος Σαρωνικού, 51 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κ.λπ., εκ των οποίων (α) 17 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 17 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 17 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).
– Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, 74 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κ.λπ., εκ των οποίων (α) 32 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 23 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 19 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»). Συνεχίζονται οι αυτοψίες σε άλλα τέσσερα κτίρια.
– Δήμος Μεγαρέων, 6 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 3 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 1 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 2 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).
– Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας, 20 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 8 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 7 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 5 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»). Επιπλέον διαπιστώθηκαν βλάβες σε τρεις επαγγελματικούς χώρους, αλλά δεν επιτράπηκε η πρόσβαση
Συνολικά, λοιπόν, και μέχρι στιγμής, από τις 151 αυτοψίες και στις πυρόπληκτες περιοχές των τεσσάρων Δήμων, (α) 60 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 48 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 43 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).
Τέλος, αν και έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας των αυτοψιών, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους Δήμους, αλλά και επικοινωνίας με τους πολίτες, θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τις επισκέψεις στις περιοχές αυτές σε συνέχεια σχετικών αιτημάτων.
Ενημέρωση από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις και καλλιέργειες στον Δήμο Σαρωνικού
Κατόπιν σχετικής εντολής του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, με απόλυτο στόχο να προχωρήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες και να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν όσοι συμπολίτες μας είδαν να καταστρέφονται οι περιουσίες τους, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αθ. Αυγερινός συντονίζει από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες υπηρεσίες και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Δήμαρχο Σαρωνικού κ. Χρ. Γκίνη με στόχο την συγκέντρωση των απαιτούμενων δεδομένων για τις πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Έως τώρα στον Δήμο Σαρωνικού έχουν υποβληθεί πέντε αιτήσεις, εκ των οποίων τέσσερις αφορούν πυρόπληκτες επιχειρήσεις που υπέστησαν ολική ζημιά, ενώ μία σχετίζεται με ιππικό όμιλο που έχει βλάβες σε σταβλικές εγκαταστάσεις, κτήρια και εξοπλισμό.
Κτηνίατρος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε.Α.Α. επισκέφτηκε το Δημαρχείο Σαρωνικού για να παράσχει χρήσιμες πληροφορίες και σημαντική ενημέρωση προς τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους.
Αναφερόμενος στο σημαντικό αυτό θέμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός σημείωσε: «Για μια ακόμη χρονιά βλέπουμε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης έχουν επιφέρει επιδείνωση στην ένταση και στη συχνότητα των φυσικών καταστροφών. Με την αυταπάρνηση των στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και των εθελοντών μας, καταφέραμε με πολύ κόπο να ελέγξουμε την πυρκαγιά.
Αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ακολουθώντας τις οδηγίες του Περιφερειάρχη Αττικής για ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, αμέσως βρέθηκα μαζί με τα κλιμάκια της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής στην πρώτη γραμμή του προβλήματος και σε αγαστή συνεργασία με το Δήμαρχο Σαρωνικού προχωρούμε στην καταγραφή των ζημιών, έτσι ώστε οι συμπολίτες μας που επλήγησαν επαγγελματικά πολύ γρήγορα να ξανασταθούν στα πόδια τους.»
Ενημέρωση από τον Δήμο Σαρωνικού
Ο Δήμος Σαρωνικού ενημερώνει τους πολίτες που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου ότι για την καταγραφή των πλήρως ή μερικώς κατεστραμμένων οικιών τους, θα πρέπει να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα του δήμου: 2299 320301, 2299 320302 & 2299 320344, για να δηλωθούν τα στοιχεία των ιδιοκτησιών και των κατόχων τους. Οι πολίτες που έχουν ήδη δηλώσει τα στοιχεία τους, δεν χρειάζεται να επαναλάβουν τη διαδικασία.
Στη συνέχεια θα λάβουν γνώση τα κλιμάκια του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την πραγματοποίηση επιτόπιων αυτοψιών για την καταγραφή και την αποτίμηση των ζημιών.
Όσον αφορά ζημιές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΕΛΓΑ (καλλιέργειες, θερμοκήπια, μελίσσια, κτηνοτροφικές μονάδες κ.α.), οι πληγέντες παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον δήμο στο τηλέφωνο 2299 320340 για τη διενέργεια αυτοψιών από κλιμάκια του ΕΛΓΑ.
Επιπλέον, ενημερώνονται οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές/καταστροφές ότι θα πρέπει να απευθύνονται για πληροφόρηση στον Περιφερειακό Συντονιστή Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής (grppna@patt.gov.gr) ή εναλλακτικά στο Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής (213 2005122-24) προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση στις αρμόδιες επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για αυτοψία και εκτίμηση των ζημιών που έχουν υποστεί.
Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στις πληγείσες περιοχές
Τις πληγείσες περιοχές του Δήμου Σαρωνικού επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο, αποτελούμενο από τον αναπληρωτή γραμματέα της ΚΕ, Γιώργο Βασιλειάδη, βουλευτές και στελέχη του κόμματος.
Ο κ. Φάμελλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σαρωνικού και συνομίλησε με κατοίκους, ανέφερε εν συνεχεία, σε δηλώσεις, του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σήμερα εδώ «για να δούμε το αποτύπωμα της προχθεσινής πυρκαγιάς». Είπε ότι με τον δήμαρχο έκαναν μία πρώτη συζήτηση «και για το μέγεθος του προβλήματος, της ζημιάς δηλαδή που έχει επέλθει, αλλά κυρίως, πλέον, για το σημαντικό έργο της αποτύπωσης, της αποκατάστασης και της αποζημίωσης».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «υπάρχουν τρεις σημαντικοί πυλώνες, στους οποίους πρέπει η πολιτεία να στηρίξει την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση». Ειδικότερα, τόνισε ότι το πρώτο έχει να κάνει με τις ζημιές στα σπίτια, στην οικοσκευή και στην επαγγελματική στέγη που θα πρέπει να οργανωθούν τα συνεργεία και να αποτυπωθούν με τον συντονισμό και της Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Εσωτερικών. Και ταυτόχρονα υπάρχουν και κάποιες αποζημιώσεις. Το δεύτερο αφορά στο φυσικό περιβάλλον: «Θα πρέπει να γίνει μια άμεση οριοθέτηση των καμένων εκτάσεων, να κηρυχθούν αναδασωτέες, να προχωρήσουν με βάση συγκεκριμένο προϋπολογισμό, που υπήρχε από τη περίοδο κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα έργα και οι μελέτες για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, για να προετοιμαστούμε και για ένα πιθανό άλλο φυσικό φαινόμενο και βέβαια να προχωρήσουμε στη διαδικασία αναδάσωσης». Τρίτος άξονας είναι οι υποδομές κοινής ωφέλειας, όπως είπε, εξηγώντας ότι «υπάρχουν ακόμη ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ηλεκτροδότηση, τα δίκτυα ηλεκτρισμού, την ύδρευση, τις βασικές παροχές που είναι απαραίτητες και για την κοινωνία και για την οικονομία».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι «προέχει η αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας», προσθέτοντας πως «σε δεύτερο χρόνο θα συζητήσουμε αρκετά για την πρόληψη και τη πυρόσβεση». «Σήμερα πρέπει να στηρίξουμε το έργο της αποκατάστασης και της υποστήριξης της κοινωνίας και των δήμων και νομίζω ότι αυτή ήταν η προτεραιότητά μας για τη σημερινή μας παρουσία. Και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και στην καθημερινή πολιτική λειτουργία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δίπλα στο έργο της αποκατάστασης», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.
Ο Ν. Ανδρουλάκης στις πληγείσες περιοχές στο Δήμο Σαρωνικού
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον γραμματέα του Τομέα Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χάλαρη και τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης τις πληγείσες περιοχές στον Δήμο Σαρωνικού Αττικής, που παραμένουν στη ζώνη εξαιρετικά υψηλού κινδύνου πυρκαγιών και για σήμερα.
Ο δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης και μέλη της Πολιτικής Προστασίας του δήμου ενημέρωσαν τον κ. Ανδρουλάκη για την καταστροφή που επέφερε η πυρκαγιά.
«Με οδυνηρό τρόπο διαπιστώνουμε ότι για μια ακόμη χρονιά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Στρέμματα δασών, περιουσίες, σπίτια καίγονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά ακόμη και μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο των Αθηνών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Τόνισε χαρακτηριστικά πως «αντί η κυβέρνηση να χύνει κροκοδείλια δάκρυα μπροστά στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, έχει χρέος να πάρει συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, με ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης -και ιδιαίτερα τον καθαρισμό των δασών-, με οργανογράμματα τα οποία ξεκαθαρίζουν τις αρμοδιότητες μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους και, βέβαια, σχέδια πολιτικής προστασίας βάσει βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».
Ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως είναι χρέος να προστατευτεί η ποιότητα ζωής του ελληνικού λαού.
«Θέλω, από την πλευρά μου, να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για τον αγώνα που δίνουν τις τελευταίες ώρες σε όλη την Ελλάδα. Αλλά και τους συναδέλφους τους πυροσβέστες από ευρωπαϊκά κράτη, που μέσω του μηχανισμού ευρωπαϊκής προστασίας, ήρθαν να συνδράμουν», υπογράμμισε.
Στα μέτωπα της φωτιάς στην Ανατολική Αττική ο Γ. Σγουρός
Κοντά στις πληγείσες από την καταστροφική πυρκαγιά περιοχές της Ανατολικής Αττικής βρέθηκε ο Γιάννης Σγουρός, που πληροφορήθηκε από πρώτο χέρι από αξιωματικούς της πυροσβεστικής για την εξέλιξή της και για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν για την προστασία ανθρωπίνων ζωών και περιουσιών. Παράλληλα ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης μέλη της παράταξης πρόσφεραν τρόφιμα και νερό στους άνδρες της πυροσβεστικής.
Ο Γιάννης Σγουρός κατήγγειλε ότι από τη συνολική διαχείριση του φαινομένου αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά η τραγική ανεπάρκεια, οργάνωση και η έλλειψη συντονισμού της Πολιτείας και της Περιφέρειας Αττικής, αφού :
- Διατάχθηκε η εκκένωση οικισμών με χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες χωρίς να έχει υπάρξει η στοιχειώδης οργάνωση και προετοιμασία με αποτέλεσμα να προκληθεί μποτιλιάρισμα και ουρές χιλιομέτρων και οι πολίτες, ανάμεσά τους και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να υποστούν απίστευτη ταλαιπωρία
- Από την εκδήλωση της πυρκαγιάς μέχρι τα μεσάνυχτα δεν είχε οργανωθεί η τροφοδοσία των ανθρώπων της πρώτης γραμμής με τα στοιχειώδη
- Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα απρονοησίας και έλλειψης στοιχειώδους οργάνωσης καταγγέλλεται το γεγονός ότι ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Αττικής με αντικείμενο τη «Μίσθωση μηχανημάτων έργου και οχημάτων για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων αντιπυρικής περιόδου 2023 και 2024 στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Αττικής» δημοπρατήθηκε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, μόλις στις 15/7/23 και το άνοιγμα των προσφορών θα γίνει στις 20/7, χωρίς να μπορεί κανείς εκ των προτέρων με ασφάλεια να προβλέψει πότε και εάν θα υπογραφεί σύμβαση (αφού μπορεί να γίνουν προδικαστικές και δικαστικές προσφυγές κλπ).
Η Περιφέρεια Αττικής γνωρίζοντας όσα έχει περάσει η πολύπαθη Αττική τα τελευταία χρόνια όφειλε να έχει μεριμνήσει να ξεκινήσει τον διαγωνισμό πολύ νωρίτερα, ώστε να υπάρχει ανάδοχος πριν την 1/5/2023 οπότε ξεκινά η αντιπυρική περίοδος που ολοκληρώνεται στις 31/10 κάθε έτους.
Σε δηλώσεις του ο Γ. Σγουρός τόνισε ότι «Η καταστροφή είναι για μία ακόμη φορά τεράστια. Και το ερώτημα είναι, σήμερα, με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, αν είναι τόσο ανέφικτο να μην ζούμε κάθε καλοκαίρι αυτόν εφιάλτη. Έχει άραγε προσπαθήσει η Πολιτεία να φτιάξει τους δασικούς δρόμους, τις αντιπυρικές ζώνες, να βάλει υδατοδεξαμενές, συστήματα πυρανίχνευσης, να προβλέψει έκτακτες περιπολίες, να καθαρίσει τα οικόπεδα από τη ξερή φυτική ύλη, να υπογειοποιήσει καλώδια της ΔΕΗ; Αν είχαν γίνει όλα αυτά και πάλι είχαμε καταστροφικές πυρκαγιές, τότε ναι, θα λέγαμε ότι πρόκειται για “φυσική καταστροφή” και για επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Τώρα όμως, που δεν έχουν γίνει όλα αυτά τα προαπαιτούμενα, δεν μπορούμε να επικαλούμαστε διαρκώς την κλιματική κρίση – που είναι ασφαλώς ένα υπαρκτό φαινόμενο – σαν άλλοθι.
Το αντιπαράδειγμα της Περιφέρειας Αττικής του κ. Πατούλη που δημοπρατεί διαγωνισμό για την αντιπυρική προστασία αφού ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος και εμφανίστηκαν οι πρώτες πυρκαγιές είναι το πιο χαρακτηριστικό για το ποια είναι τα όρια των ευθυνών ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και τον ανθρώπινο παράγοντα».